Frans Timmermans către politicienii români: "Nu vă mai ascundeţi în spatele ţării, este un semn de slăbiciune"

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans le-a reproşat luni seara eurodeputaţilor români din grupul S&D, cu prilejul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (PE) privind situaţia din România, că de fiecare dată când executivul comunitar adresează critici punctuale ei acuză un atac asupra ţării şi le-a spus că o astfel de atitudine este un semn de slăbiciune.
Eurodeputata PSD Maria Gabriela Zoană a fost printre cei care au ridicat problema denigrării României de către unii conaţionali în cadrul dezbaterii de luni seară din Comisia pentru libertăţi civile (LIBE).
"Sunt îngrozită de faptul că anumiţi români îşi denigrează absolut gratuit propria ţară. Nu ştiu dacă la dvs în ţară întâlniţi astfel de parlamentari", a spus Maria Gabriela Zoană, unul dintre cei trei eurodeputaţi români care au avut intervenţii în dezbatere deşi nu sunt membri ai Comisiei LIBE.
"Aţi spus mai devreme că aţi fost şocat de imaginile cu protestatarii care au forţat intrarea în guvernul României. Dle vicepreşedinte, dar sunteţi şocat şi de imaginile cu jandarmii care în 28 septembrie, în Belgia, au folosit aceleaşi mijloace împotriva protestatarilor? Sau zilele trecute, pe 29 septembrie, în Spania, de imaginile cu aceiaşi jandarmi, care au folosit aceleaşi mijloace? Nu mai vreau dublu limbaj, dle vicepreşedinte, în funcţie de statul aflat în discuţie", a mai spus eurodeputata PSD.
Timmermans a replicat că de fiecare dată când există critici din partea Comisiei, există voci care se apară ascunzându-se în spatele ţării şi a poporului.
"Ei spun că dacă criticăm legile, criticăm ţara, criticăm poporul. Nu, criticăm propuneri foarte precise de schimbări legislative despre care credem că ar fi un pas înapoi faţă de unde suntem în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi puterea sistemului judiciar. Asta pur şi simplu nu funcţionează cu mine. De fiecare dată când există critici, 'ooh, e un atac asupra ţării, a poporului'. Sunt prostii. Nu faceţi aşa ceva, este un semn de slăbiciune. Înseamnă că nu aveţi argumente pentru a respinge criticile noastre şi vă ascundeţi în spatele ţării sau al poporului. Am văzut prim-ministrul făcând asta în plenară, nu cu foarte mult timp în urmă, şi văd acest lucru din nou astăzi. Nu funcţionează cu mine", a insistat înaltul oficial european.
În acelaşi timp, Timmermans a respins şi trimiterile la scenele de violenţă produse în timpul intervenţiilor jandarmilor din alte ţări. "Acum vorbim despre România, vorbim despre lucruri foarte exacte din România şi am spus unde sunt problemele", a afirmat el.
De asemenea, prim-vicepreşedintele CE a vorbit şi despre chestiunea unui mecanism de monitorizare a statului de drept pentru toate statele UE, ridicată de eurodeputata ALDE Sophie in 't Veld, dar şi de unii europarlamentari români, subliniind în acelaşi timp că Mecanismul de Cooperare şi Verificare, un instrument specific creat pentru România şi Bulgaria în 2007, trebuie în continuare folosit.
"De ce avem un MCV? Pentru că la aderare, în 2007, am fost de acord că în cele două state membre care s-au alăturat UE la acea dată existau încă anumite discrepanţe în sistemul de justiţie şi în lupta împotriva corupţiei şi am creat un mecanism pentru a face asta. De aceea avem un MCV pentru România şi Bulgaria. Şi încă cred că este cel mai bun instrument posibil care să ajute România şi Bulgaria să rămână pe traseu şi să ne asigurăm că ajungem într-un punct în care sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei sunt suficient de puternice. Spun asta pentru că, după cum poate aţi auzit în discursul preşedintelui Juncker despre Starea Uniunii, Comisia caută un mecanism pentru a aborda chestiunile legate de statul de drept în toate ţările membre. Asta este ceea ce facem. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să folosim acest intrument specific, creat în circumstanţe precise, cred că trebuie să continuăm să folosim acest instrument", a spus Timmermans.
El le-a cerut eurodeputaţilor PSD şi politicienilor români în general "să nu divagheze, să nu devină foarte surescitaţi şi să nu se ambaleze", ci să se angajeze într-un dialog asupra chestiunilor foarte precise care preocupă CE.
"Asta este oferta mea şi este şi ceea ce face guvernul din România drept răspuns la ceea ce spun. Ei spun, bine să ne aşezăm şi să discutăm şi să vedem dacă găsim soluţii. Mă nemulţumeşte lipsa progresului de până acum, dar vom continua să încercăm să găsim soluţii la chestiunile pe care le-am menţionat", a mai spus el.
Miercuri, 3 octombrie, în plenul PE va avea loc o dezbatere privind statul de drept în România, care va fi urmată în luna noiembrie de un vot al legislativului comunitar asupra unei rezoluţii pe această temă.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Valencia: Dolors Montserrat - prima femeie secretar general al PPE; Siegfried Mureșan, reales vicepreședinte
Dolors Montserrat a fost aleasă, miercuri, secretar general al Partidului Popular European (PPE), în cadrul Congresului formațiunii care a avut loc în perioada 29-30 aprilie, la Valencia, fiind prima femeie care ocupă această funcție. Tot miercuri, Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte, fiind unul dintre cei zece demnitari
Eurodeputatul Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Partidului Popular European
Eurodeputatul Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE) în cadrul Congresului formațiunii care se desfășoară la Valencia, în perioada 29 - 30 aprilie, printre prioritățile sale declarate aflându-se reprezentarea României la cel mai înalt nivel pentru a putea influența decizii
Departamentul de Stat al SUA aprobă posibila vânzare a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către România
Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare către România a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot și a echipamentelor aferente în valoare de 280 de milioane de dolari, a anunțat luni Pentagonul într-un comunicat, citat de Reuters. Agenția de cooperare pentru securitate și apărare a SUA precizează pe s
Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său
Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei
Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul
România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.
Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți
Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d
Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România
Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților
BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA
Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient