logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Declaraţia Naţională a Tinerilor privind Schimbările Climatice, lansată la Palatul Victoria

Imagine din galeria Agerpres

Declaraţia Naţională a Tinerilor privind Schimbările Climatice a fost lansată, vineri, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment organizat Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate şi Consiliul Tineretului din România, cu sprijinul Cancelariei Prim-ministrului şi UNICEF în România.

"Declaraţia pe care noi o lansăm astăzi este nu doar un document, nu doar o declaraţie, este o reflecţie a angajamentului consistent al tinerilor din România pentru un viitor mai sigur şi mai sustenabil. Este un apel la colaborare, la acţiune şi la responsabilitate şi marchează doar începutul unui drum lung şi plin de provocări, dar şi de oportunităţi. Suntem conştienţi că timpul nu mai este de partea noastră în faţa schimbărilor climatice, însă astăzi suntem aici pentru arăta că printr-o acţiune colectivă şi angajament ferm putem genera soluţii reale. Împreună putem transforma acest moment într-un punct de plecare pentru schimbări pozitive semnificative şi pe termen lung", a declarat Elena Miron, co-iniţiatoare a Conferinţei Locale a Tinerilor privind Schimbările Climatice şi co-fondatoare a Platformei Tinerilor pentru Sustenabilitate.

Guvernul a încurajat şi sprijinit, în ultimii ani, participarea copiilor şi tinerilor la procesele decizionale, inclusiv în ceea ce priveşte schimbările climatice prin consultarea şi implicarea lor în diversele strategii, a transmis consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului Mihaela Frăsineanu.

"Declaraţia Naţională a Tinerilor privind Schimbările Climatice este un document fără precedent creat de tineri pentru tineri, ca parte a eforturilor naţionale şi globale de combatere a schimbărilor climatice şi va contribui la Declaraţia Globală a Tinerilor ce urmează să fie prezentată liderilor internaţionali la COP 29, ce are loc în luna noiembrie la Baku. Mă bucur că, în acest document cheie pentru viitorul nostru climatic, tinerii din ţara noastră au abordat teme precum educaţie climatică, protecţia biodiversităţii, limitarea schimbărilor climatice şi promovarea inovaţiei verzi, dar şi că propun o serie de soluţii concrete", a declarat Mihaela Frăsineanu.

Ea a adăugat că, pentru a avea succes în eforturile de combatere a schimbărilor climatice, este importantă implicarea copiilor şi tinerilor în formularea de soluţii durabile şi politici de atenuare şi adaptare în domeniu, prin participarea la elaborarea unor documente strategice.

Ministerul Educaţiei, prin variate acţiuni, a susţinut şi susţine educaţia pentru mediu şi schimbări climatice, a transmis, la rândul său, secretarul de stat Bogdan Cristescu.

"Educaţia pentru mediu şi schimbări climatice nu se reduce la noţiuni, la cunoaştere, ci şi la acţiune. În realitate, noi ne vom fi îndeplinit misiunea atunci când protecţia mediului şi atenţia la ceea ce este în jur pentru noi şi pentru cei care vor veni va fi parte din acţiunea noastră în fiecare zi. (...) Referitor la Ministerul Educaţiei, pe partea de strategie, vedem lucrurile deja de la nivelul profilului absolventului, pentru că noul profil al absolventului, adoptat anul trecut, a introdus şi competenţele verzi. (...) Apoi, am avut Strategia de educaţie pentru mediu şi schimbări climatice care a fost adoptată ca urmare a raportului prezidenţial pe educaţie pentru mediu şi schimbări climatice şi atunci a rezultat o strategie al cărei plan de acţiune este acum în avizare interministerială. (...) Deci, avem parte de strategie, avem parte de plan şi, deja, vedem urmări bune ale introducerii Săptămânii verzi", a declarat Cristescu.

El a evidenţiat şi importanţa investiţiilor "verzi" în infrastructura şcolară.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş Achiriloaie, o parte importantă a Declaraţiei Naţionale a Tinerilor privind Schimbările Climatice este cea privind educaţia climatică.

El a menţionat că săptămâna viitoare urmează să fie supus votului în Parlament proiectul de lege care reglementează participarea copiilor în procesul decizional.

"Dacă avem noroc şi găsim înţelegere politică din toate direcţiile, România va fi prima ţară din lume cu o astfel de lege", a susţinut Achiriloaie.

Consultarea tinerilor în domeniile care vizează viitorul este obligatorie, a subliniat şi Ionuţ Sorin Banciu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon.

"Toate crizele acestea despre care discutăm - climatică, pierderea biodiversităţii, poluare, degradarea solului necesită un răspuns integrat, un răspuns în care fiecare parte trebuie să-şi spună cuvântul. (...) Cred că această voce clară a tinerilor şi copiilor trebuie să fie la toate mesele de discuţii. (...) Este obligatoriu ca orice minister care discută despre viitor în procesele de consultare publică, de multe ori formale, să invite aceste organizaţii. (...) E nevoie de această implicare pentru că lupta împotriva schimbărilor climatice este într-adevăr un efort al unei întregi societăţi şi o societate în care copiii şi tinerii nu participă este o societate defectă, o societate incompletă", a afirmat Banciu.

El a lansat un apel la tineri să privească atent programele celor înscrişi în cursa electorală pentru a vedea câtă importanţă acordă mediului înconjurător.

"Căutaţi în programele politice temele de mediu şi climă şi dacă nu sunt suficiente mai faceţi o declaraţie şi strigaţi, pentru că, dacă aceste teme vor lipsi din dezbaterile politice şi publice, avem foarte mult de pierdut. (...) Nu putem să rezolvăm schimbările climatice dacă continuăm să ne plimbăm cu 2,5 milioane de autoturisme în fiecare zi în Bucureşti sau să abordăm poluarea aerului deconectat de schimbările climatice sau pierderea biodiversităţii decontată de agenda climatică", a declarat Ionuţ Sorin Banciu. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 27-04-2025 16:54

Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor

Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu

Politic 27-04-2025 16:40

Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare

Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc

Politic 27-04-2025 14:51

Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică

Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l

Politic 27-04-2025 13:07

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni pe viitor abuzurile electorale

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor 'abuzurile electorale' și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic, informează un comunicat transmis, duminic

Politic 26-04-2025 22:42

Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real

Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30

Politic 26-04-2025 22:05

Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune

Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc

Politic 26-04-2025 20:11

Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider

Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz

Politic 26-04-2025 19:00

Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din

Politic 26-04-2025 18:44

Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare

Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.

Politic 26-04-2025 18:27

Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda

Politic 26-04-2025 18:18

VIDEO Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Noul pod între România și Republica Moldova - un început de drum

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că noul pod construit peste râul Prut între România și Republica Moldova reprezintă 'un început de drum'.

Politic 26-04-2025 17:44

Marian Neacșu, la Ungheni: După podurile de flori din anii '90, e vremea podurilor construite trainic

Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu a declarat, sâmbătă, la Ungheni, că a venit vremea podurilor construite trainic, după ce în anii '90 au fost podurile de flori. 'În anii '90 a fost vremea podurilor de flori. În anii 2000 și până acum a fost vremea podurilor

Politic 26-04-2025 17:29

Ministrul Sorin Grindeanu: Noul pod de la Ungheni - primul construit după 60 de ani între România și Republica Moldova

Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Podul peste Prut între Iași și Ungheni, care face parte integrantă din viitoarea autostradă A8, este primul dintre România și Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani, a declarat, sâmbătă, la Zagarancea (Republica Moldova), ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Politic 26-04-2025 17:17

Igor Grosu: Înaintașii noștri au construit Podul de flori; generația noastră trebuie să construiască poduri de piatră

Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, cu prilejul demarării lucrărilor de construcție la noul pod peste r&acir

Politic 26-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici