Proiectul legii învăţământului superior, adoptat de Senat - for legislativ decizional
Senatul a adoptat, luni, în calitate de Cameră legislativă decizională, cu 79 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă", proiectul de lege privind învăţământul superior.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat în plen că legea învăţământului superior, parte a pachetului de legi 'România Educată', vine în completarea legii învăţământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare "coerentă şi predictibilă a procesului educaţional".
"Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să-şi urmeze visul, să-şi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice. În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansă pentru a-şi continua studiile, să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică. Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă", a precizat Deca după adoptarea proiectului.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Potrivit acesteia, un alt obiectiv important este integrarea tinerilor pe piaţa muncii.
"Acest lucru va fi realizat şi prin introducerea învăţământului superior în regim dual şi a posibilităţii constituirii de consorţii universitare pentru învăţământ dual. Măsura este una extrem de aşteptată de mediul economic şi se bucură inclusiv de o alocare consistentă din fonduri europene. Am inclus în legea învăţământului superior, similar abordării din legea învăţământului preuniversitar, măsuri prin care sprijinim cadrele didactice", a adăugat ministrul Educaţiei.
Ea a prezentat, totodată, câteva dintre aceste măsuri de sprijin pentru cadrele didactice.
"Universităţile pot majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţă cu încadrare în bugetul aprobat. Participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii va fi inclusă în norma didactică. Cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează pot primi, în plus, din bugetul Ministerului Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază. Comisiile consultative ale Ministerului Educaţiei pot avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat cu cei mai mulţi membri, iar angajaţii operatorilor economici care sunt implicaţi în programele de învăţământ superior dual sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit", a punctat Deca.
Proiectul de lege include, de asemenea, măsuri mai stricte în vederea întăririi eticii în mediul academic, acestea fiind bazate pe două componente importante.
Este vorba, a continuat ea, pe de o parte, de existenţa unui sistem clar şi transparent de sancţiuni pentru orice abateri de la prevederile legale pentru toţi cei implicaţi în procesul educaţional, inclusiv palierul decizional şi, pe de altă parte, de publicarea pe o platformă naţională a tuturor tezelor de doctorat pentru 90 de zile înaintea susţinerilor, cu respectarea dreptului de autor.
"Orice persoană va putea formula observaţii cu privire la potenţiala existenţă a unor abateri de la standardele legii, înainte ca teza să fie susţinută, prevenind astfel orice suspiciune cu privire la originalitatea sa după acordarea titlului", a subliniat ministrul Deca.
Senatorul PSD Florian Bodog s-a pronunţat în favoarea legilor educaţiei, adăugând că grupul său parlamentar va urmări cum vor fi aplicate aceste acte normative, iar în situaţia în care se va constata "că există probleme de aplicare, acestea vor fi corectate".
Senatorul USR Ştefan Pălărie a afirmat, la motivarea votului, că legile educaţiei "nu sunt decât un balast, uneori cu ţintă bine potrivită şi cu dedicaţie", legi care "au fost predate de facto rectorilor pentru a-şi întemeia dinastii şi fabrici de diplome".
"Am asistat live cu toţi actorii pe scenă la o piesă de teatru în care universităţile au fost de facto predate rectorilor pentru a-şi întemeia dinastii şi fabrici de diplome. A văzut toată lumea cum aţi negociat politic, colegii de la PSD cu cei de la PNL, ca în loc de universităţi de elită mondială şi europeană, să avem cooperative universitare de producţie numai bune să mai ascundă câte un plagiat. (...) Mi-e ciudă că vi se pare în continuare normal ca rectorii din propriile partide să-şi facă propriile legi, să fie şi la centrare şi la primire, ca şi când nu ar fi fost până acum suficiente conflictele de interese. Prin votul dumneavoastră sunteţi complici la această perpetuare a conflictului de interese şi îşi deservesc şefii de la partide cu diplome primite onorific, sigur, unii care îşi opresc în instanţă verificările şi sesizările pe plagiat", a susţinut Pălărie.
El a criticat, totodată, amendamentul, eliminat la Comisia pentru învăţământ din Senat, care prevedea că "instituţiile de învăţământ superior pot prelua singure sau prin asociere, după caz, fundaţii, asociaţii, unităţi de învăţământ preuniversitar, spitale, farmacii, unităţi medicale ambulatorii, inclusiv stomatologice, cabinete de specialitate, inclusiv stomatologice cu aprobarea Senatului universitar, conform prevederilor legale; instituţiile de învăţământ superior de stat pot prelua în condiţiile alineatului 2 doar entităţi de stat".
"Aţi vrut chiar să transformaţi universităţi în corporaţii pe bani publici, pe scurt, să le privatizaţi", a spus Pălărie.
Liderul grupului AUR, senatorul Claudiu Târziu, a criticat, la rândul său aceste legi, despre care a afirmat că sunt "împotriva educaţiei, împotriva copiilor şi împotriva dascălilor" şi că dezbaterea acestora în comisie a fost un "simulacru".
"Aceste legi sunt împotriva educaţiei, împotriva copiilor şi împotriva dascălilor. Dezbaterea din comisie a fost un simulacru, ca şi la Cameră. Deşi aici a durat mai puţin, aţi fost mult mai eficienţi în a expedia această prefăcătorie de dezbatere. În plen, ne-aţi dat senzaţia că ne ascultaţi amendamentele şi aţi votat exact cum veniserăţi de acasă hotărâţi să votaţi, împotriva oricărei raţiuni, împotriva oricărui bine care viza noile generaţii. Dumneavoastră veţi deconta lucrul ăsta (...). Cererile raţionale de retrimitere a acestor proiecte de legi la comisie pentru dezbaterea lor reală şi pentru amendarea lor aşa cum s-ar fi cuvenit au fost respinse în mod nejustificat şi jenant", a transmis Târziu. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dadârlat)
Citește și:
Senat: Proiectul legii învăţământului preuniversitar, adoptat
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Afacerilor Externe se va întâlni marți, 28 ianuarie, cu secretarul general al NATO
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, se va întâlni marți, 28 ianuarie, cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte. Întâlnirea va avea loc la sediul NATO de la Bruxelles, a precizat un comunicat al NATO. 'Marți, 28 ianuarie 2025, Secretarul General al NATO, domnul Mark Rutte, se va întâlni cu Minist
Muraru, despre huduielile de la Iași: Un afront celor care au înfăptuit Unirea Principatelor
Președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a afirmat că, pentru prima dată după Revoluția din Decembrie '89, 'partidele extremiste' au huiduit și jignit instituția Bisericii, la evenimentele organizate în Piața Unirii din Iași, de Ziua Unirii Principatelor Române. Potrivit acestuia,
24 Ianuarie/Bolojan, prezent la manifestările de la Focșani: 20 de ani am participat la Oradea
Președintele Senatului, Ilie Bolojan a participat, vineri, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române de la Focșani, El spune că a fost prezent la astfel de evenimente numai la Oradea, timp de 20 de ani, de când este în funcții publice. 'Am sărbătorit Ziua Unirii la Focșani. De 20 de ani de când sunt în fu
Primarul Iașiului: Huiduielile din Piața Unirii, un mesaj pentru cei care au guvernat și guvernează
Huiduielile din Piața Unirii sunt un mesaj pentru cei care au guvernat și guvernează, să se întoarcă mai atent cu fața către națiune, a declarat pentru AGERPRES primarul Iașiului, Mihai Chirica. 'Le mulțumesc tuturor celor care au venit cu adevărat de o zi importantă pentru națiunea română, iar huiduielile de azi sunt și un mes
Predoiu spune că modernizarea societății se poate face doar 'evitând întoarceri inutile pe drumul Istoriei'
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis vineri un mesaj cu ocazia Unirii Principatelor Române, în care susține că modernizarea societății și a statului se poate face doar 'evitând întoarceri inutile pe drumul Istoriei'. 'Unirea a deschis calea către legi și instituții moderne, calea către europenizarea țării, a ieș
Simion, la Marșul Unirii de la Iași: Am avut multă durere și multă, multă trădare acolo, în fruntea țării
Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, i-a acuzat, vineri, pe liderii politici că au ales să fugă din calea poporului, absentând de la evenimentele din Piața Unirii de la Iași, după ce 35 de ani 'au trădat România'. Prezent la
Lasconi: Suntem mai dezbinați ca niciodată, ne-am împărțit în tabere; să nu uităm ce putem face împreună
Președinta USR, Elena Lasconi, a transmis vineri un mesaj cu ocazia Unirii Principatelor Române, în care îi îndeamnă pe români să fie uniți și puternici împreună, în condițiile în care, în prezent, suntem 'mai dezbinați ca niciodată'. '24 ianuarie este o zi importantă pentru noi toți - Ziua Unir
Iohannis: 24 ianuarie constituie un moment de bilanț și de reflecție asupra moștenirii lăsate de înaintașii noștri
Președintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, că ziua de 24 ianuarie constituie un moment de bilanț și de reflecție asupra moștenirii lăsate de înaintași. 'Această sărbătoare ne oferă prilejul de a aduce un pios omagiu tuturor celor care au promovat idealurile unioniste, care au ac
Ciolacu: Modernizarea națiunii - un proces de lungă durată ce necesită eforturi constante din partea întregii societăți
Premierul Marcel Ciolacu afirmă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, că modernizarea statului este un proces de durată, care necesită eforturi constante din partea întregii societăți. 'Unirea Țării Românești cu Moldova este exemplul grăitor cum un important proiect politic asumat în acord cu voi
Nicușor Dan, despre întâlnirea cu Lasconi: Avem maturitatea necesară să luăm decizia cea mai bună
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, joi, în contextul candidaturii la prezidențiale, că se va întâlni cu președinta USR, Elena Lasconi, menționând că amândoi încearcă să găsească soluțiile cele mai bune pentru România și au maturitatea necesară să ia decizia cea mai bună. 'Am și discutat c
Nicușor Dan: Pentru România nu face bine ca, după anularea alegerilor, să fie suspendat președintele
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, consideră că suspendarea președintelui prin votul Parlamentului nu ar face bine imaginii României după ce au fost anulate alegerile prezidențiale. El a reiterat că România se află într-o criză a statului în ansamblu și sunt necesare probe suplimentare astfel încât oamenii să
Lasconi: Nu cred că a existat o influență din partea Rusiei la alegeri; nu am văzut nicio dovadă
Președinta USR, Elena Lasconi, nu crede că a existat o influență a Rusiei în desfășurarea alegerilor prezidențiale, punctând că nu a fost oferită 'nicio dovadă' în acest sens. 'Eu nu cred că a existat o influență din partea Rusiei. Așa suntem lăsați să credem. Cred că vine din altă parte ajutorul pe care l-a primi
Elena Lasconi anunță că se va întâlni cu Nicușor Dan pe 29 ianuarie
Președinta USR, Elena Lasconi, a precizat joi că se va întâlni pe 29 ianuarie cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru a discuta despre candidatura la prezidențiale. 'Am intrat în turul doi. Nu văd cum eu aș putea să mă răzgândesc. Dar sunt un om rațional. O să am și o întâlnire cu Nicușor Dan (...), a
Ninel Peia (S.O.S. România) propune măsuri pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului
Senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului, propune printr-un memorandum, pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului, crearea unui grup de lucru pentru restructurare, plăți compensatorii pentru angajații care decid să părăsească instituția și pensionare anticipată. Solicitarea lui Ninel Peia es
MAE: Cetățeanul român expulzat din Serbia este în siguranță; Ambasada de la Belgrad a solicitat clarificări
Cetățeanul român care a fost expulzat din Serbia este în siguranță, iar Ambasada României la Belgrad a solicitat clarificări autorităților din țara vecină privind motivele pentru care au fost luate aceste măsuri, informează, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Este vorba de un incident petrecut în Republica Serbia