logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dezbatere în Parlamentul European: Bunăstarea animalelor, între apeluri la interdicţia transportului în viu şi pledoarii pentru apărarea intereselor fermierilor

Imagine din galeria Agerpres

Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Deputaţii europeni au cerut în număr mare în plenul Parlamentului European interzicerea transportului de animale vii către ţările terţe sau înăsprirea regulilor din domeniu, cu prilejul dezbaterii privind îmbunătăţirea bunăstării animalelor în timpul transportului, deşi au fost şi voci care au tras atenţia că mai întâi trebuie să existe garanţia că legile existente sunt aplicate.

Deputaţii europeni au dezbătut marţi seară în plenul Parlamentului European asupra modalităţilor de a proteja mai bine animalele transportate către ţări din afara UE în urma eşuării, pe 24 noiembrie, a unei nave ce transporta oi în largul coastelor României, lângă portul Midia, accident care a dus la moartea majorităţii celor peste 14.000 de oi aflate la bord.

"Toţi am fost şocaţi de ştirea, acum câteva săptămâni, a înecării a peste 14.000 de oi. Sunt sigură că trebuie să facem totul pentru a evita ca un astfel de accident să se mai întâmple", a spus Tytti Tuppurainen, reprezentanta preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.

Ea a precizat că Consiliul încurajează statele membre să-şi continue efortul de ameliorare a bunăstării animalelor printr-o cooperare mai activă dintre diversele autorităţi din statele membre şi statele terţe.

Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate, a spus că a fost şi ea şocată de veştile din 24 noiembrie, când peste 14.000 de oi au murit în portul Midia, la Marea Neagră.

"Autorităţile române spun că s-a respectat legislaţia europeană. Transportatorii au eşuat însă în obligaţia lor de a transporta animalele în siguranţă", a adăugat ea.

"Acest incident recent arată că şi garantarea faptului că facilităţile sunt în regulă nu înseamnă că vasul este capabil să transporte animalele şi că echipajul este bine informat", a atras atenţia Stella Kyriakides. Ea a mai spus că "toată lumea trebuie să acţioneze pentru prevenirea unor accidente precum cel din România şi sper că aşa ceva nu se va mai întâmpla niciodată".

Eurodeputatul Herbert Dorfmann (PPE) a afirmat că autorităţile române trebuie să informeze instituţiile europene dacă legea a fost sau nu încălcată în transportul de oi vii care a eşuat în largul portului Midia.

"Au fost încălcate regulile? Pentru că nu are rost să venim cu reguli noi dacă acestea existente nu sunt aplicate. (...) Trebuie să solicităm ca legislaţia să fie aplicată în mod adecvat în UE. Există şi situaţii în care animalele sunt transportate prin jumătate de Europă în căutarea unei măcelării mai ieftine şi apoi sunt trimise înapoi", a spus el.

La rândul său, Paulo de Castro, din cadrul grupului S&D, a spus că în UE se produc incidente inadmisibile, deşi blocul comunitar beneficiază de standardele cele mai ridicate.

"Trebuie să vorbim de o acţiune unitară pentru aplicarea standardelor noastre în toate statelor membre. Unele state pot traduce în avantaje competitive lipsa de aplicare a legislaţiei", a avertizat el.

Eurodeputatul Francisco Guerreiro, din grupul Verzilor, a spus că ONG-urile au dovedit că nu există condiţii de siguranţă la bordul navelor şi comerţul cu animale vii se face în condiţii inacceptabile. "Trebuie să puneţi capăt acestor transporturi, stimată Comisie", a pledat el, ca mulţi alţi colegi de altfel, din majoritatea grupurilor politice.

Julie Lechanteux, din grupul ID, a atras atenţia asupra faptului că "dezbaterea se face cu hemiciclul gol, la o oră târzie, pentru a evita o discuţie publică despre abatajul halal. "Această instituţie nu are curajul să dezbată adevărata problemă, abatajul religios", a denunţat ea, în aplauzele unora dintre eurodeputaţi.

O poziţie tranşantă a avut şi Anja Hazekamp, din grupul GUE/NGL, care a întrebat Comisia Europeană când va lansa o procedură de infringement împotriva României şi care a cerut o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor accidentului de pe 24 noiembrie.

Pe o notă mai degajată, eurodeputata Ann Widdecombe, din grupul neafiliaţilor, a povestit cum mai multe oi au murit într-un port din Marea Britanie şi s-a introdus o interdicţie a transportului animalelor vii de către un consiliu local, la care apoi s-a renunţat din cauza legislaţiei UE. "Eu vă spun că pe 31 ianuarie (data Brexitului - n.r.) toate animalele din Marea Britanie vor fi mulţumite şi vor sărbători", a spus ea în râsetele colegilor.

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a afirmat şi el că moartea celor peste 14.000 de oi este o tragedie. "Chiar dacă condiţiile de încărcare au fost respectate, iar ONG-urile şi autorităţile au intervenit prompt, doar puţine animale au putut fi salvate. Ţinând cont că statele din Orientul Mijlociu doresc animale vii, trebuie să ne asigurăm că standardele sunt respectate", a pledat el.

Nicolae Ştefănuţă, din grupul Renew Europe, a atras atenţia că este important comerţul cu animale, iar carnea este o marfă esenţială. Însă "trebuie să gândim constructiv pentru că trebuie să apărăm drepturile animalelor şi legislaţia europeană".

"Trebuie să oferim crescătorilor mecanisme financiare puternice pentru a prefera exportul de carne, nu de animale vii", a mai spus el.

O pledoarie plină de empatie a făcut şi eurodeputatul Martin Buschmannm, din grupul GUE/NGL. "14.400 de animale s-au înecat, au murit în panică, altele au rămas pe jumătate moarte zile în şir. Pentru animale a fost o suferinţă fără speranţă. Este ceva care nu trebuie să se mai repete. Cer empatia dvs, pentru că protecţia animalelor trebuie să fie pe agenda PE. Fiinţele simţitoare nu trebuie să mai fie supuse unui asemenea iad", a spus el în plenul PE.

Clara Aguilera, din grupul S&D a spus şi ea că României trebuie să i se ceară explicaţii şi să li se ceară tuturor statelor membre să aplice legislaţia în vigoare.

"Avem nevoie de campanii pentru bunăstare în ţările terţe, pentru a fi respectată bunăstarea animalelor. Bunăstarea înseamnă mai mult decât transportul în ţările terţe şi niciodată nu vorbim despre celelalte aspecte", a afirmat ea.

Dan Ştefan Motreanu, eurodeputat PNL, a reamintit şi el că România este doar una dintre ţările care exportă animale vii şi că sunt ţări care acceptă doar comerţul cu astfel de animale. El a subliniat că în România legislaţia în domeniu este respectată şi chiar că există două proiecte de legi în Parlamentul României care vor introduce prevederi şi mai exigente decât legea UE.

Eurodeputata PSD Carmen Avram a spus şi ea că moartea celor peste 14.000 de oi este o tragedie, dar că nu fermierul trebuie să fie cel care plăteşte, pentru că nu are nicio vină. "Niciun fermier din lume nu-şi trimite animalele la export gândindu-se că vor sfârşi în condiţii cumplite", a afirmat ea.

În condiţiile în care unii fermieri exportă cu predilecţie în ţări din afara UE, ea a spus că "soluţia nu este stoparea transportului de animale vii ci insistenţa pe respectarea regulilor".

"În fiecare an în UE, pe drumuri lungi se transportă peste 4 milioane de vaci, peste un milion de oi, 250 de milioane de păsări - asta ne arată că transportul este un element esenţial în economia europeană. Faptul că 14.000 de oi au murit în România este o tragedie care trebuie anchetată până la capăt, dar situaţia este în general bună din acest punct de vedere", a spus la rândul său eurodeputatul PPE Juan Ignacio Zoido Alvarez.

Eurodeputatul Benoit Biteau, din grupul Verzilor, el însuşi crescător de animale după cum a mărturisit, a spus că astfel de incidente i se par de neconceput. "Cum se poate întâmpla ceva atât de groaznic, doar din dorinţa de profit? Ne trebuie nişte alternative la aceste transporturi, bazându-se pe abatoare în vecinătate sau pe sacrificarea animalelor chiar la fermă", a pledat el.

Rareş Bogdan, liderul delegaţiei României în PPE, s-a pronunţat împotriva interdicţiei transportului animalelor vii. "Doresc să vă întreb care ar fi consecinţele pe termen scurt ale interzicerii transportului de animale? Asta ar însemna foamete în anumite zone ale lumii", a spus el, atrăgând atenţia că şi interesele fermierilor trebuie protejate.

Comisarul european Stella Kyriakides a spus, în finalul dezbaterii, că în România a avut loc un audit privind transportul animalelor pe mare dispus de fostul comisar european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis şi a dat asigurări că rezultatul va fi publicat pe site-ul Comisiei Europene.

"O revizuire a legislaţiei ar putea fi un scenariu în această dezbatere. Împreună trebuie să facem eforturi pentru a promova împreună bunăstarea animalelor", a mai spus ea.AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 04-04-2025 14:55

Ungaria: Un oficial guvernamental le cere autorităților române să ia 'măsuri decisive împotriva faptelor antimaghiare'

Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a făcut apel vineri la autoritățile române să ia 'măsuri decisive' împotriva faptelor anti-maghiare, informează MTI. Nacsa a amintit într-o postare pe Facebook că în urmă cu câteva zile la Cluj au fost b

Romania in lume 02-04-2025 16:57

Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE

Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și

Romania in lume 01-04-2025 13:18

Parlamentul European a dat undă verde desemnării lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dat marți undă verde desemnării Lucian Romașcanu, nominalizat de guvernul român, ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE). Eurodeputații au susținut numirea sa cu 437 voturi pentru, 128 împotrivă și 92 abținer

Romania in lume 01-04-2025 12:41

Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general

'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press

Romania in lume 31-03-2025 17:20

Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România

România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta

Romania in lume 31-03-2025 16:35

România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului

Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s

Romania in lume 31-03-2025 15:49

Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt

Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur

Romania in lume 29-03-2025 10:51

Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală

Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz

Romania in lume 26-03-2025 18:31

România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)

România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire

Romania in lume 26-03-2025 13:29

Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea

Romania in lume 26-03-2025 11:58

Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de

Romania in lume 25-03-2025 18:46

Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore

Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt

Romania in lume 25-03-2025 17:13

Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România

Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe

Romania in lume 25-03-2025 16:49

SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver

Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis

Romania in lume 25-03-2025 15:25

Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei

O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces