ICR: Peste 150.000 de persoane au ales evenimentele Europalia România

Peste 150.000 de persoane au fost prezente la mai mult de 250 de evenimente care au reprezentat creativitatea românească în lume prin arte vizuale, muzică, cinema, literatură, artele spectacolului, organizate în cadrul Festivalului Europalia România.
Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român (ICR), evenimentele au avut loc, în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, în oraşele Bruxelles, Gent, Bruge, Leuven, Liege, Luxemburg, Amsterdam, Aachen şi Lille.
Chiar în ultima zi, expoziţia "Brâncuşi. Sublimarea formei", de la Palatul Artelor Frumoase BOZAR, a înregistrat un record de vizitatori, nu mai puţin de 2.500 de persoane stând la rând să poată intra în muzeu pe parcursul desfăşurării ei, expoziţia fiind vizitată de 116.000 de persoane din toate colţurile lumii.
Printre momentele de vârf din cadrul festivalului s-au numărat cele două expoziţii de istorie cu obiecte de patrimoniu şi tezaur, care rămân deschise până pe 26 aprilie, respectiv "Dacia Felix", găzduită, în continuare, de Muzeul Galo-Roman din Tongeren, Belgia, şi "ROOTS - Civilizaţia Neolitică/Epoca Bronzului pe teritoriul României", găzduită de Muzeul Grand Curtius din Liege. Ambele au fost coordonate de Muzeul Naţional de Istorie a României, alături de ICR.
Potrivit Europalia, Dacia Felix a avut, până pe 31 decembrie anul trecut, 13.752 de vizitatori, iar ROOTS, până pe 6 ianuarie anul acesta, 2.297 de vizitatori.
Opera lui Ion Grigorescu a fost prezentată într-o amplă retrospectivă, "Cinema", în cadrul festivalului, la Galeria Kiosk din Gent, Belgia, în perioada 30 noiembrie 2019 - 2 februarie 2020, iar evoluţia artei româneşti de la mijlocul sec. XIX până în zilele noastre a fost urmărită prin expoziţia "Perspectives" (2 octombrie 2019 - 12 ianuarie 2020).
Proiectul de artă contemporană "Urs Geest", al artiştilor Casper Fitzhue (România) şi Bart van Dijck (Belgia), constând într-o instalaţie şi un performance, a fost prezentat în perioada 6 octombrie - 12 decembrie la galeria de artă contemporană CIAP din Hasselt.
De asemenea, 1.200 de spectatori, printre care s-au numărat personalităţi din lumea culturii, diplomaţi, politicieni, s-au bucurat, la Bruxelles, în luna decembrie 2019, de cele trei reprezentaţii ale spectacolului "Povestea prinţesei deocheate", producţie a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, în timp ce spectacolul de dans "Traces" a fost lansat, în premieră mondială, în decembrie 2019, la Bruxelles. Spectacolul a fost invitat şi la Bucureşti, unde a fost reprezentat, pe 9 ianuarie 2020, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti.
"Artişti români de mare valoare, recunoscuţi la nivel internaţional, au fost invitaţi să concerteze pe marile scene ale lumii: soprana Angela Gheorghiu, dirijorul Cristian Măcelaru, premiat recent cu Grammy, violoncelistul Andrei Ioniţă, pianiştii Alexandra Dariescu, Daniel Petrică Ciobanu şi Florian Mitrea. În festival, a fost apreciată muzica interpretată de Ansamblul Raro-SoNoRo, ConTempo Quartet, Camerata Regală. Jazzul artiştilor români a fost reprezentat de Lucian Ban&Guests, Ada Milea, alături de cvartetul lui Alexandru Bălănescu, de Maria Răducanu, dar şi de violonistul Florin Niculescu", precizează ICR.
Unul dintre cele mai complexe proiecte selectate în festival a fost "Oedipe Redux", în care "Oedipe", singura operă compusă de George Enescu, a fost transpusă în ritmuri de jazz şi reinterpretată în cheie modernă de Lucian Ban, celebru pianist român de jazz, şi de Mat Maneri, violist nominalizat la Premiile Grammy.
Muzica electronică românească a fost reprezentată de 11 artişti şi trupe din generaţii diferite, printre care Khidja, Borusiade, Raze de soare şi Karpov Not Kasparov, iar muzica românească veche a fost împărtăşită europenilor de Ansamblul de Muzică Veche "Anton Pann", iar muzica nouă (new age) a fost reprezentată de o serie de artişti români consacraţi.
Au fost organizate dezbateri, mese rotunde, lansări de carte, patru scriitori din generaţii diferite, Gabriela Adameşteanu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Cătălin Pavel vorbind, pe 18 decembrie 2019, despre literatura română în context european la 30 de ani de la momentul 1989, la BOZAR. De asemenea, coregraful Gigi Căciuleanu şi scriitorul Mircea Dinescu au adus muzică, dans şi artă culinară în cadrul festivalului.
Programul intitulat "Videogramele unei naţiuni" a fost desfăşurat timp de două luni, în perioada decembrie 2019 - ianuarie 2020, în Belgia şi Olanda. Acesta a inclus filme canonice, diverse dezbateri, producţii ale noilor generaţii de cineaşti, fiind prezentate peste 90 de producţii cinematografice româneşti semnate, între alţii, de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Dan Piţa, Andrei Ujică, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Nae Caranfil, Radu Jude, Manole Marcus. De asemenea, au avut mare succes o serie documentare, printre care "Videogramele unei revoluţii" (1992), semnat de Andrei Ujică şi Harun Farocki, "Timebox (2018), în regia Norei Agapi, şi "Asta e" (2001), semnat de Thomas Ciulei.
Potrivit ICR, o serie de alte evenimente rămân în derulare, după închiderea oficială a Europalia România, printre acestea regăsindu-se expoziţiile "Rethinking The Image of The World: Projects and Sketches", care continuă, până pe 9 februarie 2020, în cadrul Complexului Muzeal MILL, din oraşul belgian La Louviere, "Vederi încântătoare. Urbanism şi arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii '60-'70", până pe 8 martie 2020 la CIVA.
Organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate - Franţa, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie -, Festivalul Europalia a avut România ca ţară invitată la cea de-a 27 a ediţie, desfăşurată în perioada octombrie 2019 - februarie 2020.
ICR a fost coordonatorul participării României, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociaţia Europalia International, organizatorul tradiţional al manifestării. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE
Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și
Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general
'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press
Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România
România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta
România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului
Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s
Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt
Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur
Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală
Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz
România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)
România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire
Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală
Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea
Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)
Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de
Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore
Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt
Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România
Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe
SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver
Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis
Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei
O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces
Artiști români în concert la Bruxelles pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei
Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles au marcat Ziua Internațională a Francofoniei printr-un concert extraordinar susținut luni de tineri artiști români de excepție pe una dintre cele mai prestigioase scene de operă din Belgia, Opera La Monnaie din Bruxelles, recent restaurată. Evenimentul, devenit tradițional