logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

(Corespondenţă) Cioloş: Condiţionarea acordării fondurilor UE de respectarea statului de drept, obiectiv sine-qua-non pentru Renew Europe

Imagine din galeria Agerpres

Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Existenţa unui mecanism automat între acordarea fondurilor europene şi respectarea statului de drept este un obiectiv sine-qua-non pentru grupul Renew, care în absenţa acestui mecanism nu va vota perspectivele bugetare (cadrul financiar multianual 2021-2027, n.red.), a declarat marţi, pentru AGERPRES, eurodeputatul Dacian Cioloş, liderul grupului politic Renew Europe din Parlamentul European.

''Nu doar că suntem de acord, dar pentru grupul Renew este un obiectiv sine-qua-non. Fără acest obiectiv vom avea dificultăţi în a susţine bugetul multianual. De altfel, pentru USR-PLUS acesta a fost un angajament pe care ni l-am asumat în campania electorală, acela că ne vom asigura că la nivel european vom avea mecanisme prin care să putem acţiona atunci când anumite partide politice care ajung la putere iau ostatic instituţiile statului respectiv pentru a influenţa justiţia în interesul lor politic sau în interesul liderilor politici. Fără acest mecanism, grupul nostru nu va vota perspectivele bugetare, este foarte clar şi, aşa cum stau lucrurile până acum, văd că sunt tot mai multe state membre care înţeleg nevoia unui astfel de mecanism'', a spus liderul grupului europarlamentar Renew Europe.

Referitor la viitorul buget multianual al UE, Cioloş a subliniat că decizia îi revine Consiliului, care apoi va avea nevoie de votul majoritar în Parlamentul European pentru ca bugetul în întregimea sa să fie acceptat. ''Parlamentul va trebui să ajungă la un acord în primul rând cu Consiliul de data aceasta, nu atât cu Comisia. Cu Comisia Europeană suntem aliniaţi pe foarte multe obiective, pentru că am stabilit împreună priorităţile acestea legate de Pactul Verde European, de transformarea digitală, dar şi de evoluţia politicilor clasice europene (politica de coeziune, politica agricolă comună) pentru a fi adaptate la aceste noi obiective. Deci din acest punct de vedere, suntem aliniaţi cu Comisia şi suntem de acord, alături de Comisie, că avem nevoie de un buget important'', a afirmat fostul comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală în declaraţia acordată AGERPRES.

El a insistat pe resursele proprii ca modalitate de a asigura în viitor stabilitatea bugetului comunitar. ''Acest buget este decis de statele membre şi noi insistăm, dincolo de nivelul bugetului care este stabilit de contribuţiile statelor membre, să avem şi o parte importantă, un capitol important de resurse proprii care să intre direct la bugetul european, fără a mai trece prin bugetele statelor membre, pentru că asta este singura modalitate de a ne asigura în viitor că bugetul european poate să aibă o anumită stabilitate'', a explicat Dacian Cioloş.

Recent, comisarul european pentru coeziune Elisa Ferreira a anunţat că executivul UE nu îşi va modifica propunerea privind finanţarea politicii de coeziune pentru 2021-2027 şi a sugerat ca cele 15 ţări din grupul Prietenii Coeziunii, din care face parte şi România, să utilizeze fondurile UE într-o manieră mai eficientă. Dacian Cioloş susţine această recomandare.

''Considerăm şi noi că atât PAC, cât şi politica de coeziune vor trebui să se modernizeze, să introducă în obiectivele lor şi obiectivele prioritare pe care le avem acum la nivel european, deci va fi important în continuare să investim în infrastructură prin politica de coeziune, să investim în crearea de locuri de muncă, în formare profesională, dar lucrurile acestea vor trebui să ţină cont şi de obiectivele privind Pactul Verde şi anume o economie care să respecte mai mult buna utilizare a resurselor naturale, care să polueze mai puţin şi care să aibă un impact redus asupra schimbărilor climatice. La fel, PAC care trebuie să fie dotată cu o susţinere importantă financiară, care să asigure o stabilitate a veniturilor agricultorilor, iar agricultorii să fie susţinuţi pentru a putea să-şi adapteze tehnologiile de producţie, să aibă un impact pozitiv asupra biodiversităţii, calităţii apei şi solului şi mai ales să producă produse alimentare de calitate. Deci lucrurile acestea vor trebui să se schimbe în cele două politici'', a argumentat liderul grupului europarlamentar Renew Europe.

