Virgil Popescu: Peste 40% din pierderile de energie - în clădirile publice; clădirile cu emisie zero - un deziderat

Preşedintele Comisiei pentru mediu a Camerei Deputaţilor, Virgil Popescu, a afirmat, marţi, că peste 40% din pierderile de energie au loc în clădirile publice, menţionând că reprezintă un deziderat clădirile cu emisie zero.
"Avem nevoie de dezbateri pe acest domeniu, mai ales dacă luăm în calcul că practic peste 40% din pierderile de energie au loc în clădirile publice. Uitaţi-vă la această clădire frumoasă a Parlamentului. Sunt convins că, dacă ne apucăm să-i facem un bilanţ termic, o să avem o surpriză complet neplăcută, cu pierderi foarte mari. Da, clădirile cu emisie aproape de zero sunt un deziderat, sunt un obiectiv, înseamnă o clădire care are o performanţă energetică foarte ridicată, în timp ce cantitatea de energie aproape zero sau foarte mică necesară ar trebui acoperită, evident, din surse sustenabile, din surse regenerabile", a afirmat fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, la Conferinţa "Standarde nZEB - Soluţii inovative şi surse de energie pentru clădiri cu emisii zero (ZEB)".
El a spus că dacă au fost găsite soluţii de eficienţă energetică şi de alimentare cu energie regenerabilă pentru clădiri, folosind acoperişurile acestora acolo unde se poate sau prin încurajarea persoanelor fizice şi juridice să-şi monteze pe acoperişuri panouri fotovoltaice, mai este "mult de lucrat la pierderile de energie termică", la "înverzirea clădirilor".
"Cred că următorul program la care ar trebui să ne gândim şi ar trebui lansat ar fi un program care să stimuleze folosirea pe scară largă a pompelor de căldură, pentru că, până la urmă, producem energie regenerabilă, creăm un surplus de energie, dar şi aceasta trebuie consumată şi încălzirea locuinţelor şi a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale ar trebui să se facă cu mijloace verzi, iar pompele de căldură sunt o soluţie pentru acest lucru, mai ales dacă sunt şi eficiente", a adăugat Virgil Popescu.
El a menţionat că statele membre UE, inclusiv România, vor trebui să asigure în mod colectiv o reducere a consumului de energie de cel puţin 11,7% la nivelul Uniunii Europene până în anul 2030.
"O concluzie a raportului de ţară privind clima şi dezvoltarea este aceea că în România este esenţial să se îmbunătăţească eficienţa energetică a clădirilor în special pentru izolare mai bună, finanţarea privată având un rol semnificativ în completarea finanţării publice de la nivelul naţional şi de la nivelul Uniunii Europene. În prezent se renovează aproximativ 0,5% din fondul de clădiri din România pe an, un procent foarte foarte mic, indicând o creştere treptată până la 3,39% pe an până în 2030. Practic, cred că trebuie să ne propunem obiective mult mai ambiţioase dacă vrem să ajungem la obiectivele de pierderi zero la clădiri", a mai spus Popescu, adăugând că va fi necesară o creştere cu 500 la sută a numărului de lucrători în domeniu.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a afirmat că domeniul standardelor inovative pentru clădiri ar trebui discutat.
"Eu cred că în legătură cu acest subiect, al eficienţei energetice a clădirilor, trebuie să avem cât mai multe discuţii şi să ne asigurăm că avem cadrul legislativ necesar pentru a implementa aceste măsuri", a spus ministrul.
El a menţionat că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, alături de Ministerul Dezvoltării, este interesat de eficientizarea energetică, în contextul în care România "şi-a asumat nişte ambiţii legate de anul 2050".
Fechet a adăugat că este nevoie de participare activă la diminuarea efectelor schimbării climatice.
"Şi în afară de ceea ce face Ministerul deja, şi noi tot lansăm ghiduri de finanţare pentru clădirile publice pentru şcoli, pentru grădiniţe, unul ce tocmai a fost lansat în urmă cu puţin timp, respectiv pe 20 octombrie, urmează să finanţăm eficientizarea energetică a clădirilor din domeniul public al UAT-urilor, însă fără îndoială că industria evoluează foarte mult la acest capitol, fără îndoială că şi inovaţia evoluează foarte mult la acest capitol şi îmi doresc ca Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului de Mediu şi nu numai, să ţină pasul cu tot acest parcurs, să ne asigurăm că finanţăm ceea ce trebuie să finanţăm, să ne asigurăm că ambiţiile noastre sunt suficient de mari încât să îi încurajăm pe cei care vor să devină mai eficienţi din punct de vedere energetic", a adăugat Fechet.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a afirmat că este nevoie de un parteneriat între instituţii pentru măsurile de eficienţă energetică a clădirilor.
"E foarte importantă relaţia aceasta de parteneriat: parteneriat între Parlament, între Guvern, cei care coordonează acest domeniu şi evident mediul privat, universităţi. Deci, nu putem vorbi de o eficienţă energetică a clădirilor fără a avea această colaborare", a spus acesta.
Laszlo Borbely a menţionat necesitatea creşterii eficienţei energetice şi scăderea emisiilor, adăugând că zona clădirilor poluează şi generează circa 35% din deşeuri.
"Trebuie să punem un cap la cap ceea ce înseamnă inovaţie, ceea ce înseamnă diferite tehnologii noi şi ceea ce înseamnă posibilitate financiară. Şi vreau să spun că până în 2030, conform evaluării Băncii Mondiale, ar trebui să avem circa 12,8 miliarde de euro pentru a reabilita clădirile, pentru a renova acestei clădiri şi publice şi evident care sunt şi clădiri rezidenţiale sau de alte tipuri. Noi avem în momentul de faţă peste 2,5 miliarde de euro din PNRR. Trebuie să-i folosim în aşa fel încât să demonstrăm că putem avea iniţiative şi că pe termen mediu şi lung este şi în beneficiul cetăţeanului", a mai spus Borbely.
El a arătat că în momentul de faţă este nevoie de un inventar al clădirilor din România, menţionând, însă, că sunt create condiţiile pentru a putea face mai mult.
"Este clar că România trebuie să recupereze acele rămâneri în urmă care ţin de calitatea clădirii, de calitatea energiei folosite, de energia electrică, de energia termică şi tot ceea ce ţine de componenta eficienţei energetice a clădirilor", a mai spus Laszlo Borbely. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său.
Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)
Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o
Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central
Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect
Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie
Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p
Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac
Sorin Ștefan Decă - secretar general adjunct la MEC; Andrei Novac - director general adjunct la ORDA
Sorin Ștefan Decă a fost numit în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Educației și Cercetării, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu data de 26 aprilie, Sorin Ștefan Decă, director general al Direcției generale pentru implementarea PNRR, exercit
Prezidențiale2025/Antonescu: Am depus solicitarea la CNSAS de a primi documentele din dosarul meu legat de fosta Securitate
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, anunță că a depus, miercuri, solicitarea la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a primi toate documentele din dosarul său legat de fosta Securitate. 'În urma atacului de ieri, am depus astăzi (n.r. miercuri) solicitarea căt
Prezidențiale2025/Lasconi: Am solicitat AEP să verifice dacă banii USR au fost folosiți pentru alt candidat
Președintele USR, Elena Lasconi, anunță că a solicitat Autorității Electorale Permanente să verifice dacă resursele financiare alocate de USR acestei campanii au fost folosite direct sau indirect pentru un alt candidat. 'Am solicitat Autorității Electorale Permanente să clarifice felul în care o mână de oameni din USR se joacă,
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că membrii USR care îl susțin o fac la nivel de persoană fizică
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, declară că membrii USR care doresc să îl susțină o fac la nivel de persoană fizică. 'Am colaborat cu ei foarte bine în campania locală din 2024. Au fost practic echipe comune. În momentul acesta, ce fac ei fac la nivel de persoană fizică, așa cum fac și
Prezidențiale2025/ Ponta spune că va semna Declarația de principii propusă candidaților de Universitatea din București
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că va semna cu toată convingerea și hotărârea, în data de 24 aprilie, Declarația de principii propusă de Universitatea din București tuturor candidaților. 'Salut inițiativa Universității din București și anunț oficial că voi semna, cu toată convi
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan a sesizat instituțiile europene și platformele de socializare despre sute de mii de conturi false
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, anunță că a sesizat instituțiile românești și europene cu atribuții în domeniu, precum și platformele de socializare despre faptul că nu mai poate să utilizeze conturile sale de social media. Acestea au ajuns să fie 'invadate' în ultimele zile de su
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Mi se pare credibilă declarația lui Crin Antonescu; să ceară documentul și să îl prezinte
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a apreciat ca fiind 'credibilă' explicația contracandidatului său Crin Antonescu privind declarația dată la fosta Securitate. El a precizat totodată că Antonescu ar trebui să ceară documentul și să îl prezinte public, pentru a lămuri 'orice fel de suspiciun
Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pe primul trimestru al anului
Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025. Potrivit centralizatorului achizițiilor publice pentru primul trimestru al anului, printre comenzile sau contractele făcute de Administrația Prezidențială se numără: servicii de transport aerian extern Bruxelles (3 februarie) în valoar
Guvernul a aprobat metodologia pentru organizarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar
Guvernul a aprobat, miercuri, metodologia privind organizarea și funcționarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar. Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar are ca obiectiv reducerea semnificativă a ratei abandonului universitar în instituțiile de