Ciolacu, despre cazul Coldea: Să fie reguli clare - fără consultanţă politică după părăsirea funcţiei
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, duminică, în legătură cu cazul fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, că ar trebui impuse reguli "clare" ca atunci când părăseşti funcţia de ofiţer, să nu ai voie, o perioadă de timp, să faci consultanţă politică.
"Poate prin contractele pe care le semnezi când eşti ofiţer în interiorul instituţiei, să fie nişte reguli foarte clare: în momentul în care părăseşti funcţia, nu ai voie o perioadă de timp să faci consultanţă politică sau în domeniul pe care l-ai gestionat. La un moment dat trebuie reglementat. Cel mai corect ar fi printr-o lege. (...) Un cadru legislativ în care să vorbeşti cu toate instituţiile, eu nu văd alt cadru decât CSAT. Ori parlamentul să cheme toate instituţiile şi apoi să legifereze, în ultimă instanţă. Până atunci, anumite reguli ar trebui trase. Nu ştiu dacă domnul Coldea este vinovat sau nu este vinovat şi nici nu este treaba mea, este treaba magistraţilor. În momentul în care deja există anumite măsuri date de către un magistrat, înseamnă că este ceva întemeiat. Se aduc atingeri instituţiilor statului. Un stat nu îşi permite aceste lucruri", a declarat Marcel Ciolacu la Prima News.
El a adăugat că, dacă mai apar astfel de cazuri, atunci va avea statul, în integralitatea sa, de suferit
"Ceva trebuie să se întâmple. Nu contează că îl cheamă Coldea, că îl cheamă Popescu, că îl cheamă Georgescu, important e să nu se mai întâmple aşa ceva, pentru că instituţia în sine are de suferit, şi ca imagine, şi în interiorul ei. (...) Cred că tema este: dacă ai avut acces la anumite informaţii, dacă ai folosit acele informaţii. Să ştiţi că acest lucru se numeşte trădare. Eu văd că nu este vorba de aşa ceva, e vorba de trafic de influenţă, de acte de corupţie. Cu adevărat trebuie reglementat acest lucru, pentru că, dacă mai apar astfel de cazuri, atunci va avea statul, în integralitatea sa, de suferit şi nu cred că este corect, mai ales că statul şi-a făcut datoria, adică ai o anumită pensie decentă. E afectată imaginea României şi a statului român", a spus premierul.
DNA a anunţat, pe 24 mai, într-un comunicat de presă, că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, şi pe generalul Dumitru Dumbravă, fost şef în SRI, aceştia fiind plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ţării.
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea", a transmis DNA.
DNA nu menţiona numele inculpaţilor, dar este vorba despre generalii Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, iar a patra persoană pusă sub acuzare este Dan Tocaci, un apropiat al celor trei.
Aceştia au fost audiaţi timp de aproape 15 ore săptămâna trecută.
Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de Cătălin Hideg.
"În perioada martie 2023 - aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale. În contextul menţionat mai sus, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro", susţine DNA.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
De asemenea, inculpaţii vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceloraşi sume de bani, în favoarea DNA.
Cătălin Hideg a declarat săptămâna trecută, într-o intervenţie la Antena 3 CNN, că Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.
Hideg, patron al companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.
Dosarul se află în prezent în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.
"Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus că aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro. Dânsul a zis: 'Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii în generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul", a afirmat Cătălin Hideg, la Antena 3.
În schimbul acestor bani, i s-ar fi promis "optimizarea problemelor sale din justiţie", adică să primească o pedeapsă cu suspendare.
"Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanţa de fond şi judecătorul, care a fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani", a spus Hideg.
Cătălin Hideg a mai susţinut că a plătit o primă tranşă de 100.000 de euro, însă nu a mai avut bani, după care ar fi fost ameninţat să achite restul sumei.
El a precizat că a depus un denunţ la DNA şi peste 20 de înregistrări cu "probe clare" împotriva celor care l-au ameninţat.
Pe de altă parte, Hideg a mărturisit că nu are probe că banii pe care i-a dat avocatului Trăilă ar fi ajuns la foştii generali SRI. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Diana Dumitru, editor online: Andreea Preda)
Citiţi şi:
* Florian Coldea - plasat sub control judiciar pe cauţiune (surse)
* Fostul şef din SRI Dumitru Dumbravă, cercetat sub control judiciar pe cauţiune de DNA (surse)
* Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, audiat la DNA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grindeanu, despre reducerile anunțate de Bolojan: Sper că a făcut o analiză foarte bună, nu la grămadă
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, la Timișoara, că are încredere în analiza făcută de șeful Senatului, Ilie Bolojan, privind reducerea numărului de angajați din Parlament, întrucât de 10 ani camera superioară este condusă de PNL și ''probabil că știe foarte bine cât s-a angajat î
Vaslui: Senatorul Cătălin Mîndru (USR) critică măsura de interzicere a participării la concursuri a elevilor ciclului primar
Senatorul USR Vaslui Cătălin Mîndru a criticat, vineri, recentul ordin al ministrului Educaței privind interzicerea participării elevilor din ciclul primar de învățământ la olimpiade și concursuri școlare. De profesie învățător, parlamentarul USR a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că pot fi găsite al
Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene: România - printre țările care denunță încercările Rusiei de manipulare online
Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene (European External Action Service - EEAS), Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia denunță ''încercările continue și sistematice ale Rusiei de a manipula și de a interveni în spațiul informațional al societăților democratice'', s
Consiliul Național al PNL se reunește, duminică, pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale
Consiliul Național al PNL se reunește, duminică, la Palatul Parlamentului pentru validarea candidaturii fostului președinte al partidului Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din luna mai. Reuniunea, care va avea loc începând cu ora 11,00, a fost convocată în urma deciziei din 13 ianuarie a Biroului Politic Național al P
SGG: O misiune tehnică a OCDE a evaluat progresele înregistrate de România în domeniul guvernanței corporative
O misiune tehnică de evaluare a Secretariatului Comitetului de Guvernanță Corporativă al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) s-a desfășurat în perioada 20-23 ianuarie la Secretariatul General al Guvernului. Potrivit unui comunicat al SGG, obiectivul major al misiunii care a avut loc în această săptămâ
Ciolacu: Restructurarea aparatului bugetar - o prioritate; rezultatul trebuie să fie un sistem public mult mai eficient
Prim-ministrul Marcel Ciolacu afirmă că restructurarea aparatului bugetar reprezintă o prioritate a mandatului său, subliniind că rezultatul trebuie să fie ''un sistem bugetar mult mai eficient, cu oameni valoroși, plătiți în funcție de performanță, ca în zona privată''. ''Restructurarea aparatului bugetar e
AEP: Aproximativ 22 de milioane de lei - subvenții virate partidelor în luna ianuarie
Autoritatea Electorală Permanentă a virat, în luna ianuarie, în conturile a opt partide - PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, POT, PMP, Forța Dreptei - subvenții în sumă totală de 21.990.660 lei. Potrivit site-ului AEP, Partidul Social Democrat a primit 7.296.317 de lei, Alianța pentru Unirea Românilor - 4.314.427 lei, Partidul Națio
Prezidențiale2025/AEP: 646 cereri pentru votul prin corespondență și 224 - la secțiile din străinătate, în primele 3 zile
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că până joi, la ora 11.00, pe portalul www.votstrainatate.ro au fost primite 646 de cereri de vot prin corespondență și 224 pentru exercitarea votului la o secție de votare din afara țării din partea românilor din străinătate pentru alegerile prezidențiale din 4
VIDEO Pavilionul României la Expoziția mondială de la Osaka - construit în spiritul sustenabilității, inclusiv de muncitori români
Pavilionul României la Expoziția mondială Osaka 2025, eveniment care se va desfășura între 13 aprilie și 13 octombrie, a fost construit în spiritul sustenabilității, inclusiv de muncitori români, a declarat, miercuri, comisarul general al Secțiunii Române pentru Expo Osaka 2025, Ferdinand Nagy.
Premierul salută eliberarea marinarului român răpit de pe nava 'Galaxy Leader'
Premierul Marcel Ciolacu a salutat faptul că marinarul român răpit de pe nava 'Galaxy Leader' a fost eliberat și va fi adus în țară și a transmis mulțumiri partenerilor externi care au sprijinit acest demers, precum și aprecieri pentru 'eforturile diplomatice și specifice' depuse de instituțiile românești în acest caz.
Kelemen Hunor: Reducerea de personal trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, pe niște criterii
Reducerea de personal în sectorul bugetar trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, după criterii, venind cu principii, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'Sunt enorm de multe discuții în societate dacă 1.300.000 de bugetari sunt mulți sau sunt puțini pentru România, în comparație cu celela
MAE: Cetățeanul român răpit în Yemen a fost eliberat
Cetățeanul român care făcea parte din echipajul navei 'Galaxy Leader' și a fost răpit în Yemen a fost eliberat și se află în siguranță, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE precizează că acțiunea este rezultatul eforturilor susținute ale Serviciului de Informații Externe (SIE) și ale celorlal
MAE: Discuție telefonică între ministrul Hurezeanu și omologul turc despre situația din Marea Neagră
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut, miercuri, o discuție la telefon cu omologul său turc, Hakan Fidan. 'Am avut o discuție telefonică excelentă cu ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, cu accent pe consolidarea în continuare a parteneriatului strategic România-Turcia, alături de cooperarea constructivă
Președintele Camerei Deputaților: Planul de reorganizare va fi finalizat luni; o reducere de peste 200 de posturi
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a anunțat miercuri că săptămâna viitoare va fi finalizat un plan de reorganizare a Camerei, de reducere a posturilor de angajați, precum și măsuri de eficiență energetică. 'Avem în vedere și la Cameră (o reorganizare - n.r.). Avem în total 1.500 și ceva de angajați, din ca
Ministrul Cseke Attila: Statul nu este performant în relația cu cetățeanul; să se renunțe la sporurile de antenă
Statul nu este performant în relația cu cetățenii, consideră ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care spune că angajații și demnitarii 'ar trebui să scape' de sporul de antenă. 'Este un stat care nu este performant în relația cu cetățeanul, este un stat care în multe privințe - și evident sunt și excepții - nu li