Bugetul pe termen lung al UE (cadrul financiar multianual - CFM) stabileşte limita superioară a banilor pe care UE îi poate cheltui într-o perioadă de cel puţin cinci ani în diferite domenii politice. Acest buget trebuie să aibă un anume grad de flexibilitate pentru a face faţă crizelor şi situaţiilor de urgenţă neprevăzute. Prin urmare, include o serie de instrumente care garantează că banii pot fi folosiţi acolo unde sunt necesari. De exemplu, Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a oferi asistenţă financiară în cazul unui dezastru major într-un stat membru. Fondul de ajustare la globalizare este destinat să ajute lucrătorii să găsească un nou loc de muncă dacă au fost concediaţi ca urmare a modificărilor structurale la nivel mondial sau în urma unei crize economice.

Spre deosebire de bugetele naţionale, bugetul UE este un buget de investiţii. El nu finanţează protecţia socială, educaţia primară sau apărarea naţională, ci se concentrează în special pe domenii cheie care oferă valoare adăugată prin stimularea creşterii economice şi a competitivităţii. Bugetul Uniunii Europene susţine cercetarea şi inovarea, investiţiile în reţelele transeuropene şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, cu scopul de a stimula creşterea şi a crea locuri de muncă în UE.

Politica agricolă comună a UE, politica în domeniul pescuitului şi cea pentru mediul înconjurător primesc cea mai mare finanţare în cadrul bugetului multianual 2014-2020. Aceste domenii sunt urmate de programele de coeziune, care au ca scop reducerea disparităţilor de dezvoltare dintre regiunile UE. Bugetul pe termen lung finanţează, de asemenea, proiecte internaţionale de ajutor umanitar şi de dezvoltare.

Bugetul UE pe termen lung are mai multe surse de venit: contribuţii de la statele membre, taxe de import la produsele din afara UE şi amenzile aplicate companiilor care încalcă regulile UE privind concurenţa. Parlamentul European doreşte reformarea modului în care este finanţat bugetul UE, deoarece acesta "nu este transparent şi este complet non-inteligibil pentru cetăţenii europeni".

Un nou sistem, mai simplu, ar trebui să introducă noi surse de venit. Parlamentul European a sugerat că banii ar putea veni de la o nouă schemă de impozit pe profit (inclusiv impozitarea companiilor mari din sectorul digital), din comercializarea cotelor de emisii şi o taxă pe materialele plastice. Acest nou sistem ar putea reduce contribuţiile directe din partea statelor membre.

Pentru următorul buget multianual (2021-2027), Comisia Europeană şi-a prezentat propunerea în mai 2018. Parlamentul European şi-a adoptat poziţia în noiembrie 2018. Consiliul încă nu şi-a clarificat poziţia de negociere. În rândul statelor membre este necesară unanimitatea pentru a ajunge la un acord. Orice acord are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a intra în vigoare.

Parlamentul European va avea miercuri în plen o dezbatere pe tema bugetului multianual 2021-2027, iar un summit consacrat structurării poziţiei Consiliului a fost convocat pentru data de 20 februarie, la Bruxelles, de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel. AGERPRES/(A-editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 02-04-2025 16:57

Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE

Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și

Romania in lume 01-04-2025 12:41

Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general

'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press

Romania in lume 31-03-2025 17:20

Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România

România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta

Romania in lume 31-03-2025 16:35

România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului

Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s

Romania in lume 31-03-2025 15:49

Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt

Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur

Romania in lume 29-03-2025 10:51

Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală

Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz

Romania in lume 26-03-2025 18:31

România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)

România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire

Romania in lume 26-03-2025 13:29

Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea

Romania in lume 26-03-2025 11:58

Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de

Romania in lume 25-03-2025 18:46

Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore

Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt

Romania in lume 25-03-2025 17:13

Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România

Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe

Romania in lume 25-03-2025 16:49

SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver

Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis

Romania in lume 25-03-2025 15:25

Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei

O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces

Romania in lume 25-03-2025 09:34

Artiști români în concert la Bruxelles pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei

Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles au marcat Ziua Internațională a Francofoniei printr-un concert extraordinar susținut luni de tineri artiști români de excepție pe una dintre cele mai prestigioase scene de operă din Belgia, Opera La Monnaie din Bruxelles, recent restaurată. Evenimentul, devenit tradițional