Parlamentare2024/ Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu deschid listele PSD de la Bucureşti

Social-democraţii intră în cursa pentru alegerile parlamentare din circumscripţia Bucureşti cu un număr de 54 de candidaţi, dintre care 17 pe lista de la Senat şi 37 pe lista de la Camera Deputaţilor.
Lista de la Senat este deschisă de medicul Adrian Streinu Cercel, în prezent senator PSD de Bucureşti şi preşedinte al Comisiei pentru sănătate publică, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Din anul 2012, el este profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Între anii 2012 şi 2016, a fost preşedintele Senatului UMF "Carol Davila". Adrian Streinu Cercel a ocupat timp de mai mulţi ani funcţia de manager general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".
Pe poziţia a doua în această listă se află juristul Robert Cazanciuc, senator şi vicepreşedinte al Camerei superioare a Parlamentului. El a mai ocupat funcţiile de ministru al Justiţiei, secretar general în Ministerul Afacerilor Externe, procuror-şef, şef al Biroului de presă de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, director general în Corpul de Control al Guvernului, subsecretar de stat în Guvernul României. Ca senator a fost iniţiatorul mai multor legi importante, printre care "Legea Anastasia", cea care prevede pedeapsa închisorii cu executare, fără excepţii, pentru şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului sau a drogurilor care au provocat un accident urmat de moartea victimei.
Următorul pe lista PSD de la Senat este Daniel Zamfir, de profesie inginer, senator la al doilea mandat. Înainte de a fi senator a avut şi un mandat de deputat.
Pe locul următor, social-democraţii îl trimit în competiţie pe Gabriel Mutu, jurist şi senator la al treilea mandat. Mutu a fost, între anii 2016 şi 2020, primar al Sectorului 6 al Capitalei.
Locul al cincilea pe lista PSD pentru Senat este ocupat de Adrian Ţuţuianu, de profesie jurist, în prezent secretar general adjunct al Guvernului. Ţuţuianu a deţinut două mandate de senator de Dâmboviţa, dar a avut şi un mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. A fost ministru al Apărării Naţionale pentru două luni, dar a demisionat în urma unor probleme de comunicare între el şi premierul de la acea vreme Mihai Tudose.
Lista social-democraţilor pentru Senat este completată de Alexandru Mădălin Jîjie (avocat), Adriana Larisa Antipa (senator din iulie 2024; ea a înlocuit-o pe Gabriela Firea după ce aceasta a câştigat mandatul de europarlamentar), Valeriu Nicolae Şuhan (jurist), Cecilia Daneliuc (actriţă), Anca Daniela Raiciu (cadru didactic universitar), Ionel Florian Lixandru (secretar de stat în Ministerul Educaţiei), Felicia Alexandra Gheorghiu (jurist), George Popescu (consilier parlamentar), Cristian Adrian Tudose (psiholog), Tudor Ioan Nane (jurist), Alin Guţu (jurist) şi Valentin Ion Haită (inginer).
***
La Camera Deputaţilor lista PSD este deschisă de Mihai Ghigiu, în prezent şef al Cancelariei prim-ministrului Marcel Ciolacu. Ghigiu este cadru didactic universitar, licenţiat în studii administrative. A deţinut funcţia de preşedintele al Tineretului Social Democrat. El a fost preşedintele Institutului Naţional de Administraţie, prorector al SNSPA, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, consilier al Ministrului Educaţiei. În prezent este şi lector universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Mihai Ghigiu are un doctorat în ştiinţe politice, un masterat în domeniul spaţiul public european şi un masterat în "Security and Diplomacy". Este absolvent al SNSPA, Facultatea de Administraţie Publică.
Pe listă este şi Rodica Nassar, deputat, de profesie economist. A fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dar cea mai mare parte din activitatea sa profesională şi-a petrecut-o în Parlament, ca deputat, aflându-se la al cincilea mandat.
Urmează Marian Neacşu, de profesie economist, care în prezent ocupă funcţia de vicepremier. A avut şi el două mandate de deputat şi în unul dintre ele a fost lider al Grupului parlamentar PSD de la Camera Deputaţilor. A fost secretar general al Guvernului pe vremea când premier era liberalul Nicolae Ciucă.
Florin Manole, următorul pe listă, este istoric şi deputat. El a preluat mandatul de deputat din decembrie 2023, după ce Carmen Mihălcescu a demisionat din Parlament. Este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD Sector 1. A fost secretar de stat în aparatul de lucru al viceprim-ministrului. A mai avut un mandat de deputat, între anii 2016 şi 2020.
Pe lista PSD se află şi Diana Tuşa, de profesie jurist, care este deputat la al treilea mandat. A fost director general la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, director de cabinet al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, consilier la Camera Deputaţilor şi la un cabinet parlamentar.
Andrei Dolineaschi, următorul în lista social-democraţilor pentru Camera Deputaţilor, este profesor şi este de consilier de organizare politică la PSD. El a avut un mandat de deputat în legislatura 2012 - 2016 şi a fost consilier la un birou parlamentar în Dorohoi şi consilier judeţean la Botoşani.
Mirela Furtună, licenţiată în ştiinţe politice, este în prezent deputat la al doilea mandat. A fost expert la grupul parlamentar al PSD.
Următorii pe listă sunt Ioan Mihalcea, inginer, administrator la Regia Autonomă "Monitorul Oficial", jurnalista Carmen Avram, care a fost, în mandatul trecut, europarlamentar PSD, Ancuţa Comănici, jurist şi fost consilier parlamentar al senatoarei Gabriela Firea, Nicuţa Enache - manager, Cătălin Manea - specialist în relaţii publice, în prezent deputat în Grupul minorităţilor naţionale din partea Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa".
Florian Daniel Geantă este inginer şi preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. A fost ales deputat de două ori din partea PDL, iar cu un an înainte de a termina ultimul mandat a trecut la PSD.
Pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor se mai află: Irina Danielescu - avocat, Florentina Ecaterina Costea - director la Şcoala Gimnazială "Titu Maiorescu", Lavrin Ioan Covaci - avocat, Daniela Amariţei - economist, Mircea Adrian Maiorescu - antreprenor, Claudia Spătaru - economist, Ioana Costea - inspector şcolar, Ana Luminiţa Măcăruş - profesor, Alexandra Zară - economist, Liliana Urzică - inginer, Daniela Popa - director de cabinet, Florin Necula - teolog, Maria Daniela Stanciu - economist, Ion Alexandru Pimeci - expert în ştiinţe administrative, Pavel Codreanu - politolog, Cristian Naum - expert în ştiinţe administrative, Teodor Ioan Nistor - economist, Daria Zaharia-Vişoiu - licenţiată în ştiinţe administrative, Ilie-Iulian Geantă - jurist, Iulia-Beatrice Chicioroagă - licenţiată în psihologie, Alexandru Ciompec - jurist, Silviu Bene - economist, Dragoş Năstase - licenţiat în ştiinţe administrative, Leonard Gheorghe - jurist. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor
Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu
Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare
Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc
Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică
Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni pe viitor abuzurile electorale
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor 'abuzurile electorale' și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic, informează un comunicat transmis, duminic
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz
Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din
Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare
Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda
VIDEO Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Noul pod între România și Republica Moldova - un început de drum
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că noul pod construit peste râul Prut între România și Republica Moldova reprezintă 'un început de drum'.
Marian Neacșu, la Ungheni: După podurile de flori din anii '90, e vremea podurilor construite trainic
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu a declarat, sâmbătă, la Ungheni, că a venit vremea podurilor construite trainic, după ce în anii '90 au fost podurile de flori. 'În anii '90 a fost vremea podurilor de flori. În anii 2000 și până acum a fost vremea podurilor
Ministrul Sorin Grindeanu: Noul pod de la Ungheni - primul construit după 60 de ani între România și Republica Moldova
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Podul peste Prut între Iași și Ungheni, care face parte integrantă din viitoarea autostradă A8, este primul dintre România și Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani, a declarat, sâmbătă, la Zagarancea (Republica Moldova), ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Igor Grosu: Înaintașii noștri au construit Podul de flori; generația noastră trebuie să construiască poduri de piatră
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, cu prilejul demarării lucrărilor de construcție la noul pod peste r&acir
Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici