logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Declaraţie comună România-SUA la finalul unei noi reuniuni a Dialogului Strategic între cele două ţări

Imagine din galeria Agerpres

Cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, desfăşurată marţi, la sediul MAE, a fost finalizată prin adoptarea unei Declaraţii comune a celor două state unde se evidenţiază ca principală concluzie importanţa unităţii transatlantice în prevenirea oricărei viitoare agresiuni şi permiterea atingerii întregului potenţial al Mării Negre ca o conexiune strategică între Europa şi Asia Centrală.

Potrivit unui comunicat al MAE, sesiunea Dialogului Strategic, condusă de secretarul de stat pentru afaceri strategice român, Iulian Fota, şi adjunctul principal al asistentului secretarului de stat american, Dereck Hogan, a examinat stadiul colaborării şi liniile principale ale cooperării bilaterale în domeniile majore ale Parteneriatului Strategic România-SUA: politic, apărare, energie, economie, consolidarea relaţiilor interpersonale.

Totodată, agenda Dialogului Strategic a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum proiectele strategice în domeniul energiei nucleare şi perspectivele producţiei de energie regenerabilă, accederea ţării noastre în programul Visa Waiver, aspecte de interes prioritar în colaborarea economică şi comercială, cooperarea în domeniile judiciar şi poliţienesc, combaterea traficului de fiinţe umane, procesul de accedere a României la OCDE.

La finalul celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii cele două delegaţii au adoptat o Declaraţie comună.

În textul Declaraţiei se evidenţiază faptul că Dialogul Strategic SUA - România a avut loc pe fondul celei mai grave ameninţări la adresa securităţii euroatlantice din ultimele decenii.

"La un an de la declanşarea războiului nejustificat şi neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ne confruntăm cu provocări la adresa securităţii europene, cu efecte de amploare pentru poporul ucrainean şi efecte globale cu privire la securitatea energetică şi alimentară. Invazia brutală lansată de Federaţia Rusă este un atac la adresa suveranităţii Ucrainei şi la ordinea internaţională bazată pe reguli", se precizează în document.

Se menţionează că delegaţiile română şi americană au acordat o atenţie specială riscului potenţial al acţiunilor destabilizatoare ale Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securităţii şi stabilităţii Republicii Moldova.

"România şi Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităţilor alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-şi consolida rezilienţa politică şi economică, de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială şi de a continua procesul de integrare europeană. Rămânem angajaţi în susţinerea principiilor independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi respectarea dreptului internaţional, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ca bază a arhitecturii de securitate euroatlantice", se spune în Declaraţia comună.

În acelaşi timp, România şi Statele Unite au analizat progresele înregistrate în cadrul Dialogului Strategic, inclusiv eforturile comune de sprijinire a Ucrainei, a poporului ucrainean şi a regiunii extinse.

"România şi Statele Unite subliniază importanţa critică a porturilor româneşti de la Marea Neagră şi de pe Dunăre pentru comerţul Ucrainei. Statele Unite salută leadership-ul României în creşterea substanţială a capabilităţilor de procesare şi de tranzit, în mod special prin creşterea mai mult decât dublu a capacităţii de tranzit pe Canalul Sulina, şi rămân angajate în identificarea unui sprijin adecvat pentru eforturile continue ale României în acest sens", se arată în Declaraţia comună.

Conform Declaraţiei comune, ca principală concluzie a Dialogului Strategic, România şi Statele Unite evidenţiază importanţa unităţii transatlantice în prevenirea oricărei viitoare agresiuni şi permiterea atingerii întregului potenţial al Mării Negre ca o conexiune strategică între Europa şi Asia Centrală.

"Cele două părţi au subliniat importanţa acordării unei atenţii speciale cooperării în cadrul NATO, pentru o consolidare mai puternică a apărării şi descurajării în regiunea Mării Negre, o zonă de importanţă strategică pentru Alianţă. Cele două părţi au evaluat cooperarea bilaterală în domeniul energiei, luând notă de progresul semnificativ înregistrat în proiectele-fanion: proiectele nucleare civile de la Cernavodă şi reactorul modular de mici dimensiuni de la Doiceşti. Au subliniat relevanţa crescută a acestor proiecte pentru rezilienţa regiunii Mării Negre, în contextul încercărilor Rusiei de a utiliza aprovizionarea cu energie ca armă", se susţine în Declaraţia comună.

Nu în ultimul rând, conform documentului, România şi Statele Unite rămân angajate să lucreze împreună pentru sprijinirea eforturilor României de a îndeplini criteriile stabilite prin lege pentru admiterea ţării noastre în programul Visa Waiver. Dialogul care a fost iniţiat în 2021 pe acest subiect, la nivel de experţi şi la nivel politic, va continua.

Declaraţia subliniază că această a opta rundă a Dialogului Strategic găzduită la Bucureşti a inclus reprezentanţi la nivel înalt ai ambelor guverne.

"Sesiunea a inclus întrevederi ale grupurilor de lucru înfiinţate în cadrul Dialogului Strategic: securitate regională şi cooperare politică şi militară; evoluţii regionale politice şi economice; cooperare economică bilaterală privind infrastructura, investiţiile şi comerţul; energie; cooperare în domeniile justiţie şi afaceri interne; şi consolidarea relaţiilor interpersonale", se mai arată în declaraţie.

La reuniune au mai participat reprezentanţi de rang înalt şi experţi din instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, precum şi oficiali americani de rang înalt din partea Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, şi Departamentului Comerţului. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editori online: Adrian Dădârlat, Alexandru Cojocaru)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citiţi şi:

 

Dereck Hogan: SUA - angajate să sprijine România să se alăture programului de vize cât mai curând posibil

 

Dereck Hogan: Acţiunile de destabilizare din Republica Moldova nu sunt surprinzătoare; Rusia va continua cu astfel de tactici

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Politic 11-04-2025 21:20

Prezidențiale2025/ Simion spune că Ponta ''a mințit' că a mers să îl ''scoată'' din Republica Moldova la solicitarea unor ''structuri''

Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat, vineri, că Victor Ponta, contracandidatul său, a 'mințit' când a afirmat că a mers să îl 'scoată' din Republica Moldova pentru că l-au 'rugat niște structuri românești'. 'A mințit, la fel cum a mințit când a vorbit despre inundațiile

Politic 11-04-2025 20:50

Prezidențiale2025/INTERVIU Sebastian Popescu: România are nevoie de un președinte care să unească și să transmită încredere în instituțiile statului

România, în acest moment, are nevoie de un președinte care să unească românii și să transmită încredere în instituțiile statului, a declarat candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian-Constantin Popescu, într-un interviu acordat, vineri, AGERPRES. Printre deciziile pe care le-ar lua în primele

Politic 11-04-2025 17:22

Prezidențiale2025/ INTERVIU Lavinia Șandru: Nu am făcut parte niciodată din sistem, tocmai de aceea pot să mă lupt cu el

Lavinia Șandru, candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale din luna mai, a intrat în cursa electorală cu proiectul 'România Reală', principala temă fiind stoparea abuzurilor. Aceasta subliniază, într-un interviu acordat AGERPRES, că nu a făcut parte niciodată din sistem și tocmai de aceea se

Politic 11-04-2025 17:14

VIDEO Prezidențiale2025/ AEP lansează campania 'Informează-te corect și doar din surse oficiale'

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat campania 'Informează-te corect și doar din surse oficiale'. 'În contextul amenințărilor actuale la adresa integrității proceselor electorale democratice, cauzate de răspândirea de conținut fals și manipulator în mediul online și având în vedere perioada

Politic 11-04-2025 17:08

Atenționare de călătorie MAE: Serbia - miting de amploare la Belgrad și alte orașe mari

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că, sâmbătă, în capitala Belgrad este programat un miting de amploare, zona centrală fiind închisă traficului. Vor fi afectate semnificativ unele artere impo

Politic 11-04-2025 16:25

Ministerul Dezvoltării a virat aproape 66 de milioane lei pentru obiective finanțate prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 65.861.345,77 de lei pentru 138 de obiective realizate prin componentele C10 - Fondul local și C15 - Educație, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, vineri, ministrul Cseke Attila. Astfel, pentru Compon

Politic 11-04-2025 15:03

Bihor: Primul candidat admis la președinția CJ, vacantată de Ilie Bolojan, este Ciprian Blejan (AUR)

Primul aspirant la președinția Consiliului Județean care și-a depus candidatura și a fost admisă de BEJ este liderul Partidului Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) Bihor, Ciprian Blejan. 'Mi-am depus ieri candidatura pentru președinția Consiliului Județean cu gândul să ne apropiem mai mult de oameni, nu doar de betoane și d

Politic 11-04-2025 14:13

Prezidențiale2025/Lasconi: Nu sunt de vânzare și nu sunt monedă de schimb pentru nimeni

Candidata la alegerile prezidențiale Elena Lasconi a declarat, vineri, că nu este 'de vânzare' și nici 'monedă de schimb' pentru nimeni, menționând că va continua să lupte, chiar dacă 'gașca' i-a blocat ilegal accesul la banii de campanie și nu crede că va avea acces nici măcar în sediul USR. 'O să

Politic 11-04-2025 13:36

Prezidențiale2025/ Antonescu: Un președinte pro-occidental - o garanție că relația dintre Chișinău și București va continua

Candidatul Alianței Electorale ''România Înainte'', Crin Antonescu, a declarat vineri că un președinte pro-occidental reprezintă o garanție că relația dintre Chișinău și București va continua, afirmație făcută cu ocazia unei vizite în capitala Republicii Moldova. ''Rezultatul alegerilor de la București

Politic 11-04-2025 13:29

Prezidențiale2025/ Lavinia Șandru propune ca victimele abuzurilor instituțiilor statului să primească cel puțin 10.000 de euro

Candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale, Lavinia Șandru, propune ca românii care sunt victime ale abuzurilor să fie despăgubiți cu suma minimă de 10.000 de euro, urmând ca statul să recupereze ulterior banii de la ''abuzatori''. Propunerea vizează ca ''fiecare româ

Politic 11-04-2025 13:10

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Coaliția se face că taie cheltuielile și cu cealaltă mână crește taxele; este un scandal

România nu-și mai permite un deficit bugetar de aproape 8% din PIB, iar cheltuielile statului trebuie reduse urgent, apreciază primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. El acuză coaliția de guvernare de faptul că ''se face că taie cheltuielile'', iar ''cu cealaltă mână

Politic 11-04-2025 12:41

Bolojan: Educația financiară nu este un avantaj, ci o necesitate

Președintele interimar Ilie Bolojan afirmă că educația financiară este o componentă esențială într-o societate modernă și funcțională și subliniază că aceasta nu este un avantaj, ci o necesitate, mesaj transmis, vineri, la un eveniment organizat la sediul Băncii Naționale a României. ''Educația financiară este o componentă

Politic 11-04-2025 12:30

Prezidențiale2025/ Moșteanu: Sper ca Elena să înțeleagă că miza României e mai mare decât simplul orgoliu al dânsei

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, și-a exprimat speranța, vineri, ca lidera USR, Elena Lasconi, să renunțe la campanie și să îl susțină pe candidatul independent Nicușor Dan, astfel încât alegerile prezidențiale să nu fie câștigate de George Simion sau Victor Ponta. ''Eu încă aștept și spe

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Politic 11-04-2025 12:07

VIDEO Ciolacu: Educația financiară - prioritate absolută; deciziile economice greșite pot avea consecințe devastatoare

Educația financiară devine o prioritate absolută într-o lume în care deciziile economice greșite pot avea consecințe devastatoare, a declarat, vineri, premierul Marcel Ciolacu, la Forumul Educației Financiare. Ciolacu a menționat că în ultima săptămână bursele lumii au fost zguduite de volatilitatea extremă alimentată d