REPORTAJ După Brexit, românii încă văd Regatul Unit ca pe o posibilă casă
Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Sunt români care au venit în Regatul Unit pentru că acolo au găsit perspectivele unui trai decent. Alţii au ales cetăţenia britanică din motive culturale - dragostea faţă de Shakespeare. Unii recunosc că, dacă lucrurile nu merg potrivit planului, se pot întoarce oricând acasă, în România, iar alţii ştiu foarte clar că acasă, pentru ei, este acum Marea Britanie.
Dincolo de Brexit, relaţia comunităţii de români cu Regatul Unit pare să fi rămas aceeaşi, cel puţin în perioada de tranziţie, când nu a fost anunţată nicio schimbare radicală.
Pe 1 februarie, prima zi în care, oficial, UK nu a mai fost membru UE, patru tineri români se plimbau prin parcul din faţa Parlamentului britanic care noaptea trecută găzduise petrecerea de "despărţire".
Valentin Lixeanu, de 27 de ani, a venit în Marea Britanie în septembrie 2018, chemat de un prieten să lucreze în construcţii. La şase luni distanţă, a venit şi soţia lui, Florentina Lixeanu, de 24 de ani. Femeia spune că ziua descrisă ca "istorică" pentru ei este simplu "foarte frumoasă", pentru că, de dragul prietenilor care îi vizitează, au ajuns pentru prima dată la Londra, din Cambridge, unde locuiesc.
Tânărul recunoaşte că a venit în Marea Britanie pentru "oportunităţi şi un trai mai bun", iar soţia mărturiseşte că i se pare că britanicii sunt mult mai deschişi, iar, în această ţară, dacă eşti muncitor, ai toate avantajele. Nu îi sperie eventuale schimbări care ar putea apărea după Brexit. "Dacă apare cumva o problemă, o rezolvăm şi venim acasă", afirmă tânăra cu încredere.
Cei doi încă nu s-au înscris pentru statutul de pre-rezident, dar spun că vor face acest lucru.
Pentru alţi români, relaţia cu Marea Britanie a început înainte ca România să fie ţară membră UE.
Actriţa Elena Popovici (Harding) a mers în Marea Britanie, iniţial pentru un masterat în istoria artei, la Institutul Sotheby's. Atunci, taxa de şcolarizare era "de trei - patru ori" mai mare pentru ea decât pentru un cetăţean britanic. Mărturiseşte că a ales să fie cetăţean britanic din motive "pur culturale", din dragoste pentru textele lui Shakespeare, pe care le spune pe scenă. "Shakespeare m-a făcut să devin cetăţean britanic", râde ea. A primit cetăţenia în martie 2015 şi spune că, după Brexit, este îngrijorată "ca român".
"Părinţii mei sunt în România. Până acum am avut un sentiment că suntem în aceeaşi ţară. (...) Cred că venirea lor la Londra nu va mai fi la fel de uşoară", arată artista.
Pentru Andreea Helen David, Marea Britanie este locul în care a învăţat actorie. "Câteodată e bine să te depărtezi de sursă, ca să vezi ce se întâmplă în jurul tău. Din punctul de vedere al carierei artistice am simţit că mi-am găsit locul aici", admite aceasta.
Brexitul i-a dat un impuls pentru a se înregistra pentru statutul de rezident, pe care l-a primit, dar despre care spune că nu este palpabil. "E într-un eter, undeva online", adaugă ea zâmbind.
Chiar afară din UE, Marea Britanie este atractivă în continuare pentru tineri studenţi din ţările Uniunii, pentru calitatea învăţământului.
Sebastian Şerban este student la London School of Economics şi preşedinte al ramurii LSRS din UK, iar votul cetăţenilor din Regat de a părăsi Uniunea Europeană a venit înainte de înscrierea sa la instituţia britanică de învăţământ.
"Am fost foarte şocat de vot. Am fost cumva descumpănit la început, însă planurile mele au fost de la început să mă întorc în ţară şi atunci am luat această vizită aici mai mult ca pe o excursie de învăţare decât ca pe o mutare definitivă", mărturiseşte tânărul.
El menţionează că lucrul pentru care a avut nevoie de timp de adaptare a fost umorul britanic. "Trebuie să vii, ca să-l înţelegi şi trebuie să trăieşti aici o perioadă. Încă nu sunt sigur dacă îl înţeleg pe deplin. Societatea britanică e foarte diferită de cea românească. Când vii în vacanţă, poate părea frumos, dar să vii să trăieşti aici este cu totul altceva", se destăinuie el.
Tinerii se integrează bine în societatea britanică, susţine el, şi, uneori, la revenire, nu se mai regăsesc neapărat în România. "Există sentimentul că trăieşti între două lumi", arată tânărul.
În medie, studiile în Marea Britanie înseamnă costuri de aproximativ 9.250 de lire sterline pe an - taxa de şcolarizare, la case se adaugă cheltuielile de întreţinere. Împrumuturile pentru studenţii UE ce s-au înscris la universităţi britanice toamna aceasta sunt garantate. Totuşi, cei care urmează să aplice în toamna următoare "nu au nicio garanţie de finanţare", subliniază şi Şerban.
Inclusiv şcoala la care studiază plănuieşte să revizuiască toate oportunităţile de finanţare. "Deja m-au anunţat personal că multe dintre bursele care se dau aici vor dispărea", spune tânărul.
În lipsa fondurilor europene, universităţile vor mări, probabil, taxele de şcolarizare. "Probabil vor fi forţaţi să mărească acele taxe, va trebui să reducă numărul de burse pe care le dau. Nu au ce face pentru că trebuie să compenseze cumva fondurile pe care nu le mai primesc de la Bruxelles", afirmă Şerban.
El este unul dintre cei aproximativ 10.000 de studenţi români care învaţă în Marea Britanie - un număr care, estimează acesta, va scădea în viitor.
Există şi români cu dublă cetăţenie care îşi fac griji privind Brexit, din perspectivă britanică.
Liliana Onică, de 44 de ani, a plecat în Marea Britanie în 1999 pentru că în Iaşi nu avea un loc de muncă. După ea, au venit şi alţi membri ai familiei, "traşi" de cei ajunşi în UK.
"Întâi am plecat eu, apoi mama, sora, cumnatul. Ne-am tras unii pe alţii. Timp de şase luni, am muncit, am plătit viza, am plecat", ne povesteşte femeia.
Spune că în Marea Britanie este viaţa ei, unde are doi copii, a făcut studii şi lucrează ca "medical dispenser", într-o farmacie din Londra. În farmacie, niciun angajat nu este britanic nativ, iar clienţii străini sunt preluaţi de către angajatul care vorbeşte limba cea mai apropiată cu a lor. Astfel, angajatei din Polonia îi revin clienţi ce vorbesc limbi slave, iar ei - clienţi din ţări latine.
Liliana Onică mărturiseşte că a luat-o de la zero în Marea Britanie şi a reuşit şi datorită celor doi copii ai săi. Nu îşi face griji legat de modul în care Brexitul ar putea afecta intrarea străinilor pe piaţa muncii.
"Oamenii de calitate vor avea întotdeauna un job", spune ea. Dar, din perspectiva meseriei sale, afirmă că deja sunt simţite implicaţii ale ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. "Ne afectează pe toţi. Nu ştiu ce o să se întâmple din punct de vedere farmaceutic. Este deja o problemă. Avem mulţi bolnavi cărora nu le putem face rost de medicamente pentru că nu sunt, nu se mai aduc. Sunt produse ba în Italia, ba în Spania", precizează aceasta. AGERPRES/(A - editor: Georgiana Tănăsescu, imagine: Catalin Soci, reporter: Oana Ghiță, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citiţi şi:
* REPORTAJ În aşteptarea Brexit-ului: 3, 2, 1... "Azi e doar repetiţia"
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Exponate din tezaurul dacic al României furate în Olanda/ Directorul muzeului Drents deplânge "o zi neagră"
Directorul muzeului Drents din Regatul Țărilor de Jos, Harry Tupan, a deplâns sâmbătă "o zi neagră pentru muzeul din Assen și Muzeul Național de Istorie a României din București", după jaful cu explozibil în care au fost furate artefacte arheologice valoroase din România, ce erau expuse de instituția pe care o conduce.
Republica Moldova: Sute de persoane au manifestat în Transnistria pentru a cere Chișinăului să livreze gaz rusesc
Câteva sute de persoane au demonstrat vineri în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova pentru a cere Chișinăului să faciliteze livrarea gazelor rusești pentru a pune capăt crizei energetice, conform agenției locale de știri, preluată de AFP. Acest teritoriu cu aproximativ jumătate de milion de oameni se confruntă cu întrerupe
Vicepreședintele PE Nicu Ștefănuță: Existența 'fact-checking'-ului reduce credința în titluri false pe platformele Meta cu 27%
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Existența fact-checking-ului reduce cu 27% credința în titluri false și cu 25% interacțiunile cu dezinformarea pe platformele Meta, a declarat miercuri, la Strasbourg, vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță. Eurodeputatul ales independent și afiliat
Victor Negrescu: Am propus ca termenul de implementare a proiectelor din PNRR cu un anumit grad de realizare să fie prelungit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu a propus ca termenul de implementare al proiectelor din Programul de Redresare și Reziliență (PNRR) cu un anumit grad de realizare să fie prelungit dincolo de august 2026 și ca acestea să poată fi, de exemplu, eligibile pentru finanțarea din fonduri de
Victor Negrescu/#Ucraina: Trebuie să ne asigurăm că statele din prima linie sunt luate în considerare în negocierile de pace
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Uniunea Europeană trebuie să se asigure că este la masa negocierilor pentru soluționarea conflictului din Ucraina și că statele din prima linie - România, Polonia și Slovacia - vor fi luate în considerare atât pentru zona de reconstrucție, cât și pentru modul în care va fi
Negrescu: CE urmează să prezinte într-un timp relativ scurt raportul privind influențele prin intermediul TikTok
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte într-un timp relativ scurt raportul său privind influențele prin intermediul TikTok în desfășurarea alegerilor prezidențiale din România, întrucât există o presiune de timp, generată mai ales de alegerile din Germania, a declar
Vicepreședintele PE Ștefănuță a discutat cu prim-ministrul Ciolacu despre deficiențele din ordonanța ''trenuleț'' în privința transportului studenților
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță a discutat cu premierul Marcel Ciolacu despre remedierea deficiențelor din implementarea ordonanței ''trenuleț'' în ceea ce privește transportul feroviar pentru studenți. ''Am discutat cu pre
Dan Barna, despre poziționarea noului președinte al SUA: Perspectivele pentru următorii 4 ani nu sunt încurajatoare
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: SUA par că se vor retrage din jocul mondial pentru următorii patru ani, acesta a fost mesajul lui Donald Trump, ceea ce face ca perspectivele relațiilor cu Uniunea Europeană să nu fie încurajatoare, a declarat eurodeputatul USR Dan Barna, membru în Comisia pentru afaceri externe (AF
Houthi au eliberat echipajul navei Galaxy Leader, printre care se află și un român (Al Masirah TV)
Houthi yemeniți au eliberat echipajul navei Galaxy Leader, printre care se află și un român, după mai mult de un an de la sechestrarea vasului în largul coastelor Yemenului, a relatat miercuri canalul Al Masirah TV, deținut de houthi, potrivit Reuters. Echipajul a fost predat sultanatului Oman ''în coordonare''
Barna: România a devenit un studiu de caz pentru cât de puternice pot fi platformele sociale în manipularea percepției cetățenilor
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: România a devenit un caz școală sau un studiu de caz pentru cât de puternice pot să fie platformele sociale în manipularea percepției cetățenilor, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul USR Dan Barna, referindu-se la discuțiile pe care le-a avut inclusiv în grupu
Andi Cristea/platforme digitale: Trebuie să fim realiști, nu avem instrumentele necesare care să producă imediat efecte
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de realism, pentru că nu are la îndemână instrumentele necesare care să producă imediat efecte imediat în combaterea interferenței în alegeri din partea platformelor digitale, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul Andi Cristea.
Henna Virkkunen/platforme digitale: CE intenționează să crească sancțiunile pentru cazurile în care integritatea electorală nu e respectată
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisia Europeană (CE) intenționează ca în aprilie acest an să îmbunătățească măsurile și să crească sancțiunile pentru cazurile în care integritatea electorală nu este respectată, a declarat marți, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, vicepreședinta executi
Siegfried Mureșan, despre relația UE-SUA: Va trebui să monitorizăm cu atenție primele inițiative ale președintelui Trump
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: România și Uniunea Europeană vor trebui să monitorizeze care vor fi primele inițiative ale președintelui Donald Trump pentru a ști exact care este din perspectiva SUA viitorul relației transatlantice, a declarat luni, la Strasbourg, eurodeputatul PNL, Siegfried Mureșan.
Mureșan/ingerințe în alegeri: Anchetele CE și României trebuie să producă măcar rezultate preliminare înainte de începerea campaniei electorale
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Atât în România, cât și la nivel european, anchetele efectuate în prezent trebuie să le prezinte oamenilor măcar concluzii preliminare înainte de începerea campaniei pentru alegerile prezidențiale, pentru că oamenii trebuie să voteze în cunoștință de c
Szijjarto: Guvernele Ungariei și României intenționează să deschidă noi puncte de trecere a frontierei comune
Guvernele Ungariei și României intenționează să sporească numărul punctelor de trecere a frontierei, obiectivul fiind să se pună capăt timpilor de așteptare lungi, a declarat luni, la București, ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto, adăugând că cele două părți sunt decise să dezvolte și mai mult cooperarea bilaterală reciproc avantajoasă,