Despescu: Rolul educaţiei rutiere - determinant; peste 11.440 de persoane, depistate fără permis de conducere în 9 luni

Statisticile în privinţa accidentelor rutiere înregistrate în România rămân "îngrijorătoare", rolul educaţiei rutiere fiind unul determinant în continuare, având în vedere şi cifrele care arată, între altele, că în primele 9 luni ale anului au fost 3.130 de accidente, în urma cărora 1.086 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 11.447 de persoane au fost prinse fără permis de conducere şi alţi 26.000 de conducători auto depistaţi sub influenţa alcoolului, a declarat, marţi, secretarul de stat din cadrul MAI, Bogdan Despescu.
Acesta a participat la conferinţa dedicată Programului naţional "România în siguranţă", la Palatul Victoria, organizată de Asociaţia EDIT în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
"Pe lângă procesul tehnologic al autovehiculelor, infrastructura rutieră de care este nevoie, legislaţie solidă prin care să asigurăm conformarea la reguli, alături de o Poliţie Rutieră bine dotată şi bine pregătită - trebuie să investim în educaţie. Şi aici credem că suntem cu toţii de acord că această linie directoare este calea pentru reduce numărul de accidente ", a afirmat Despescu.
Oficialul MAI a subliniat că deşi numărul accidentelor rutiere s-a redus în ultimii doi ani în România, statisticile continuă să rămână îngrijorătoare.
"Trendul este unul bun, dar statistica ne arată că trebuie să lucrăm împreună. Avem în primele 9 luni înregistrate 3.130 de accidente, sunt 1.086 de persoane care şi-au pierdut viaţa în România în urma acestor accidente şi 2.411 răniţi grav. Aşadar, statistica este una care trebuie să ne îngrijoreze şi să ne oblige şi să ne determine să acţionăm cu mult mai mult din toate punctele de vedere, cum spunem noi, din toate unghiurile şi pe toate palierele", a mai afirmat Despescu.
Acesta a prezentat şi cifre relevante din perspectiva combaterii pericolelor la adresa siguranţei circulaţiei rutiere.
"Mă opresc la doi indicatori - respectiv numărul participanţilor, dacă pot fi catalogaţi participanţi, al persoanelor care au fost depistate fără permis de conducere în primele 9 luni, vorbim de 11.447 de persoane depistate în 9 luni, fără permis de conducere. Vorbim de 26.000, dacă le putem spune participanţi la trafic, de conducători auto depistaţi sub influenţa alcoolului sau conducând cu o îmbibaţie mai mare decât cea stabilită în zona de contravenţie, respectiv la infracţiune. Avem 9.297 de cazuri de infracţiune în ceea ce priveşte conducerea sub influenţa alcoolului şi 16.881 de cazuri contravenţionale. Aşadar, cifra este una alarmantă: 26.000 de conducători auto depistaţi sub influenţa alcoolului. Şi, de aceea, rolul principal al Poliţiei Rutiere este de a scoate din stradă, în continuare, pericolele care pot fi grave pentru ceilalţi", a mai declarat Despescu.
Palierul educaţiei rutiere, a punctat el, trebuie abordat cu determinare în baza unui parteneriat public-privat, cu tot ce înseamnă societate civilă, cu toţi actorii din zona instituţiilor publice.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a evidenţiat, între altele, că rolul ministerului este de a pregăti cât mai mulţi formatori în domeniul educaţiei rutiere din rândul cadrelor didactice.
"Cel puţin jumătate de milion de copii, în ultimul an, au avut parte de activităţi în afara orei de dirigenţie, pentru că în ceea ce priveşte orele de consiliere şi orientare, temele de educaţie rutieră sunt obligatorii. (...) Obiectivul nostru este să-i formăm pe cei care-i formează şi să continuăm activitatea de formare a personalului didactic, este mult de lucru aici pentru a desfăşura aceste activităţi cât se poate de eficient", a explicat Sorin Ion.
Acesta a menţionat că pe site-ul Ministerului Educaţiei sunt disponibile ghiduri dedicate educaţiei rutiere, realizate cu sprijinul Casei Corpului Didactic Bucureşti.
