logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cinci partide ungare susţin o iniţiativă cetăţenească europeană lansată de Consiliul Naţional Secuiesc

Imagine din galeria Agerpres

Cinci partide parlamentare ungare au prezentat o propunere de rezoluţie în sprijinul unei iniţiative cetăţeneşti europene lansate de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) privind protejarea regiunilor naţionale, relatează miercuri MTI.

Propunerea celor două formaţiuni de guvernământ - Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat (KDNP) -, a Partidului Socialist, a Partidului 'Politica poate fi şi altfel' şi a Jobbik a fost publicată miercuri pe site-ul parlamentului de la Budapesta. Ea susţine iniţiativa cetăţenească europeană 'Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale', formulată de Consiliul Naţional Secuiesc şi înregistrată în luna mai de Comisia Europeană.

Această iniţiativă are drept scop să convingă Comisia Europeană să elaboreze o politică de coeziune care acordă o atenţie specială regiunilor cu caracteristici naţionale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice care sunt diferite de ale celor din regiunile înconjurătoare. Propunerea are şi o conotaţie simbolică, dată fiind declararea lui 2020 drept Anul coeziunii naţionale, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, se arată în declaraţia parlamentului ungar.

Propunerea de rezoluţie prevede că privaţiunile unor astfel de regiuni, printre care zone geografice fără puteri administrative, pot fi tratate prin asigurarea accesului egal la fonduri structurale şi la alte fonduri, resurse şi programe ale UE, simultan cu promovarea identităţii lor regionale.

De asemenea, proiectul de rezoluţie cere maghiarilor din Ungaria şi din străinătate să sprijine şi să semneze iniţiativa cetăţenească europeană respectivă.

În martie anul trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anulat hotărârea Tribunalului UE şi decizia Comisiei Europene din anul 2013 prin care s-a refuzat înregistrarea iniţiativei cetăţeneşti europene (ICE) 'Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale', iniţiată de Balázs-Árpád Izsák şi Attila Dabis.

Prin decizia din 25 iulie 2013, Comisia Europeană a refuzat să înregistreze propunerea ICE pentru motivul că aceasta nu intra în mod vădit în sfera sa de competenţă pentru a propune un act juridic legiuitorului Uniunii.

CJUE a subliniat că Izsák şi Dabis au introdus apoi recurs în faţa Curţii de Justiţie împotriva hotărârii Tribunalului, care a confirmat decizia Comisiei Europene, dar că "Tribunalul a comis o eroare de drept în ceea ce priveşte condiţia înregistrării ICE şi repartizarea sarcinilor între organizatorii unei ICE şi Comisie în cadrul procesului unei asemenea înregistrări".

Instanţa europeană a arătat că atunci când Comisia Europeană este sesizată cu o cerere de înregistrare a unei propuneri de ICE, nu îi revine, în acest stadiu, sarcina să verifice dacă s-a făcut dovada tuturor elementelor de fapt invocate şi nici dacă motivarea care se află la baza propunerii şi a măsurilor propuse este suficientă.

Începând din 7 mai 2019, decizia Comisiei Europene de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti la nivel european 'Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale' a rămas definitivă, iar de la acea dată a început să curgă termenul de un an pentru adunarea celor 1 milion de semnături de susţinere.

Iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) a intrat în vigoare la 1 aprilie 2012, constituind un mijloc prin care cetăţenii europeni pot influenţa mai mult agenda europeană. Ea este instrumentul prin care cel puţin un milion de cetăţeni din întreaga Europă îşi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei şi pot solicita Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens.

Înregistrarea iniţiativelor este un element pregătitor important în cadrul acestui proces. Cererea trebuie depusă de un comitet al cetăţenilor compus din cel puţin şapte cetăţeni ai UE care îşi au reşedinţa în cel puţin şapte state membre diferite ale Uniunii. Odată cererea înregistrată, comitetul are la dispoziţie 12 luni pentru colectarea declaraţiilor de susţinere necesare din cel puţin şapte state membre.

Pentru a fi contabilizat ca făcând parte din cele şapte state membre s-a stabilit ca pragul de susţinători necesar să fie egal numărului de membri ai Parlamentului European ai statului membru respectiv înmulţit cu 750. De exemplu, din Cipru sunt necesare cel puţin 4.500 de semnături, din România 24.750 (750 înmulţit cu numărul de europarlamentari români, 33), iar din Ungaria 15.750 (750 înmulţit cu numărul de parlamentari ungari, 21).

Orice cetăţean având vârsta de vot necesară participării la alegerile pentru Parlamentul European (în prezent de 18 ani în toate statele membre, cu excepţia Austriei, în care este de 16 ani) poate susţine o iniţiativă. Numărul declaraţiilor de susţinere trebuie să fie certificat de către autorităţile abilitate din statele membre.

Comisia Europeană va avea apoi la dispoziţie trei luni pentru a analiza iniţiativa şi a decide cum să procedeze în privinţa acesteia. De asemenea, Comisia va organiza reuniuni cu organizatorii, în care aceştia să poată explica în detaliu problemele ridicate în cadrul iniţiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-şi prezenta iniţiativa în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European.

Executivul UE va adopta o comunicare în care va explica concluziile sale privind iniţiativa, acţiunile pe care intenţionează să le întreprindă, dacă este cazul şi motivarea acesteia.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă de Tratatul de la Lisabona. Aceasta va permite unui milion de cetăţeni din cel puţin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să prezinte propuneri de acte juridice în domeniile în care Comisia are competenţa de a face acest lucru. Regulamentul privind iniţiativele cetăţeneşti europene a fost adoptat la 16 februarie 2011. Totuşi, la cererea statelor membre care au avut nevoie de timp pentru a institui mecanisme de certificare a declaraţiilor de susţinere, cetăţenii au putut lansa iniţiative cetăţeneşti abia de la 1 aprilie 2012. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 02-04-2025 16:57

Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE

Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și

Romania in lume 01-04-2025 12:41

Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general

'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press

Romania in lume 31-03-2025 17:20

Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România

România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta

Romania in lume 31-03-2025 16:35

România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului

Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s

Romania in lume 31-03-2025 15:49

Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt

Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur

Romania in lume 29-03-2025 10:51

Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală

Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz

Romania in lume 26-03-2025 18:31

România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)

România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire

Romania in lume 26-03-2025 13:29

Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea

Romania in lume 26-03-2025 11:58

Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de

Romania in lume 25-03-2025 18:46

Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore

Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt

Romania in lume 25-03-2025 17:13

Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România

Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe

Romania in lume 25-03-2025 16:49

SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver

Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis

Romania in lume 25-03-2025 15:25

Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei

O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces

Romania in lume 25-03-2025 09:34

Artiști români în concert la Bruxelles pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei

Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles au marcat Ziua Internațională a Francofoniei printr-un concert extraordinar susținut luni de tineri artiști români de excepție pe una dintre cele mai prestigioase scene de operă din Belgia, Opera La Monnaie din Bruxelles, recent restaurată. Evenimentul, devenit tradițional