Guvern: Proiectul legii pensiilor şi ordonanţa de modificare a plafoanelor privind plăţile cash, în analiza şedinţei de joi

Guvernul are în analiză în şedinţa de joi proiectul privind sistemul public de pensii, precum şi ordonanţa de urgenţă prin care se modifică plafoanele privind utilizarea plăţilor cash.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri, în şedinţa Executivului se va afla în analiză proiectul legii sistemului public de pensii şi proiectul de ordonanţă pentru modificarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.
Guvernul mai are pe agendă proiectul de lege care modifică legislaţia din domeniul asistenţei sociale, în urma efectuării controalelor la toate centrelor rezidenţiale destinate persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor vârstnice şi copiilor.
Proiectul de lege modifică şi completează unele acte normative în domeniul asistenţei sociale şi Legea nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România.
Actul normativ vizează modificarea şi completarea legislaţiei privind acreditarea, licenţierea, monitorizarea şi controlul centrelor pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi. Modificările din domeniul asigurării calităţii serviciilor sociale sunt nu doar din perspectiva asistenţei sociale, dar şi din perspectiva altor instituţii care au participat la efectuarea controalelor - din domeniul sănătăţii publice, al pazei contra incendiilor etc., se arată în expunerea de motive a proiectului.
Guvernul mai are pe ordinea de zi modificarea şi completarea Legii nr.312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi a unor acte normative în domeniul financiar în vederea asigurării transpunerii prevederilor Directivei europene 2014/59/UE.
Totodată, proiectul de lege privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni, de pe agendă, prevede transpunerea Directivei (UE) 2022/2523 a Consiliului din 14 decembrie 2022, fiind stabilite mai multe măsuri, între care instituirea impozitului suplimentar naţional.
"Ca regulă generală, impozitul suplimentar se datorează în jurisdicţia societăţii-mamă finale a unei întreprinderi multinaţionale. Prin exercitarea opţiunii de aplicare a impozitului suplimentar naţional, impozitul reprezentând diferenţa dintre cota minimă de 15% şi cota efectivă de impozitare determinată la nivelul filialelor din România ale întreprinderilor multinaţionale cu sediul în străinătate se va plăti în România, şi nu în jurisdicţia unde este înregistrată societatea-mamă finală. Prin urmare, România va avea dreptul de a încasa diferenţa de impozit, aceasta nemaifiind colectată în jurisdicţiile societăţilor-mamă a grupurilor de întreprinderi multinaţionale respective, prin aplicarea regulii generale IIR", se precizează în expunerea de motive.
Ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Planului de amenajare a spaţiului maritim, precum şi hotărârea de guvern care vizează aprobarea Strategiei naţionale de ordine şi siguranţă publică 2023 - 2027 se află, de asemenea, pe agendă.
Proiectul Strategiei Naţionale de Ordine şi Siguranţă Publică 2023-2027 are ca scop general creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, prin eficienţă şi calitate sporită în activitate, creşterea nivelului de specializare pentru diferite segmente de activitate, în raport cu nevoile instituţionale şi cele ale cetăţenilor. Documentul are la bază 4 piloni, Prevenire şi Contracarare, Performanţă, Abordare integrată şi management operaţional, precum şi Rezilienţă instituţională, fiind stabilite 5 obiective generale, cărora le sunt subsumate 23 de obiective specifice, 91 direcţii de acţiune şi 278 de activităţi concrete, se arată în nota de fundamentare.
Guvernul urmează să aprobe şi Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Registrului National de Publicitate Mobiliară.
Declanşarea procedurilor de expropriere a unor imobile pentru realizarea mai multor proiecte de interes naţional - "Reabilitarea liniei C.F. Frontieră - Curtici - Simeria", "Varianta ocolitoare Carei km 0+000-km 10+459", "Varianta ocolitoare a municipiului Arad - Est", precum şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Lucrări de investiţii în cazarma 2749 Mangalia" - se află pe ordinea de zi a Executivului.
Potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, Executivul urmează să aloce o sumă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru finanţarea cheltuielilor cu materiale şi prestări de servicii cu caracter medical.
De asemenea, Executivul are în primă lectură două proiecte de ordonanţă de modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile, respectiv a Legii concurenţei nr. 21/1996.
Executivul mai discută şi un proiect de hotărâre pentru alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Totodată, vor fi aprobate mai multe hotărâri pentru acordarea cetăţeniei române unor sportivi.
Executivul va discuta şi mai multe memorandumuri referitoare la aprobarea negocierii Programului de colaborare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan în domeniul educaţiei, la aprobarea negocierii contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 600 milioane euro, pentru susţinerea proiectului Autostrada A7 România, precum şi la depăşirea limitelor de plăţi pe luna noiembrie 2023 pentru Ministerul Apărării Naţionale.
Memorandumurile privind suplimentarea limitelor de credite bugetare aprobate pe luna noiembrie 2023 pentru Ministerul Apărării Naţionale şi majorarea limitei de credite bugetare pe luna noiembrie cuprinse în bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii pe anul 2023 sunt de asemenea pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect
Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie
Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p
Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac
Sorin Ștefan Decă - secretar general adjunct la MEC; Andrei Novac - director general adjunct la ORDA
Sorin Ștefan Decă a fost numit în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Educației și Cercetării, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu data de 26 aprilie, Sorin Ștefan Decă, director general al Direcției generale pentru implementarea PNRR, exercit
Prezidențiale2025/Antonescu: Am depus solicitarea la CNSAS de a primi documentele din dosarul meu legat de fosta Securitate
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, anunță că a depus, miercuri, solicitarea la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a primi toate documentele din dosarul său legat de fosta Securitate. 'În urma atacului de ieri, am depus astăzi (n.r. miercuri) solicitarea căt
Prezidențiale2025/Lasconi: Am solicitat AEP să verifice dacă banii USR au fost folosiți pentru alt candidat
Președintele USR, Elena Lasconi, anunță că a solicitat Autorității Electorale Permanente să verifice dacă resursele financiare alocate de USR acestei campanii au fost folosite direct sau indirect pentru un alt candidat. 'Am solicitat Autorității Electorale Permanente să clarifice felul în care o mână de oameni din USR se joacă,
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că membrii USR care îl susțin o fac la nivel de persoană fizică
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, declară că membrii USR care doresc să îl susțină o fac la nivel de persoană fizică. 'Am colaborat cu ei foarte bine în campania locală din 2024. Au fost practic echipe comune. În momentul acesta, ce fac ei fac la nivel de persoană fizică, așa cum fac și
Prezidențiale2025/ Ponta spune că va semna Declarația de principii propusă candidaților de Universitatea din București
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că va semna cu toată convingerea și hotărârea, în data de 24 aprilie, Declarația de principii propusă de Universitatea din București tuturor candidaților. 'Salut inițiativa Universității din București și anunț oficial că voi semna, cu toată convi
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan a sesizat instituțiile europene și platformele de socializare despre sute de mii de conturi false
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, anunță că a sesizat instituțiile românești și europene cu atribuții în domeniu, precum și platformele de socializare despre faptul că nu mai poate să utilizeze conturile sale de social media. Acestea au ajuns să fie 'invadate' în ultimele zile de su
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Mi se pare credibilă declarația lui Crin Antonescu; să ceară documentul și să îl prezinte
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a apreciat ca fiind 'credibilă' explicația contracandidatului său Crin Antonescu privind declarația dată la fosta Securitate. El a precizat totodată că Antonescu ar trebui să ceară documentul și să îl prezinte public, pentru a lămuri 'orice fel de suspiciun
Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pe primul trimestru al anului
Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025. Potrivit centralizatorului achizițiilor publice pentru primul trimestru al anului, printre comenzile sau contractele făcute de Administrația Prezidențială se numără: servicii de transport aerian extern Bruxelles (3 februarie) în valoar
Guvernul a aprobat metodologia pentru organizarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar
Guvernul a aprobat, miercuri, metodologia privind organizarea și funcționarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar. Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar are ca obiectiv reducerea semnificativă a ratei abandonului universitar în instituțiile de
Executivul a aprobat Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar ca serviciu public 2025-2029
Guvernul a adoptat, miercuri, prin hotărâre, Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar și a justiției ca serviciu public 2025-2029 și a planului de acțiune aferent acesteia. Potrivit unui comunicat al Executivului, creșterea calității și eficienței serviciilor judiciare, facilitarea accesului cetățenilor la justiție, consolidarea lup
Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Registrul Auto Român', aprobat în Guvern
Executivul a aprobat miercuri bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Registrul Auto Român', aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Potrivit unui comunicat al Guvernului, pentru anul 2025, comparativ cu datele preliminate din anul 2024, veniturile totale programate &icir
Guvern/Inițierea negocierilor privind instituirea unei comisii care să soluționeze cererile de despăgubiri pentru Ucraina - aprobată
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri inițierea negocierilor pentru încheierea unui tratat privind instituirea unei Comisii Internaționale care să soluționeze cererile de despăgubiri cauzate Ucrainei de agresiunea Federației Ruse. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern, printre documentele aprobate în ș