Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească în funcție de alții''.
În cazul în care va fi ales președinte, printre prioritățile sale se numără formarea unui nou Guvern, restabilirea încrederii cetățeanului în vot, desecretizarea totală a documentelor care au ajuns în CSAT referitoare la anularea alegerilor și inițierea unui referendum prin care să se statueze că absolut toate voturile date de poporul român sunt obligatorii.
'Nu am cheltuit absolut niciun leu pentru emisiuni televizate în campanie. Eu cred că e un lucru greșit această politică de a da sute de mii de euro pentru o emisiune la televizor. Am mers doar la emisiunile la care nu mi-au cerut bani. Am folosit banii în special pentru promovarea online', a precizat Victor Ponta, în interviu.
El consideră că trebuie revizuită Constituția, iar atribuțiile Curții Constituționale trebuie să fie definite mult mai clar.
AGERPRES: Ce anume sau, poate, cine anume v-a determinat să candidați?
Victor Ponta: Au fost mai multe elemente care toate împreună m-au adus la această decizie. În primul rând, votul din 24 noiembrie, când eu am înțeles ceea ce liderii coaliției actuale refuză să înțeleagă și acum, și anume că s-a schimbat ceva fundamental în electoratul român și că electoratul vrea altceva, că a votat împotriva lor, de fapt, a PSD, PNL, UDMR.
Al doilea lucru - anularea alegerilor. Pentru mine a fost un șoc. Nu am crezut că se va întâmpla vreodată așa ceva în România. N-am crezut nici vineri când s-a anunțat și cred că a fost o mare greșeală și sper să nu se repete niciodată, pentru că e o mare problemă pentru democrație să anulezi alegeri.
În al treilea rând, o experiență personală. Eu vi le spun în această ordine cronologică, pentru că nu a fost o chestie, așa, o iluminare într-o seară, ci pur și simplu s-au adunat niște elemente. În al treilea rând, printr-o experiență personală am ajuns la Mar-a-Lago, l-am văzut nu doar pe Donald Trump, echipa lui, și am realizat că va veni o mare schimbare dinspre America în Europa și că România nu poate să nu fie atinsă de această schimbare.
În al patrulea rând, întors din America m-am văzut cu domnul Ciolacu și cu domnul Bolojan separat și le-am spus părerea mea despre ce ar trebui să urmeze sau cum văd eu România în 2025 și amândoi cumva mi-au dat dreptate, dar în același timp mi-au zis că o să-l pună pe Crin Antonescu candidat.
În al cincilea rând, am avut o discuție cu cei doi copii ai mei mai mari, cu Andrei și cu Irina, Maria încă nu trebuie să se ocupe de politică, și m-a surprins reacția lor, care a fost - de ce nu candidezi? Eu mă așteptam să spună să nu cumva să mai candidezi și spre uimirea mea au spus dimpotrivă - acum ești pregătit, ești destul de înțelept, matur, le-ai trecut pe toate, candidează.
Cam astea au fost cele cinci evenimente, iar, în plus, în luna ianuarie am mai avut încă o discuție cu domnul Ciolacu, l-am întrebat dacă nu candidează el, dacă PSD nu va avea niciun candidat, dacă PSD îl va susține pe Crin Antonescu, mi-a răspuns la toate cele trei întrebări. I-am spus - atunci voi candida eu ca independent. Nu vreau sprijinul domniei sale. Mi-a spus că mă va exclude din partid. I-am adus aminte că am mai fost o dată exclus, când am avut dreptate, când am zis că nu trebuia PSD să-și dea jos propriul Guvern și că se va dovedi și de data asta că am dreptate.
AGERPRES: În ultimii 35 ani am avut ca proiecte de țară România în NATO, România în Uniunea Europeană, România educată. Care este proiectul dumneavoastră de țară?
Victor Ponta: România pe primul loc - e un slogan care a fost adaptat, sigur, de la 'America first'. Înseamnă că România este deja o democrație sau o țară matură, nu mai este o adolescentă în rândul țărilor democratice și așa ca și un om la 35 de ani așa trebuie și România să-și stabilească propriile priorități, să nu și le mai stabilească în funcție de alții. E foarte bine că suntem în Uniunea Europeană. Ãsta nu mai e un obiectiv acum al României, e o certitudine și eu cred că nu ne scoate nimeni din Uniunea Europeană pentru că nu vrem, pentru că 90% dintre români vor în Uniunea Europeană. E foarte bine că suntem în NATO și trebuie să rămânem în NATO. Dar iarăși nu mai e un obiectiv, e o realizare. Nu mai ne ținem de ceea ce a fost în trecut.
Care e obiectivul nostru în perioada următoare? Și în perioada următoare, din punctul meu de vedere, și proiectul meu prezidențial este să vedem ce este prioritar pentru România, și anume educația, în primul rând. Venim după 10 ani de eșec total al faimosului proiect România educată. Sănătatea este un domeniu în care am investit mulți bani și rezultatele au fost foarte slabe. Competitivitatea economică, adică exact domeniile IT, agricultura, construcții, domeniile cele mai dinamice din România au fost cele mai lovite la 1 ianuarie prin ordonanța ''trenuleț''. Interesul nostru național în cadrul UE și al parteneriatului cu America. Să fim, poate sună egoist, dar este lumea în 2025, sub influența covârșitoare a Statelor Unite ale Americii. Va fi o lume în care fiecare țară trebuie să se preocupe și să își pună mult mai direct propriul interes pe primul loc. Nu e neapărat o lume mai bună, dar este obligația, până la urmă, e obligația oamenilor politici să fie pragmatici, realiști. Este o lume mult mai dură, o lume în care, iată, avem un conflict deschis, Rusia care a invadat Ucraina și care nu se termină cu bine, ca în filme. Nu știm cum se va termina, dar nu se termină cu bine. Avem un conflict, prima dată după 70 de ani, între Uniunea Europeană și America. Și pentru noi, pentru România, e ca și când s-ar certa mama cu tata, nu trebuie să fim puși să alegem, trebuie să încercăm dacă putem să-i împăcăm sau să fim în relații bune și cu unii, și cu alții. Avem o economie care se schimbă fundamental prin tehnologie. Eu am văzut la Donald Trump mai puțin schimbarea politică, care e evidentă, dar mai ales schimbarea tehnologică pe care o aduce America într-o competiție în care au mai rămas doar doi jucători, Statele Unite ale Americii și China. Europa nu mai face parte din această lume dezvoltată și e rău. Deci, în sensul ăsta este programul meu - România pe primul loc. Trebuie să ne preocupăm de noi într-o lume mult mai nesigură, mult mai competitivă și mult mai egoistă decât cea în care am trăit atunci când am intrat în Uniunea Europeană sau în NATO.
AGERPRES: Care vor fi primele trei măsuri pe care le veți lua în primele 100 de zile de mandat?
Victor Ponta: Voi forma un alt Guvern. Cred că Guvernul actual condus de domnul Ciolacu este un guvern care și-a epuizat capitalul de încredere, în primul rând, din partea românilor, a mediului de afaceri, a instituțiilor europene și a instituțiilor financiare și cu siguranță nu putem ieși din criza cumplită bugetară, economică, cu același Guvern. Când spun un nou Guvern mă refer, evident, tot la PSD, care are grupul cel mai mare parlamentar, mă refer la discuții cu toate celelalte partide reprezentate în Parlament, eu nu le voi împărți în bune și rele. Toate partidele reprezentate în Parlament sunt bune pentru că sunt votate de români. Deci, în primul rând un nou Guvern centrat pe reformă economică, bugetară. Trebuie să ieșim din criza economică care este mai rea decât cea din 2009-2010.
Al doilea lucru, vreau să restabilim încrederea cetățeanului în vot. Cum? În primul rând voi desecretiza total toate documentele care au ajuns la președintele României de atunci, domnul Iohannis, referitoare la ședința CSAT, stenograma CSAT, cum s-a luat decizia anulării alegerilor, cum s-a luat decizia privind interzicerea unor candidați, fie că e vorba de Călin Georgescu sau Diana Șoșoacă. Voi convoca în cursul acestui an, probabil în luna septembrie, un referendum prin care să stabilim că absolut toate voturile date de poporul român sunt obligatorii. Adică, s-a votat 300 de parlamentari, rămân 300, s-a votat legea pensiilor, se aplică legea pensiilor, pentru că altfel, în acest moment, oamenii spun - votăm degeaba ori ceea ce noi votăm nu contează, s-a anulat. Să nu se mai anuleze niciodată alegerile, mai puțin în condiții de război.
Deci, primul lucru un Guvern nou axat pe economie, în al doilea rând, un pachet de restabilire a încrederii românilor că votul lor are semnificație și se întâmplă, se pune în practică ceea ce au votat și în al treilea rând, pe zona de cheltuieli militare, vreau să semnăm imediat, așa cum a fost în 2015, prima dată s-a întâmplat atunci, acum vreau să semnăm din nou un pact cu toate forțele politice. România să-și crească cheltuielile militare la 3,5%, dar să înceapă, asta e prima mea condiție, să înceapă cu cheltuielile și investițiile în resursa umană. Adică, aplicarea de la 1 iulie a legii 223 din 2015, care îi privește pe militari, polițiști, activi, în rezervă și în retragere, pentru că n-are rost să vorbim de securitate națională dacă ne batem joc de oameni. Degeaba avem avioane, tancuri și mai știu eu ce, dacă oamenii sunt nemulțumiți. Și în momentul ăsta oamenii sunt nemulțumiți.
Aș mai adăuga un lucru. Voi lua așa, o mapă, ca cea pe care o vedeți în fața mea cu proiectul de investiții al României în Baza 'Mihail Kogălniceanu', voi merge în Statele Unite ale Americii, mi-aș dori să merg la Mar-a-Lago, nu la Washington, pentru că la Mar-a-Lago discuțiile sunt mult mai relaxate și mai eficiente, aș juca golf cu domnul Trump și aș pierde, cum a pierdut și președintele Finlandei.
AGERPRES: Ați pierde intenționat?
Victor Ponta: Nu. E mai bun decât mine. În orice condiții e mai bun decât mine. Repet, cum a făcut președintele Finlandei și aș vrea să plec de la Mar-a-Lago cu o declarație publică a președintelui Statelor Unite ale Americii care să spună - garantez securitatea militară a României, așa cum a zis despre Polonia și n-a zis despre România. Fără securitate, restul - economie, democrație, toate celelalte lucruri nu vor funcționa.
AGERPRES: Ați vorbit de un alt Guvern. Aveți în minte un nou premier?
Victor Ponta: Da. O singură persoană. Este o persoană în a cărei capacitate administrativă și curaj politic cred. Pentru că e nevoie de cineva cumva la opusul domnului Ciolacu, să aibă curaj să ia decizii, să nu-l intereseze că pierde voturi sau că se ceartă cu partidul.
AGERPRES: Înseamnă că nu e om politic?
Victor Ponta: Ba da, este. Și e o persoană reală. Sunt singurul dintre candidații din acest an care are suficientă experiență de lucru cu PSD, cu PNL, cu celelalte partide, am creat coaliții, am reușit să, dacă nu mă înșel, cel mai lung Guvern din ultimii 15 ani. Și am această experiență de a construi un Guvern stabil, dar care, în același timp, să aibă curaj, cu sprijinul meu direct, să facă reforme nepopulare, dar necesare.
AGERPRES: Ce fel de politică externă veți duce pentru România în următorii 5 ani?
Victor Ponta: Parteneriatul militar cu Statele Unite pentru mine este esențial. Doar America ne apără azi de Rusia și chiar dacă sunt de acord și trebuie să intrăm în efortul european, dar e un efort pe termen lung, 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani, mai devreme nimeni nu spune că Europa se poate apăra fără America. Azi, când vorbim, parteneriatul militar cu America. Doi - parteneriatul, sau mai bine zis nu e un parteneriat, aici este o acțiune economică în cadrul Uniunii Europene. Voi merge fie eu, fie prim-ministrul, în funcție de tematica Consiliului European, și vom spune foarte clar - Europa trebuie să redevină competitivă economic, Europa trebuie să-și protejeze și să se reindustrializeze, să investească, un tip de patriotism economic românesc, dar și european. Iar al treilea rând, cred că, și asta voi face ca președinte, România are un interes istoric, național, în ceea ce privește siguranța militară și integrarea Republicii Moldova. Eu sunt unionist. Când se va organiza referendum în România și în Moldova voi vota pentru reunificare și pentru închiderea Pactului Molotov-Ribbentrop, dar România nu ia Republica Moldova cum a luat-o URSS, cu forța. România poate să se reunifice cu Basarabia doar prin mijloace democratice, prin vot popular. Deci, în cadrul strategiei militare cu Statele Unite ale Americii voi negocia nu doar siguranța militară a României, care e de principiu asigurată prin acordul NATO, ci și siguranța militară pentru Republica Moldova.
AGERPRES: În afară de parteneriatul militar, cum veți relansa relația cu Statele Unite? Concret, cum poate să facă asta președintele țării noastre?
Victor Ponta: Numai președintele poate. Nimeni altcineva nu poate, pentru că Donald Trump va vorbi doar cu un alt președinte, nu va vorbi cu România prin Bruxelles. Trebuie să înțelegem acest lucru care s-a schimbat total față de Administrația Biden. Donald Trump și Administrația Trump vor vorbi direct cu România sau nu vor vorbi deloc, dar nu prin Bruxelles, nu prin Budapesta sau prin Tel Aviv. N-avem nevoie de intermediari. Trebuie să avem o relație directă. O relație directă care înseamnă politică, înseamnă o relație de business, pentru că, din punctul de vedere al Administrației americane, da, e o abordare de business. Ce business fac firmele americane, ce câștigă din relația cu România. Și vă mai spun un lucru, știți că am dreptate, și relația personală e foarte importantă, pentru că, de exemplu, la relația cu președintele Ucrainei e foarte clară antipatia. Și domnul Trump nu-i un politician tipic care zâmbește indiferent de partener, își arată antipatia față de domnul Zelenski, sau își arată simpatia față de Viktor Orban, să zic. Contează foarte mult relația personală și noul președinte al României trebuie să fie compatibil cu Donald Trump, pentru că altfel nu se va întâmpla.
AGERPRES: Mai exact, cum va proceda președintele României, îl sună pe Donald Trump, merge în America?
Victor Ponta: Da. Eu am avut ocazia să-l întâlnesc, mă cunoaște, mă cunosc cei din echipa domniei sale și nu vreau să sune ca o laudă, e vorba până la urmă de pragmatism politic. Da, am ușa deschisă acolo. Am avut-o când nu eram nici măcar candidat. Dar în calitate de președinte, da, voi ține această ușă deschisă și am înțeles cum se poate negocia cu Administrația Trump. Și cred că ușor-ușor cam înțelege toată lumea.
AGERPRES: Ar fi nevoie de un nou ambasador al României în SUA?
Victor Ponta: Bineînțeles. Ar fi nevoie de un nou ambasador, ar fi fost nevoie chiar de-acum. Vă dau un singur exemplu, decizia de a amâna intrarea României în Visa Waiver este o decizie nedreaptă din partea americanilor. De ce e nedreaptă? Nu doar că am îndeplinit toate condițiile, dar românii nu creează absolut nicio problemă de migrație în America. Cei care sunt acolo muncesc, sunt serioși, mulți dintre ei chiar la compania familiei Trump lucrează, deci nu creează niciun român probleme. Turiștii care merg din România în America cheltuie bani, se întorc la timp. Noi am fost puși acolo într-o categorie cu țările care creează probleme pe migrație în mod nedrept. De ce? Pentru că nimeni din România nu are un contact direct cu Administrația Trump și pentru că, din păcate, ambasadorul României, nu vorbesc de persoană, vorbesc instituțional, este văzut ca ambasadorul care era la Administrația Biden și atunci accesul său este inexistent.
Din punctul ăsta de vedere spun că trebuie un alt ambasador, nu vreau să analizez competența, pur și simplu actualul ambasador, domnul Muraru, e văzut la Casa Albă și la Washington ca ambasadorul de pe vremea lui Biden. Noul ambasador în Statele Unite, o spun de pe acum, trebuie să fie o persoană care are deja, nu începe să-și construiască, ci are deja relații foarte puternice cu Partidul Republican, cu Administrația sau persoane din Administrația Trump, cu comunitățile evanghelice care sunt foarte importante și care și în România sunt foarte importante și pe care noi nu le folosim suficient ca un mijloc de îmbunătățire a relațiilor politice. Deci nu trimitem un ambasador nici la o sinecură politică acolo, nici să învețe America. Trebuie să fie cineva care deja știe foarte bine America, care e cunoscut în America și care are aceste conexiuni deja făcute - echipa Trump, Partidul Republican, comunitatea evanghelică.
AGERPRES: Cunoașteți persoana aceasta?
Victor Ponta: Cunosc vreo două-trei persoane care îndeplinesc această condiție. Nu mi-am permis să discut cu ei dacă vor să fie ambasadori, pentru că încă nu sunt președinte, dar am putere de convingere. Acestea sunt criteriile pe care, din punctul meu de vedere, trebuie să le îndeplinească noul ambasador al României la Washington, va fi o funcție foarte dificilă. Nu-i ușor de lucrat cu noua Administrație, mult mai dificilă decât în alte capitale europene unde lucrurile sunt old school. Aici trebuie cineva care să se adapteze la noul mod de a face politică și să fie eficient.
AGERPRES: Ar fi necesară o reformă a Constituției?
Victor Ponta: Da. În 2013, când USL avea majoritatea necesară de două treimi, am format o comisie de revizuire a Constituției pe care o conducea atunci chiar domnul Crin Antonescu. Ca tot ce a început domnul Antonescu nu s-a terminat niciodată, dar documentul este acolo și este un document care elimina foarte multe din problemele apărute până atunci, și anume conflictul între președinte și Guvern, ce se întâmplă cu majoritatea parlamentară. Ne-am blocat. Între timp, de atunci din 2013 până azi, au mai apărut câteva. Concret, anularea alegerilor, interdicția pentru un candidat care nu are o condamnare în justiție de a candida.
Da, cred că trebuie revizuită Constituția. Cred că forma din 2003 are deja 22 de ani și sunt foarte multe decizii ale Curții care practic au schimbat Constituția. Și da, este necesar. Nu mai avem alegeri până în 2028. În primul rând, cred că trebuie revizuită la partea de referendumuri, eu vreau ca referendumurile să fie obligatorii, atâta timp cât sunt validate trebuie să se pună în practică. La partea de raporturi între președinte - Guvern și vreau să vă spun un lucru, nu m-am răzgândit față de acum 10 ani, prim-ministrul trebuie să meargă la Consiliul European. Atunci a fost o decizie a Curții greșită, din punctul meu de vedere. Președintele României merge la Consiliile Europene atunci când e vorba de chestiuni de politică externă sau de securitate. Dar nu are ce căuta președintele, chit că îl cheamă Ponta, n-are ce să caute în fiecare reuniune a Consiliului European pe nu știu, pe parte socială, pe taxe, pe energie, că nu are atribuții președintele. Nu se duce acolo și vine acasă și spune prim-ministrului ce să facă. Trebuie prevăzut în mod clar faptul că se poate face reorganizare administrativ-teritorială. Nu putem să stăm cu structura administrativ-teritorială adoptată de Ceaușescu în '68. Asta avem noi azi, județe, localități și așa mai departe. Trebuie să ne adaptăm la tot ceea ce înseamnă după 50 de ani autorități administrativ-teritoriale și autoritățile locale. Sunt destule lucruri de îndreptat. Și da, eu cred că 2026-2027 este un termen realist de revizuire a Constituției.
AGERPRES: La Curtea Constituțională ar trebui schimbat ceva?
Victor Ponta: Curtea Constituțională cu siguranță trebuie să aibă prevăzute și în Constituție și în legea de organizare mult mai clare atribuțiile. Eu, de exemplu, consider că e normal să fie Curtea Constituțională care veghează la respectarea Constituției și la alegeri. Dar nu poate Curtea Constituțională să elimine un candidat. Nu poate sau, mă rog, poate, dar nu e bine. După aceea vine un judecător care suspendă ce a zis Curtea Constituțională. Intrăm într-un haos juridic care este extrem de negativ pentru funcționarea noastră democratică.
AGERPRES: În 2014 erați președintele inevitabil. Ce ați învățat din acea înfrângere, ce ar fi trebuit să faceți altfel pentru a câștiga?
Victor Ponta: Cam totul trebuia să fac altfel. În primul rând, să înțeleg că oamenii chiar vor un președinte pe care să nu-l vadă atât de legat de un partid. Atunci eram mult prea legat de PSD. Acum mă simt de 100 de ori mai confortabil prin faptul că sunt candidat independent, chiar dacă, sigur, nu-mi place că mă mai atacă liderii PSD, dar de fapt asta arată că voi fi ales de oameni, merg la Cotroceni fără obligații față de partide politice. Vreau să fie foarte clar, că eu am învățat din experiența negativă a domnului Băsescu și a domnului Iohannis că dacă te duci la Cotroceni nu rămâi și șef de partid de facto. Mare greșeală a făcut și domnul Băsescu, și domnul Iohannis. Te duci la Cotroceni, chiar lași în pace partidele politice. Sigur, inima îți rămâne, prietenii într-un anumit partid, cum am și eu la PSD, dar nu-ți favorizezi partidul din care ai plecat pentru că de fiecare dată s-a dovedit că lucrurile au mers prost. Iar în ce mă privește, nu eram destul de matur, de copt.
Funcția de președinte presupune o experiență de viață, o stăpânire, mult mai puțină patimă. Și acum când mă uit îl văd pe George Simion cumva, e cam cum eram eu în urmă cu 10-15 ani și de aceea uneori îl privesc cu îngăduință și când spune lucruri total greșite și când ... zic, ei lasă, că și eu acum 15 ani făceam așa, important e să nu mai fac acum.
Deci au fost 10 ani pentru mine în care în primul rând am trecut prin niște momente dificile, personal, ca familie, ca tot, au fost acele dosare care, sigur, în final am fost achitat de toată lumea, dar nu a fost o perioadă bună. Îmi doresc, și o spun încă o dată, deși știu că naște foarte multe controverse acest lucru, îmi doresc cu mine președinte nici cel mai mare adversar sau critic al meu să nu aibă dosare politice. S-au făcut dosare politice în România. Eu sunt unul dintre cei care am voie să spun asta pentru că am stat atâția ani și am fost achitat. Dar îmi spun mie că indiferent de cât de tare mă critică cineva, indiferent de cât de tare detest un adversar politic, lupta nu se dă cu dosare politice, lupta se dă în mod democratic, public. A fost ceva ce m-a marcat și nu doresc nici celui mai mare adversar al meu să pățească ce-am pățit eu.
AGERPRES: Credeți că este posibil un președinte al tuturor românilor?
Victor Ponta: Da, bineînțeles. Și prim-ministrul, după părerea mea, nu trebuie să fie prim-ministru al unui partid. Asta greșeam eu în 2014. La noi nu a mai existat Opoziție, prin reuniunea asta anormală între PSD și PNL n-a mai existat Opoziție și atunci au apărut niște forțe politice de care ne speriem acum. Păi ele sunt rezultatul acestei mezalianțe între PSD și PNL, că dacă era PSD la guvernare și PNL în Opoziție sau invers lucrurile erau normale. În momentul în care ai decis să lași deoparte orice ideologie, orice principiu, numai să ne reunim ca să ținem de putere, era inevitabil că apare altceva. Se întâmplă asta și în restul Europei. Deci, da, eu cred că președintele și aici e o chestiune de experiență de viață, președintele trebuie să fie președinte în egală măsură și al celor care l-au ales și al celor care sunt contra lui. Și cel mai important este să nu se întâmple ca în ultimii ani când, de fapt, președintele nu-i al nimănui, nici măcar al celor care l-au ales. Cred că aici vine marea dezamăgire și pentru cei care nu l-au votat pe domnul Iohannis, eu nu l-am votat, dar și a celor care l-au votat, această mare dezamăgire s-a văzut pe 24 noiembrie și se va vedea și pe 4 mai.
AGERPRES: Ați fost acuzat de plagiat, de corupție, ați fost în centrul unor crize politice. Ce le răspundeți celor care vă consideră un om al sistemului? Ați fost numit ''vulpea'' sistemului de către Elena Lasconi.
Victor Ponta: Mă așteptam să spună că sunt lup și doamna Lasconi e vulpe, măcar ca să păstrăm, mă rog, poveștile din copilărie. Bineînțeles că am venit din sistem, cum de altfel au venit toți oamenii politici care sunt acum, chiar și domnul Georgescu, chiar și doamna Lasconi. Problema este că atunci când ajungi în funcții de decizie dacă te supui total sistemului și devii o marionetă a sistemului, și există multe exemple, nu vreau să le dau ca să nu fiu polemic, sau dacă încerci să pui sistemul la lucru pentru oameni. Poți să-l pui pentru tine, cum a făcut domnul Băsescu, din păcate, sau poți să-l pui la lucru pentru oameni, cum eu am încercat ca prim-ministru mai ales în 2015, după ce nu mai eram candidat. În 2015 am pus tot sistemul la lucru, hai să reducem taxele, impozitele, să luăm fonduri europene. De fapt, așa scrie istoria, cel mai bun an al meu ca prim-ministru a fost 2015, nu cele trei dinainte. Nu, nu m-a plăcut sistemul niciodată pentru că sunt genul care nu mă supun. Am propriile idei și spun nu, motiv pentru care au tot încercat să mă elimine. Au încercat să mă elimine în 2014, în 2015 a fost tragedia de la Colectiv. După aceea m-au exclus din PSD, după aceea am avut dosare. Acum m-au exclus iarăși din PSD. Sunt un om care pot să stăpânesc sistemul și să-l pun să lucreze de fapt pentru scopul său legitim. Și de aia le e și frică de mine, pentru că după 10 ani în care sistemul nu a avut conducător, lider, și-ar dori și acum încă 5 ani tot cu un sistem care are un lider de formă.
Eu nu sunt în nicio variantă un lider de formă și s-au lămurit toți. Nu mai e nimeni care să creadă că mă duc să mă plimb prin Africa sau îmi trebuie casa de la Neptun. Nu. Asta e foarte clar și tocmai de asta e rezistența aceasta uriașă. Vă spun în mod direct de ce domnul Ciolacu, cu care altfel aveam relații foarte bune, am fost prieteni, de ce e atât de speriat dacă ajung președinte. Pentru că da, știe că eu știu ce înseamnă guvernarea și mai știe și că nu mă poate trimite, cum a făcut cu domnul Iohannis, nu poate să-mi dea niște bani de avioane private și de plimbări în străinătate, să-l las în pace. Să o spunem direct - domnul Ciolacu l-a mituit pe domnul Iohannis în ultimii 2 ani ca să-l lase în pace. Pe mine nu poate. Mă cunoaște foarte bine și știe foarte bine că în fiecare dimineață o să mă opresc la Palatul Victoria și știe foarte bine că nimeni din Palatul Victoria nu mă poate păcăli, că eu am fost mai mult decât ei acolo. Normal că nu mă vor, dar trebuie să se obișnuiască cu gândul.
AGERPRES: Va trebui să vă luptați cu sistemul?
Victor Ponta: Am mai făcut-o, dar sunt mult mai pregătit acum, pentru că sunt mult mai experimentat în viață și pentru că acum nu mai trebuie să răspund și în fața unui partid. E un mare confort pentru un președinte să spună, domnule, chiar sunt independent. Respect PSD și am foarte mulți prieteni în PSD și vreau să-i văd la guvernare pe cei buni, am prieteni și în PNL și în AUR, și în celelalte partide, mai puțin POT, S.O.S., nu-i cunosc, nu pot să spun că-s prietenii sau nu, în UDMR, de asemenea, dar nu le sunt dator și nu le voi fi dator ca președinte și nu pot să-mi spună - noi te-am făcut președinte, trebuie să faci ce zicem noi - ceea ce e un mare avantaj pe care nu cred că l-a avut încă niciun președinte până acum în România.
AGERPRES: Dacă ați avea 30 de secunde în fața națiunii, fără atacuri și fără politică, ce le-ați spune oamenilor care nu mai cred în nimeni?
Victor Ponta: Că eu, în primul rând, cred în Dumnezeu, cred în faptul că cei trei copii ai mei sunt mai buni decât mine și că eu trebuie să fac tot ce pot să-i conving, să-i fac mândri de mine și să-i conving că oriunde se vor duce în lumea asta acasă-i doar aici și când le va fi greu să vină aici.
AGERPRES: Câți bani ați strâns pentru campanie, de unde au venit și cum i-ați cheltuit?
Victor Ponta: Conform legii, fiind candidat independent, eu nu am subvenții de la partide, nu primesc bani publici, nu am voie să primesc de la companii sau firme, numai și numai de la persoane fizice, cetățeni români. S-au încheiat acte la notariat, le-am declarat la AEP. Nu am cheltuit absolut niciun leu pentru emisiuni televizate. Eu cred că e un lucru greșit această politică de a da sute de mii de euro pentru o emisiune la televizor. Am mers doar la emisiunile la care nu mi s-au cerut bani. Am folosit banii în special pentru promovarea online, pentru că e o realitate pe care am învățat-o, și anume oamenii au mai mare încredere acum în telefon, în ceea ce văd pe o rețea de socializare, chiar dacă nu e întotdeauna adevărat, dar au mai multă încredere decât în aceleași televiziuni și în aceiași jurnaliști pe care i-au văzut schimbându-se de fiecare dată și pe care i-au văzut primind sume uriașe din bani publici. N-am avut așa de mulți bani, dar am avut suficienți pentru promovare online.
AGERPRES: Lucrați cu vreo firmă de consultanță, românească sau străină, cu consilieri cunoscuți?
Victor Ponta: Nu. Lucrez cu o echipă, eu le zic de copii, că sunt de vârsta lui Andrei al meu, pentru zona de online, de TikTok în special, unde, ce să fac, a trebuit să mă adaptez. M-au ajutat foarte mult pe zona de online. Da, am un contract cu o firmă românească care sunt convins că, după ce se termină alegerile și ies președinte, vor fi foarte celebri și vor fi căutați de toată lumea. Eu cred că nu mai e nevoie de consultanți străini în România. Cred că deja avem foarte mulți tineri români care au învățat și sunt la fel de buni ca cei străini și asta v-o spune cineva care din 2004 încoace a văzut toate campaniile. E o șansă personală. Am fost în campania lui Adrian Năstase, am fost în campania lui Mircea Geoană, am avut propria mea campanie. E adevărat, în 2019 am fost mai puțin implicat, dar 2019, din punctul meu de vedere, a fost un blat, nu a fost o campanie, a fost un blat politic și oamenii cred că așa l-au simțit. Am fost în 2024, l-am văzut pe Marcel Ciolacu. Deci e a cincea campanie prezidențială pe care o văd. Vă zic că deja avem români la fel de buni ca și cei din străinătate.
AGERPRES: Tinerii sunt tot mai sceptici. Cum faceți să deveniți interesant pentru această categorie de alegători?
Victor Ponta: Încerc să-i tratez, și asta chiar o fac cu toată sinceritatea, așa cum îi tratez pe Andrei și pe Irina. Și anume, în primul rând vă respect că aveți personalitatea voastră, nu vin eu să vă spun ce să faceți. În al doilea rând, chiar sunt serios interesat de preocupările voastre care de multe ori nu au nicio legătură cu ale mele. Ce muzică ascultați, ce meserie vreți să aveți, ce urmăriți pe TikTok, sau mai bine zis, ce urmăriți, ce rețea socială? Ambii copii ai mei n-au Facebook, mi-au zis - tata, tu ești cu Facebook, nu ne mai uităm. Noi ne uităm pe altceva. La fel, pe toți tinerii îi întreb cam ce te-ar interesa cel mai tare, să câștigi bani, să ai un succes profesional, să termini o facultate prestigioasă. În rest, m-am învățat de-acasă, degeaba le spun eu ce să facă că o să facă invers dacă le spun. În schimb, dacă arăt că-i înțeleg și că-i ascult și că-i ajut la ce vor ei, nu la ce vreau eu, am șanse să-i conving.
AGERPRES: Cum ați rezolva problema drogurilor?
Victor Ponta: Încă de când mi-am lansat campania a fost unul dintre cele nouă puncte. Încet-încet mă bucur să văd că și alți candidați și de fapt redevenim interesați de ceea ce eu consider cel mai mare pericol pentru România în perioada imediat următoare. Rusia e un pericol, dar ne apără America. Drogurile sunt un pericol de care nu ne apărăm nici noi. Și atunci, uitându-mă și discutând cu oameni care au mai văzut alte sisteme care funcționează am spus că voi face următorul lucru, în primul rând, în CSAT vom declara traficul de droguri ca o amenințare la securitatea națională. Asta înseamnă că și polițiștii, procurorii, dar și serviciile de informații vor primi atribuții suplimentare, asta înseamnă, de fapt. Deci, ce folosiți pentru combaterea terorismului aveți voie să folosiți și împotriva rețelelor de droguri.
Voi cere tuturor partidelor parlamentare și nu cred că se va opune cineva să trecem clar în Codul penal - ești membru al unei rețele de trafic de droguri, pedeapsa este închisoare pe viață. Nu cred în ce zicea cineva, că să-i împușcăm pe stadioane. Mi s-a părut o gafă. Totuși, suntem o altă civilizație. Dar când cel care face parte dintr-o rețea știe că nu scapă în 2, 3 ani, 4 ani, 5 ani și eventual și cu banii și știe că stă toată viața în închisoare cred că mentalitatea a aproape oricărui infractor de acest gen se schimbă.
Un alt lucru foarte important, vreau să depenalizăm, sunt procuror, sunt absolvent de Drept, știu ce înseamnă, să nu mai existe pedepse penale pentru tinerii consumatori. Faptul că băgăm în închisoare un tânăr de 17, 19, 20 de ani că a fumat o țigară, că a luat o pastilă, cred că este o uriașă eroare. Îi distrugem viața, învață în închisoare lucruri mult mai rele și practic îl scoatem din societate. Suntem o societate foarte dură și foarte nedreaptă. Îl scoatem pe foarte mult timp, nu îi dăm o a doua șansă. Cred că pentru tinerii care consumă, care cad în această capcană, soluția este - centre de reabilitare, psihologie, toate programele nepenitenciare, nepenale, de reintegrare în societate. Traficantul de droguri, cel care comite această infracțiune, face parte dintr-o rețea care în mod organizat aduce droguri, stă toată viața în închisoare. Tânărul care consumă trebuie o dată, de două ori, de cinci ori, de 10 ori să încerci să-l ajuți, să-l recuperezi pentru societate.
AGERPRES: Sunteți de acord cu finanțarea partidelor de la bugetul de stat? Suntem acum în centrul unui scandal legat de banii pentru campanie.
Victor Ponta: Uriaș scandalul și pe bună dreptate. Cred că sumele acordate în ultima perioadă pentru partidele politice sunt absolut revoltătoare, sunt rușinoase, sunt inacceptabile. Am condus un partid politic și știu ce înseamnă și cred că în continuare partidele politice trebuie să aibă fonduri care să acopere sediu, mașină, personal, acces la internet. Aceasta a fost ideea inițială, care a fost o idee corectă. Să nu mai vedem oameni cu genți cu bani cash care vin la partid ca să plătească lumina și căldura. Deci să plătești de la buget pentru partide, repet, cheltuielile de funcționare, da, e corect. De la asta să ajungi la zeci, sute de milioane de euro, este o hoție îngrozitoare. Și da, sunt absolut convins că noul președinte, sunt eu sau cine o fi, cheamă toate partidele parlamentare la consultări și le zice la 1 iulie, la rectificarea bugetară, modificați legea și spuneți, mai ales că nu mai sunt alegeri, cheltuieli de funcționare - da, nimic altceva în afară de cheltuieli de funcționare.
Sigur că partidele politice acum au o problemă creată de ele însele prin banii pe care i-au dat la presă. Sigur că le e frică de presă. Aoleu, cum să zicem așa ceva? Că se așteaptă milioanele de euro lunar care merg la televiziuni, sau mai știu eu pe unde. Nu se poate. Cred că este ceva revoltător și cred că e unul dintre motivele pentru care oamenii nu mai au încredere nici în partide și nici în presa mainstream și se refugiază la persoane din afara partidelor politice și din afara presei mainstreim. E o șansă și pentru presa mainstreim să își recâștige credibilitatea. Altfel, o spun direct, când apari acolo, te duci la o emisiune cu un moderator și apari acolo, mandatar financiar, ai plătit 500.000 euro. Cine crede că acel realizator te-a chemat să te întrebe ce vrea poporul? Da. Sunt sigur că nu va avea nimeni curaj dintre liderii politici să spună că se opune la această reformă și o voi face la 1 iulie.
AGERPRES: 'Candidatura fostului meu coleg este una de orgoliu personal și nu are nicio șansă', l-am citat pe premierul Marcel Ciolacu. Ce îi răspundeți fostului dumneavoastră coleg?
Victor Ponta: Că știe foarte bine că de fapt eu îl salvez și pe el și salvez și PSD din această rușine îngrozitoare de a nu avea candidat și mai ales mai știe, că a fost în Guvernul meu, că împreună, toți oamenii politici trebuie să salvăm România din criza economică în care, din păcate, Guvernul domnului Ciolacu ne-a adus. Nu mă supăr pe declarațiile acestea un pic așa, din ficat sunt făcute, nu-s făcute nici din minte, nici din suflet, și dimpotrivă, aș spune și aș face un apel să înțeleagă că-n turul al doilea va intra George Simion pe acest val de nemulțumire și pe iluzia pe care el o întreține că el este Călin Georgescu. E o iluzie, dar el o întreține și pe această iluzie va intra în turul doi. Într-un fel oamenii vor să-i facă dreptate lui Călin Georgescu și îl vor vota pe Simion. Și că în turul al doilea, și aici îi spun direct domnului Ciolacu ce i-am zis în 25 noiembrie, în turul al doilea, dacă-i Crin sau Nicușor sau, mă rog, pe cine susține domnia sa, Crin Antonescu, toți PSD-iștii îl vor vota pe George Simion. Cum tot în turul doi toți PSD-iștii l-ar fi votat pe Călin Georgescu. Eu cunosc foarte bine PSD, îl cunoaște și domnul Ciolacu. Eu o să fac un apel în ultimele zile la rațiune și la faptul că în acest moment între George Simion și Victor Ponta am mai mare experiență, am mai mare capacitate de a scoate țara din criză și că interesul strict personal al lui și al echipei sale de a se perpetua la conducerea PSD e mult prea egoist. Adică, cumva ei acceptă să se prăbușească România ca să rămână ei șefi la PSD. Trebuie să lase egoismul ăsta și să se gândească că sunt momente în viață în care trebuie să te gândești la țară și nu la poziția ta.
AGERPRES: Cu alte cuvinte, trebuie să intre Victor Ponta în turul doi să-l învingă pe George Simion?
Victor Ponta: Voi intra. Eu cred că voi fi și sunt mai pregătit să fiu președinte decât George Simion.
AGERPRES: Dar decât Crin Antonescu sunteți mai pregătit?
Victor Ponta: Oricine e mai pregătit decât domnul Antonescu, pentru că domnia sa a fost șomer 10 ani. Toți suntem mai bine pregătiți decât domnul Antonescu. În plus, domnul Antonescu propune să rămânem ca acum. Nu putem să rămânem ca acum, și dacă vrem nu o să rămânem ca acum. O să ne trezim la 1 iulie că cele trei agenții de rating ne pun la 'junk' și că nu mai avem bani de funcționare a statului. Deja deficitul de pe primele trei luni e mai mare decât anul trecut. Deci nu putem să rămânem ca acum. Trebuie să schimbăm ce este acum și schimbarea înseamnă ori Simion, care, după părerea mea, este o aventură, e o opinie personală și accept să o tratați așa, sau înseamnă totuși o experiență economică, politică, pe care eu o am. Astea-s cele două variante.
Vă garantez, în acest moment, oricum România va vota o schimbare, nu va rămâne ca înainte. Nu va rămâne în nicio variantă ca înainte. Și schimbarea, repet, poate fi o schimbare de tip Simion sau schimbare de tip Ponta. Până la urmă, fiecare va decide cu ștampila în mână. Dar domnul Ciolacu și domnul Grindeanu, din păcate, ei zic, domnule, să schimbe orice, dar să nu ne schimbăm noi doi din funcții, ceea ce nu se poate și nu se va întâmpla. Nu au cum să mai rămână tot ei, pentru că viața așa funcționează. Ai performanță, rămâi, n-ai performanță, pleci. Ei sunt singurii care au avut contraperformanță și au rămas. Nu se poate și e o chestiune strict temporară. AGERPRES/(A - redactor: Dana Piciu, editor: Georgiana Tănăsescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu - prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif
Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. În delegația oficială a României care va merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Sâmbătă va fi zi de doliu național &i
Prezidențiale2025/ Gorghiu, după decizia ICCJ: Procesul electoral continuă conform calendarului
Procesul electoral continuă conform calendarului, în baza actelor normative care sunt în vigoare, a declarat vineri fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu, după decizia Înaltei Curți care a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendase hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile
Ministrul Hurezeanu: România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE
România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger. Șeful diplomației române s-a aflat joi și vineri în vizită de lucru în cap
USR solicită CSM calificativul judecătorului de la CA Ploiești: Sistemul de evaluare a magistraților trebuie reformat
Uniunea Salvați România (USR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a pronunțat sentința de anulare a deciziei Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale de anul trecut, a obținut calificativul 'Foarte bine' la ultima sa evaluare profesională.
Ciolacu: Aderarea la UE, alături de cea la NATO - cel mai important obiectiv, după căderea comunismului
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri, la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, că aderarea la UE, alături de cea la NATO, reprezintă cel mai important obiectiv național al țării noastre după căderea comunismului, care a antrenat modernizarea societății românești. 'Ani
MAE: Cazul românului reținut de FSB este mai vechi; demersuri pentru a-i acorda protecție
Cazul românului reținut de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) este din decembrie anul trecut, autoritățile române făcând eforturi pentru a-i asigura protecție și asistență consulară, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 'Are toate datele unui caz de manual FIMI RU de 'reî
Prezidențiale2025/Lasconi: Trăim cea mai prosperă perioadă din istoria noastră; să păstrăm drumul spre Vest
Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat, vineri, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, că România este în 'cea mai prosperă' perioadă din istorie și se poate face 'mai mult și mai bine' prin menținerea 'drumului drept spre Vest'. 'Acum 20 de a
Bolojan - întâlnire cu delegația ODIHR care se află în România în cadrul unei misiuni de observare a procesului electoral
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit vineri, la Palatul Cotroceni, o delegație a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), condusă de Eoghan Murphy, șef al misiunii de observare a alegerilor în România. Potrivit Administrației P
Prezidențiale2025/Sebastian Popescu: Decizia CA Ploiești - un precedent periculos și o încălcare flagrantă a principiilor democratice
Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale, dezaprobă decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda Hotărârea CCR privind anularea scrutinului preziden
Prezidențiale2025/DREPT - plângere penală la DNA împotriva AEP; documentul - cu scopul de a afecta imaginea lui Nicușor Dan
Partidul DREPT anunță vineri că depune plângere penală la DNA împotriva Autorității Electorale Permanente pentru 'abuz în serviciu și divulgare de informații nedestinate publicării', menționând că plângerea vizează apariția în presă a unui 'document neverificat și neasumat oficial de către AEP', cu scopul de a afecta imagin
MAE: România contribuie activ la aprofundarea proiectului european
România contribuie activ la aprofundarea proiectului european, afirmă Ministerul Afacerilor Externe, într-un mesaj transmis vineri, pe platforma X, la celebrarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. 'Azi, ca stat membru angajat și responsabil, care se bucură de toate beneficiile apartenenței la
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Avem altă treabă în campania electorală decât să corespondăm cu AEP
Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a declarat vineri că nu a solicitat Autorității Electorale Permanente (AEP) lămuriri în privința documentului 'neasumat oficial' și apărut în presă, pentru că în campania electorală are alte preocupări decât să corespondeze cu AEP. 'Noi avem, totuși, în momentul acest
AUR: Pregătim o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România
Alianța pentru Unirea Românilor anunță că pregătește 'o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România', susținând că judecătorul Curții de Apel Ploiești, care a admis cererea de suspendare a hotărârii CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, a acționat 'conform propriilor convingeri juridice și în
Legea referitoare la echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale, sesizată la CCR
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis Curții Constituționale a României (CCR), vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2024, prin care au fost modificate dispozițiile Codului administrativ referitoare la echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale.