Klaus Iohannis şi Maia Sandu au semnat Declaraţia cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei R. Moldova

Chişinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au semnat, sâmbătă, la Chişinău, o declaraţie cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova.
Declaraţia a fost semnată "pornind de la caracterul special al relaţiilor bilaterale, bazate pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie" şi "reafirmând obiectivele trasate prin Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova".
Documentul, care cuprinde opt puncte, prevede că România şi Republica Moldova vor coopera în vederea avansării la nivel politic şi tehnic a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ţara română asumându-şi obiectivul de a fi pregătită pentru aderare la orizontul anului 2030. De asemenea, în contextul regional actual, cele două ţări vor continua să avanseze în cooperarea militară şi de securitate pentru a consolida potenţialul de apărare al Republicii Moldova, se menţionează în textul declaraţiei. Potrivit acestuia, "o atenţie specială va fi acordată consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa ameninţărilor hibride, dezinformării, subminării proceselor democratice şi a statului de drept".
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
Totodată, cele două ţări vor îmbunătăţi cooperarea în plan judiciar, în gestionarea frontierelor, combaterea criminalităţii organizate şi economice, contracararea spălării banilor.
Un alt obiectiv menţionat în declaraţie este prioritizarea interconectării energetice a celor două ţări şi a "dezvoltării pieţei energetice în Republica Moldova şi al integrării în mecanismele europene de piaţă şi de securitate a aprovizionării cu energie".
Cooperarea pentru atragerea de fonduri europene, de la alte organisme internaţionale şi de investiţii private pentru realizarea unor proiecte de infrastructură de interes comun este inclusă, de asemenea, în declaraţia semnată sâmbătă de cei preşedinţi.
Textul menţionează şi determinarea celor două ţări în acordarea de asistenţă Ucrainei pentru "gestionarea consecinţelor provocate de agresiunea Rusie". "România şi Republica Moldova vor coopera în facilitarea fluxurilor transfrontaliere de bunuri în vederea valorificării continue a Coridoarelor Solidarităţii, facilitării eforturilor de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi continuării dialogului în format trilateral pe subiecte de actualitate", se prevede în declaraţie.
Un alt punct al documentului menţionează încurajarea de către autorităţile celor două ţări a dezvoltării cooperării atât la nivelul instituţiilor publice centrale, cât şi al autorităţilor locale, societăţii civile, mediului academic şi cultural, precum şi mass-media.
***
Prezentăm în continuare conţinutul integral al celor opt puncte ale declaraţiei semnate de preşedinţii Klaus Iohannis şi Maia Sandu:
1. "Republica Moldova şi-a asumat obiectivul de a fi pregătită pentru aderare la Uniunea Europeană la orizontul anului 2030. În acest sens, vor fi valorificate oportunităţile de integrare graduală în Piaţa Unică Europeană şi alte spaţii sau mecanisme comune ale Uniunii Europene, în conformitate cu cadrul european aplicabil. România şi Republica Moldova vor coopera în vederea avansării la nivel politic şi tehnic a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în special prin demersuri diplomatice, consultări regulate la nivel guvernamental, schimb de experienţă în transpunerea şi implementarea legislaţiei UE, transfer de expertiză, inclusiv forme de instruire a funcţionarilor publici din Republica Moldova".
2. În contextul regional actual, menţinerea păcii, securităţii şi stabilităţii este un angajament comun şi interes vital al României şi Republicii Moldova. De aceea, România şi Republica Moldova vor continua să avanseze cooperarea militară şi de securitate în baza acordurilor în vigoare pentru a: consolida potenţialul de apărare al Republicii Moldova; creşte nivelul de interoperabilitate; spori contribuţia Republicii Moldova la misiunile internaţionale de gestionare a crizelor şi în susţinerea păcii, inclusiv cele derulate sub egida Politicii Comune de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene, alături de participarea la mecanismele UE de cooperare în domeniul apărării; fortifica mecanismele de consolidare a securităţii Republicii Moldova, de gestionare a situaţiilor de criză şi de contracarare a ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.
3. În vederea sprijinirii integrării europene, o atenţie specială va fi acordată consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa ameninţărilor hibride, dezinformării, subminării proceselor democratice şi a statului de drept. De aceea, România şi Republica Moldova vor aprofunda cooperarea pentru a contracara ameninţările hibride, combate dezinformarea, consolida securitatea cibernetică şi creşte rezilienţa instituţională şi societală, precum şi cea a infrastructurii critice. Totodată, România şi Republica Moldova vor urmări cu atenţie provocările la adresa securităţii spaţiului informaţional şi tentativele de interferenţă şi subminare a proceselor democratice şi vor coopera pentru evaluarea şi combaterea acestor tentative.
4. România şi Republica Moldova vor urmări îmbunătăţirea cooperării pe aspectele legate de gestionarea frontierelor, combaterea crimei organizate şi economice, contracararea spălării banilor şi a circuitelor financiare ilicite. În acelaşi timp, va fi încurajată cooperarea judiciară bilaterală.
5. În conformitate cu acordurile şi mecanismele de coordonare existente, România şi Republica Moldova vor prioritiza implementarea proiectelor strategice de interconectare energetică, diversificare a surselor de aprovizionare, transport, stocare şi dezvoltare a capacităţilor de generare a energiei în Republica Moldova, inclusiv din surse alternative. Părţile vor aprofunda cooperarea cu obiectivul dezvoltării pieţei energetice în Republica Moldova şi al integrării în mecanismele europene de piaţă şi de securitate a aprovizionării cu energie.
6. România şi Republica Moldova vor coopera în atragerea fondurilor europene, a finanţărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale şi a investiţiilor private pentru realizarea proiectelor de infrastructură de interes comun.
7. Fiind determinate să acorde asistenţă Ucrainei în gestionarea consecinţelor provocate de agresiunea Rusiei, România şi Republica Moldova vor coopera în facilitarea fluxurilor transfrontaliere de bunuri în vederea valorificării continue a Coridoarelor Solidarităţii, facilitării eforturilor de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi continuării dialogului în format trilateral pe subiecte de actualitate.
8. România şi Republica Moldova vor încuraja dezvoltarea cooperării atât la nivelul instituţiilor publice centrale, cât şi al autorităţilor locale, societăţii civile, mediului academic şi cultural, precum şi mass-media". AGERPRES / (A / AS - editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Proiect USR: Agenția pentru Mediu, obligată să publice autorizațiile operatorilor care gestionează deșeuri
Agenția Națională pentru Protecția Mediului ar putea fi obligată să publice lista tuturor operatorilor care gestionează deșeuri, precum și autorizațiile de mediu deținute, conform unei propuneri legislative a USR. Proiectul a fost elaborat de parlamentarii Diana Buzoianu, Cynthia Păun și Aurel Oprinoiu, având în vedere că informați
21 de ani de la aderarea României la NATO/ Bolojan: Vizăm o creștere graduală a bugetului destinat Apărării în următorii ani
NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-și respecta obligațiile în cadrul Alianței este de neclintit, a afirmat, duminică, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO în România și a aniversării a 21 de ani de la aderarea țării noastre la A
Evenimentul 'Porți Deschise la Palatul Cotroceni', anulat din cauza vremii nefavorabile
Evenimentul 'Porți Deschise la Palatul Cotroceni' este anulat pentru duminică din cauza vremii nefavorabile, informează Administrația Prezidențială. 'Având în vedere condițiile de vreme nefavorabilă, evenimentul 'Porți Deschise la Palatul Cotroceni' nu se va desfășura astăzi, 6 aprilie, iar Complexul Palat Cotro
VIDEO Tîlvăr, de Ziua NATO: Valorile promovate de Tratatul de la Washington, repere esențiale în care românii cred cu tărie
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei NATO în care arată că valorile promovate de Tratatul de la Washington sunt repere esențiale ale românilor, iar relația transatlantică rămâne pilonul esențial al securității colective. Ministrul amintește că aderarea la NATO a fo
Prezidențiale2025/Nicușor Dan nu își asumă responsabilitatea pentru niciun cont de pe platformele sociale, în afară de cele oficiale
Echipa de campanie a candidatului independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, precizează că acesta nu-și asumă responsabilitatea pentru niciun alt cont de pe platformele sociale cu excepția celor oficiale, punctând că orice încălcare a legislației electorale trebuie să fie semnalizată și sancționată conform legii. Precizările vin după ce
Prezidențiale2025/BEC a admis mai multe plângeri împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați
Biroul Electoral Central a admis mai multe plângeri înregistrate împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați, printre care Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, pe platforma TikTok sau Meta și a dispus înlăturarea acestora și a materialelor conexe. Potrivit deciziilor publicate de BEC, nouă dintre ce
Deputatul Biro Rozalia (UDMR): Femeile trebuie să convingă comunitățile că Europa este calea de urmat
Președinta Organizației de femei a UDMR, deputatul Biro Rozalia, lideră și a EPPW, organizația de femei a Partidului Popular European (PPE), a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că în momentul actual femeile trebuie să își asume rolul de a convinge comunitățile că Europa este calea de urmat pentru țara noastră, care asigură stabilitate și pace familiilor.
Prezidențiale2025/BEC: 39 materiale publicitare politice din online încalcă prevederile legale; trebuie înlăturate
Biroul Electoral Central a decis, sâmbătă, înlăturarea a 39 materiale publicitare politice din online pe motiv că încalcă prevederile legale. 'În ședința din data de 04.04.2025, Biroul Electoral Central a analizat un număr de 69 de materiale publicitare politice publicate în mediul online, constatând că
Prezidențiale2025/Antonescu: Priorități pentru viitorul președinte - stabilizarea comunicării cu SUA, participarea la adaptarea proiectului politic al UE
Candidatul la prezidențiale al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a afirmat, sâmbătă, că prioritățile pentru viitoarea administrație prezidențială sunt stabilizarea comunicării cu SUA, participarea la adaptarea proiectului politic al UE, precizând însă că și NATO este o urgență. 'Politica ext
Prezidențiale2025/Antonescu: Nimeni nu se poate considera calificat în turul doi, în afară de mine
Candidatul la prezidențiale al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a afirmat, sâmbătă, că nimeni, în afară de el, nu se poate considera calificat să intre în turul al doilea al scrutinului, nici măcar George Simion, care se află, în prezent, pe primul loc în sondaje. 'Eu cred că ip
Prezidențiale2025/Olguța Vasilescu: Ponta e suveranist cum sunt eu soroșistă; Nicușor Dan - zeul crivățului din calorifere
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD, a declarat, sâmbătă, la un miting electoral pentru susținerea lui Crin Antonescu, că acesta 'este cea mai viabilă opțiune pentru români', afirmând despre Victor Ponta că este 'suveranist așa cum este ea soroșistă', iar despre Nicușor Dan că este 'zeul crivăț
Prezidențiale2025/Antonescu: Cel mai mare dușman - dezbinarea; ne bănuim, ne dușmănim, ne insultăm - vă chem la înțelegere și unire
Candidatul Alianței 'România, Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, afirmă că dușmanii săi nu sunt George Simion, Nicușor Dan sau Victor Ponta, ci se află în război cu 'sărăcia, boala, nepăsarea și cu dezbinarea' și îndeamnă la 'înțelegere și unire'. 'Într-un fel este un răzb
Prezidențiale2025/Ciolacu: Crin Antonescu este singurul candidat care are un proiect concret
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, susține că singurul candidat la președinția României care vorbește despre un proiect concret, despre o direcție de țară și are în agenda sa bunăstarea românilor, 'nu războaie doctrinare', este Crin Antonescu. 'În acest moment vă spun cu toată convingerea că singuru
Prezidențiale2025/Predoiu: Crin Antonescu - singurul candidat care a coborât cinstit direct în arenă în fața românilor
Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, îl consideră pe Crin Antonescu singurul candidat la prezidențiale 'direct, fără ascunzișuri, corect și loial' și afirmă că Nicușor Dan a văzut în postul de la primar al Capitalei 'doar o gară de unde să fie preluat și condus la Cotroceni'. 'În București avem
Ciobotaru (PNL Vrancea): Parlamentul lucrează la o lege în sprijinul antreprenorilor; primele modificări, în a doua parte a anului
Deputatul Dragoș Ciobotaru afirmă că Parlamentul lucrează intens la modificarea legislației fiscale și economice în sprijinul mediului de afaceri, pentru ca România să poată îndeplini criteriile de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), primele schimbări fiind așteptate în a doua parte a anului 2025.