Rotativa guvernamentală - audieri miniştri/ Alexandru Rafila - aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Sănătăţii
Alexandru Rafila, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de sănătate.
S-au înregistrat 25 voturi pentru, 12 contra şi o abţinere.
"Personal, consider ca e un mandat al continuităţii pentru foarte multe proiecte. (...) Am acceptat sa preiau conducerea Ministerului într-o perioadă dificilă, a pandemiei, pentru a reuşi să salvăm vieţi. Din punctul meu de vedere, obiectivul acesta a fost atins. S-au redus drastic decesele prin măsurile medicale luate, viaţa economică şi socială şi-a reluat cursul, pacienţii au avut acces la serviciile medicale. Activitatea religioasă a cultelor din România şi-a reluat cursul. Doresc să rămân în continuare ministru al Sănătăţii deoarece foarte multe proiecte sunt în desfăşurare, iar o schimbare ar putea avea efecte negative asupra finalizării acestora. Ca atare, soluţia continuităţii cred că este corectă, matură, în beneficiul pacienţilor a sistemului medical şi al românilor. Mandatul meu a fost caracterizat prin transparenţă şi dinamism", a afirmat Rafila, la audierile din comisii.
El a menţionat că a vizitat zeci de spitale din ţară şi a vorbit cu pacienţii ca să le cunoască problemele şi să le rezolve, în măsura posibilităţilor.
Alexandru Rafila a mai spus, legat de mandatul său, că întotdeauna este loc de îmbunătăţire.
"Ministerul Sănătăţii a emis şi a elaborat 75 hotărâri de guvern, 17 ordonanţe de urgenţă şi sute de ordine de ministru pentru îmbunătăţirea situaţiei", a mai susţinut Rafila.
În privinţa stadiului îndeplinirii obiectivelor din PNRR, ministrul a susţinut că "toate ţintele şi jaloanele aferente Ministerului Sănătăţii au fost îndeplinite la termen", iar Comisia Europeană a validat toate obiectivele din Cererea de plată nr. 2.
De asemenea, ministrul Rafila a mai spus că investiţiile prevăzute în programul de guvernare vor schimba în câţiva ani faţa sistemului de sănătate şi sunt toate operaţionalizate în acest moment.
El s-a referit la Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului, menţionând că elaborarea normelor de aplicare este în plină desfăşurare.
"Mai mult de 20 de specialişti în oncologie din toată ţara lucrează pentru elaborarea acestor documente Este esenţială adoptarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului care să permită, pe de o parte, finanţarea corectă conform legii şi includerea tuturor categoriilor care să poată beneficia de aceste terapii", a adăugat Rafila
La audieri, deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu l-a acuzat pe ministrul Rafila de "neglijenţă criminală" faţă de bolnavii de cancer, anunţând că va vota împotriva avizării acestuia în funcţie şi i-a îndemnat pe colegii săi să facă acelaşi lucru.
"Vreau să vă spun de la bun început că vă acuz de neglijenţă criminală faţă de pacienţii bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului, motiv pentru care nu voi vota împotriva nominalizării dumneavoastră. Atunci când un om este căzut pe stradă şi un medic trece pe lângă el, este obligat să aibă grijă de el. Dacă există un instrument prin care poţi salva viaţa pacienţilor de cancer şi nu-l aplici este ca şi cum te apropii de om, te dai înapoi şi îi zici că treci peste 10 minute. Asta s-a întâmplat. Aţi spus că faceţi norme, un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-aţi rostit. Nu faceţi norme, amânaţi aplicarea unei legi care trebuia aplicată, prin inventarea unei pseudolegi fără nicio valoare", a afirmat Achimaş-Cadariu.
Senatorul PSD Florin Bodog a susţinut că Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului în forma propusă nu este complet şi nu poate fi aplicat în totalitate.
"Am avut promisiunea doamnei senator Pauliuc că toate aceste nereguli vor fi remediate la comisia de la Camera Deputaţilor şi nu s-a întâmplat acest lucru", a spus Bodog, adăugând că acest plan trebuie să intre în lucru cât mai repede.
Acesta a susţinut, însă, că este foarte important ca ministrul Sănătăţii să aibă continuitate, în favoarea pacienţilor şi a specialiştilor din sănătate.
În replică, ministrul Alexandru Rafila a spus că planul este discriminatoriu pentru că nu cuprinde accesul pentru toţi pacienţii de cancer şi nu poate fi finanţat.
"Legat de Planul Naţional de Combatere a Cancerului, să spun care este adevărul, că eu de când am venit la Ministerul Sănătăţii să ştiţi că nu am minţit şi nu am înşelat. (...) Totdeauna uşa Ministerului a fost deschisă, domnul profesor Achimaş Cadariu a fost invitat la Ministerul Sănătăţii şi înainte de adoptarea de către Parlament a acestei legi pentru care au existat numeroase amendamente din partea Ministerului Sănătăţii care au fost respinse în bloc. Noi nu lucrăm cu un singur specialist, lucrăm cu 20 de specialişti. (...)Noi vrem să facem un plan care să nu fie discriminatoriu. (...)Pacienţii cu melanom au fost lăsaţi în afara acestui plan. Finanţarea acestui plan nu respectă legea finanţelor publice şi legea bugetului de stat. Vrem să facem acest lucru, vrem să tratăm pacienţii, să aibă acces la terapiile inovative şi personalizate, dar lucrul acesta se face cu buget menţionat corect în textul legii", a mai susţinut Rafila.
Deputaţii USR au protestat, în timpul şedinţei, împotriva numirii lui Rafila în această funcţie, afişând pancarte cu inscripţii: "Rafila a distrus Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului", "1000 medicamente lipsă din farmacii", "Zero spitale din PNRR".
Deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe Rafila că în timpul mandatului şi-a făcut vacanţe de lux în ţări precum Cuba, Caraibe şi Elveţia. "Aţi fost două luni în concedii de lux, în Cuba, Caraibe, Elveţia, în tot felul de întâlniri organizate de OMS", a spus Ungureanu.
Rafila a replicat că în aceste deplasări a fost ca să reprezinte ţara. "Deplasările în interesul României nu fac obiectul unor vacanţe", a mai spus el. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Cătălin Alexandru), editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ OUG privind organizarea și desfășurarea scrutinului din luna mai, publicată în Monitorul Oficial
Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, la alegerile pentru președintele României din anul 2025, în ziua de duminică, vot
Hurezeanu, la o reuniune în Lituania; s-a referit la încălcarea spațiului aerian, în urma atacurilor ruse de la granița cu Ucraina
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat, joi și vineri, la reuniunea informală Snow Meeting, desfășurată în Lituania, prilej cu care s-a referit la cele mai recente încălcări ale spațiului aerian național după atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii fluviale ucrainene de la graniță, în urma cărora specialiștii români au găs
AUR: Decizia ICCJ privind alegerile prezidențiale sfidează milioane de români
AUR consideră că decizia de vineri a Instanței supreme prin care a fost respinsă definitiv acțiunea deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale 'sfidează' milioane de r
Elena Lasconi cere demisia lui Toni Greblă din fruntea AEP
Președinta USR, Elena Lasconi, cere demisia lui Toni Greblă din fruntea Autorității Electorale Permanente (AEP). Este 'inacceptabil' ca Toni Greblă, 'care încasează vreo patru pensii speciale', să fie lăsat să organizeze încă o rundă de alegeri în România, scrie lidera USR, vineri, pe Facebook. 'Aleger
Greblă: Cetățenii fără legături comerciale cu candidații pot să-și exprime liber opțiunea pe platforme; nu e contravenție
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a afirmat, vineri, că toate materiale de propagandă politică din campania electorală trebuie să aibă un semn care să identifice candidatul și mandatarul financiar, menționând că nu sunt vizați simplii cetățeni care nu au legături comerciale cu candidații și care pot să-și promoveze opțiunea politică, inclusiv
Ciolacu: Democratic e când se închide votul în țara unde sunt alegerile, se închide votul peste tot
Românii din diaspora au drept de vot timp de trei zile, în comparație cu românii din România, iar democratic este atunci când se închide ora de vot în țara unde sunt alegerile, în acel moment se închide votul peste tot, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu. El a fost întrebat, într-
VIDEO Ciolacu: Inițiativa de suspendare a lui Iohannis nu va avea succes, e un demers politic populist
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că nu crede că demersul inițiat de partidele de opoziție POT și AUR în vederea suspendării președintelui Klaus Iohannis va avea succes, catalogându-l ca fiind ''un demers politic populist''. El a răspuns pe această temă într-o conferință de presă su
Expert Forum solicită abrogarea prevederilor privind închiderea secțiilor de votare, duminică, la prezidențialele din 2025
Expert Forum solicită Guvernului și Parlamentului să abroge articolul 5 din OUG privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2025, care stabilește că în ziua de duminică votarea începe la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21,00, deoarece introduce o politică care discriminea
Ciolacu: Problema orelor suplimentare lucrate sâmbătă și duminică în domeniul ordinii publice va fi reglată cu prioritate în Parlament
Premierul Marcel Ciolacu a precizat vineri că problema plății orelor suplimentare lucrate sâmbătă și duminică în domeniul ordinii publice va fi reglată cu prioritate, la începutul lunii februarie, în Parlament. Afirmația a fost făcută într-o conferință de presă susținută după vizita de lucru efectuată la Ministerul Agriculturii, u
VIDEO Ciolacu: Guvernul va continua politicile țintite în domeniul produselor agroalimentare, pentru a reduce deficitul comercial
Guvernul va continua politicile țintite în domeniul produselor agroalimentare, având ca obiective reducerea deficitului comercial și creșterea gradului de acces al românilor la cât mai multe produse românești fabricate și procesate în România, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a efect
VIDEO Ciolacu: România nu a fost pusă în pericol de drona rusească ale cărei rămășițe au căzut în zona localității Plauru
România nu a fost pusă în pericol în niciun moment de drona rusească ale cărei rămășițe au căzut în zona localității Plauru din județul Tulcea, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a făcut precizarea, vineri, într-o conferință de presă, după vizita de lucru efectuată la Ministerul Agriculturii, &ici
Legea pentru aprobarea ordonanței privind gestionarea veniturilor bugetului prin implementarea proiectelor de digitalizare, promulgată
Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare. Legea are ca obiect de reglementare instituirea unor
MAE: Agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune
Ministerul Afacerilor Extene (MAE) condamnă cu fermitate atacurile iresponsabile ale forțelor ruse care încalcă toate normele dreptului internațional și subliniază că agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune. Declarația este făcută în contextul în care
4 mai - alegeri locale parțiale în localități din 13 județe; Hotărârea Guvernului - publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Guvernului care stabilește ziua de 4 mai ca dată pentru organizarea alegerilor locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 17 localități a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial. Hotărârea intră în vigoare la data de 30 martie. Potrivit actului nor
Hotărârea privind stabilirea pe 4 mai a datei alegerilor prezidențiale, publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Guvernului privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial. ''Se stabilește ziua de duminică, 4 mai, ca dată pentru alegerea președintelui României din anul 2025. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 18 februarie 2025'', se ar