VIDEO Ciucă: România a reuşit ca în două decenii de la aderarea la NATO să fie un membru-cheie al alianţei

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a afirmat marţi, în şedinţa solemnă a Parlamentului care marchează 20 de ani de la aderarea României la Alianţa nord-atlantică şi 75 de ani de existenţă a NATO, că ţara noastră are cele mai solide garanţii de securitate pe care le-a avut vreodată.
"Au trecut 20 de ani de la momentul arborării steagului tricolor la sediul NATO. Pentru memoria colectivă este important să spunem de unde am pornit şi ce ne-a făcut să reuşim. România este azi profund transformată. Avem cele mai solide garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată. Suntem nu doar beneficiari de securitate, ci un stat de bază în asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO. Când vorbesc de stabilitate mă refer la stabilitatea democratică internă, la încrederea pe care o dăm ca partener predictibil, pe care aliaţii se pot baza şi la susţinerea constantă şi solidă pentru NATO din partea cetăţenilor români", a spus Ciucă de la tribuna Parlamemtului.
El a amintit că la 2 aprilie 2004 steagul României era arborat la sediul NATO din Bruxelles şi că la acea dată, se afla în Irak, la comanda batalionului de infanterie cu care România a participat la coaliţia internaţională.
"Îmi aduc aminte şi acum mândria pe care am resimţit-o - mândria că am contribuit, alături de colegii mei din armată, la această reuşită naţională istorică. Povestea intrării noastre în NATO este povestea fiecărui diplomat care ne-a reprezentat cu dedicare şi înţelepciune peste hotare. Este povestea fiecărui soldat din Armata României care a pus serviciul militar pe primul loc, de multe ori cu riscul vieţii. Povestea intrării noastre în NATO este povestea fiecărui român şi a forţei noastre ca naţiune. În 1990, iniţierea unei relaţii diplomatice cu NATO a fost printre cele mai importante acţiuni de politică externă ale României, la scurt timp după căderea comunismului. Angajamentul României de a fi parte a NATO a devenit clar încă din 1993. Iar în ianuarie 1994, România a fost primul stat fost comunist care a semnat Parteneriatul pentru Pace, un pas decisiv pe traseul integrării nord-atlantice", a relatat Ciucă.
Preşedintele Senatului a punctat că "politica anilor '90 a fost una tensionată şi că tranziţia a presupus sacrificii enorme din partea tuturor românilor", dar liderii politici "au găsit puterea de a merge pe calea integrării euro-atlantice".
"Valurile de extindere ale NATO nu au fost altceva decât rezultatul firesc al determinării statelor din Europa Centrală şi de Est. Aderarea la NATO a fost expresia aspiraţiei noastre fireşti şi legitime pentru democraţie şi libertate, pentru a ne regăsi locul în marea familie euro-atlantică. (...) Mult-aşteptata decizie de invitare a României în NATO a venit în anul 2002 la Praga. Doi ani mai târziu, ţara noastră devenea membru cu drepturi depline al Alianţei Nord Atlantice. Toate aceste momente au presupus acord politic larg. Ieşită din comunism, România se confrunta cu decalaje enorme în materie de instituţii, economie, armată, mentalităţi şi practici. Dar am reuşit să le transformăm, pentru că am ştiut ce vrem şi am fost uniţi. Am construit o Românie democratică euro-atlantică", a subliniat Ciucă.
Potrivit liderului PNL, România este "stat important şi respectat în NATO, ca pilon de stabilitate în regiune, pentru că guverne diferite, cu ideologii şi viziuni diferite au înţeles că obiectivul naţional al aderării la NATO primează".
"Am fost printre primii care s-au angajat să crească bugetul pentru apărare la 2% din PIB, într-o perioadă în care mulţi încă subestimau ambiţiile expansioniste ale Rusiei şi ameninţările de securitate din regiune. Încă dinaintea începerii războiului din Ucraina, am fost printre primii care au vorbit deschis despre aceste ameninţări. Am cerut întărirea Flancului Estic şi un echilibru de raportare la partea nordică şi cea sudică a Flancului Estic, inclusiv prin creşterea prezenţei militare cu trupe permanente, nu doar rotaţionale. România a fost, de asemenea, un vârf de lance în susţinerea importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea regiunii, a Europei şi nu numai. În urma eforturilor diplomatice ale României, în comunicatul final al Summit-ului de la Vilnius din vara anului trecut, a fost menţionat rolul strategic al Mării Negre. Toate acestea dovedesc faptul că România are o maturitate a înţelegerii contextului de securitate, care vine deopotrivă din experienţa istorică şi din ataşamentul pentru valorile NATO", a adăugat Ciucă.
Preşedintele Senatului a evidenţiat că anunţul candidaturii preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de Secretar General al NATO trebuie privit ca "un demers al României, pe care toţi trebuie să-l susţinem, ca expresie a rolului crucial pe care îl joacă ţara noastră astăzi".
"Dintr-o ţară fostă comunistă, ieşită din 45 de ani de întuneric impus de Moscova, România a reuşit ca în două decenii de la aderarea la NATO să fie un membru-cheie al alianţei. (...) Trăim într-o lume profund schimbată. Pe de-o parte, Europa nu mai este un continent al păcii, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia lui Putin. Războiul de cucerire a revenit pe continentul nostru. Pe de altă parte, Finlanda şi Suedia s-au alăturat NATO, iar Alianţa Nord-Atlantică este mai solidă ca niciodată. Ceea ce ne face puternici nu este doar capacitatea militară, ci şi forţa principiilor şi a obiectivelor noastre. Vrem să facem o lume mai sigură şi mai bună pentru generaţiile viitoare, să ne protejăm cetăţenii şi să apărăm libertatea şi democraţia", a mai spus Ciucă.
Potrivit acestuia, războiul din Ucraina este "un război între democraţie şi dictatură".
"Ucraina luptă nu doar pentru propria sa integritate teritorială şi pentru aspiraţiile sale europene, ci pentru libertatea întregii Europe, pentru o ordine globală bazată de reguli, pentru o lume în care naţiunile au dreptul de a-şi alege viitorul pe care şi-l doresc. Avem datoria de a face tot ce ne stă în putinţă pentru a sprijini Ucraina în acest război. Nu ştiu dacă ne aflăm într-o epocă 'pre-război', depinde de noi şi de acţiunile noastre următoare. Un dicton latin spune că cei care doresc pacea trebuie să fie pregătiţi de război. Dacă suntem responsabili, dacă suntem pregătiţi să ne apărăm cetăţenii, dacă suntem uniţi şi determinaţi, vom putea descuraja războiul. Ca militar, am depus un jurământ să îmi apăr patria şi să fiu în slujba românilor. Şi asta am făcut în toată cariera mea. În fiecare zi", a transmis Ciucă.
El le-a mulţumit celor care au contribuit la aderarea României la NATO şi, ulterior, la evoluţia ţării noastre în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
"Nu în ultimul rând, mulţumesc românilor. România este astăzi în prima linie a luptei pentru democraţie. Iar apartenenţa noastră la NATO ne face încrezători într-un viitor mai bun", şi-a încheiat discursul preşedintele Senatului. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu; premierul interimar - desemnat marți
Președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu, a informat luni Administrația Prezidențială. 'Președintele a luat act de demisia din funcția de prim-ministru al Guvernului României, depusă în această seară de Marcel Ciolacu. Un premier interimar va fi desemnat în prima parte a zilei de mâine'
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: A apus o epocă în care niște partide politice considerau electoratul saci cu voturi
Candidatul independent Nicușor Dan, care a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a declarat că 'a apus epoca' în care electoratul era considerat drept 'saci de voturi' de 'niște partide'. 'A apus o epocă în care niște partide politice considerau electoratul niște saci cu voturi pe care îi mut
Prezidențiale2025/ PSD nu va susține public pe niciunul dintre candidații din turul al doilea
Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, ca social-democrații să nu susțină public pe niciunul dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale care s-au calificat în turul al doilea - George Simion și Nicușor Dan. 'O decizie pe care am luat-o, la propunerea a foarte multor colegi cu experiență politică din interiorul part
Ciolacu: Mandatul actualei conduceri a PSD va fi discutat după alegerile din 18 mai
Mandatul actualei conduceri a Partidului Social Democrat va fi discutat după alegerile prezidențiale din 18 mai, a declarat, luni, președintele PSD, Marcel Ciolacu. El a răspuns astfel, întrebat dacă în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Social Democrat s-a discutat și despre mandatul actualei conduceri a PS
Prezidențiale2025/ Predoiu: Conducerea PNL a decis în unanimitate să sprijine candidatura lui Nicușor Dan
Biroul Permanent Național al PNL a votat, în unanimitate, susținerea candidatului independent Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale, a anunțat, luni, liderul interimar al formațiunii, Cătălin Predoiu. El a argumentat că 'trebuie oprit extremismul să ajungă la Palatul Cotroceni'. Predoiu a preci
PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier
Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier. 'Așa cum v-am anunțat înainte de ședință, s-a constituit o coaliție de guvernare în decembrie cu două obiective. Acela de a avea un Guvern stabil, cu o majoritate
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Să ne concentrăm în aceste două săptămâni pe alegerile prezidențiale din 18 mai
Candidatul independent Nicușor Dan, care a intrat în turul al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat speranța că românii vor face alegerea corectă în 18 ani, când vor opta între o direcție pro-occidentală și una anti-occidentală. El a propus ca în cele două săptămâni până
Prezidențiale2025/ Comitetul Politic al USR a decis susținerea oficială a lui Nicușor Dan în turul al doilea
Comitetul Politic al USR a decis susținerea oficială a candidatului independent Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. USR transmite că este alături de toți cetățenii care își doresc o Românie 'onestă, europeană și condusă cu responsabilitate', reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Prezidențiale2025/ Observatori ai OSCE: Aspecte-cheie ale alegerilor au rămas fără o supraveghere suficientă
Aspecte-cheie ale alegerilor au rămas fără o supraveghere suficientă, reacția autorităților, deși îmbunătățită, fiind fragmentată și lipsită de transparență, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE prezentat, luni, într-o conferință de presă. 'Efor
Prezidențiale2025/ Chirica: Voința poporului nu se critică; dușul rece, motivat de gafele impardonabile din ultimii 35 de ani
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, afirmă că în urma primului tur al alegerilor prezidențiale s-a observat încă o dată faptul că 'partidele tradiționale românești s-au arătat a fi complet depășite de felul în care s-a schimbat lumea', iar voința poporului nu trebuie criticată niciodată. 'Voința popor
Vasile Blaga spune că poate exista un nou guvern, dacă aceasta va fi concluzia coaliției
Senatorul PNL Vasile Blaga consideră că poate exista un nou guvern în două zile, dacă aceasta va fi concluzia la care va ajunge coaliția de guvernare. 'Vom discuta și vom veni cu poziția clară a partidului. (...) Eu cred că lucrurile astea sunt cam clarificate. (...) Vom discuta toate variantele în Biroul Politic, dar nu cred c
Predoiu: Căutăm un premier care să răspundă tuturor provocărilor momentului
Liberalii vor continua pe linia pe care au început și vor căuta un premier care să răspundă 'provocărilor momentului', a anunțat luni președinte interimar al PNL, Cătălin Predoiu. El a precizat totodată că la ședința conducerii PNL, reunită luni, se vor discuta teme legate de campania prezidențială, turul doi al alegerilor prezid
Ciolacu: Propun colegilor ca PSD să iasă din coaliție și să îmi depun demisia din funcția de premier
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că le va propune colegilor săi de partid ieșirea PSD din coaliția de guvernare și demisia sa din funcția de prim-ministru. Consiliul Politic Național al PSD a programat, luni după-amiază, o ședință pentru a discuta despre rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale. 'Eu vreau
Prezidențiale2025/ Negrescu: Românii, prin votul lor, poate au transmis un semnal în ceea ce înseamnă actul de guvernare
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat luni că românii, prin votul lor, poate au transmis un anumit tip de semnal în ceea ce înseamnă actul de guvernare și nevoia unei schimbări în modul în care se guvernează. 'Marcel Ciolacu ne va comunica astăzi care este decizia lui. Am văzut în presă că est
Olguța Vasilescu: Nu mă interesează să plec din Craiova pentru nicio funcție, inclusiv președinte PSD
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD, susține că pentru următorii patru ani nu este interesată să plece din Craiova pentru nicio funcție, nici măcar pentru cea de președinte PSD. Vasilescu face această declarație după ce în spațiul public au apărut, luni, informații potrivit cărora ar putea prelua șefia