logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ După Brexit, românii încă văd Regatul Unit ca pe o posibilă casă

Imagine din galeria Agerpres

Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Sunt români care au venit în Regatul Unit pentru că acolo au găsit perspectivele unui trai decent. Alţii au ales cetăţenia britanică din motive culturale - dragostea faţă de Shakespeare. Unii recunosc că, dacă lucrurile nu merg potrivit planului, se pot întoarce oricând acasă, în România, iar alţii ştiu foarte clar că acasă, pentru ei, este acum Marea Britanie.

Dincolo de Brexit, relaţia comunităţii de români cu Regatul Unit pare să fi rămas aceeaşi, cel puţin în perioada de tranziţie, când nu a fost anunţată nicio schimbare radicală.

 


Pe 1 februarie, prima zi în care, oficial, UK nu a mai fost membru UE, patru tineri români se plimbau prin parcul din faţa Parlamentului britanic care noaptea trecută găzduise petrecerea de "despărţire".

Valentin Lixeanu, de 27 de ani, a venit în Marea Britanie în septembrie 2018, chemat de un prieten să lucreze în construcţii. La şase luni distanţă, a venit şi soţia lui, Florentina Lixeanu, de 24 de ani. Femeia spune că ziua descrisă ca "istorică" pentru ei este simplu "foarte frumoasă", pentru că, de dragul prietenilor care îi vizitează, au ajuns pentru prima dată la Londra, din Cambridge, unde locuiesc.

Tânărul recunoaşte că a venit în Marea Britanie pentru "oportunităţi şi un trai mai bun", iar soţia mărturiseşte că i se pare că britanicii sunt mult mai deschişi, iar, în această ţară, dacă eşti muncitor, ai toate avantajele. Nu îi sperie eventuale schimbări care ar putea apărea după Brexit. "Dacă apare cumva o problemă, o rezolvăm şi venim acasă", afirmă tânăra cu încredere.

Cei doi încă nu s-au înscris pentru statutul de pre-rezident, dar spun că vor face acest lucru.

Pentru alţi români, relaţia cu Marea Britanie a început înainte ca România să fie ţară membră UE.

Actriţa Elena Popovici (Harding) a mers în Marea Britanie, iniţial pentru un masterat în istoria artei, la Institutul Sotheby's. Atunci, taxa de şcolarizare era "de trei - patru ori" mai mare pentru ea decât pentru un cetăţean britanic. Mărturiseşte că a ales să fie cetăţean britanic din motive "pur culturale", din dragoste pentru textele lui Shakespeare, pe care le spune pe scenă. "Shakespeare m-a făcut să devin cetăţean britanic", râde ea. A primit cetăţenia în martie 2015 şi spune că, după Brexit, este îngrijorată "ca român".

"Părinţii mei sunt în România. Până acum am avut un sentiment că suntem în aceeaşi ţară. (...) Cred că venirea lor la Londra nu va mai fi la fel de uşoară", arată artista.

Pentru Andreea Helen David, Marea Britanie este locul în care a învăţat actorie. "Câteodată e bine să te depărtezi de sursă, ca să vezi ce se întâmplă în jurul tău. Din punctul de vedere al carierei artistice am simţit că mi-am găsit locul aici", admite aceasta.

Brexitul i-a dat un impuls pentru a se înregistra pentru statutul de rezident, pe care l-a primit, dar despre care spune că nu este palpabil. "E într-un eter, undeva online", adaugă ea zâmbind.

Chiar afară din UE, Marea Britanie este atractivă în continuare pentru tineri studenţi din ţările Uniunii, pentru calitatea învăţământului.

Sebastian Şerban este student la London School of Economics şi preşedinte al ramurii LSRS din UK, iar votul cetăţenilor din Regat de a părăsi Uniunea Europeană a venit înainte de înscrierea sa la instituţia britanică de învăţământ.

"Am fost foarte şocat de vot. Am fost cumva descumpănit la început, însă planurile mele au fost de la început să mă întorc în ţară şi atunci am luat această vizită aici mai mult ca pe o excursie de învăţare decât ca pe o mutare definitivă", mărturiseşte tânărul.

El menţionează că lucrul pentru care a avut nevoie de timp de adaptare a fost umorul britanic. "Trebuie să vii, ca să-l înţelegi şi trebuie să trăieşti aici o perioadă. Încă nu sunt sigur dacă îl înţeleg pe deplin. Societatea britanică e foarte diferită de cea românească. Când vii în vacanţă, poate părea frumos, dar să vii să trăieşti aici este cu totul altceva", se destăinuie el.

Tinerii se integrează bine în societatea britanică, susţine el, şi, uneori, la revenire, nu se mai regăsesc neapărat în România. "Există sentimentul că trăieşti între două lumi", arată tânărul.

În medie, studiile în Marea Britanie înseamnă costuri de aproximativ 9.250 de lire sterline pe an - taxa de şcolarizare, la case se adaugă cheltuielile de întreţinere. Împrumuturile pentru studenţii UE ce s-au înscris la universităţi britanice toamna aceasta sunt garantate. Totuşi, cei care urmează să aplice în toamna următoare "nu au nicio garanţie de finanţare", subliniază şi Şerban.

Inclusiv şcoala la care studiază plănuieşte să revizuiască toate oportunităţile de finanţare. "Deja m-au anunţat personal că multe dintre bursele care se dau aici vor dispărea", spune tânărul.

În lipsa fondurilor europene, universităţile vor mări, probabil, taxele de şcolarizare. "Probabil vor fi forţaţi să mărească acele taxe, va trebui să reducă numărul de burse pe care le dau. Nu au ce face pentru că trebuie să compenseze cumva fondurile pe care nu le mai primesc de la Bruxelles", afirmă Şerban.

El este unul dintre cei aproximativ 10.000 de studenţi români care învaţă în Marea Britanie - un număr care, estimează acesta, va scădea în viitor.

Există şi români cu dublă cetăţenie care îşi fac griji privind Brexit, din perspectivă britanică.

Liliana Onică, de 44 de ani, a plecat în Marea Britanie în 1999 pentru că în Iaşi nu avea un loc de muncă. După ea, au venit şi alţi membri ai familiei, "traşi" de cei ajunşi în UK.

"Întâi am plecat eu, apoi mama, sora, cumnatul. Ne-am tras unii pe alţii. Timp de şase luni, am muncit, am plătit viza, am plecat", ne povesteşte femeia.

Spune că în Marea Britanie este viaţa ei, unde are doi copii, a făcut studii şi lucrează ca "medical dispenser", într-o farmacie din Londra. În farmacie, niciun angajat nu este britanic nativ, iar clienţii străini sunt preluaţi de către angajatul care vorbeşte limba cea mai apropiată cu a lor. Astfel, angajatei din Polonia îi revin clienţi ce vorbesc limbi slave, iar ei - clienţi din ţări latine.

Liliana Onică mărturiseşte că a luat-o de la zero în Marea Britanie şi a reuşit şi datorită celor doi copii ai săi. Nu îşi face griji legat de modul în care Brexitul ar putea afecta intrarea străinilor pe piaţa muncii.

"Oamenii de calitate vor avea întotdeauna un job", spune ea. Dar, din perspectiva meseriei sale, afirmă că deja sunt simţite implicaţii ale ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. "Ne afectează pe toţi. Nu ştiu ce o să se întâmple din punct de vedere farmaceutic. Este deja o problemă. Avem mulţi bolnavi cărora nu le putem face rost de medicamente pentru că nu sunt, nu se mai aduc. Sunt produse ba în Italia, ba în Spania", precizează aceasta. AGERPRES/(A - editor: Georgiana Tănăsescu, imagine: Catalin Soci, reporter: Oana Ghiță, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Citiţi şi:

 

Brexit/REPORTAJ/Britanicii şi-au urat ''Brexit fericit!'' în piaţa de lângă Parlament, cu Nigel Farage primit ca un star rock

 

REPORTAJ În aşteptarea Brexit-ului: 3, 2, 1... "Azi e doar repetiţia"

 

Brexit/REPORTAJ Lângă Parlamentul britanic, oamenii aşteaptă o diviziune profundă sau 'ziua cea mai frumoasă'

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 05-05-2025 13:27

Prezidențiale2025/ Peskov: Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut

Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la președinție, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Solicitat de TASS să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că ''unul d

Romania in lume 05-05-2025 12:15

Prezidențiale2025/ O Românie divizată se așteaptă la o confruntare între blocuri opuse pentru președinție (EFE)

O Românie mai polarizată ca oricând de la revenirea la democrație în 1990 se confruntă cu o ciocnire între două modele de țară după primul tur al alegerilor prezidențiale repetate de duminică, în care ultranaționalistul George Simion s-a impus clar în fața proeuropeanului Nicușor Dan, comentează EFE luni. Po

Romania in lume 05-05-2025 12:06

Prezidențiale2025/ Extrema dreaptă în frunte în România: ''Un foarte frumos bumerang'' pentru UE, apreciază Marine Le Pen

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a salutat luni victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a candidatului de extremă dreapta George Simion, văzând în aceasta ''un foarte frumos bumerang'' pentru Uniunea Europeană, informează AFP. ''România tocmai i-a oferit

Romania in lume 04-05-2025 22:23

Prezidențiale2025/ Rezultatele exit-poll-urilor, comentate de agenții internaționale de presă

Principalele agențiile de presă internaționale au urmărit îndeaproape și comentează rezultatele exit-poll-urilor primului tur al alegerilor prezidențiale repetate din România desfășurat duminică. AFP: Candidatul extremei drepte a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România

Romania in lume 04-05-2025 21:24

Prezidențiale 2025/ Votul s-a încheiat la Strasbourg; prezență la urne mai mare decât în 2024

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale în cele două secții deschise la Strasbourg s-a încheiat duminică seară, la ora locală 20:00 (21:00, ora României), prezența la urne fiind mai mare față de scrutinul prezidențial anulat din noiembrie anul trecut.

Romania in lume 04-05-2025 15:21

Prezidențiale2025/ Românii care votează la Strasbourg vor un viitor mai bun, dar nu au mari așteptări

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Românii din diaspora care și-au exprimat duminică votul la Strasbourg la primul tur al alegerilor prezidențiale au mers la urne cu gândul la un viitor mai bun pentru România, chiar dacă unii dintre cei intervievați au votat fără nicio așteptare sau cu așteptări mici de la candid

Romania in lume 04-05-2025 12:32

Prezidențiale2025/ Prezență mai mare la urne așteptată la cele două secții de votare din Strasbourg

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Peste 1.000 de persoane și-au exprimat până duminică dimineață votul la alegerile prezidențiale în cele două secții de votare organizate în orașul Strasbourg din Franța, potrivit șefilor acestora.

Romania in lume 02-05-2025 23:57

Departamentul de Securitate Națională al SUA anunță retragerea desemnării României în Programul Visa Waiver

Departamentul de Securitate Internă al SUA (DHS), în consultare cu Departamentul de Stat, a anulat vineri desemnarea României în Programul Visa Waiver (VWP), conform unui comunicat publicat pe site-ul DHS. În pofida problemelor de securitate, Administrația Biden a desemnat România ca țară VWP la 9 ianuarie 2025. L

Romania in lume 02-05-2025 23:38

SUA exclud România din programul de călătorie fără vize Visa Waiver

Administrația președintelui american, Donald Trump, a anunțat vineri că retrage România din programul american Visa Waiver care permite călătoriile fără viză în Statele Unite, relatează Reuters. Administrația demisionară a președintelui de atunci, Joe Biden, anunțase la 9 ianuarie că admite România în program, afirmând că aceasta

Romania in lume 02-05-2025 15:25

Ziua Europei sărbătorită în Republica Moldova printr-un concert extraordinar al European Union Youth Orchestra

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) va susține un concert de excepție în Republica Moldova pe 9 mai 2025, cu ocazia Zilei Europei. Sub bagheta dirijorului Jakub Przybycien - fost membru EUYO și finalist al prestigiosului Premiu Herbert von Karajan 2025 - tinerii muzicieni europeni vor interpreta lucrări de Enescu, Beethoven și

Romania in lume 02-05-2025 10:11

Raport RSF: Trump și criza economică submineaza libertatea presei în SUA; România, pe locul 55, între Liberia și Sierra Leone

Criza economică în care se află media și politicile pe care președintele SUA, Donald Trump, le pune în aplicare de la revenirea sa la Casa Albă au deteriorat situația libertății presei în Statele Unite, potrivit ultimului raport al organizației neguvernamentale din domeniu Reporters sans Frontiers (RSF) publicat vineri, informează EFE.

Romania in lume 30-04-2025 17:26

BTA: Președinții Bulgariei și României au în vedere noi poduri și legături mai strânse

Podurile existente la Vidin-Calafat și Ruse-Giurgiu sunt insuficiente în contextul creșterii continue a traficului în transporturi, a sporirii volumului încărcăturilor și a dorinței companiilor din regiune de a urmări proiecte comune, a afirmat Rumen Radev în timpul unei întâlniri cu președintele interimar al României, Ilie B

Romania in lume 30-04-2025 15:45

Valencia: Dolors Montserrat - prima femeie secretar general al PPE; Siegfried Mureșan, reales vicepreședinte

Dolors Montserrat a fost aleasă, miercuri, secretar general al Partidului Popular European (PPE), în cadrul Congresului formațiunii care a avut loc în perioada 29-30 aprilie, la Valencia, fiind prima femeie care ocupă această funcție. Tot miercuri, Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte, fiind unul dintre cei zece demnitari

Romania in lume 29-04-2025 16:19

Eurodeputatul Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Partidului Popular European

Eurodeputatul Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE) în cadrul Congresului formațiunii care se desfășoară la Valencia, în perioada 29 - 30 aprilie, printre prioritățile sale declarate aflându-se reprezentarea României la cel mai înalt nivel pentru a putea influența decizii

Romania in lume 29-04-2025 09:27

Departamentul de Stat al SUA aprobă posibila vânzare a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare către România a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot și a echipamentelor aferente în valoare de 280 de milioane de dolari, a anunțat luni Pentagonul într-un comunicat, citat de Reuters. Agenția de cooperare pentru securitate și apărare a SUA precizează pe s