VIDEO Iohannis: Am convenit să facem paşi decisivi privind interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi R. Moldova
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că a convenit cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu, realizarea unor paşi decisivi în ceea ce priveşte interconectarea reţelelor de energie electrică din cele două ţări.
"În cadrul consultărilor noastre am abordat şi subiectul securităţii energetice a Republicii Moldova. După cum cunoaşteţi, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populaţia resimte deja şocurile creşterilor masive ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Am trecut în revistă evoluţiile pe acest subiect şi opţiunile de sprijin în plan bilateral. În context, am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa comună cu Maia Sandu.
Iohannis a menţionat că discuţiile au vizat modalităţile în care efectele războiului din Ucraina "pot fi resimţite cât mai puţin" de către cetăţenii Republicii Moldova.
"Relaţia noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Aşadar, în discuţiile de astăzi, am abordat modalităţile în care efectele acestui război pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţenii Republicii Moldova", a adăugat preşedintele.
El a felicitat-o pe Maia Sandu pentru obţinerea de către Republica Moldova, cu prilejul Consiliului European din iunie, a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
"Este o reuşită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reuşită pentru care şi România a luptat, pentru că şi pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă", a mai spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a dat asigurări că "România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune", menţionând că drumul pe care Chişinăul îl are pe calea integrării europene "nu este unul uşor".
"Parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept şi către o societate modernă, prosperă şi întemeiată pe valorile democratice europene. Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, şi lansată de către miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei, este un instrument care a reuşit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european şi internaţional pentru Chişinău", a evidenţiat Iohannis.
Potrivit preşedintelui, "România a sprijinit activ şi demersurile recente la nivel european de susţinere a economiei Republicii Moldova în actualul context", printre acestea se numără măsurile pe linia liberalizării comerţului cu Republica Moldova pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri.
"Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creşterea consistentă a schimburilor comerciale", a informat Klaus Iohannis.
El i-a transmis preşedintelui Republicii Moldova că România va continua să se implice în acordarea şi mobilizarea de asistenţă concretă în beneficiul Moldovei.
"Urmărim ca Republica Moldova să poată depăşi cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă şi să transpună în practică în mod eficient reformele ambiţioase asumate de autorităţile de la Chişinău. În ceea ce priveşte Acordul privind asistenţa financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, mă bucur să constat că implementarea acestuia a fost deja demarată prin patru mari proiecte care vizează achiziţia de autobuze şcolare, investiţii în infrastructura de apă şi canalizare, în domeniul mass-media şi, respectiv, în dotarea laboratoarelor şcolare. Acestea sunt proiecte cu impact direct pentru cetăţenii Republicii Moldova", a mai arătat Klaus Iohannis.
Preşedintele Republicii Maia Sandu, care efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis, a fost primită cu onoruri militare la Palatul Cotroceni. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
VIDEO Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în România
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Crin Antonescu: Călin Georgescu este o variantă de neacceptat, periculoasă pentru România
Candidatul la prezidențiale anunțat de coaliția PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, a declarat, marți, că prezența publică a lui Călin Georgescu este mai degrabă a unei 'fantome' și a susținut că posibilitatea ca acesta să ajungă șef al statului reprezintă o 'variantă de neacceptat, periculoasă' pentru România. 'Călin Georg
Antonescu: Pentru cauza democrației și a stabilității, ar fi fost mai bine ca Iohannis să-și încheie mandatul
Candidatul anunțat de coaliția PSD-PNL-UDMR pentru alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat marți că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să-și încheie mandatul după constituirea noului Parlament, punctând că acesta 'nu funcționează măcar la nivelul comunicării publice'. 'Pentru cauza democrației, pentru
Emanuel Ungureanu (USR): AJPIS cere relocarea copiilor din centrele de la Târgu Mureș, dar unde?
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș relocarea celor peste 60 de copii cu dizabilități din cele patru centre din Târgu Mureș în 30 de zile, însă nu se știe
Senat: AUR condamnă refuzul majorității parlamentare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea AUR pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului și cere să își exercite rolul său fundamental, de 'for reprezentativ al poporului român'.
Emanuel Ungureanu (USR): Depun un proiect de lege pentru monitorizarea video în centrele de tip social
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, după vizitarea celor patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități unde Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a reclamat 'nereguli grave', că urmează să depună un proiect de lege pentru monitorizarea video a modului de îngrijire a copiilor bolnavi în centrele de tip
Sindicatele funcționarilor publici parlamentari, personalului contractual și șoferilor - dezacord ferm față de măsurile de reorganizare a Senatului
Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României au transmis, marți, dezacordul 'ferm' față de măsurile de reorganizare a instituției și de reducere a numărului de angajați, propuse de președintele Senatului, Ilie Bolojan, și secretarul general, Mario Ovidiu Oprea.
Cazanciuc: Schema de funcționare a Senatului, redusă cu 24%; parte din angajați vin și pleacă cu demnitarii
Conducerea Senatului a adoptat, marți, două memorandumuri prin care schema de funcționare a instituției se reduce cu 24% - de la 796 de posturi, din care aproximativ 30 sunt libere, la 610 posturi -, iar cheltuielile privind întreținerea autoturismelor vor fi diminuate, a informat vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc. 'Cu sigu
Senat: Mandatul de senator al lui Laurențiu Țepeluș, validat
Senatul a validat, marți, în plen, în sesiune extraordinară, mandatul de senator al lui Laurențiu Țepeluș (PSD), după ce Lucian Romașcanu a demisionat în decembrie din Parlament, optând pentru a rămâne președintele Consiliului Județean Buzău. Ulterior validării mandatului, Țepeluș a depus jurământul.
Lasconi: USR va depune o propunere legislativă pentru modificarea Codului penal în legătură cu fapte de corupție
Președinta USR, Elena Lasconi, anunță că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea Codului penal referitor la termenul de prescripție pentru mai multe infracțiuni de corupție. Justiția 'trebuie să facă dreptate pentru toți, nu să protejeze corupții', scrie lidera USR, marți, pe F
Fechet: Apa Mării Negre - monitorizată; autoritățile să fie pregătite după incidentul naval din Kerci
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat marți, la Constanța, la o prelevare de probe din apa Mării Negre, monitorizare care se face mai ales în contextul poluării după accidentul naval din strâmtoarea Kerci, cu scopul ca autoritățile din țara noastră să fie pregătite în cazul unei eventuale poluări. Fechet a afirmat c
Fenechiu: Conducerea Senatului analizează, de la ora 16,00, reorganizarea activității instituției; propunere - reducerea cu 24% a personalului
Biroul permanent al Senatului va analiza, marți, de la ora 16,00, două memorandumuri de reorganizare a activității instituției și de reducere a cheltuielilor, a afirmat, marți, liderul grupului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu. 'Sunt două memorandumuri: unul de reorganizare a activității Senatului și altul de reducere a cheltuielilor.
Kelemen Hunor: Sunt convins că Antonescu are prima șansă să intre în turul al doilea al prezidențialelor
Candidatul coaliției, Crin Antonescu, va intra în turul al doilea al prezidențialelor și atunci ar trebui să-l și câștige, a declarat, marți, președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'În coaliție, noi am stabilit, există un acord de coaliție. Sunt convins că Antonescu are prima șansă să intre în turul doi, din toți candida
Kelemen Hunor: Dovezile privind anularea alegerilor ar trebui să vină de la instituția prezidențială
Dovezile privind anularea alegerilor ar trebui să vină de la instituția prezidențială, a afirmat, marți, președintele UDMR, Kelemen Hunor. Întrebat, la Antena 3 CNN, dacă ar trebui să vină și acele dovezi privind anularea alegerilor, Kelemen Hunor a răspuns: 'Categoric. Și eu aștept acest lucru. De la președinte. N-ai de la cine, nu
Prezidențiale2025/ AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR privind OUG pentru organizarea alegerilor
Alianța pentru Unirea Românilor cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență pentru organizarea alegerilor prezidențiale, considerând că modificările aduse legislației electorale au fost 'adoptate în mod netransparent' și 'afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor rom
Suceava: Gheorghe Flutur a demisionat din funcția de președinte al filialei PNL
Președintele organizației județene Suceava a Partidului Național Liberal (PNL), Gheorghe Flutur, și-a anunțat, marți, demisia din această funcție. Decizia vine pe fondul pierderii atât a alegerilor pentru funcția de președinte al CJ Suceava, cât și a alegerilor prezidențiale. Într-o declarație de presă făcută marți, Flutur susț