Dorin Recean: România ajută Republica Moldova continuu şi necondiţionat; a fost întotdeauna un partener de nădejde

Aprofundarea parteneriatului cu România reprezintă "o garanţie" pentru accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat, vineri, premierul Dorin Recean, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Chişinău.
"Aprofundarea parteneriatului dintre Republica Moldova şi România în plan economic, comercial şi de infrastructură reprezintă o garanţie pentru accelerarea procesului nostru de aderare la Uniunea Europeană. Schimburile economice şi comerciale dintre ţările noastre au crescut constant şi România reprezintă cea mai mare şi stabilă piaţă pentru exporturile moldoveneşti. Atragerea investiţiilor străine din diverse sectoare, de la energie la agricultură şi tehnologie, contribuie la modernizarea economiei moldoveneşti şi la accelerarea integrării noastre pe piaţa comună europeană. România rămâne unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai noştri pe acest drum şi ne bucurăm să vedem cum legăturile noastre economice şi comerciale continuă să se fortifice, aducând beneficii reale pentru cetăţenii ambelor ţări", a afirmat Recean.
Şeful Executivului de la Chişinău a menţionat că discuţiile cu premierul român au vizat priorităţile de dezvoltare ale celor două ţări şi aprofundarea parteneriatului strategic "esenţial pentru integrarea europeană" a Republicii Moldova. Prietenia dintre cele două state este una "trainică, bazată pe legături istorice şi culturale şi construită pe valori comune", a completat el.
Potrivit lui Dorin Recean, România a fost întotdeauna "un partener de nădejde", care a oferit un "sprijin valoros, în cele mai dificile" momente.
"Această prietenie solidă se vede foarte bine în numeroasele proiecte comune pe care le dezvoltăm. De la nord la sud, de la infrastructura rutieră la educaţie, România este un susţinător fidel al cetăţenilor Republicii Moldova. O vedem în cele peste o mie de grădiniţe renovate în întreaga ţară, dar şi în bursele pentru mai mult de 2.500 de elevi şi studenţi din Republica Moldova care studiază în şcolile, liceele şi universităţile din România, după care foarte mulţi care vin acasă susţin modernizarea ţării noastre. Cel mai recent exemplu: am lansat împreună un program de granturi pentru cercetarea ştiinţifică, cu un obiectiv foarte clar, de a integra Republica Moldova în spaţiul european de cercetare", a spus el.
Recean a amintit că România contribuie "activ" la îmbunătăţirea predării limbii române în şcolile minorităţilor naţionale. Astfel, în această vară, 107 profesori au urmat cursuri de formare la universităţi din România.
"Liceul cu predare în limbă română 'Mihai Eminescu' din Comrat, care a beneficiat de suport din partea României, a devenit cea mai populară şi modernă şcoală din Autonomia Găgăuză, iar căminul numărul trei al Universităţii Bogdan Petriceicu Haşdeu de la Cahul va fi renovat capital printr-o investiţie de 2,4 milioane de euro din partea României", a indicat el.
Premierul moldovean a făcut referire la eforturile comune de a păstra patrimoniul cultural, invocând în acest sens proiectele de restaurare a Cetăţii Soroca, de renovare a Muzeului de Istorie şi Etnografie din Făleşti, a Sălii cu Orgă a Muzeului de Arte sau Conacul urban al familiei Donici. Deschiderea primului muzeu religios din Republica Moldova la Mănăstirea Căpriana este "o altă realizare care ne întăreşte cooperarea", a adăugat Dorin Recean.
"România ne-a fost alături nu doar la bine, ci şi în cele mai dificile momente. La începutul crizei energetice, prima mână de ajutor ne-a fost întinsă de la Bucureşti, un gest de solidaritate pe care nu-l vom uita. Producătorii agricoli din Moldova au primit 10.000 de tone de motorină, am beneficiat de sprijin pentru proiectele de interconectare a reţelelor de gaze şi energie electrică, iar 6 milioane de euro au fost alocate pentru 33 de proiecte din programul Satul European", a mai spus el.
De asemenea, cu sprijinul Guvernului României, 40 de şcoli din toate raioanele ţării au primit unităţi de transport noi.
"Săptămâna trecută, la Ungheni, a fost semnat contractul de construire a podului peste Prut, care va lega localităţile Ungheni din România şi Ungheni din Republica Moldova, un simbol al legăturilor tot mai puternice dintre noi. În 2026, acest pod trebuie să fie gata. Un pod nou, cu patru benzi de circulaţie, care, la propriu şi la figurat, ne va duce mai repede către România şi Uniunea Europeană. Acest proiect nu doar că va facilita transportul şi comerţul între ţările noastre, dar va deschide calea pentru mai multe investiţii în Republica Moldova. Conexiunea ne va lega direct de autostrăzile A7, prin Bucureşti spre Thessaloniki, şi A8 spre Budapesta, Viena şi Paris. Aşa vom ajunge în UE mai repede, nu doar prin integrarea politicilor de ţară, dar şi cu ajutorul drumurilor noi", a precizat Recean.
Marcel Ciolacu efectuează, vineri, o vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia mai are programate întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu. Din program face parte şi o vizită la Mitropolia Basarabiei, unde va avea o întrevedere cu Mitropolitul Petru. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
Ciolacu: Drumul european al Republicii Moldova va duce la bunăstarea cetăţenilor moldoveni
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici
Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu - prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif
Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. În delegația oficială a României care va merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Sâmbătă va fi zi de doliu național &i
Prezidențiale2025/ Gorghiu, după decizia ICCJ: Procesul electoral continuă conform calendarului
Procesul electoral continuă conform calendarului, în baza actelor normative care sunt în vigoare, a declarat vineri fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu, după decizia Înaltei Curți care a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendase hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile
Ministrul Hurezeanu: România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE
România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger. Șeful diplomației române s-a aflat joi și vineri în vizită de lucru în cap
USR solicită CSM calificativul judecătorului de la CA Ploiești: Sistemul de evaluare a magistraților trebuie reformat
Uniunea Salvați România (USR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a pronunțat sentința de anulare a deciziei Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale de anul trecut, a obținut calificativul 'Foarte bine' la ultima sa evaluare profesională.
Ciolacu: Aderarea la UE, alături de cea la NATO - cel mai important obiectiv, după căderea comunismului
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri, la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, că aderarea la UE, alături de cea la NATO, reprezintă cel mai important obiectiv național al țării noastre după căderea comunismului, care a antrenat modernizarea societății românești. 'Ani
MAE: Cazul românului reținut de FSB este mai vechi; demersuri pentru a-i acorda protecție
Cazul românului reținut de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) este din decembrie anul trecut, autoritățile române făcând eforturi pentru a-i asigura protecție și asistență consulară, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 'Are toate datele unui caz de manual FIMI RU de 'reî
Prezidențiale2025/Lasconi: Trăim cea mai prosperă perioadă din istoria noastră; să păstrăm drumul spre Vest
Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat, vineri, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, că România este în 'cea mai prosperă' perioadă din istorie și se poate face 'mai mult și mai bine' prin menținerea 'drumului drept spre Vest'. 'Acum 20 de a
Bolojan - întâlnire cu delegația ODIHR care se află în România în cadrul unei misiuni de observare a procesului electoral
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit vineri, la Palatul Cotroceni, o delegație a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), condusă de Eoghan Murphy, șef al misiunii de observare a alegerilor în România. Potrivit Administrației P
Prezidențiale2025/Sebastian Popescu: Decizia CA Ploiești - un precedent periculos și o încălcare flagrantă a principiilor democratice
Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale, dezaprobă decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda Hotărârea CCR privind anularea scrutinului preziden
Prezidențiale2025/DREPT - plângere penală la DNA împotriva AEP; documentul - cu scopul de a afecta imaginea lui Nicușor Dan
Partidul DREPT anunță vineri că depune plângere penală la DNA împotriva Autorității Electorale Permanente pentru 'abuz în serviciu și divulgare de informații nedestinate publicării', menționând că plângerea vizează apariția în presă a unui 'document neverificat și neasumat oficial de către AEP', cu scopul de a afecta imagin
MAE: România contribuie activ la aprofundarea proiectului european
România contribuie activ la aprofundarea proiectului european, afirmă Ministerul Afacerilor Externe, într-un mesaj transmis vineri, pe platforma X, la celebrarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. 'Azi, ca stat membru angajat și responsabil, care se bucură de toate beneficiile apartenenței la
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Avem altă treabă în campania electorală decât să corespondăm cu AEP
Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a declarat vineri că nu a solicitat Autorității Electorale Permanente (AEP) lămuriri în privința documentului 'neasumat oficial' și apărut în presă, pentru că în campania electorală are alte preocupări decât să corespondeze cu AEP. 'Noi avem, totuși, în momentul acest
AUR: Pregătim o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România
Alianța pentru Unirea Românilor anunță că pregătește 'o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România', susținând că judecătorul Curții de Apel Ploiești, care a admis cererea de suspendare a hotărârii CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, a acționat 'conform propriilor convingeri juridice și în
Legea referitoare la echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale, sesizată la CCR
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis Curții Constituționale a României (CCR), vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2024, prin care au fost modificate dispozițiile Codului administrativ referitoare la echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale.