logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buşoi: România va trebui să vină cu idei competitive pentru a beneficia cât mai mult de programul EU4Health

Imagine din galeria Agerpres

România va trebui să vină cu idei competitive pentru a beneficia cât mai mult de EU4Health, programul de sănătate al Uniunii Europene pentru următorii şapte ani, şi care este prevăzut cu o sumă-record de 5,1 miliarde de euro, a declarat marţi eurodeputatul PNL Cristian Buşoi, raportorul Parlamentului European pentru EU4Health.

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns luni seară la un acord asupra programului EU4Health, în cadrul bugetului multianual al UE, care va trebui aprobat acum prin vot de plenul legislativului comunitar şi de reprezentanţii statelor membre.

"Este foarte important să facem o clarificare. Aceşti bani, pentru care şi România ar putea să aplice direct singură sau în cooperare cu alte ţări alte UE, sunt cu totul şi cu totul diferiţi de cei peste 5 miliarde de euro deja anunţaţi pentru fonduri europene (...) şi care vor fi la dispoziţia sistemului de sănătate pentru construcţia celor trei spitale regionale, pentru construcţia sau reabilitarea totală a cel puţin alte zece spitale deja existente, pentru programe de prevenţie şi screening, pentru digitalizarea sistemului de sănătate, pentru cercetarea medicală, pentru programul de oncologie şi pentru programul de dotare a secţiilor cardiovasculare şi a institutelor cardiovasculare din România. Aceia sunt bani din politica de coeziune sau din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României şi evident că acolo depinde doar de noi să îi absorbim în cel mai eficient mod cu putinţă", a declarat Buşoi într-un briefing pentru jurnaliştii români.

El a precizat că suma de 5,1 miliarde de euro prevăzută pentru EU4Health în următorii şapte ani va fi destinată unor programe centralizate, dar că vor exista beneficii importante şi pentru România, precum crearea unui dosar electronic european al pacientului.

"Dacă UE va construi un dosar electronic european al pacientului, cred că va fi un pas important înainte şi pentru cetăţenii români. Avem mulţi români care trăiesc în afara României, care călătoresc în afara României în ţări europene şi care prin această platformă centralizată la nivel european ar putea să aibă la dispoziţie o interconectare între dosarul naţional şi dosarul european şi atunci când merg la un doctor în Italia, în Spania sau în Franţa, să le poată fi consultat istoricul şi să beneficieze mult mai uşor de servicii de sănătate şi să li se pună diagnosticul mult mai uşor", a spus europarlamentarul PNL.

Un alt beneficiu pentru pacienţii români ar putea fi strategiile şi acţiunile specifice în domeniul cancerului care vor fi susţinute financiar prin EU4Health.

"Dacă la nivel european se vor face strategii şi acţiuni specifice în domeniul cancerului şi pacienţii români şi actorii din sistemul de sănătate din România, Ministerul Sănătăţii, spitale din România, institutele de cercetare, vor putea să beneficieze de ceea ce se va întâmpla în acest program în domeniul cancerului, fie că vorbim de ghiduri de diagnostic şi tratament, fie că vorbim de strategii la nivelul UE, fie că vorbim de training-uri sau schimburi de bune practici", a exemplificat Cristian Buşoi.

Nu în ultimul rând, programul ar putea avea efect şi în soluţionarea unei probleme cronice a sistemului sanitar românesc, penuria de medicamente.

"În ceea ce priveşte penuria de medicamente, mai ales a celor esenţiale, dincolo de problemele pe care le avem cu legislaţia românească (...), există şi cauze la nivel european pentru care, din păcate, de foarte multe ori nu avem acces la medicamente, şi mai ales la medicamentele esenţiale. Faptul că depindem de situri de producţie din afara UE, din zona asiatică mai ales, şi mai ales din China, şi că nu avem capacităţi de producţie suficiente în UE, faptul că de multe ori lipseşte materia primă, faptul că nu facem achiziţii centralizate la nivelul UE, faptul că nu investim suficient în UE în inovaţie şi în promovarea inovaţiei. Ori dacă prin acest program EU4Health aceste probleme se vor rezolva va fi un beneficiu real şi pentru pacienţii din România", s-a declarat convins Cristian Buşoi.

El a precizat că, în principiu, programele din EU4Health vor fi derulate de Comisia Europeană în parteneriat cu statele membre.

"Pentru fiecare acţiune în parte Comisia Europeană va veni cu un program anual de lucru şi va stabili care sunt tipurile de acţiuni şi cine poate aplica pentru ele. Şi atunci, în fiecare dintre cei 7 ani în care se va derula acest program va trebui să vedem care sunt cele mai importante priorităţi pentru România şi cum putem aplica. Vor putea aplica Ministerul Sănătăţii, organizaţiile de pacienţi din România, asociaţii profesionale sau ale industriei, institute medicale din România. Toate aceste persoane juridice vor fi beneficiari ai programului", a spus raportorul PE pentru EU4Health.

Buşoi a mai precizat că, pe ultima sută de metri a negocierilor, s-a obţinut în urma acordului şi concesia ca executivul comunitar, înainte de stabili programul anual de lucru şi bugetul pe fiecare acţiune în parte, să consulte actorii relevanţi în domeniul sănătăţii la nivelul UE - industria, asociaţiile de pacienţi, organizaţiile medicale, spitalele şi Parlamentul European.

"Va fi foarte important să venim cu idei competitive, să fim foarte proactivi, să participăm în toate aceste proiecte, iar acolo când banii vor fi alocaţi unor entităţi naţionale să facem cele mai bune aplicaţii posibile şi, evident, cu lobby-ul pe care trebuie să-l facem şi la care, respectând total regulile europene, voi participa şi eu activ promovând idei şi proiecte din România, să beneficiem cât mai mult", a mai spus Cristian Buşoi, care este şi preşedintele Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a PE.

Întrebat cum ar trebui să arate sistemul de sănătate după şapte ani de aplicare a EU4Health şi alte investiţii din fondurile europene rezervate României, Buşoi a spus că impactul ar trebui să fie unul vizibil.

"Peste 7 ani va trebui să avem cele trei spitale regionale complet funcţionale, cu circuite noi, cu dotări nou-nouţe, cu medici dintre care unii vor reveni din străinătate înapoi în România pentru că de data aceasta îşi vor putea face meseria într-un spaţiu de secol XXI. Peste şapte ani ar trebui să avem zece spitale refăcute în totalitate în care pacienţii se vor simţi în siguranţă şi vor putea să beneficieze de servicii medicale de calitate. Peste 7 ani va trebui să încheiem toate programele de prevenţie şi screening pentru principalele tipuri de cancer şi în urma acestor programe să identificăm în fază timpurie zeci sute de mii de pacienţi care vor avea o şansă în plus la viaţă, fie că vorbim despre cancerul de sân, pulmonar sau colorectal", a exemplificat eurodeputatul câteva dintre schimbările care ar trebui să fie vizibile.

De asemenea, în acest interval de timp, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va trebui să termine extinderea dosarului electronic de sănătate la toţi cetăţenii din România, să introducă registrul electronic de pacienţi, iar biletele de trimitere şi concedii medicale să fie complet digitalizate. Nu în ultimul rând, susţine Cristian Buşoi "în cel mult patru ani (durata de aplicare a PNRR - n.r.) ar trebui să avem cel puţin 100 de spitale incluse în conceptul de spital digital", cu tot ce implică acest lucru, printre care şi dispariţia completă a documentelor care nu sunt în format digital. AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

* Cristian Buşoi: Republica Moldova va fi o prioritate pentru România când vom putea dona vaccinuri anti-COVID

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 26-04-2025 08:49

Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său

Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda

Romania in lume 25-04-2025 12:44

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul

Romania in lume 24-04-2025 16:48

România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii

Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.

Romania in lume 24-04-2025 12:28

Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți

Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d

Romania in lume 23-04-2025 16:35

Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România

Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților

Romania in lume 23-04-2025 14:48

BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA

Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.