"Trei ghiduri de educaţie rutieră pentru ciclul primar, gimnazial şi liceal - ele sunt, în acest moment, folosite în şcolile din România", a completat Sorin Ion.
Janina Sitaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a declarat că la nivel UE, obiectivul pe termen mediu este de a se reduce decesele şi vătămările grave cu 50% până în 2030.
"În cadrul politicii privind siguranţa rutieră 2021-2030 al Uniunii Europene, Comisia Europeană şi-a preluat angajamentul faţă de obiectivul ambiţios de a ajunge la aproape niciun deces, nicio vătămare gravă pe drumurile din Uniunea Europeană până în 2050 - se numeşte 'Viziunea Zero', deci aveţi multă treabă de făcut -, precum şi faţă de obiectivul pe termen mediu de a se reduce decesele şi vătămările grave cu 50% până în 2030. (...) De aceea este important să facem aceste parteneriate transnaţionale, să luăm modelele de bune practici de la colegii noştri din UE şi să le aplicăm la realităţile din ţara noastră ", a spus Sitaru.
Liviu Zorilă, preşedintele Asociaţiei EDIT, a subliniat, la rândul său, că România se situează pe locul doi în UE la numărul persoanelor decedate în urma accidentelor de circulaţie, iar "trei miliarde de euro" este suma cheltuită anual statul român cu victimele accidentelor de circulaţie.
El a punctat că îmbunătăţirea situaţiei în domeniul abordat poate veni prin schimbarea mentalităţii prin educaţie pentru siguranţă, precizând că în 8 ani de proiecte derulate prin Programul Naţional 'România în siguranţă' au beneficiat de activităţi privind educaţie rutieră, cursuri de prim-ajutor sau educaţie pentru cutremur "aproximativ 250.000 de elevi, de grădiniţă, şcoală şi liceu". AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
21 de ani de la aderarea României la NATO/ Bolojan: Vizăm o creștere graduală a bugetului destinat Apărării în următorii ani
NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-și respecta obligațiile în cadrul Alianței este de neclintit, a afirmat, duminică, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO în România și a aniversării a 21 de ani de la aderarea țării noastre la A
Evenimentul 'Porți Deschise la Palatul Cotroceni', anulat din cauza vremii nefavorabile
Evenimentul 'Porți Deschise la Palatul Cotroceni' este anulat pentru duminică din cauza vremii nefavorabile, informează Administrația Prezidențială. 'Având în vedere condițiile de vreme nefavorabilă, evenimentul 'Porți Deschise la Palatul Cotroceni' nu se va desfășura astăzi, 6 aprilie, iar Complexul Palat Cotro
VIDEO Tîlvăr, de Ziua NATO: Valorile promovate de Tratatul de la Washington, repere esențiale în care românii cred cu tărie
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei NATO în care arată că valorile promovate de Tratatul de la Washington sunt repere esențiale ale românilor, iar relația transatlantică rămâne pilonul esențial al securității colective. Ministrul amintește că aderarea la NATO a fo
Prezidențiale2025/Nicușor Dan nu își asumă responsabilitatea pentru niciun cont de pe platformele sociale, în afară de cele oficiale
Echipa de campanie a candidatului independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, precizează că acesta nu-și asumă responsabilitatea pentru niciun alt cont de pe platformele sociale cu excepția celor oficiale, punctând că orice încălcare a legislației electorale trebuie să fie semnalizată și sancționată conform legii. Precizările vin după ce
Prezidențiale2025/BEC a admis mai multe plângeri împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați
Biroul Electoral Central a admis mai multe plângeri înregistrate împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați, printre care Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, pe platforma TikTok sau Meta și a dispus înlăturarea acestora și a materialelor conexe. Potrivit deciziilor publicate de BEC, nouă dintre ce
Deputatul Biro Rozalia (UDMR): Femeile trebuie să convingă comunitățile că Europa este calea de urmat
Președinta Organizației de femei a UDMR, deputatul Biro Rozalia, lideră și a EPPW, organizația de femei a Partidului Popular European (PPE), a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că în momentul actual femeile trebuie să își asume rolul de a convinge comunitățile că Europa este calea de urmat pentru țara noastră, care asigură stabilitate și pace familiilor.
Prezidențiale2025/BEC: 39 materiale publicitare politice din online încalcă prevederile legale; trebuie înlăturate
Biroul Electoral Central a decis, sâmbătă, înlăturarea a 39 materiale publicitare politice din online pe motiv că încalcă prevederile legale. 'În ședința din data de 04.04.2025, Biroul Electoral Central a analizat un număr de 69 de materiale publicitare politice publicate în mediul online, constatând că
Prezidențiale2025/Antonescu: Priorități pentru viitorul președinte - stabilizarea comunicării cu SUA, participarea la adaptarea proiectului politic al UE
Candidatul la prezidențiale al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a afirmat, sâmbătă, că prioritățile pentru viitoarea administrație prezidențială sunt stabilizarea comunicării cu SUA, participarea la adaptarea proiectului politic al UE, precizând însă că și NATO este o urgență. 'Politica ext
Prezidențiale2025/Antonescu: Nimeni nu se poate considera calificat în turul doi, în afară de mine
Candidatul la prezidențiale al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a afirmat, sâmbătă, că nimeni, în afară de el, nu se poate considera calificat să intre în turul al doilea al scrutinului, nici măcar George Simion, care se află, în prezent, pe primul loc în sondaje. 'Eu cred că ip
Prezidențiale2025/Olguța Vasilescu: Ponta e suveranist cum sunt eu soroșistă; Nicușor Dan - zeul crivățului din calorifere
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD, a declarat, sâmbătă, la un miting electoral pentru susținerea lui Crin Antonescu, că acesta 'este cea mai viabilă opțiune pentru români', afirmând despre Victor Ponta că este 'suveranist așa cum este ea soroșistă', iar despre Nicușor Dan că este 'zeul crivăț
Prezidențiale2025/Antonescu: Cel mai mare dușman - dezbinarea; ne bănuim, ne dușmănim, ne insultăm - vă chem la înțelegere și unire
Candidatul Alianței 'România, Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, afirmă că dușmanii săi nu sunt George Simion, Nicușor Dan sau Victor Ponta, ci se află în război cu 'sărăcia, boala, nepăsarea și cu dezbinarea' și îndeamnă la 'înțelegere și unire'. 'Într-un fel este un răzb
Prezidențiale2025/Ciolacu: Crin Antonescu este singurul candidat care are un proiect concret
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, susține că singurul candidat la președinția României care vorbește despre un proiect concret, despre o direcție de țară și are în agenda sa bunăstarea românilor, 'nu războaie doctrinare', este Crin Antonescu. 'În acest moment vă spun cu toată convingerea că singuru
Prezidențiale2025/Predoiu: Crin Antonescu - singurul candidat care a coborât cinstit direct în arenă în fața românilor
Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, îl consideră pe Crin Antonescu singurul candidat la prezidențiale 'direct, fără ascunzișuri, corect și loial' și afirmă că Nicușor Dan a văzut în postul de la primar al Capitalei 'doar o gară de unde să fie preluat și condus la Cotroceni'. 'În București avem
Ciobotaru (PNL Vrancea): Parlamentul lucrează la o lege în sprijinul antreprenorilor; primele modificări, în a doua parte a anului
Deputatul Dragoș Ciobotaru afirmă că Parlamentul lucrează intens la modificarea legislației fiscale și economice în sprijinul mediului de afaceri, pentru ca România să poată îndeplini criteriile de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), primele schimbări fiind așteptate în a doua parte a anului 2025.
Prezidențiale2025/ Satu Mare: Liderii UDMR și PSD au lipit primul afiș cu Crin Antonescu
Liderii filialelor județene Satu Mare ale UDMR și PSD au lipit, vineri, primul afiș cu Crin Antonescu, demarând în mod oficial campania. Președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, președinte al Consiliului Județean, a declarat că oamenii ar trebui să voteze rațional. 'Noi vrem să ducem și județul și țara în