Odobescu: Rolul regional al României de a contracara antisemitismul, de a prezerva memoria victimelor Holocaustului este bine recunoscut

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a declarat marţi că prin efortul societăţii şi al Guvernului, "rolul regional al României de a contracara antisemitismul, de a prezerva memoria victimelor Holocaustului este bine recunoscut".
Ea participat la conferinţă regională "Distorsionarea Holocaustului şi Educaţia: Provocări actuale şi emergente. Măsuri naţionale în vigoare", eveniment organizat de Cancelaria prim-ministrului României şi Departamentul de Stat al SUA, cu sprijinul preşedinţiei-în-exerciţiu a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, al Preşedinţiei Marii Britanii a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului şi în consultare cu Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului.
"România are o experienţă amplă în ceea ce priveşte cercetarea, educaţia şi memoria (Holocaustului - n.r.). (...) Suntem pregătiţi să ne împărtăşim experienţa, în special cu partenerii noştri din Europa Centrală şi de Est. Ministerul român de Externe a susţinut aceste eforturi şi va continua în acest sens. Strategia naţională pentru combaterea antisemitismului, recent adoptată, este un exemplu în acest sens", a afirmat Luminiţa Odobescu.
În context, ea a subliniat importanţa educaţiei, care "înseamnă informaţie, conştientizare şi gândire critică, înseamnă prevenţie.
Totodată, ea a menţionat influenţa Inteligenţei Artificiale şi faptul că 'naraţiunile' se răspândesc cu mare viteză şi a îndemnat la prudenţă în acest sens.
"Evenimentele din 7 octombrie (2023 - n.r.) şi ce a urmat ne-au amintit de consecinţele teribile ale distorsiunii, negării istoriei Holocaustului şi ale antisemitismului. De asemenea, ne-au amintit că avem nevoie să facem şi mai multe eforturi pentru a preveni asemenea evenimente dezastruoase", a punctat Odobescu.
Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a amintit că recent au fost marcaţi 145 de ani de când primul evreu a primit cetăţenia română şi a evocat schimbările care au avut loc în aproape un secol şi jumătate.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Pentru a se referi la tema conferinţei, el a menţionat un citat din filmul "Lista lui Schindler": "Nu mai este vorba de vechiul discurs anti-evreiesc".
"Acest lucru se aplică astăzi. Este prima dată, după Holocaust, când comunităţile evreieşti din întreaga lume se simt cu adevărat ameninţate şi vedem şi cum s-au schimbat aceste ameninţări şi cum funcţionează ele. Dacă în trecut era vorba de iniţiative foarte organizate, azi avem de-a face cu indivizi radicalizaţi pe internet. Iar tristul adevăr este că se poate face prea puţin din punct de vedere tehnologic pentru a opri acest lucru. Am văzut asta recent în Viena, în Italia şi în alte ţări", a declarat Vexler.
Acesta a atras atenţia cu privire la propaganda derulată de Rusia şi Iran, cu precădere în online - după atacurile teroriste petrecute în Israel pe 7 octombrie 2023 -, care vine "la pachet cu antisemitismul şi anti-sionismul".
"Mulţi bani sunt investiţi în propagandă de către Rusia şi Iran. Poate părea ciudat, dar este foarte adevărat. Propaganda care vine la pachet cu antisemitismul şi anti-sionismul sau propaganda împotriva Statului Israel pare să fie foarte eficientă, pare să aibă loc în mare parte pe internet şi cred că una din problemele principale este să găsim un mod de a contracara acest lucru", a subliniat Vexler.
Nu în ultimul rând, a evidenţiat că în România nu au existat incidente antisemite fizice. "Faptul că suntem mândri de ceva normal este un lucru tulburător", a afirmat Vexler.
Dragoş Hotea, consilier de stat şi coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2024-2027, a prezentat progresele realizate de România în ultimii 20 de ani, în domeniu.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Între altele, el a menţionat că din 2002, România are o legislaţie specifică care penalizează negarea Holocaustului, în 2004 a instituit Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului pe 9 octombrie şi, în 2020, 2 august, ca Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului Romilor - Samudaripen.
"Ferm dedicată trecutului său istoric şi căutând să-şi îndeplinească datoria faţă de propriii cetăţeni, România acordă şi pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului persecutaţi pe motive etnice", a menţionat Hotea.
Acesta a subliniat şi importanţa protejării adevărului istoric pentru generaţiile viitoare.
"Pe măsură ce ne angajăm în discuţii despre istorie, adevăr şi educaţie, ni se aminteşte de responsabilitatea crucială pe care o avem - nu numai de a onora amintirile victimelor, ci şi de a proteja adevărul pentru generaţiile viitoare. Pentru România, înfiinţarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel' a fost crucială în acest sens. Mai recent, am introdus subiectul "Istoria evreilor. Holocaustul" pentru elevii de liceu ca disciplină obligatorie. De asemenea, lucrăm la deschiderea noului Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor din România şi Holocaustului şi continuăm să sprijinim Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu finanţare pentru proiecte de restaurare", a afirmat Hotea.
În context, el a menţionat şi obiectivele generale ale celei de a doua Strategii naţionale a României de prevenire şi combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2024-2027, adoptată în luna mai anul acesta: prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură; promovarea educaţiei pentru incluziune; sprijinirea cunoaşterii culturii evreieşti; sprijinirea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură la nivel internaţional.
"Cu toate acestea, în timp ce sărbătorim progresul nostru, trebuie, de asemenea, să recunoaştem că munca noastră este departe de a se termina. Antisemitismul persistă sub diferite forme şi este de datoria noastră să-l confruntăm direct. Fiecare act de ură şi intoleranţă este un apel la acţiune. Să ne angajăm, să inspirăm şi să ne angajăm pentru un viitor în care astfel de atrocităţi nu sunt nici uitate, nici repetate, pentru a ne continua lupta pentru combaterea antisemitismului nu doar ca politică, ci ca o obligaţie morală comună. Guvernul României rămâne angajat să facă acest lucru", a mai declarat Hotea. AGERPRES/(A - autori: Daniel Florea, Oana Ghiţă; editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Începe campania pentru alegerile locale parțiale; scrutin pe 4 mai pentru desemnarea a 19 primari și a președintelui CJ Bihor
Campania electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în data de 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din țară începe sâmbătă, urmând să se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Locuitorii județului Bihor sunt chemați pe 4 mai la urne, odată cu desfășurarea scrutin
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p
Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '
Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București
USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide
Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat
USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar
Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz
Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.
Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan
Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său.
Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)
Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o
Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central
Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect
Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie
Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p
Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac