1 Decembrie: Ziua Naţională a României, sărbătorită în străinătate prin numeroase evenimente online

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în străinătate anul acesta prin evenimente online organizate de ambasade sau filiale ale Institutului Cultural Român.
În Franţa, Ambasada României a pregătit un program video virtual pentru celebrarea Zilei Naţionale ce va fi transmis în direct, la 1 decembrie 2020, între 18:00-18:30 ora Franţei (19:00-19:30 ora României), pe conturile de Facebook, YouTube şi Twitter ale ambasadei.
Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ambasadei, ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, precizează că programul online va conţine ''mărturii'', fiind menit să marcheze ''solidaritatea dintre români şi francezi, dintre Franţa şi România în Europa'' în acest an care nu a fost unul ''banal, ci un an dramatic cu o pandemie care ne-a tulburat vieţile şi care provoacă consecinţe economice şi sociale teribile''.
''Întâi decembrie este o zi în care sărbătorim unitatea şi solidaritatea, deoarece în această zi, acum 102 ani, românii din toate provinciile istorice au decis că vor să trăiască împreună. Celebrarea acestei zile este cu atât mai importantă astăzi, deoarece de luni de zile nu mai putem fi împreună fizic'', scrie ambasadorul.
''Dar chiar dacă sunt distanţate contactele fizice, solidaritatea este prezentă. Şi solidaritatea românilor din Franţa s-a manifestat din plin în ultimele luni. Fie că este vorba de numeroşi medici, asistenţi medicali şi îngrijitori care lucrează aici, sau farmacişti, muncitori în construcţii, brutari şi casieri în supermarketuri - mulţi români care locuiesc în Franţa au fost în primele linii ale pandemiei'', aminteşte Luca Niculescu.
Seria de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României de către Ambasada României la Berlin şi partenerii săi, începută la 25 noiembrie prin Conferinţa "100 de ani de muzică şi cultură românească", include o prezentare de carte Mircea Cărtărescu, sâmbătă 28 noiembrie, având ca invitat pe traducătorul Ernest Wichner şi actorul Sabin Ţambrea, conform paginii de Facebook a ambasadei.
Vor fi prezentate publicului german romanul Solenoid şi volumul de poeme Nu striga niciodată după ajutor ale autorului român, distins cu multe premii în spaţiul germanofon.
Lectura va fi realizată de actorul de origine română Sabin Ţambrea, unul dintre cei mai bine cotaţi actori din Germania, iar pianistul Cristian Niculescu va fi gazda conferinţei desfăşurată în KunstRaum Niculescu Berlin.
Întâlnirea poate fi urmărită la adresa: https://www.facebook.com/106424581067546/posts/191372922572711/?d=n
Un concert extraordinar în format online, dedicat Zilei Naţionale a României şi în onoarea Preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene, este programat luni 30 noiembrie. Ambasadorul României la Berlin şi Ambasadorul Germaniei la Bucureşti vor prefaţa concertul online al Orchestrei Române de Tineret, avându-l ca dirijor pe maestrul Cristian Mandeal, iar ca solişti pe violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Ştefan Cazacu.
Programul concertului cuprinde Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri, Serenada Română şi Dans Ţărănesc pentru violoncel şi orchestră de Constantin Dimitrescu (solist Ştefan Cazacu), Balada pentru vioară şi orchestră de Ciprian Porumbescu (solist Alexandru Tomescu), Jocuri româneşti de Sabin Păutza şi Simfonia a II-a în Re major, op. 36 de Ludwig van Beethoven.
Orchestra Simfonică de Tineret a României, având ca iniţiator de proiect şi manager pe maestrul Marin Cazacu, în cadrul Tinerimii Române, este fără îndoială cea mai importantă revelaţie a scenelor muzicale internaţionale, fiind invitat anual al prestigiosului Festival Young Euro Classic, de la Berlin, ce este dedicat celor mai titrate orchestre simfonice de tineret din lume. Orchestra de Tineret a României a repurtat cu fiecare apariţie un succes excepţional, fiind invitată în regim de continuitate a Festivalului, dar şi pentru a concerta pe alte scene celebre din Germania, cum a fost concertul susţinut pe vestita scenă a Filarmonicii din Hamburg în august 2019, subliniază ambasada pe pagina sa de Facebook.
Concertul va putea fi urmărit în data de 30 noiembrie, începând cu ora 18:00 Berlin / 19:00 Bucureşti, la adresa: https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana
Miercuri 2 decembrie 2020, ora 19:00 Berlin / 20:00 Bucureşti, Ambasada României la Berlin, Ministerul Culturii şi KunstRaum Niculescu vor organiza concertul "Maria Tănase şi epoca interbelică", susţinut de Oana Cătălina Chiţu Trio. În deschiderea evenimentului, ambasadorul Emil Hurezeanu va adresa o invitaţie publicului german pentru a descoperi sensibilitatea universului sonor şi cultural interbelic românesc. Discursul muzical va fi acompaniat vizual de o expoziţie sub genericul: De la "Pasărea măiastră" a cântecului românesc la "Pasărea măiastră" a lui Constantin Brâncuşi, curatoarea Cristina Enăşescu prezentând aspecte mai puţin cunoscute din viaţa cântăreţei.
Evenimentul va putea fi urmărit accesând link-ul: https://www.facebook.com/KunstRaum-Niculescu-106424581067546/
Un alt concert, de asemenea prefaţat de ambasadorul Emil Hurezeanu, va fi dedicat lui George Enescu, la 4 decembrie, ora 19:00 Berlin / 20:00 Bucureşti.
Organizat de Ambasada României la Berlin, Ministerul Culturii, Fundaţia Silvestri şi KunstRaum Niculescu, concertul cameral va avea în program lucrări de George Enescu şi Maurice Ravel. Interpreţii programului muzical vor fi Stanislav Pronin, Elias Schodel, Vioară, Mladen Somborac, Violă, Radu Nagy, Violoncel, Cristian Niculescu şi Iosif Ion Prunner, pian.
Publicul poate viziona evenimentul la adresa: https://www.facebook.com/KunstRaum-Niculescu-106424581067546/
Programul online pregătit de Ambasada României în Spania de ziua Ziua Naţională a României va începe marţi la 9:00 dimineaţa cu mesajul ambasadorului României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, şi va continua pe tot parcursul zilei cu alte momente, precum interpretarea Imnului Naţional al României de către Orchestra Poliţiei Naţionale spaniole şi, ulterior, de orchestra Gărzii civile spaniole, difuzarea unor mesaje din partea preşedintelui Senatului spaniol, dna Pilar Llop, ministrului spaniol al culturii, Jose Manuel Rodriguez Uribes, şi a altor autorităţi locale spaniole.
De asemenea, pe 1 decembrie va fi prezentat logo-ul câştigător ''140 de relaţii diplomatice România-Spania''.
În cursul serii este programat un concert special, ''România în muzică, tradiţie şi confluenţe'', organizat de ICR Madrid la Academia regală din Madrid, iar kilometrul 0 al Madridului va fi iluminat în culorile drapelului României.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ungaria: Un oficial guvernamental le cere autorităților române să ia 'măsuri decisive împotriva faptelor antimaghiare'
Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a făcut apel vineri la autoritățile române să ia 'măsuri decisive' împotriva faptelor anti-maghiare, informează MTI. Nacsa a amintit într-o postare pe Facebook că în urmă cu câteva zile la Cluj au fost b
Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE
Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și
Parlamentul European a dat undă verde desemnării lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dat marți undă verde desemnării Lucian Romașcanu, nominalizat de guvernul român, ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE). Eurodeputații au susținut numirea sa cu 437 voturi pentru, 128 împotrivă și 92 abținer
Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general
'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press
Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România
România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta
România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului
Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s
Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt
Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur
Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală
Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz
România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)
România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire
Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală
Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea
Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)
Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de
Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore
Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt
Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România
Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe
SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver
Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis
Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei
O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces