Comunicat de presă - Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova
COMUNICAT PRESÃ PRIVIND CONTROALELE SANITARE VETERINARE ÎN PERIOADA SÃRBÃTORILOR PASCALE
În perioada 11-16.04.2025, D.S.V.S.A. Prahova a continuat realizarea controalelor oficiale pentru verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare în contextul apropierii Sărbătorilor Pascale.
Verificările au fost efectuate în unități de comercializare a peștelui, abatoare, carmangerii, restaurante, fast-food-uri, cantine, brutării și patiserii, unități de catering, depozite alimentare, centre de prelucrare a laptelui, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități mobile de vânzare, precum și în trafic.
DOMENIUL SIGURANȚA ALIMENTELOR:
Inspectorii D.S.V.S.A. Prahova au desfășurat controale în 356 de unități din sectorul alimentar. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 120.000 de lei pentru neregulile constatate. Principalele nereguli constatate de inspectorii D.S.V.S.A. Prahova, au fost: etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea condițiilor de igienă și comercializarea produselor din unități fără a deține document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.
DOMENIUL SÃNÃTÃȚII ANIMALELOR:
În contextul epidemiologic actual sub raportul pestei porcine africane (PPA), Pestei Micilor Rumegătoare (PRM) și ținând cont de apariția unor focare de febră aftoasă în Ungaria și Slovacia, au fost intensificate controalele în trafic vizând transporturile de animale vii, carne și produse din carne provenite de la acestea și în exploatațiile comerciale, astfel:
- controale în trafic: 7, fiind aplicate 6 sancțiuni contravenționale în cuantum de 9.000 lei
- exploatații comerciale - 7
- controale comune cu reprezentanții I.J.P. - 3, fiind aplicată 1 sancțiune contravențională în cuantum de 50.000 lei
Controalele tematice ale DSVSA Prahova sunt în desfășurare, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.
Recomandările DSVSA pentru consumatori sunt următoarele:
Achiziționați produse alimentare destinate consumului uman doar din unități sau spații autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor cum ar fi magazinele, piețele sau târgurile supravegheate. Evitați achiziționarea alimentelor din surse neautorizate, precum vânzători ambulanți sau din portbagajele mașinilor. Examinați cu atenție aspectul, mirosul și consistența produselor. Nu cumpărați alimente cu miros neplăcut, culoare sau textură modificată sau care prezintă mucegai.
Verificați etichetele pentru informații despre termenul de valabilitate, condițiile de păstrare și proveniența produsului.
Depozitați alimentele perisabile cât mai curând posibil după cumpărare în frigider, respectând indicațiile de pe etichetă.
Respectarea acestor recomandări contribuie la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și la asigurarea unei alimentații sigure.
Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentare, cetățenii pot apela numărul de telefon 0244571751.
DIRECTOR EXECUTIV
DR. GEORGE STRATULAT
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].