Hackerul român Mihai Ionuţ Păunescu, zis Virus, a fost condamnat la trei ani de închisoare în SUA

Departamentul Justiţiei din Statele Unite a anunţat marţi condamnarea la trei ani de închisoare a lui Mihai Ionuţ Păunescu, zis Virus, în vârstă de 38 de ani, din Bucureşti, pentru infracţiuni informatice.
Instanţa i-a recunoscut lui Păunescu perioada de aproximativ un an şi două luni de arest preventiv în România şi Columbia, înainte de extrădarea în Statele Unite, a dispus confiscarea de la condamnat a sumei de 3,51 milioane de dolari şi l-a obligat la plata unor daune de 18.985 de dolari.
Conform unui comunicat al Departamentului, Păunescu a fost condamnat pentru intenţia de a organiza un grup infracţional pentru accesarea neautorizată a unor computere, în legătură cu exploatarea unui serviciu de găzduire informatică "impenetrabilă" cu ajutorul cărora infractorii ar fi putut transmite virusul Gozi, troienii Zeus şi SpyEye şi malware-ul (software nociv) BlackEnergy. Toate aceste programe erau realizate pentru furtul de date financiare confidenţiale.
Păunescu a fost complice şi la alte infracţiuni informatice, cum ar fi iniţierea şi executarea unor atacuri de tip refuz-serviciu (DDoS - Distributed Denial of Service) şi transmiterea de spam (mesaje nesolicitate - n. red.).
Păunescu îşi recunoscuse deja vinovăţia în faţa judecătoarei Valerie Figueredo în 24 februarie. Sentinţa a fost pronunţată marţi de judecătoarea de district Lorna G. Schofield.
Procurorul Damian Williams din Districtul de Sud al statului american New York a declarat că "Păunescu a condus un serviciu de găzduire impenetrabil care le-a permis infractorilor informatici din întreaga lume să răspândească malware care fura informaţii financiare confidenţiale, bloca funcţionarea unor site-uri de internet şi provoca alte daune. Permiţând infractorilor informatici să obţină infrastructură online pentru activităţile lor ilegale fără a-şi dezvălui identităţile reale, serviciul de găzduire impenentrabil al lui Păunescu i-a protejat pe clienţii infractori ai acestuia atât de instituţiile judiciare, cât şi de profesioniştii din domeniul securităţii informatice, în timp ce el s-a îmbogăţit. El urmează să fie închis şi i se va cere să predea câştigurile obţinute ilicit".
La pronunţarea sentinţei, judecătoarea Schofield a arătat că Păunescu a facilitat distribuirea "unora din cele mai grave malware care circulau în perioada respectivă" şi "a obţinut astfel câştiguri considerabile".
Conform documentelor de la dosar şi unor declaraţii în faţa instanţei, virusul Gozi este un malware care fură informaţii bancare personale, inclusiv nume de utilizator şi parole ale celor care folosesc computerele afectate. Gozi a infectat peste un milion de computere din întreaga lume, dintre care cel puţin 40.000 din Statele Unite, inclusiv unele ale NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială), precum şi din Germania, Regatul Unit, Polonia, Franţa, Finlanda, Italia, Turcia şi alte ţări.
Virusul a provocat pierderi de zeci de milioane de dolari unor persoane fizice, firme şi instituţii guvernamentale. După instalare, virusul - realizat intenţionat pentru a fi nedetectabil de către software-ul antivirus - colecta date din computerul infectat pentru a obţine informaţii despre conturile bancare personale; datele - inclusiv nume de utilizator şi parole - erau transmise către diferite servere controlate de infractorii care foloseau Gozi. Aceştia utilizau apoi informaţiile pentru a transfera bani din conturile victimelor, iar în ultimă instanţă îşi însuşeau fondurile respective.
Similar cu Gozi, troienii Zeus şi SpyEye erau proiectaţi pentru furtul de informaţii financiare confidenţiale din computerele victimelor. Black Energy a fost destinat iniţial lansării de atacuri DDoS prin internet, iar ulterior a fost perfecţionat pentru a include capacitatea de a fura datele de acreditare pentru accesul la conturi.
Serviciile de găzduire impenetrabile ("bulletproof" - literal "antiglonţ" - n. red.) au fost folosite de infractori pentru distribuirea virusului Gozi cu risc minim de a fi detectaţi de către instituţiile judiciare. Gazdele respective le ofereau infractorilor infrastructura online critică de care aveau nevoie, cum ar fi adrese IP (Internet Protocol) şi servere, păstrându-le totodată anonimatul.
Păunescu a condus un serviciu de "bulletproof hosting" care a contribuit la distribuirea unora din cele mai periculoase malware şi la alte infracţiuni informatice, cum ar fi transmiterea de spam, de asemenea folosit frecvent pentru distribuirea de malware. Păunescu închiria servere şi adrese IP de la furnizori legali de internet şi le subînchiria apoi infractorilor. El a oferit servere folosite pe post de centre de comandă şi control pentru atacuri DDoS, a monitorizat adrese IP aflate sub controlul său pentru a stabili dacă apar pe liste speciale de adrese suspecte sau nerecomandabile şi a mutat date ale clienţilor săi în diferite reţele şi la diferite adrese IP, inclusiv din alte ţări, pentru a evita blocarea după ce intrau în atenţia unor instituţii judiciare de stat sau a unor firme private de securitate.
Cazul a fost anchetat de FBI (Federal Bureau of Investigation - Biroul Federal de Investigaţii al Statelor Unite), cu concursul Biroului Inspectorului General al NASA, al poliţiei columbiene şi al Secţiei pentru Infracţiuni Informatice şi Proprietate Intelectuală a Departamentului Justiţiei. Pentru extrădarea din Columbia au colaborat Biroul pentru Afaceri Internaţionale al Departamentului Justiţiei, ataşaţii americani pentru narcotice şi droguri periculoase de la Bogota şi U.S. Marshals Service (poliţia judiciară a instanţelor federale americane).
Dosarul a fost instrumentat de procuroarea adjunctă Sarah Lai din Districtul de Sud al Statului New York. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Florin Ştefan, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său
Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei
Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul
România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.
Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți
Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d
Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România
Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților
BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA
Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.