Ambasadorul Kathleen Kavalec: SUA sunt recunoscătoare României pentru sprijinul acordat Ucrainei

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Galaţi, că Statele Unite sunt recunoscătoare României pentru sprijinul acordat Ucrainei, în contextul războiului cu Rusia.
Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova şi României au discutat vineri, la Galaţi, despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina.
La conferinţa de presă pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul culoarelor de solidaritate UE - Ucraina au participat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, Jim O'Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska - director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.
"Statele Unite sunt recunoscătoare României pentru găzduirea acestor discuţii importante şi pentru tot cea făcut în sprijinul Ucrainei", a subliniat ambasadorul Kathleen Kavalec.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a arătat că se doreşte dublarea capacităţii de tranzit prin România a cerealelor ucrainiene de la 2 la cel puţin 4 milioane de tone în fiecare lună. El a arătat că, din perspectiva transportului pe Dunăre, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să fie optimizată capacitatea acestei rute.
"Ne dorim să creştem numărul de piloţi care să aducă navele pe Canalul Sulina, până la sfârşitul lunii august vom avea cei 60 de piloţi la care ne-am angajat şi, de asemenea, avem proiectul european care se va termina undeva în toamna acestui an, probabil octombrie, care va permite navigarea pe Sulina, 24 de ore, 7 zile pe săptămână. În momentul în care se va creşte numărul de piloţi, automat porturile Galaţi, Brăila vor fi folosite şi ele, alături de Reni şi Ismail. Astăzi am propus nu doar cele două porturi, am venit cu această propunere în faţa colegilor din Ucraina de a folosi toate porturile, inclusiv cele amonte de Galaţi şi Brăila până la Orşova, folosind reţeaua feroviară până în acele porturi de la sudul Dunării şi de acolo pe barje spre Marea Neagră, spre Constanţa", a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
De asemenea, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că acordul dintre Ucraina şi România va aduce beneficii de ambele părţi.
"Vreau să mulţumesc partenerilor pentru întâlnirea productivă şi pentru supotul pentru cetăţenii ucraineni, în lupta lor cu agresiunea militară rusească. Este imposibil să înlocuieşti cerealele ucrainene. Când Rusia s-a retras din acordul pentru cereale, preţul cerealelor a crescut imediat cu mai bine de 8%, aşa cum a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Ucrainenii sunt interesaţi de transporturi în apele teritoriale ale României, în mod particular portul Constanţa şi Canalul Sulina, cred că vor fi beneficii pentru ambele părţi", a declarat vicepremierul Oleksandr Kubrakov.
Oficialul Ministerului Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea, a declarat că ţara sa va sprijini necondiţionat transportul de cereale ale Ucrainei prin reţeaua coridoarelor de solidaritate.
"Republica Moldova a fost alături de poporul ucrainean. Cu o populaţie de 2,5 milioane de cetăţeni, noi am găzduit şi am fost a doua casă pentru aproape 750.000 de refugiaţi din Ucraina. În a doua etapă, a intervenit problema coridoarelor solidarităţii în materie de import şi export a produselor cerealiere şi pe această cale noi am reiterat poziţia Republicii Moldova de susţinere absolut necondiţionată a Ucrainei în procesele sale economice de export şi de tranzit spre porturile Constanţa, Galaţi, care se află pe teritoriul României", a afirmat ministrul Vladimir Bolea.
Oficialul Comisiei Europene, Magda Kopczynska, a subliniat importanţa coridorului Dunăre-Marea Neagră pentru transportul de cereale din Ucraina.
"Comisia Europenă condamnă recentele atacuri ruseşti asupra infrastructurii ucrainene din zona Dunării, în porturile Reni şi Ismail, şi regretă retragerea unilaterală a Rusiei din acordul Mării Negre, punând astfel în pericol vieţi omeneşti şi securitatea alimentară globală. Astăzi este o zi importantă, un pas important în a ne întări eforturile pentru reduce impactul rusesc şi să îmbunătăţim funcţionalitatea coridoarelor de solidaritate ucrainene. Când vine vorba despre produsele cerealiere, care sunt atât de importante pentru securitatea alimentară globală, între data de 22 mai şi sfârşitul lunii iulie a anului acesta, pe culoarele solidarităţii au fost transportate aproximativ 60% din exporturile Ucrainei, iar restul cu ajutorul acordului Mării Negre. Când privim la potenţialul coridoarelor solidarităţii, ruta Dunăre-Constanţa este cel mai mare activ, aproape 60% din exporturile de cereale ucrainene au venit pe ruta aceasta", a precizat directorul pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport, Magda Kopczynska.
Şi oficialul SUA care conduce biroul ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), Jim O'Brien, a subliniat că indiferent de atacurile Rusiei care au afectat infrastructura din Ucraina, cerealele vor ajunge pe pieţele globale.
"Ceea ce aţi văzut în după-amiaza aceasta este solidaritate în acţiune. Rusia a atacat Ucraina, aducând războiul aproape de această regiune paşnică. România, Moldova şi Ucraina au spus să ne întâlnim în România şi să găsim o soluţie. Rusia a atacat proviziile globale de mâncare, acordul Mării Negre a adus 32 de milioane de tone de cereale pe piaţa globală, culoarele solidarităţii au adus ceva mai mult. Acest grup de ţări a spus 'să ne aşezăm să găsim soluţii şi să aducem mai multe cereale'. Cerealele din Ucraina vor ajunge în toată lumea", a subliniat Jim O'Brien.
Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, ai Republicii Moldova şi României s-au reunit, vineri, la Galaţi, pentru a discuta despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, anunţul despre această întâlnire şi agenda de discuţii fiind făcut, joi, de Ambasada SUA la Bucureşti. AGERPRES / (A - autor: Florin Zafiu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
> Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Lavinia Șandru: Parteneriatul cu SUA - unul extrem de important; trebuie să-l înțelegem
Președintele SUA, Donald Trump, a promis anumite lucruri în campania electorală, iar acum trebuie să se țină de cuvânt, a afirmat luni candidatul susținut de Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale, Lavinia Șandru, care spune că partenerul strategic trebuie mai întâi înțeles și apoi lucrat cu el.
Laurențiu-Alexandru Păștinaru - numit vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate
Laurențiu-Alexandru Păștinaru a fost numit vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate, potrivit unei decizii semnate de premierul Marcel Ciolacu. Decizia de numire a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Păștinaru a fost președinte al Agenției Naționale pentru P
Principele Radu, în Republica Moldova: Nimeni nu are voie să dea lecții și nici sfaturi unei națiuni
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Nimeni nu are voie să dea lecții și nici sfaturi unei națiuni, ea se duce într-acolo unde dorește, după propriile puteri, a declarat, luni, la Chișinău, Alteța Sa Regală, Principele Radu. Acesta și-a manifestat, în cadrul unei întrevederi cu guvernatorul Bă
Dragu: O economie stabilă și un sistem financiar modern - piloni pentru o țară care își dorește prosperitate
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: O economie stabilă și un sistem financiar modern sunt piloni fundamentali pentru o țară care își dorește, prin integrare europeană, prosperitate pentru cetățenii săi, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.
Senat: Proiectul privind cooperarea polițienească internațională - adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege al Guvernului care reglementează cooperarea polițienească internațională, fiind înregistrate 115 voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri. Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru p
2025 - 'Anul Rezervistului Militar'; proiect adoptat de Senat
Senatul a adoptat, luni, un proiect inițiat de senatorii AUR privind instituirea anului 2025 ca 'Anul Rezervistului Militar'. Proiectul a fost adoptat cu 94 de voturi 'pentru' și 25 de abțineri. Potrivit expunerii de motive, prin acest demers legislativ se urmărește 'finalizarea demersurilor legislative pentr
Tîlvăr: România și Bulgaria colaborează activ pentru întărirea Flancului estic al NATO
România și Bulgaria colaborează activ pentru întărirea Flancului estic al NATO, a evidențiat, luni, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a efectuat o vizită oficială la Sofia, la invitația omologului său bulgar, Atanas Zaprianov, transmite MApN. Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au reafirmat o înțeleg
Prezidențiale2025/Antonescu: Coaliția va depune marți la Parlament un proiect de lege privind pensionarea la 65 de ani a magistraților
Reprezentanții coaliției de guvernare vor depune marți la Parlament un proiect de lege care prevede pensionarea la vârsta de 65 de ani a celor care urmează o carieră în magistratură, a anunțat candidatul la alegerile prezidențiale Crin Antonescu. El a precizat că proiectul de lege vine ca urmare a unei propuneri pe care a făcut-o,
Prezidențiale2025/ AEP: 18.979 de secții de votare - organizate pe teritoriul României
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, luni, că la alegerile prezidențiale vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.979 de secții de votare. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, AEP administrează Registrul secțiilor de votare din țară, o bază de date centralizată privind delimitarea, numerotarea, sediile și dotarea
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, despre PNRR: Riscul de pierdere a banilor există
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat luni, la Satu Mare, că riscul de pierdere a fondurilor din Programul Național Redresare și Reziliență (PNRR) există, fiind efectuate plăți de 5 miliarde din totalul alocării de 28 de miliarde de euro. 'Riscul de pierdere a banilor există, nimeni nu poate garanta că no
Raluca Giorgiana Dumitrescu este președinta nou-înființatei Agenții Naționale pentru Mediu și Arii Protejate
Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), noua instituție creată prin contopirea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANAMP), va fi condusă de către Raluca Giorgiana Dumitrescu, a anunțat instituția, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES. Conform De
Prezidențiale2025/ AUR: Sute de conturi ilegale pe rețelele de socializare promovează candidații sistemului; plângere la BEC și AEP
Reprezentanții AUR atrag atenția că sunt 'sute de conturi ilegale' pe rețelele de socializare, care promovează 'candidații sistemului' la prezidențiale, motiv pentru care au depus o plângere la Biroul Electoral Central (BEC) și la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). 'AUR a depus astăzi o plângere la Biroul
Peiu (AUR), despre reprezentarea în SUA: Nu poți să dai un mandat la telefon; o idee exotică cu un rezultat pe măsură
Liderul grupului senatorilor AUR, Petrișor Peiu, consideră că România trebuie reprezentată în exterior de ambasadori sau, pe anumite problematici, de emisari speciali cu statut și mandat oficial, care au primit 'instrucțiuni' ce să facă și ce să vorbească. 'Singurul reprezentant pe care ar trebui să-l aibă o țară, precu
Prezidențiale2025/Moșteanu: PSD și Ciolacu joacă la două capete, cu Antonescu și cu Ponta
Liderilor deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, luni, că PSD și premierul Marcel Ciolacu 'joacă la două capete' la alegerile prezidențiale, atât cu Victor Ponta, cât și cu Crin Antonescu. Moșteanu a fost întrebat de jurnaliști, la Palatul Parlamentului, dacă Marcel Ciolacu are o înțelegere cu candidații d
Abrudean: Controlul privind prezența la muncă a angajaților Senatului are efecte foarte benefice
Sistemul de monitorizare a prezenței la muncă a angajaților Senatului are efecte 'foarte benefice', a declarat, luni, președintele interimar al forului legislativ, Mircea Abrudean, care a menționat că se constată o prezență mai bună la serviciu. 'Cred că astăzi o să primesc un raport din partea Secretariatului General cu privire la