logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Regrete şi speranţe de viitor în discursurile politicienilor ungari la sedinţa solemnă a parlamentului ce marchează centenarul Tratatului de la Trianon

Image

Naţiunea ungară ''nu are doar un trecut, ci şi un viitor'', a afirmat joi preşedintele Ungariei, Janos Ader, într-un discurs susţinut în faţa parlamentului de la Budapesta cu ocazia marcării centenarului Tratatului de Pace de la Trianon, care a încheiat Primul Război Mondial, scrie agenţia MTI.

''După 100 de ani, chinuiţi de două războaie mondiale, Trianon, crize economice, cu mai mult de 40 de ani de ocoliş comunist-socialist şi o revoluţie eşuată în urma noastră ... suntem aici, şi suntem vii'', a mai spus preşedintele ungar.

Graniţele geografice ale Ungariei au fost schimbate în 1920, dar ''nimeni nu ne poate priva de dreptul de a păstra frontierele spirituale ale naţiunii'', a continuat el.

Potrivit hirado.hu, Janos Ader a vorbit şi despre faptul că, de la cel de Al Doilea Război Mondial, Ungaria este mereu, şi mereu, acuzată de intenţia de a-şi modifica graniţele, deşi, atunci când istoria ar fi oferit oportunităţi în acest sens, Ungaria nu a revendicat niciodată teritorii, cum nu a revendicat nici în momentul căderii regimului Ceauşescu, nici la destrămarea Iugoslaviei, nici la renaşterea Ucrainei în urma dezmembrării Uniunii Sovietice, sau în cazul separării Cehiei de Slovacia.

"Ne respectăm vecinii, dar le cerem să ne respecte şi ei pe noi, şi pe maghiarii care trăiesc în ţara lor. Oferim respect naţionalităţilor care trăiesc în Ungaria şi am dori ca acestea să se îndrepte spre noi tot cu respect'', a precizat preşedintele ungar.

La rândul său, premierul Viktor Orban a declarat că ''apreciază foarte mult'' propunerea primarului Budapestei de a se păstra un minut de reculegere în ziua centenarului Tratatului de Pace de la Trianon. Răspunzând unei întrebări din partea presei după sesiunea comemorativă a parlamentului, el a apreciat că ''aceasta (minutul de reculegere - n. r.) este conduita corectă pe 4 iunie, întrucât Budapesta este capitala naţiunii''. ''Noi putem avea divergenţe politice, dar toţi aparţinem aceleiaşi naţiuni ungare'', a adăugat Viktor Orban.

Primarul Gergely Karacsony a propus ca joi, la ora locală 16:30, oraşul să se ''oprească'' şi tot traficul să înceteze timp de un minut în ziua când se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Preşedintele parlamentului ungar, Laszlo Kover, a estimat că dreptul fiecăruia la identitate naţională trebuie recunoscut printre drepturile universale ale omului, argumentând că ''această cauză serveşte viitorului naţiunii ungare, naţiunilor vecine şi Europei în acelaşi timp''. Acesta a mai menţionat în discursul său că Ungaria ''a avut 100 de ani dificili'', dar acum trebuie să se concentreze pe ''viitorul pe care-l are în faţă, pe care singuri ni-l putem construi''.

''Devenind mai puternici prin abilitatea de a supravieţui chiar şi atunci când suntem separaţi şi continuând eforturile generaţiilor anterioare trebuie să facem din secolul următor o poveste de succes a Ungariei'', a mai spus Kover.

Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, a emis o declaraţie în care scrie că în urma Tratatului de la Trianon, destinat să ''sape groapa Ungariei'', două treimi din teritoriul ţării şi o treime din populaţia ei au fost cedate ţărilor vecine. ''Nicio altă naţiune a lumii nu a trăit o asemenea tragedie şi ciunţire'' a teritoriului ei, susţine formaţiunea de guvernământ, adăugând că ''datorită consecvenţei guvernului şi cooperării naţionale în ultimii zece ani Ungaria este mai puternică faţă de oricând în ultimul secol''. ''Forţa şi cooperarea maghiarilor ne-au ajutat să rezolvăm orice criză şi ţara creşte economic, financiar şi cultural'', menţionează de asemenea Fidesz în declaraţia publicată.

În acelaşi text sunt criticare partidele de stânga, pe care Fidesz le acuză că doresc să slăbească Ungaria şi să o facă să-şi piardă identitatea naţională transformând-o într-o ţară ''care să poată fi exploatată economic, controlată politic şi unde ei să poată aduce migranţi''. Stângiştii ungari ''încearcă să înlocuiască guvernul naţional cu un cabinet marionetă care să poate duce la bun sfârşit misiunea Trianonului'', partidele de stânga maghiare fiind ''dispuse să renunţe la suveranitatea naţională a Ungariei, să distrugă identitatea naţională şi realizările ei economice în schimbul puterii şi banilor'', continuă Fidesz în aceeaşi declaraţie.

Vorbind într-o conferinţă de presă, liderul partidului de opoziţie LMP (ecologist), Laszlo Lorant Keresztes, a susţinut că la o sută de ani după ''dictatul ruşinos'' naţiunea ungară rămâne ''solidară şi unită''. ''Bazinul carpatic este o moştenire comună şi un viitor comun, însă aceia care spun că trebuie să privim numai către viitor greşesc. Decizia de la Trianon este o tragedie care ne va însoţi mereu'', a subliniat Keresztes.

El a adăugat că şi după un secol comunităţile maghiare din zonele care astăzi nu mai aparţin Ungariei au arătat că doresc şi pot rămâne maghiare în pofida numeroaselor încercări. În acelaşi timp, comunităţile maghiare din mai multe state sunt supuse unor ''atacuri politice'', lucru inacceptabil, a spus de asemenea Keresztes.

''Trianonul ne însoţeşte în fiecare zi'', a afirmat la rândul său Peter Ungar, un parlamentar al aceleiaşi formaţiuni, adăugând că apartenenţa la UE ''nu ne eliberează de trauma Trianonului''. ''Totuşi, îl putem comemora, ceea ce este primul pas către consensul naţional'', a mai spus acest politician cu privire tratatul pe care l-a descris drept ''injust'' şi ''greşit'' şi despre care consideră că a condus la un dezastru geopolitic.

''Lecţia învăţată este că marile puteri mondiale pot acţiona împotriva Ungariei în orice moment şi că Ungaria se poate baza doar pe ea în politica internaţională'', a concluzionat Peter Ungar. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Florin Ştefan, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 25-04-2025 12:44

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul

Romania in lume 24-04-2025 16:48

România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii

Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.

Romania in lume 24-04-2025 12:28

Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți

Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d

Romania in lume 23-04-2025 16:35

Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România

Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților

Romania in lume 23-04-2025 14:48

BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA

Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un