Ciolacu: Guvernul şi administraţiile locale trebuie să se focalizeze pe realizarea proiectelor din PNRR

Guvernul şi administraţia centrală trebuie să se focalizeze în parteneriat cu administraţiile locale pe realizarea proiectelor asumate prin PNRR pentru a putea cheltui toţi banii, mai ales granturile puse la dispoziţie de la nivel european prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a participat, luni, la Summitul Autorităţilor Publice Municipale din România.
"Nu ştiu dacă se prelungeşte PNRR-ul (...), momentan nu există o astfel de decizie. Sunt state mai dezvoltate decât noi care şi-ar dori acest lucru. Nu ştim cât ţine războiul din Ucraina, nu ştim ce nevoi vor fi în Ucraina, dacă acest război se închide. Deci, sunt foarte multe necunoscute şi părerea mea e că noi trebuie să ne focalizăm, nu să prelungim nişte termene, să ne focalizăm să cheltuim toţi banii, mai ales granturile din PNRR. Şi aici administraţia centrală, Guvernul României nu poate să o facă decât printr-un parteneriat. Un parteneriat cu dumneavoastră, fiindcă dumneavoastră sunteţi beneficiarii marilor proiecte. După proiectele din infrastructura critică, din energie, din transporturi, dumneavoastră aveţi proiectele cele mai mari cu impact direct la cetăţeni", a explicat Marcel Ciolacu.
El a subliniat că statul trebuie să intervină în continuare cu cofinaţarea acestor proiecte, având în vedere, între altele, şi faptul că anumite contracte s-au actualizat în funcţie de "costurile materialelor de construcţii".
Premierul s-a referit şi la importanţa asumării planului fiscal pe următorii 7 ani de reducere a deficitului bugetar.
"Normal că mi-am asumat un plan fiscal. Cum să nu-mi asum? (...) Eu puteam să risc pentru un interes de o lună de zile ca România să nu depună niciun plan fiscal şi, automat, să aibă o corecţie către un deficit de 3% doar în patru ani? A făcut-o unu'! Unu' a semnat că vom reveni la 3%, când el avea deficit de 9,2! Ştiţi când trebuia să avem 3%? Anul acesta, când sunt aproape 110 miliarde cheltuiţi în dezvoltarea României. Peste tot! La orice comună! (...) Ştiţi şi dumneavoastră şi mai bine, toate proiectele care sunt prin PNRR, 'Anghel Saligny', toate proiectele care sunt prin PNDL, toate proiectele care sunt prin CNI. Este cea mai mare dezvoltare a României care trebuie să fie în următorii trei ani, să se ridice de această dată la 110 miliarde de euro ca să putem acoperi toată cofinanţarea din PNNR, să acoperim toate proiectele propuse", a mai declarat Ciolacu.
În paralel, el s-a referit şi la necesitatea continuării reformelor în administraţia centrală şi locală.
"Noi încă suntem restanţi, suntem restanţi în legislaţie (...) Codul administrativ trebuie iarăşi luat... cu toate că-i făcut .(...) Avem Codul urbanismului, în care discuţia s-a creat într-un monopol pentru că toată lumea se uită la Bucureşti şi lupta cu rechinii ăştia imobiliari din Bucureşti a acoperit, de fapt, o temă care este pentru toată lumea. Eu cred că e timpul să facem o dată o lege şi pentru poliţiştii locali, mai ales după experienţa pe care am avut-o tot în Bucureşti, care mie mi s-a părut ceva de noaptea minţii. Care poliţiştii locali ai primarului general se împingeau cu poliţiştii locali ai... amândouă poliţii fiind o autoritate. E ceva ce n-am crezut că o să văd totuşi în 2024 la televizor", a afirmat Ciolacu.
Referitor la digitalizare, el a punctat că sunt administraţii locale mai avansate în acest proces decât administraţia centrală, dar o problemă rămâne interconectarea bazelor de date.
A avansat şi ideea unei burse a locuri de muncă la stat pentru creşterea performanţei în administraţie.
Foto (c): MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"Părerea mea că încă, după 30 şi de ani de la Revoluţie, percepţia şi câteodată şi adevărul e că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă, că o ai la un ministru, că o ai la un secretar de stat, la un primar, la un viceprimar. Cred că ar trebui să fim mai curajoşi şi să închidem această discuţie, care nu duce la cei mai buni oameni pe care vi i-aţi dori în administraţie şi pe care mi i-aş dori şi eu în acest moment în Guvern. Dacă nu, facem o bursă a locurilor de muncă de la stat, cum sunt examenele naţionale la rezidenţiat, în funcţie de specific, în funcţie de vocaţie şi să schimbăm", a spus Ciolacu.
Premierul a subliniat că realizarea acestor deziderate trebuie să se petreacă într-un ritm cât mai rapid.
"Dacă nu le vom face în primele şase luni ale anului viitor, ne vom întâlni iarăşi într-un an electoral la dumneavoastră şi vom vorbi tot despre ele, cum sunt nişte neîmpliniri, cum statul încearcă să gâtuie administraţiile locale, cum noi ne chinuim să descentralizăm iarăşi, cum Europa o să fie - acum e cu cinci paşi - o să fie cu 10 paşi înaintea noastră. Vestea bună este că trebuie să le implementăm .(...) Este clar că vor trebui făcute în următorii doi ani, fiindcă, altfel, vom pierde banii din PNRR. Nu cred că ne permitem acest lucru", a arătat Ciolacu.
El s-a mai referit şi la importanţa continuării actualei coaliţii de guvernare pentru asigurarea unei stabilităţi politice.
"Ne trebuie o stabilitate politică, trebuie să ne suflecăm un pic mânecile şi să stăm cu toţii şi să luăm deciziile rapid, dacă vrem ca să nu fie costuri mari. Avem o bulă de oxigen cu aceşti şapte ani, dar totul trebuie să pornească, vă repet, de la 1 ianuarie. Da, domnule preşedinte, eu cred că imediat după 8 decembrie, actuala coaliţie de guvernare trebuie să-şi continue activitatea împreună, cred că puterea trebuie împărţită în funcţie de cine va ieşi preşedintele României. Şi o spun fără nicio reţinere: cred că până în data de 21 decembrie, când viitorul Parlament şi viitorul preşedinte vor depune jurământul, România trebuie să aibă buget aprobat în actualul Parlament, cred că, în maximum două zile, fiindcă avem acest buffer între 8 decembrie şi 21 decembrie - 23 decembrie, dacă-şi doresc în Ajun de Crăciun, n-am nicio problemă - trebuie votat viitorul guvern în Parlament şi, după cum bine ştim, până pe 7 ianuarie nu munceşte nimeni în România. După 7 ianuarie ne apucăm de treabă", a mai declarat Ciolacu. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Legea privind cooperarea polițienească internațională, promulgată
Legea privind cooperarea polițienească internațională și pentru modificarea unor acte normative în domeniu a fost promulgată, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan. Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru prevenirea și investigarea infracțiunilor, conform reglementărilor naționale sau tratatelor la care Rom&aci
Prezidențiale2025/ Ponta: Voi participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni că va respecta și va participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții și că va fi prezent la confruntarea electorală organizată marți de Televiziunea Română. 'Poziția mea față de dezbater
Prezidențiale2025/ Începe ultima săptămână de campanie electorală
Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării. Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai. Campania electorală pentru alegerile prez
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45
Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor
Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu
Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare
Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc
Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică
Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni pe viitor abuzurile electorale
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor 'abuzurile electorale' și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic, informează un comunicat transmis, duminic
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz
Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din
Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare
Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda