Creţu: Sper ca Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE să acorde o prioritate deosebită aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen

Europarlamentarul Corina Creţu şi-a exprimat speranţa ca, odată cu reînceperea activităţii în Parlamentul European (PE), Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene să acorde o prioritate deosebită aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Corina Creţu a subliniat luni, într-o postare pe Facebook, că la reluarea activităţii PE munca sa din următoarea perioadă se va axa pe subiecte de ordin economic, social şi politic, importante atât pentru viitorul Uniunii Europene, cât şi pentru cel al României, aderarea la Spaţiul Schengen fiind unul dintre ele.
"Printre elementele noi introduse în rezoluţia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen se numără statuarea juridică a caracterului discriminatoriu şi anti-european a veto-ului dat de Austria, astfel putând fi luate măsuri legale. Sper ca Preşedinţia Spaniolă a Consiliului Uniunii Europene să acorde o prioritate deosebită acestui subiect întrucât să se ajungă la un consens în negocieri pentru ca următorul vot în Consiliului JAI să fie unul pozitiv, aceştia susţinând pe deplin aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen', a scris ea.
Europarlamentara a menţionat că printre subiectele pe care le va mai urmări se regăsesc o serie de teme de importanţă naţională şi europeană, cum ar fi fondurile europene, taxarea multinaţionalelor Agendei Urbane Europene - Dezvoltarea Zonelor Rurale, viitorul politicii de coeziune, alegerile europarlamentare, Republica Moldova şi problemele interne ale ţării.
Deputatul european a precizat că România va beneficia în perioada 2021-2027 de fonduri europene în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro şi că "din păcate statul Român a făcut plăţi în valoare de mai puţin de 5% din banii intraţi deja".
Printre măsurile privind taxarea multinaţionalelor se numără implementarea unui impozit minim global de 15% pentru marile companii multinaţionale din Uniunea Europeană, cu venituri financiare de peste 750 milioane de euro pe an.
"Susţin faptul că este necesară o reechilibrare a pieţei în ceea ce priveşte taxarea la nivel european al acestor companii, mai ales în contextul crizelor sistemice pe care le traversăm, deoarece consumatorul de rând este cel care suferă prin plăţile exorbitante a preţurilor aferente produselor de bază pentru ca să-şi asigure un trai decent", a precizat Corina Creţu.
În privinţa Agendei Urbane Europene - Dezvoltarea Zonelor Rurale, Creţu consideră că oraşele, deşi sunt nuclee de creativitate şi motoare ale creşterii europene, se confruntă cu probleme majore precum excluziunea socială, poluarea aerului sau şomajul.
Cât despre mediul rural, Corina Creţu susţine că circa 137 de milioane de europeni (adică 30% din întreaga populaţie a UE) locuiesc la sate şi că există comunităţi care trăiesc total rupte de servicii medicale de prim-ajutor, de educaţie de calitate, de condiţii considerate a fi de bază în Europa secolului XXI.
Despre politica de coeziune, Corina Creţu susţine că aceasta contribuie la consolidarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale în UE, corectează dezechilibrele dintre ţări şi regiuni şi îndeplineşte priorităţile politice ale Uniunii şi că vor avea loc discuţii şi dezbateri referitor la creşterea eficienţei acesteia prin mecanisme de condiţionalitate reînnoite pentru perioada de după 2027.
"În calitate de fost Comisar European pentru Politica Regională voi contribui cu expertiza mea în cadrul acestor discuţii, considerând că este important să se consolideze în continuare legăturile dintre investiţiile în cadrul programelor politicii de coeziune şi reformele relevante, asigurând un echilibru între nevoile şi capacităţile relevante, pe de o parte, şi mecanismele de condiţionalitate, pe de altă parte", a apreciat ea.
Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele membre ale Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, a amintit parlamentarul european, şi acestea vor avea loc în România cel mai probabil pe 9 iunie 2024.
"Speranţa mea este să înţelegem importanţa prezenţei la vot într-un număr cât mai mare în cadrul acestui scrutin deoarece este important ca un legislativ să fie format din oameni profesionişti care au o experienţă relevantă în domeniile esenţiale cu scopul de a reprezenta interesele României la nivel european", a subliniat europarlamentarul.
Despre Republica Moldova, care a devenit ţară candidată la Uniunea Europeană, Corina Creţu şi-a exprimat speranţa că vor fi demarate negocierile de aderare până la sfârşitul acestui an.
"Consider necesară includerea Republicii Moldova în programele, instrumentele şi agenţiile UE, cum ar fi programul privind piaţa unică a UE, programul Europa digitală, mecanismul de protecţie civilă al UE, Agenţia Europeană de Mediu, Mecanismul pentru interconectarea Europei, Agenţia Europeană de Apărare, Organismul Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC), DiscoverEU, Programul pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială şi altele, precum şi să intensifice participarea Republicii Moldova la programele la care a aderat deja, cum ar fi Erasmus Mundus. Republica Moldova trebuie să poată beneficia de instrumentele financiare de preaderare ale UE cât mai curând posibil pentru a face faţă situaţiei economice precare. De mai bine de un deceniu, România a demonstrat că reprezintă principalul partener strategic al Republicii Moldova. Speranţa mea cea mai sinceră este ca şi viitorul nostru să fie unul comun, în Uniunea Europeană", a arătat Creţu.
Pe plan intern, consideră europarlamentarul, ar exista mai multe realităţi paralele: "O Românie a celor puşi pe căpătuială, de o iresponsabilitate criminală, o Românie a celor care au acaparat într-o formă sau alta puterea, utilizând-o doar în interes personal, o Românie a celor plecaţi, care nici nu mai visează să se întoarcă acasă, şi o altă Românie a celor care încă aşteaptă o minune, un moment-zero de la care să pornim reconstrucţia a tot ceea ce nu funcţionează".
"Şirul tragediilor, care pare că nu se mai încheie, chiar trebuie să ne trezească din adormire şi să ne împingă să facem ceva. Altceva decât am tot încercat şi, se vede bine, nu ne-a ieşit. De aceea eu cred în continuare că cei trei piloni ai reconstrucţiei trebuie să fie educaţia, sănătatea şi dezvoltarea economică, baze pe care să construim o ţară a rigorii în toate aspectele vieţii cotidiene. Cei care greşesc trebuie să plătească, iar cei care au permis, din neglijenţă sau complicitate, încălcarea legilor, să fie consideraţi co-autori. A trecut vremea clemenţei, a jumătăţilor de măsură, cu atât mai mult a dublei măsuri", a transmis Corina Creţu. AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor
Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu
Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare
Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc
Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică
Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni pe viitor abuzurile electorale
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor 'abuzurile electorale' și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic, informează un comunicat transmis, duminic
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz
Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din
Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare
Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda
VIDEO Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Noul pod între România și Republica Moldova - un început de drum
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că noul pod construit peste râul Prut între România și Republica Moldova reprezintă 'un început de drum'.
Marian Neacșu, la Ungheni: După podurile de flori din anii '90, e vremea podurilor construite trainic
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu a declarat, sâmbătă, la Ungheni, că a venit vremea podurilor construite trainic, după ce în anii '90 au fost podurile de flori. 'În anii '90 a fost vremea podurilor de flori. În anii 2000 și până acum a fost vremea podurilor
Ministrul Sorin Grindeanu: Noul pod de la Ungheni - primul construit după 60 de ani între România și Republica Moldova
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Podul peste Prut între Iași și Ungheni, care face parte integrantă din viitoarea autostradă A8, este primul dintre România și Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani, a declarat, sâmbătă, la Zagarancea (Republica Moldova), ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Igor Grosu: Înaintașii noștri au construit Podul de flori; generația noastră trebuie să construiască poduri de piatră
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, cu prilejul demarării lucrărilor de construcție la noul pod peste r&acir
Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici