Klaus Iohannis şi Maia Sandu au semnat Declaraţia cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei R. Moldova
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/17618748.jpg)
Chişinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au semnat, sâmbătă, la Chişinău, o declaraţie cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova.
Declaraţia a fost semnată "pornind de la caracterul special al relaţiilor bilaterale, bazate pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie" şi "reafirmând obiectivele trasate prin Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova".
Documentul, care cuprinde opt puncte, prevede că România şi Republica Moldova vor coopera în vederea avansării la nivel politic şi tehnic a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ţara română asumându-şi obiectivul de a fi pregătită pentru aderare la orizontul anului 2030. De asemenea, în contextul regional actual, cele două ţări vor continua să avanseze în cooperarea militară şi de securitate pentru a consolida potenţialul de apărare al Republicii Moldova, se menţionează în textul declaraţiei. Potrivit acestuia, "o atenţie specială va fi acordată consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa ameninţărilor hibride, dezinformării, subminării proceselor democratice şi a statului de drept".
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
Totodată, cele două ţări vor îmbunătăţi cooperarea în plan judiciar, în gestionarea frontierelor, combaterea criminalităţii organizate şi economice, contracararea spălării banilor.
Un alt obiectiv menţionat în declaraţie este prioritizarea interconectării energetice a celor două ţări şi a "dezvoltării pieţei energetice în Republica Moldova şi al integrării în mecanismele europene de piaţă şi de securitate a aprovizionării cu energie".
Cooperarea pentru atragerea de fonduri europene, de la alte organisme internaţionale şi de investiţii private pentru realizarea unor proiecte de infrastructură de interes comun este inclusă, de asemenea, în declaraţia semnată sâmbătă de cei preşedinţi.
Textul menţionează şi determinarea celor două ţări în acordarea de asistenţă Ucrainei pentru "gestionarea consecinţelor provocate de agresiunea Rusie". "România şi Republica Moldova vor coopera în facilitarea fluxurilor transfrontaliere de bunuri în vederea valorificării continue a Coridoarelor Solidarităţii, facilitării eforturilor de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi continuării dialogului în format trilateral pe subiecte de actualitate", se prevede în declaraţie.
Un alt punct al documentului menţionează încurajarea de către autorităţile celor două ţări a dezvoltării cooperării atât la nivelul instituţiilor publice centrale, cât şi al autorităţilor locale, societăţii civile, mediului academic şi cultural, precum şi mass-media.
***
Prezentăm în continuare conţinutul integral al celor opt puncte ale declaraţiei semnate de preşedinţii Klaus Iohannis şi Maia Sandu:
1. "Republica Moldova şi-a asumat obiectivul de a fi pregătită pentru aderare la Uniunea Europeană la orizontul anului 2030. În acest sens, vor fi valorificate oportunităţile de integrare graduală în Piaţa Unică Europeană şi alte spaţii sau mecanisme comune ale Uniunii Europene, în conformitate cu cadrul european aplicabil. România şi Republica Moldova vor coopera în vederea avansării la nivel politic şi tehnic a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în special prin demersuri diplomatice, consultări regulate la nivel guvernamental, schimb de experienţă în transpunerea şi implementarea legislaţiei UE, transfer de expertiză, inclusiv forme de instruire a funcţionarilor publici din Republica Moldova".
2. În contextul regional actual, menţinerea păcii, securităţii şi stabilităţii este un angajament comun şi interes vital al României şi Republicii Moldova. De aceea, România şi Republica Moldova vor continua să avanseze cooperarea militară şi de securitate în baza acordurilor în vigoare pentru a: consolida potenţialul de apărare al Republicii Moldova; creşte nivelul de interoperabilitate; spori contribuţia Republicii Moldova la misiunile internaţionale de gestionare a crizelor şi în susţinerea păcii, inclusiv cele derulate sub egida Politicii Comune de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene, alături de participarea la mecanismele UE de cooperare în domeniul apărării; fortifica mecanismele de consolidare a securităţii Republicii Moldova, de gestionare a situaţiilor de criză şi de contracarare a ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.
3. În vederea sprijinirii integrării europene, o atenţie specială va fi acordată consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa ameninţărilor hibride, dezinformării, subminării proceselor democratice şi a statului de drept. De aceea, România şi Republica Moldova vor aprofunda cooperarea pentru a contracara ameninţările hibride, combate dezinformarea, consolida securitatea cibernetică şi creşte rezilienţa instituţională şi societală, precum şi cea a infrastructurii critice. Totodată, România şi Republica Moldova vor urmări cu atenţie provocările la adresa securităţii spaţiului informaţional şi tentativele de interferenţă şi subminare a proceselor democratice şi vor coopera pentru evaluarea şi combaterea acestor tentative.
4. România şi Republica Moldova vor urmări îmbunătăţirea cooperării pe aspectele legate de gestionarea frontierelor, combaterea crimei organizate şi economice, contracararea spălării banilor şi a circuitelor financiare ilicite. În acelaşi timp, va fi încurajată cooperarea judiciară bilaterală.
5. În conformitate cu acordurile şi mecanismele de coordonare existente, România şi Republica Moldova vor prioritiza implementarea proiectelor strategice de interconectare energetică, diversificare a surselor de aprovizionare, transport, stocare şi dezvoltare a capacităţilor de generare a energiei în Republica Moldova, inclusiv din surse alternative. Părţile vor aprofunda cooperarea cu obiectivul dezvoltării pieţei energetice în Republica Moldova şi al integrării în mecanismele europene de piaţă şi de securitate a aprovizionării cu energie.
6. România şi Republica Moldova vor coopera în atragerea fondurilor europene, a finanţărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale şi a investiţiilor private pentru realizarea proiectelor de infrastructură de interes comun.
7. Fiind determinate să acorde asistenţă Ucrainei în gestionarea consecinţelor provocate de agresiunea Rusiei, România şi Republica Moldova vor coopera în facilitarea fluxurilor transfrontaliere de bunuri în vederea valorificării continue a Coridoarelor Solidarităţii, facilitării eforturilor de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi continuării dialogului în format trilateral pe subiecte de actualitate.
8. România şi Republica Moldova vor încuraja dezvoltarea cooperării atât la nivelul instituţiilor publice centrale, cât şi al autorităţilor locale, societăţii civile, mediului academic şi cultural, precum şi mass-media". AGERPRES / (A / AS - editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Lasconi: Bolojan să desecretizeze cheltuielile Administrației Prezidențiale și să explice motivul anulării alegerilor
București, 12 feb /Agerpres/ - Președinta USR, Elena Lasconi, îi transmite președintelui interimar, Ilie Bolojan, că 'cel mai firesc gest' ar fi acum să desecretizeze cheltuielile Administrației Prezidențiale, dar și să explice motivele anulării alegerilor prezidențiale. Ea îi urează lui Ilie Bolojan 'succes și înțelepciune' ș
Primul decret semnat de Ilie Bolojan: Luminița Odobescu - numită consilier prezidențial
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat, miercuri, decretul pentru numirea Luminiței Odobescu în funcția de consilier prezidențial, începând cu data de 13 februarie, a anunțat Administrația Prezidențială. Acesta este primul decret semnat de președintele interimar. Luminița Odobescu a fost consilier prezidențial și
Abrudean: Preiau prioritățile stabilite de președintele Bolojan; continuăm cu reforma instituției Senatului
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a afirmat miercuri că obiectivul său principal este continuitatea, urmând să preia prioritățile președintelui Ilie Bolojan și să continue reforma instituției Senatului. 'Cu siguranță da, pentru că e o perioadă în care obiectivul meu principal este continuitatea. Asta înseamnă că preiau
Ilie Bolojan - convorbire telefonică cu Maia Sandu: Moldova nu e singură
Președintele interimar Ilie Bolojan a avut, miercuri, o discuție telefonică cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care l-a felicitat pentru preluarea mandatului. 'Am avut astăzi o convorbire telefonică cu doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, care m-a felicitat pentru preluarea interimatului funcției de președinte al României.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Partidele care mă susțin - PNL, PSD, UDMR - s-au unit în Alianța 'România, Înainte'
Candidatul comun al coaliției la prezidențiale, Crin Antonescu, a anunțat miercuri că partidele care îl susțin - PNL, PSD și UDMR - s-au unit în Alianța 'România, Înainte'. 'România este un avion în picaj, în timp ce piloții și echipajul au fost luați ostatici de o parte dintre pasageri, nemulțumiți de dest
Prezidențiale2025/ AEP: Proiectul referitor la promovarea, distribuirea materialelor publicitare politice în campanie - joi, în dezbatere publică
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că va pune în dezbatere publică, joi, proiectul de hotărâre privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Președintele României din anul 2025. Potrivit unui comunicat al AEP transmis
Ciolacu: Guvernul va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea finanțărilor europene din PNRR
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, împreună cu echipa de viceprim-miniștri și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, va avea până la sfârșitul acestei luni discuții cu fiecare dintre miniștrii și reprezentanții entităților care gestionează proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în scopul unei analize detali
Klaus Iohannis, mandatul 2019-2024: Proiectul 'România educată' - concretizat prin promulgarea legilor educației
Președintele Klaus Iohannis a avut misiunea esențială de a ghida țara noastră printr-o serie de crize fără precedent în cel de-al doilea mandat, eforturile sale concentrându-se pe menținerea stabilității, promovarea evoluției democratice, protejarea populației și consolidarea statului de drept, potrivit
Nicușor Dan: Două așteptări de la Ilie Bolojan - lămurirea anulării alegerilor și organizarea unui scrutin corect
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că are două așteptări 'esențiale' din partea președintelui interimar, Ilie Bolojan, care vizează lămurirea deciziei de anulare a alegerilor și organizarea unui scrutin corect. 'Noi suntem într-o perioadă de tranziție, după un eveniment extrem de important, anularea alegerilor. Oriunde în lumea
Klaus Iohannis, mandatul 2014-2019: Consolidarea statului de drept, drumul spre 'România normală'
Pe parcursul primului mandat de președinte al României, Klaus Iohannis a susținut constant necesitatea întăririi mecanismelor democratice, pornind de la convingerea că o democrație funcțională se bazează pe sisteme publice și instituții performante, pe o justiție independentă, care se bucură de încrederea cetățenilor - arată
Camera Deputaților: Ministrul Educației, Daniel David, invitat luni la Ora Guvernului
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, ca ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, să fie invitat, în 17 februarie, în plen, la Ora Guvernului. Solicitarea în acest sens a fost făcută, în conformitate cu prevederile art. 209, alin. (1), din Regulamentul Camerei Deputaților, de grupul parlamentar AUR.
Camera Deputaților/Suciu: Moțiunea de cenzură nu va trece de plenul Parlamentului
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului nu va trece de plenul Parlamentului, iar orice parlamentar PSD care va susține acest demers nu mai are ce căuta în rândurile acestui partid, indiferent de numele lui, a declarat miercuri deputatul social-democrat Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților. 'Deocamdată, sun
Guvernul va acorda un sprijin de 800 de lei, în două tranșe egale, pentru pensionarii cu venituri mici (surse)
Guvernul va acorda în acest an un sprijin financiar de 800 de lei, în două tranșe egale, pentru pensionarii cu venituri mici, au stabilit liderii coaliției în cadrul ședinței desfășurate miercuri la Palatul Victoria, au informat, pentru AGERPRES, surse politice. Potrivit surselor acestora, prima tranșă va fi acordată în
Camera Deputaților: Reprezentare echilibrată a femeilor și bărbaților în rândul administratorilor societăților tranzacționate pe o piață reglementată
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede ca în societățile tranzacționate pe o piață reglementată și care își au sediul social în România să fie asigurată o 'reprezentare echilibrată' a femeilor și bărbaților în rândul administratorilor acestora. Proiectul modifică și c
Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul; Ilie Bolojan - președinte interimar al României
Klaus Iohannis și-a încheiat, miercuri, mandatul de președinte al României, iar Ilie Bolojan a preluat funcția de președinte interimar. Ceremonia de predare - primire a mandatului a durat în jur de 30 de minute. Iohannis l-a întâmpinat pe Bolojan în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, au f