Ambasadorul Alfredo Mangoni: 23.000 de companii cu capital italian, în România; schimburile comerciale au atins 20 de miliarde de euro

Italia este unul dintre principalii investitori din România, cu peste 23.000 de companii cu capital italian, a precizat ambasadorul Alfredo M. Durante Mangoni.
În mesajul transmis cu ocazia celei de-a 77-a aniversări de la proclamarea Republicii Italiene, diplomatul a evidenţiat că relaţiile economice şi comerciale dintre cele două ţări sunt "solide şi echilibrate". Italia este al doilea furnizor şi al doilea client al României. Schimburile comerciale sunt "în continuă creştere" astfel încât, la sfârşitul anului 2022, au atins nivelul de circa 20 de miliarde de euro.
"Italia este, de asemenea, unul dintre principalii investitori din România, confirmând cât de integrate şi complementare sunt cele două sisteme de producţie şi este principalul investitor după numărul de societăţi înregistrate. Peste 23.000 de companii cu capital italian sunt prezente în sectoare precum energia nucleară şi regenerabilă, infrastructură, agricultură, industria manufacturieră, mecanica de precizie, dar şi în servicii în slujba omului, sănătate, formare şi multe altele", a precizat ambasadorul Italiei la Bucureşti.
El a invocat "numeroasele vizite recente" care au contribuit la întărirea legăturilor bilaterale şi au subliniat interesul noului guvern italian faţă de România: vizita viceprim-ministrului şi ministrului afacerilor externe din noiembrie, vizita ministrului apărării la Baza Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, misiunea bilaterală a ministrului Întreprinderilor şi al Made in Italy. Totodată, peste câteva zile, o delegaţie la nivel înalt a Senatului va veni la Bucureşti.
"Finalizăm o Declaraţie reînnoită privind Parteneriatul Strategic consolidat, cadrul pentru o colaborare din ce în ce mai amplă în multe domenii: de la educaţie la sănătate, de la muncă la mediu şi la tranziţia energetică, incluzând cooperarea judiciară şi poliţienească, apărarea şi diversele sectoare economice. Împreună, putem face faţă provocărilor comune şi putem construi un viitor mai bun pentru cetăţenii noştri", a precizat Alfredo M. Durante Mangoni.
El a menţionat că Italia colaborează cu România pentru a implementa principalele sale proiecte strategice, precum aderarea la spaţiul Schengen sau la OCDE.
"Colaborăm cu România pentru a implementa principalele sale proiecte strategice, fie că este vorba de aderarea la spaţiul Schengen sau de aderarea la OCDE. Angajamentul nostru comun faţă de democraţie, drepturile omului şi statul de drept ne face parteneri valoroşi, mai ales într-un context internaţional profund marcat de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. Italia şi România au demonstrat imediat o colaborare fără precedent în beneficiul securităţii europene şi atlantice", a precizat ambasadorul.
Potrivit acestuia, Italia apreciază solidaritatea şi sprijinul României în apărarea suveranităţii şi independenţei Ucrainei. Totodată, a precizat că ţara sa a intensificat prezenţa militară în România pentru a întări flancul estic al NATO pornind de la bazinul strategic al Mării Negre.
"Forţele noastre armate au conlucrat umăr la umăr, făcând schimb de informaţii, resurse şi strategii, pentru a proteja zonele cele mai vulnerabile şi a păstra securitatea graniţelor noastre europene. Ne-am implicat în consolidarea rezilienţei partenerilor noştri, în special în Marea Mediterană şi Sudul global, abordând provocările legate de controlul imigraţiei, de ameninţările cu dezinformarea, de sustenabilitatea sistemelor alimentare (conferinţa de Stocktaking de la Roma din luna iulie), de stabilitatea regiunii MENA, în special cu ocazia celei de-a noua ediţii a Med-Dialogues", a precizat el.
De asemenea, a subliniat dorinţa guvernului italian de a conta pe sprijinul şi implicarea României în candidatura prioritară de a găzdui Expoziţia Universală Expo 2030 la Roma. Italia intenţionează să dedice acest eveniment regenerării urbane şi incluziunii.
"Roma este emblema unei naţiuni cu mai multe faţete, care ştie să armonizeze vechiul şi noul. Regenerarea teritoriilor noastre sub ameninţarea schimbărilor climatice şi a efectelor lor devastatoare; diversitatea şi incluziunea comunităţilor noastre; sustenabilitatea aglomerărilor urbane şi economia circulară; descentralizarea şi mobilitatea; conectivitatea digitală ca forţă motrice pentru dezvoltarea economică şi incluziunea socială. Acestea sunt temele pe care Italia şi Roma intenţionează să le întruchipeze prin intermediul Expoziţiei Universale", se arată în mesaj.
Totodată, Alfredo M. Durante Mangoni a remarcat rolul antreprenorilor italieni din România şi al românilor care locuiesc în Italia în formarea unei "punţi vitale" între cele două naţiuni.
"Italienii care au ales România drept a doua patrie îşi aduc contribuţia la societatea românească prin talentul, experienţa şi dăruirea lor. Acestora le mulţumesc şi îi felicit. La rândul lor, românii care au găsit un nou început în Italia s-au integrat bine în comunităţile locale, îmbogăţindu-le prin munca lor. Aceşti cetăţeni reprezintă lucrul cel mai bun în relaţiile noastre. Mă gândesc şi la angajamentul multor cetăţeni italieni şi români în sfera socială, alături în asociaţii şi ONG-uri care se pun în slujba a sute de persoane aflate în condiţii de sărăcie şi în dificultate în fiecare zi", a precizat el.
Diplomatul le-a mulţumit autorităţilor române pentru solidaritatea de care au dat dovadă cu ocazia inundaţiei care a afectat provincia Emilia Romagna. De asemenea, a precizat că schimburile culturale dintre cele două ţări au o "valoare inestimabilă şi formează o moştenire comună" de artă, muzică şi literatură.
"Prezenţa culturală italiană îşi propune să devină mai creativă, realizând iniţiative dedicate artei, cinematografiei, teatrului, designului, enogastronomiei din ţara noastră. În acest fel putem sprijini o înţelegere reciprocă mai profundă şi mai actuală, capabilă să depăşească clişeele şi să se adreseze inclusiv celor mai tineri. Acum câteva zile am surprins cu mândrie un semnal clar al bogăţiei legăturilor noastre şi al potenţialului acestora, datorită prezenţei Italiei ca invitat de onoare la Bookfest", a afirmat el.
Alfredo Durante Mangoni a adăugat că relaţiile politice, economice, culturale şi umane constituie o legătură "unică şi specială" între cele două popoare. Totodată, ziua naţională a Italiei reprezintă şi un "prilej de reflecţie" asupra viitorului comun al celor două ţări.
"Istoria noastră comună, care datează din epoca lui Traian, a creat o moştenire comună. Limbile noastre sunt gemene, ambele descendente din latină şi aparţinând familiei romanice. La fel şi culturile noastre, care au ştiut să dialogheze sub semnul latinităţii. (...) Privind către viitor, sunt convins că putem atinge împreună obiective extraordinare. Italia şi România, unite de istorie şi de o viziune comună pentru un viitor mai bun, pot consolida parteneriatul politic, pot întări relaţiile economice, pot promova schimburile culturale şi pot susţine comunităţile noastre transnaţionale", a precizat ambasadorul. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: (c) Ambasada Republicii Italiene în România
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Satu Mare: Liderii UDMR și PSD au lipit primul afiș cu Crin Antonescu
Liderii filialelor județene Satu Mare ale UDMR și PSD au lipit, vineri, primul afiș cu Crin Antonescu, demarând în mod oficial campania. Președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, președinte al Consiliului Județean, a declarat că oamenii ar trebui să voteze rațional. 'Noi vrem să ducem și județul și țara în
Deputatul Dumitrița Gliga: Va fi stabilit plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale Sighișoara
Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Dumitrița Gliga, a anunțat, vineri, că în urma întâlnirii avute la Sighișoara, la Comitetul de Organizare UNESCO, s-a decis crearea unei echipe de monitorizare și stabilirea unui plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale.
Prezidențiale2025/Grindeanu: Faceți un exercițiu și imaginați-l pe Nicușor Dan față în față cu Donald Trump
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, i-a îndemnat, vineri, pe social-democrați și liberali, la o reuniune electorală la Reșița, să lase la o parte orgoliile, să lucreze pentru stabilitate și, totodată, să facă 'un exercițiu de imaginație' referitor candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan. 'Nu este
Prezidențiale2025/ Antonescu: Președinții nu sunt aleși să facă intrigă între partide, să facă sau să citească dosare
Candidatul Alianței 'România Înainte!', Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că președinții României nu sunt aleși să facă intrigă între partide sau să facă dosare, ci pentru a apăra țara și pe români, el menționând că își dorește să câștige alegerile prezidențiale, să promoveze o muncă în echipă
Prezidențiale2025/ Antonescu: Conducerile PSD și PNL sunt alături de mine; nu avem cum să pierdem
Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că atât conducerea Partidului Social Democrat (PSD), cât și cea a Partidului Național Liberal (PNL) sunt alături de el și că va câștiga alegerile, menționând însă că 'victoria nu vine în plic' fără o cam
Prezidențiale2025/ AEP - recomandări pentru candidați în campanie: Să dezvolte dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive
Răspândirea și impactul acțiunilor de dezinformare sau al știrilor false pot fi combătute doar când competitorii electorali dezvoltă dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive, motiv pentru care se recomandă desfășurarea campaniilor electorale cu respectarea mai multor principii. Aceste precizări apar &
Prezidențiale2025/ Antonescu, despre deciziile lui Trump: Nu trebuie să intrăm în panică, trebuie să fim solidari la nivelul UE
Politica externă a României este, în acest moment, într-un oarecare impas în urma stării de provizorat, a afirmat, vineri, candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale, Crin Antonescu, care consideră că în ceea ce privește deciziile venite din SUA trebuie să existe o solidaritate la nivelul Uniunii Europene, fără 'să intrăm &ic
Boloș: Purtăm discuții cu Comisia Europeană despre proiectul de dezvoltare a exploatării cuprului
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că se încearcă obținerea de fonduri europene pentru extinderea exploatării cuprului de la Roșia Poieni. 'Intenționăm ca proiectul pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea exploatării cuprului să fie sprijinit în Programul Operațio
Darău (USR Brașov): Ultima intrare la guvernare - o greșeală; trebuie să revenim la trendul de creștere din 2019
Președintele USR Brașov, senatorul Irineu Darău, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că ultima intrare la guvernare a USR a fost o greșeală, una dintre cele care au contribuit la stagnarea partidului, și a menționat că USR are nevoie de o nouă strategie, care să-l repună pe un trend ascendent. Conform liderului USR Brașov, par
Emil Hurezeanu - întâlnire cu Marco Rubio: Gata să lucrăm împreună pentru a avansa Parteneriatul nostru strategic
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit, vineri, în marja participării la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Bruxelles, cu secretarul de stat american Marco Rubio. 'Un schimb de opinii bun între ministrul Hurezeanu și secretarul de stat Rubio. Gata să lucrăm împre
Prezidențiale2025/ Ciolacu: Terminați cu părerile! Ne-am înjurat în campanie și uitați cum arată Parlamentul!
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut, vineri, la o manifestare electorală, un apel către social-democrați și liberali să lase deoparte orgoliile și 'părerile' legate de doctrină, pentru că România se confruntă cu provocări în plan economic, social, cu provocări globale și de securitate. 'Am reușit - atât eu,
Bolojan: România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, vineri, un mesaj la 76 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, în care afirmă că România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO. 'Astăzi, marcăm 76 de ani de la înființarea NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istori
Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei: Investiția în oameni este pentru pace, sustenabilitate și dezvoltare
Investiția în oameni, printr-o educație accesibilă, incluzivă și de calitate, reprezintă o investiție pe termen lung în pace, sustenabilitate și dezvoltare, a evidențiat președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada. 'În fața multiplelor crize, trebuie să continuăm să susținem
Ciolacu: România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA
România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, acesta precizând că achiziția a fost contractată și a fost efectuată și plata în acest sens. Anunțul a fost făcut la finalul vizitei efectuate la șantierul Centrului de Mari Arși din cadrul Spitalului Clinic
Ciolacu: Am apelat la diaspora din SUA; Dragoș Sprânceană e una dintre persoanele cu care am discutat
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administrații Trump situația din România s-a apelat la români din diaspora implicați în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceștia fiind omu