logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Despescu: Rolul educaţiei rutiere - determinant; peste 11.440 de persoane, depistate fără permis de conducere în 9 luni

Imagine din galeria Agerpres

Statisticile în privinţa accidentelor rutiere înregistrate în România rămân "îngrijorătoare", rolul educaţiei rutiere fiind unul determinant în continuare, având în vedere şi cifrele care arată, între altele, că în primele 9 luni ale anului au fost 3.130 de accidente, în urma cărora 1.086 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 11.447 de persoane au fost prinse fără permis de conducere şi alţi 26.000 de conducători auto depistaţi sub influenţa alcoolului, a declarat, marţi, secretarul de stat din cadrul MAI, Bogdan Despescu.

Acesta a participat la conferinţa dedicată Programului naţional "România în siguranţă", la Palatul Victoria, organizată de Asociaţia EDIT în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

"Pe lângă procesul tehnologic al autovehiculelor, infrastructura rutieră de care este nevoie, legislaţie solidă prin care să asigurăm conformarea la reguli, alături de o Poliţie Rutieră bine dotată şi bine pregătită - trebuie să investim în educaţie. Şi aici credem că suntem cu toţii de acord că această linie directoare este calea pentru reduce numărul de accidente ", a afirmat Despescu.

Oficialul MAI a subliniat că deşi numărul accidentelor rutiere s-a redus în ultimii doi ani în România, statisticile continuă să rămână îngrijorătoare.

"Trendul este unul bun, dar statistica ne arată că trebuie să lucrăm împreună. Avem în primele 9 luni înregistrate 3.130 de accidente, sunt 1.086 de persoane care şi-au pierdut viaţa în România în urma acestor accidente şi 2.411 răniţi grav. Aşadar, statistica este una care trebuie să ne îngrijoreze şi să ne oblige şi să ne determine să acţionăm cu mult mai mult din toate punctele de vedere, cum spunem noi, din toate unghiurile şi pe toate palierele", a mai afirmat Despescu.

Acesta a prezentat şi cifre relevante din perspectiva combaterii pericolelor la adresa siguranţei circulaţiei rutiere.

"Mă opresc la doi indicatori - respectiv numărul participanţilor, dacă pot fi catalogaţi participanţi, al persoanelor care au fost depistate fără permis de conducere în primele 9 luni, vorbim de 11.447 de persoane depistate în 9 luni, fără permis de conducere. Vorbim de 26.000, dacă le putem spune participanţi la trafic, de conducători auto depistaţi sub influenţa alcoolului sau conducând cu o îmbibaţie mai mare decât cea stabilită în zona de contravenţie, respectiv la infracţiune. Avem 9.297 de cazuri de infracţiune în ceea ce priveşte conducerea sub influenţa alcoolului şi 16.881 de cazuri contravenţionale. Aşadar, cifra este una alarmantă: 26.000 de conducători auto depistaţi sub influenţa alcoolului. Şi, de aceea, rolul principal al Poliţiei Rutiere este de a scoate din stradă, în continuare, pericolele care pot fi grave pentru ceilalţi", a mai declarat Despescu.

Palierul educaţiei rutiere, a punctat el, trebuie abordat cu determinare în baza unui parteneriat public-privat, cu tot ce înseamnă societate civilă, cu toţi actorii din zona instituţiilor publice.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a evidenţiat, între altele, că rolul ministerului este de a pregăti cât mai mulţi formatori în domeniul educaţiei rutiere din rândul cadrelor didactice.

"Cel puţin jumătate de milion de copii, în ultimul an, au avut parte de activităţi în afara orei de dirigenţie, pentru că în ceea ce priveşte orele de consiliere şi orientare, temele de educaţie rutieră sunt obligatorii. (...) Obiectivul nostru este să-i formăm pe cei care-i formează şi să continuăm activitatea de formare a personalului didactic, este mult de lucru aici pentru a desfăşura aceste activităţi cât se poate de eficient", a explicat Sorin Ion.

Acesta a menţionat că pe site-ul Ministerului Educaţiei sunt disponibile ghiduri dedicate educaţiei rutiere, realizate cu sprijinul Casei Corpului Didactic Bucureşti.

"Trei ghiduri de educaţie rutieră pentru ciclul primar, gimnazial şi liceal - ele sunt, în acest moment, folosite în şcolile din România", a completat Sorin Ion.

Janina Sitaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a declarat că la nivel UE, obiectivul pe termen mediu este de a se reduce decesele şi vătămările grave cu 50% până în 2030.

"În cadrul politicii privind siguranţa rutieră 2021-2030 al Uniunii Europene, Comisia Europeană şi-a preluat angajamentul faţă de obiectivul ambiţios de a ajunge la aproape niciun deces, nicio vătămare gravă pe drumurile din Uniunea Europeană până în 2050 - se numeşte 'Viziunea Zero', deci aveţi multă treabă de făcut -, precum şi faţă de obiectivul pe termen mediu de a se reduce decesele şi vătămările grave cu 50% până în 2030. (...) De aceea este important să facem aceste parteneriate transnaţionale, să luăm modelele de bune practici de la colegii noştri din UE şi să le aplicăm la realităţile din ţara noastră ", a spus Sitaru.

Liviu Zorilă, preşedintele Asociaţiei EDIT, a subliniat, la rândul său, că România se situează pe locul doi în UE la numărul persoanelor decedate în urma accidentelor de circulaţie, iar "trei miliarde de euro" este suma cheltuită anual statul român cu victimele accidentelor de circulaţie.

El a punctat că îmbunătăţirea situaţiei în domeniul abordat poate veni prin schimbarea mentalităţii prin educaţie pentru siguranţă, precizând că în 8 ani de proiecte derulate prin Programul Naţional 'România în siguranţă' au beneficiat de activităţi privind educaţie rutieră, cursuri de prim-ajutor sau educaţie pentru cutremur "aproximativ 250.000 de elevi, de grădiniţă, şcoală şi liceu". AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 01-02-2025 04:55

Congres extraordinar al PMP; Nicușor Dan - susținut în cursa prezidențială

Partidul Mișcarea Populară urmează să valideze sâmbătă, în cadrul unui Congres extraordinar, susținerea candidaturii independente a lui Nicușor Dan la prezidențiale. Congresul va avea loc de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. În cadrul evenimentului, PMP va vota pentru validarea susținerii candidaturii lui

Politic 01-02-2025 04:45

Guvernul aprobă bugetul pe 2025

Guvernul urmează să aprobe sâmbătă, în ședință, bugetul de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Potrivit Biroului de presă al Guvernului, ședința Executivului este programată la ora 10,00. Vineri au fost finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat.

Politic 31-01-2025 20:49

Hurezeanu: Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un numitor comun: acțiunile ostile din partea Rusiei

Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un 'numitor comun' - acțiunile ostile ale Federației Ruse, a declarat, vineri, în Republica Moldova, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Șeful diplomației române a fost în vizită de lucru la Chișinău, în contextul crizei energetice cu care se c

Politic 31-01-2025 20:08

Cazanciuc: Vlad Pascu - primul caz în care s-a aplicat Legea Anastasia

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, inițiator al Legii Anastasia, a declarat vineri că va continua să pledeze cu toate argumentele juridice, medicale și de orice altă natură profesională pentru legi care să apere cetățenii împotriva tuturor celor care, ''în mod greșit, cred că în numele unor drepturi individuale poți să pui în pericol

Politic 31-01-2025 17:29

USR: Guvernul condamnă Bucureștiul la faliment prin tăierea a 1 miliard de lei din buget

USR acuză Guvernul că, prin tăierea a aproximativ un miliard de lei din bugetul Capitalei, lasă Primăria Generală fără resursele necesare pentru funcționare și investiții. 'Într-un oraș care generează peste 5 miliarde de euro anual din taxe și impozite, Primăria Generală rămâne cu mai puțini bani care trebuie să asigure: serviciile publice, tra

Politic 31-01-2025 16:37

Reorganizarea Ministerului Muncii prin fuziune cu Ministerul Familiei, aprobată de Guvern

Executivul a aprobat vineri, prin hotărâre, reorganizarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin fuziunea cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care se desființează, conform OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale. Potrivit unui comunicat al Guvernului, noul minister, de

Politic 31-01-2025 15:42

Lulea: Proiectul de buget pentru 2025, un document de propagandă menit să ascundă eșecurile guvernării

Prim-vicepreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Marius Lulea, susține că proiectul de buget pentru anul 2025 'este doar o colecție de 'aspirații financiare, cu șanse mici să devină realitate', care pare mai degrabă un 'document de propagandă menit să ascundă eșecurile guvernării'. 'Proiectul de buget pentru 2025 este

Politic 31-01-2025 14:58

PUSL a validat candidatura Laviniei Șandru la alegerile prezidențiale

Biroul Executiv al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) a validat, vineri, candidatura Laviniei Șandru pentru alegerile prezidențiale. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și Daniel Ionașcu, vicepreședinte al PUSL, precum și Simona Allice Man, secretar general al partidului.  

Politic 31-01-2025 13:49

Ciolacu: Blocarea vânzării tabloului 'Sfântul Sebastian' al celebrului artist 'El Greco' - reușită a statului român

Premierul Marcel Ciolacu a salutat, vineri, blocarea vânzării la licitație a tabloului 'Sfântul Sebastian' al celebrului artist 'El Greco', care face parte din patrimoniul românesc, iar faptul că licitația a fost oprită și tabloul a fost reținut de casa de licitații consideră că este un prim pas către recuperarea definitivă a acestui

Politic 31-01-2025 12:44

Mureș: Consiliul Permanent al UDMR l-a propus pe Barabási Antal Szabolcs pentru funcția de prefect al județului

Consiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureș a decis, vineri, în unanimitate, susținerea lui Barabási Antal Szabolcs pentru funcția de prefect al județului Mureș, urmând ca propunerea să fie înaintată către Guvern. 'În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureș a decis în un

Politic 31-01-2025 12:11

Tanczos Barna: Ordonanța pentru măsuri multisectoriale nu permite indexări nici la salarii, nici la pensii

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, că prevederile ordonanței 'trenuleț', care a fost aprobată la finalul anului trecut, nu permit indexări nici la salarii, nici la pensii. 'În acest an, ordonanța de la finalul anului trecut de măsuri multisectoriale nu permite indexări nici la salarii, nici la pensii', a afirmat Tanc

Politic 31-01-2025 11:53

Tanczos Barna: Suma prevăzută pentru ajutoarele 'one-off' destinate pensionarilor se ridică la două miliarde de lei

Suma prevăzută pentru ajutoarele 'one-off' destinate pensionarilor cu pensii mici se ridică la două miliarde de lei și va fi repartizată de Ministerul Muncii după aprobarea bugetului pe anul în curs, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Ministerul Muncii o să facă propunerile după ce aprobăm bugetul. Este

Politic 31-01-2025 11:21

VIDEO Ciolacu: Finalizăm azi toate procedurile prealabile pentru a adopta mâine bugetul pe 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vineri vor fi finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat, sâmbătă, într-o ședință specială de Guvern. 'Finalizăm azi toate procedurile prealabile pentru a adopta, mâine, într-o ședință specială de Guvern, bugetul pe 2025. Știrea finaliz

Politic 31-01-2025 10:45

Președintele Iohannis - la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene; va discuta despre apărarea europeană, relația transatlantică

Președintele Klaus Iohannis va participa, luni, la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, care se va desfășura la Bruxelles, context în care va discuta inclusiv despre apărarea europeană și pe tema relației transatlantice, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, șeful statului va susț

Politic 31-01-2025 05:05

Ședință de Guvern; analiza proiectului de buget pe anul 2025 - pe ordinea de zi

Guvernul va aproba, vineri, prin ordonanță, modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. 'Pentru a nu exista riscul neplății impozitului specific pe cifra de afaceri, persoanele juridice străine care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, care nu au înregistrat un sediu permanent &ic