Kelemen Hunor, la lansarea campaniei electorale a UDMR: România trebuie să joace un rol de iniţiator în Europa Centrală

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, seara, la Miercurea-Ciuc, în discursul de lansare a campaniei electorale a Uniunii pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, că România trebuie să aibă o politică externă cu mai multe iniţiative, întrucât are nevoie de parteneriate strategice puternice pentru a-şi reprezenta interesele în regiune.
"România trebuie să aibă o politică externă cu mai multe iniţiative (...), pentru că a trecut vremea politicii externe în care ne furişăm, a trecut vremea politicii externe când încercăm să ne furişăm în spatele curţilor fără să fim observaţi. România trebuie să-şi asume un rol important şi de iniţiativă în regiune, în Balcanii de Vest, pentru că scopul nostru este ca ţările din Balcanii de Vest să adere la structurile europene. Acesta este interesul României, acesta este interesul Bulgariei, acesta este interesul Ungariei, Austriei, Croaţiei, Sloveniei şi acesta este şi interesul ţărilor din Balcanii de Vest. România trebuie să joace un rol de iniţiator în Europa Centrală. Da, avem nevoie de parteneriate strategice puternice cu toate ţările învecinate, începând cu Bulgaria şi până în Ungaria, dar nu doar cu ţările învecinate, ci şi cu Slovenia, cu Polonia, cu Austria, pentru că împreună ne va fi mai uşor să lucrăm pentru interesele noastre, să reprezentăm interesele noastre, ale regiunii. Pentru că, da, depindem unii de ceilalţi, depindem unii de ceilalţi în 2024 şi asta aşa va rămâne şi în anii care urmează. Şi da, România trebuie să-şi asume un rol activ aici, la periferie, la periferia Uniunii Europene şi la periferia NATO şi trebuie să joace un rol puternic de iniţiator pe această axă Nord-Sud-Est", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.
Liderul Uniunii a punctat faptul că ceea ce face România, la periferia NATO şi UE, este nu doar să se protejeze pe sine, ci să protejeze şi ţările din vestul Europei.
"Ceea ce facem noi astăzi şi ceea ce facem noi astăzi aici la periferie nu este doar despre noi şi trebuie să spunem cu voce tare, să nu ne temem, pentru că noi aici la periferie nu ne protejăm, nu ne apărăm doar pe noi înşine, riscând foarte multe, ci îi protejăm şi pe cei care sunt la vest de noi. (...) Este pur şi simplu geografie. Motiv pentru care cerem stimă pentru noi înşine, pentru maghiarii din Transilvania şi pentru România, de aceea cerem ca fiecare cetăţean să fie tratat la pas de egalitate. Nu avem nevoie de aroganţă, pentru că este inacceptabil pentru noi", a spus Kelemen.
În context, acesta s-a referit la faptul că de 12 ani România a îndeplinit criteriile de aderare la Schengen şi nu există nicio explicaţie logică pentru care nu este primită în spaţiul de liberă circulaţie, motiv pentru care ar trebui să ceară tratament egal.
Kelemen a mulţumit Ungariei, care "ne sprijină cel mai mult în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen".
Preşedintele UDMR s-a referit şi la războiul din Ucraina şi a subliniat faptul că este în interesul strategic al României ca Ucraina să fie ţară independentă.
"Este interesul nostru strategic ca Ucraina să fie ţară independentă şi suverană. Pentru asta, în primul rând, avem nevoie de pace. Tocmai astăzi am citit în Financial Times un articol lung despre faptul că, prin medierea Qatarului, au început negocierile între Ucraina şi Moscova. Ucrainenii trebuie să spună ce fel de pace vor, dar interesul nostru este ca acest război să se termine cât mai repede. Este interesul nostru al României, al Ungariei, al Slovaciei şi al Poloniei. Noi avem interesul ca între noi şi Rusia să existe un stat tampon. Este un realism politic. Pentru că fiecare stat, fiecare ţară are nevoie de o anumită profunzime strategică. Şi atunci când oferim ajutorul Ucrainei, acest gând trebuie să ne îndrume", a arătat Kelemen, conform traducerii oficiale.
Liderul Uniunii a reiterat, în discursul său şi faptul că, în anii care urmează, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să ia decizii care să restaureze competitivitatea şi că avem nevoie, şi pe mai departe, de practica politică bazată pe consens.
La Arena Sportivă "Zsolt Erőss" din Miercurea-Ciuc, în prezenţa unui număr mare de invitaţi, printre care s-au numărat candidaţii Uniunii din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov şi Sibiu, Kelemen Hunor a vorbit şi de programul electoral al UDMR şi a subliniat că, de 35 ani, prioritatea Uniunii este crearea garanţiilor instituţionale în vederea păstrării identităţii maghiarilor.
El a vorbit şi de crearea condiţiilor pentru ca tinerii să rămână acasă, de reducerea birocraţiei în instituţii şi punerea acestora în serviciul cetăţenilor şi al comunităţilor, de îmbunătăţirea serviciilor sociale, de sănătate sau de educaţie.
De asemenea, liderul Uniunii a readus în discuţie problema demografică, care îi afectează atât pe maghiari cât şi pe români şi a criticat proiectul de lege ce vizează reforma administrativ-teritorială.
Kelemen Hunor a reamintit rezultate obţinute de formaţiunea pe care o conduce atunci când a făcut parte din Guvern şi a spus că este nevoie ca membrii comunităţii maghiare să iasă în număr mare la vot, pentru ca UDMR să aibă o fracţiune parlamentară puternică şi să se poată crea acele condiţiile ca să intre la guvernare.
Evenimentul de lansare a campaniei electorale a UDMR de la Miercurea-Ciuc a început cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc şi a cuprins şi câteva momente artistice. AGERPRES/ (A, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Sorin Grindeanu: Noul pod de la Ungheni - primul construit după 60 de ani între România și Republica Moldova
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Podul peste Prut între Iași și Ungheni, care face parte integrantă din viitoarea autostradă A8, este primul dintre România și Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani, a declarat, sâmbătă, la Zagarancea (Republica Moldova), ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Igor Grosu: Înaintașii noștri au construit Podul de flori; generația noastră trebuie să construiască poduri de piatră
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, cu prilejul demarării lucrărilor de construcție la noul pod peste r&acir
Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici
Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu - prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif
Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. În delegația oficială a României care va merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Sâmbătă va fi zi de doliu național &i
Prezidențiale2025/ Gorghiu, după decizia ICCJ: Procesul electoral continuă conform calendarului
Procesul electoral continuă conform calendarului, în baza actelor normative care sunt în vigoare, a declarat vineri fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu, după decizia Înaltei Curți care a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendase hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile
Ministrul Hurezeanu: România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE
România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger. Șeful diplomației române s-a aflat joi și vineri în vizită de lucru în cap
USR solicită CSM calificativul judecătorului de la CA Ploiești: Sistemul de evaluare a magistraților trebuie reformat
Uniunea Salvați România (USR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a pronunțat sentința de anulare a deciziei Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale de anul trecut, a obținut calificativul 'Foarte bine' la ultima sa evaluare profesională.
Ciolacu: Aderarea la UE, alături de cea la NATO - cel mai important obiectiv, după căderea comunismului
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri, la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, că aderarea la UE, alături de cea la NATO, reprezintă cel mai important obiectiv național al țării noastre după căderea comunismului, care a antrenat modernizarea societății românești. 'Ani
MAE: Cazul românului reținut de FSB este mai vechi; demersuri pentru a-i acorda protecție
Cazul românului reținut de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) este din decembrie anul trecut, autoritățile române făcând eforturi pentru a-i asigura protecție și asistență consulară, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 'Are toate datele unui caz de manual FIMI RU de 'reî
Prezidențiale2025/Lasconi: Trăim cea mai prosperă perioadă din istoria noastră; să păstrăm drumul spre Vest
Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat, vineri, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, că România este în 'cea mai prosperă' perioadă din istorie și se poate face 'mai mult și mai bine' prin menținerea 'drumului drept spre Vest'. 'Acum 20 de a
Bolojan - întâlnire cu delegația ODIHR care se află în România în cadrul unei misiuni de observare a procesului electoral
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit vineri, la Palatul Cotroceni, o delegație a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), condusă de Eoghan Murphy, șef al misiunii de observare a alegerilor în România. Potrivit Administrației P
Prezidențiale2025/Sebastian Popescu: Decizia CA Ploiești - un precedent periculos și o încălcare flagrantă a principiilor democratice
Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale, dezaprobă decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda Hotărârea CCR privind anularea scrutinului preziden
Prezidențiale2025/DREPT - plângere penală la DNA împotriva AEP; documentul - cu scopul de a afecta imaginea lui Nicușor Dan
Partidul DREPT anunță vineri că depune plângere penală la DNA împotriva Autorității Electorale Permanente pentru 'abuz în serviciu și divulgare de informații nedestinate publicării', menționând că plângerea vizează apariția în presă a unui 'document neverificat și neasumat oficial de către AEP', cu scopul de a afecta imagin
MAE: România contribuie activ la aprofundarea proiectului european
România contribuie activ la aprofundarea proiectului european, afirmă Ministerul Afacerilor Externe, într-un mesaj transmis vineri, pe platforma X, la celebrarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. 'Azi, ca stat membru angajat și responsabil, care se bucură de toate beneficiile apartenenței la
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Avem altă treabă în campania electorală decât să corespondăm cu AEP
Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a declarat vineri că nu a solicitat Autorității Electorale Permanente (AEP) lămuriri în privința documentului 'neasumat oficial' și apărut în presă, pentru că în campania electorală are alte preocupări decât să corespondeze cu AEP. 'Noi avem, totuși, în momentul acest