logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iohannis, despre interferenţele în procesul electoral: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă

Imagine din galeria Agerpres

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la interferenţele străine în procesul electoral, că România a avut o problemă ''enormă'' şi a făcut faţă.

 


"România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă. Reacţia României a fost una puternică, imediată", a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles.

Iohannis a reiterat că ţara noastră este stabilă şi a vorbit despre "lecţia dură pe care am primit-o în ultimele săptămâni".

Preşedintele va informa membrii Consiliului European şi cu privire la situaţia din România, ca urmare a interferenţelor străine în procesul electoral, cu toate urmările.

"Voi sublinia că acest lucru nu este o ameninţare doar la adresa României, ci la adresa democraţiilor şi a valorilor europene, la modul cel mai general. Toate, repet, toate ţările sunt expuse acestui risc. Este evident, şi voi spune acest lucru şi în reuniune, că este necesară o coordonare eficientă la nivelul întregii Uniuni pe tema combaterii ingerinţelor străine şi a atacurilor hibride din partea Rusiei. Pentru a ne apăra şi pentru a preveni aceste ingerinţe trebuie să adaptăm şi să dezvoltăm de urgenţă instrumente şi mecanisme, nu putem să rămânem doar la nivelul 'hai să discutăm cum să rezolvăm', trebuie mers mult mai departe. Trebuie găsite instrumente concrete, proceduri corecte, mecanismele necesare pentru a ne putea apăra în faţa acestor atacuri", a punctat el.

Iohannis a arătat că, inclusiv la solicitarea României, Consiliul European va adopta concluzii pe tema combaterii interferenţelor şi activităţilor hibride ale Rusiei.

"Reiau, aici la Bruxelles, mesajul pe care l-am mai enunţat în aceste zile: România este şi va rămâne o ţară cu o profundă vocaţie europeană şi euroatlantică. România este o ţară stabilă, solidă, o democraţie responsabilă, un stat membru al Uniunii Europene şi un partener de încredere. România este un stat pe care toţi se pot baza. Pare puţin altfel decât ce am spus în fraza anterioară. Realitatea este şi probabil aţi urmărit că a fost recunoscută de partenerii americani, de Germania şi alţii, România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă. Reacţia României a fost una imediată, puternică şi corectă şi de aceea eu sunt foarte încrezător în capacitatea României de a rămâne stabilă, solidă, un partener şi un membru de încredere", a punctat şeful statului.

El a arătat că va explica partenerilor din Consiliul European "suficient de detaliat ce s-a întâmplat nu doar ca să înţeleagă pericolul imixtiunii ruse, ci şi să înţeleagă că România a reacţionat 100% corect şi legal, fiindcă nu peste tot, în Europa, Curţile Constituţionale au dreptul să intervină în alegeri".

Iohannis a reiterat că în Constituţia României scrie - şi numai pentru alegerile prezidenţiale - că CCR validează scrutinul, deci, evident, poate să-l invalideze dacă se constată nereguli grave şi de această dată au fost nereguli grave.

"Toate aceste lucruri trebuie explicate, fiindcă în fiecare ţară procedurile sunt altele, rolurile instituţiilor sunt destul de diferite şi vreau să fie foarte clar: România a reacţionat perfect legal, constituţional, rapid şi a înlăturat efectele unei imixtiuni străine grave. Şi sper ca, după această expunere pe care o voi avea, vor înţelege gravitatea acestor imixtiuni şi potenţialul distructiv al acestor imixtiuni în alegeri şi atunci, probabil, se va acţiona", a menţionat Iohannis.

Şeful statului a evidenţiat că Executivul comunitar are deja toate documentele din România şi a început o anchetă împotriva TikTok.

Întrebat dacă va vorbi cu partea rusă pe această temă, Iohannis a negat. "Nu, cu partea rusă nu voi vorbi", a arătat el.

"Noi ştim ce s-a întâmplat, dar cum am spus înainte, este extrem de complicat, după proceduri diplomatice, să arăţi cu degetul şi să spui: voi aţi fost. (...) Ori în cyberspace şi la atacuri maligne de acest fel atribuirea este foarte complicată. Pentru că ea se poate face numai dacă ai dovezi concrete şi dovezi indubitabile. Or în cyberspace este foarte complicat de găsit ceva indubitabil. A fost o procedură unde un atac cibernetic a fost atribuit unui stat şi cercetarea pentru acea atribuire a durat patru ani, dar, din felul în care s-a acţionat, din modul în care s-a derulat întreaga acţiune de atacuri pe TikTok, conturi pe TikTok din Rusia, atac simultan pe toate serverele care au fost prinse în numărarea voturilor, care au fost respinse, în paranteză fiind spus, deci aceste acţiuni multiple nu pot fi executate de actori individuali sau de un grup sau de un partid", a punctat Iohannis.

El a evidenţiat că atacurile respective "au o astfel de amploare şi complexitate că numai actori statali pot face aşa ceva".

"În zona de servicii, aceste modele de comportament se cunosc foarte bine şi se ştie cine acţionează în acest fel. Iar aici a fost Rusia", a mai afirmat Klaus Iohannis. AGERPRES/(A - editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

Iohannis: Este nevoie de o abordare integrată şi de găsirea unor instrumente şi soluţii la nivelul UE

Afisari: 147

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 26-04-2025 22:42

Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real

Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30

Politic 26-04-2025 22:05

Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune

Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc

Politic 26-04-2025 20:11

Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider

Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz

Politic 26-04-2025 19:00

Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din

Politic 26-04-2025 18:44

Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare

Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.

Politic 26-04-2025 18:27

Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda

Politic 26-04-2025 18:18

VIDEO Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Noul pod între România și Republica Moldova - un început de drum

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că noul pod construit peste râul Prut între România și Republica Moldova reprezintă 'un început de drum'.

Politic 26-04-2025 17:44

Marian Neacșu, la Ungheni: După podurile de flori din anii '90, e vremea podurilor construite trainic

Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu a declarat, sâmbătă, la Ungheni, că a venit vremea podurilor construite trainic, după ce în anii '90 au fost podurile de flori. 'În anii '90 a fost vremea podurilor de flori. În anii 2000 și până acum a fost vremea podurilor

Politic 26-04-2025 17:29

Ministrul Sorin Grindeanu: Noul pod de la Ungheni - primul construit după 60 de ani între România și Republica Moldova

Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Podul peste Prut între Iași și Ungheni, care face parte integrantă din viitoarea autostradă A8, este primul dintre România și Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani, a declarat, sâmbătă, la Zagarancea (Republica Moldova), ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Politic 26-04-2025 17:17

Igor Grosu: Înaintașii noștri au construit Podul de flori; generația noastră trebuie să construiască poduri de piatră

Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, cu prilejul demarării lucrărilor de construcție la noul pod peste r&acir

Politic 26-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici

Politic 26-04-2025 05:00

Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu - prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif

Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. În delegația oficială a României care va merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Sâmbătă va fi zi de doliu național &i

Politic 25-04-2025 17:50

Prezidențiale2025/ Gorghiu, după decizia ICCJ: Procesul electoral continuă conform calendarului

Procesul electoral continuă conform calendarului, în baza actelor normative care sunt în vigoare, a declarat vineri fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu, după decizia Înaltei Curți care a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendase hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile

Politic 25-04-2025 16:56

Ministrul Hurezeanu: România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE

România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger. Șeful diplomației române s-a aflat joi și vineri în vizită de lucru în cap

Politic 25-04-2025 16:30

USR solicită CSM calificativul judecătorului de la CA Ploiești: Sistemul de evaluare a magistraților trebuie reformat

Uniunea Salvați România (USR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a pronunțat sentința de anulare a deciziei Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale de anul trecut, a obținut calificativul 'Foarte bine' la ultima sa evaluare profesională.