VIDEO Aurescu a prezentat în Consiliul de Securitate al ONU contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului din Ucraina
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei, în cadrul dezbaterii pe tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", informează Ministerul Afacerilor Externe.
Aurescu a participat joi, la invitaţia secretarului de stat american Antony Blinken, la dezbaterea deschisă organizată de SUA, ţară care deţine preşedinţia pe luna în curs a Consiliului de Securitate ONU.
"Dezbaterea deschisă a CS ONU organizată de SUA a avut ca obiectiv analizarea modalităţilor de coagulare şi eficientizare a eforturilor internaţionale pentru a reduce impactul crizei alimentare globale asupra păcii şi securităţii internaţionale, ale cărei efecte sunt exacerbate de impactul provocat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Ministrul (...) Bogdan Aurescu a salutat oportunitatea organizării reuniunii şi a reiterat în plenul Consiliului de Securitate al ONU condamnarea de către România, în termenii cei mai fermi, a agresiunii militare legale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei", se arată într-un comunicat al MAE transmis AGERPRES.
Sursa citată precizează că, referindu-se la situaţia umanitară din Ucraina aflată în continuă deteriorare, oficialul român a reafirmat solidaritatea ţării noastre cu poporul ucrainean şi a prezentat sprijinul umanitar acordat refugiaţilor, menţionând hub-ul umanitar de la Suceava, funcţional din luna martie.
Aurescu a atras atenţia că România a facilitat acordarea sprijinului internaţional pentru statul vecin, inclusiv prin autorizarea rapidă a solicitării Programului Mondial Alimentar de stabilire a prezenţei sale temporare în România pentru acordarea de ajutor refugiaţilor ucraineni.
"În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat implicaţiile complexe ale conflictului militar declanşat de Rusia, inclusiv din perspectiva securităţii alimentare, pentru multe state din diverse regiuni ale lumii. Totodată, a subliniat conexiunea între insecuritatea alimentară, generată inclusiv de creşterea preţurilor la alimente la nivel global, şi fenomenele de tulburări sociale, cu riscuri aferente la adresa păcii şi securităţii internaţionale. De asemenea, a argumentat importanţa abordării cu prioritate a chestiunilor corelate insecurităţii alimentare şi prin sublinierea conexiunii dintre asigurarea fluxului sistemelor alimentare şi progresul în domeniul protecţiei climei, finanţării dezvoltării şi al altor priorităţi cuprinse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă", se menţionează în comunicat.
Ministrul român a informat statele ONU cu privire la eforturile întreprinse de România, care vizează atât susţinerea economiei ucrainene, cât şi limitarea efectelor crizei alimentare la nivel global prin oferirea de rute alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, inclusiv prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile româneşti de la Dunăre. El a reiterat apelul la mobilizarea unui efort cât mai larg la nivel internaţional, pentru realizarea unui coridor de transport, inclusiv maritim, care să implice şi rutele şi porturile româneşti, pentru a uşura realizarea exporturilor ucrainene către destinaţii terţe.
Şeful diplomaţiei române a anunţat, totodată, că România va găzdui, începând cu anul 2023, un Centru Regional de Agrometeorologie pentru Europa, aprobat de Organizaţia Meteorologică Mondială, evidenţiind importanţa coagulării şi eficientizării eforturilor de tip multilateral, inclusiv de la nivelul ONU, pentru coordonarea răspunsului internaţional la efectele pe scară largă ale războiului din Ucraina, inclusiv în domeniul securităţii alimentare.
"Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a respins în termeni fermi acuzaţiile complet nefondate lansate de reprezentantul Federaţiei Ruse în cadrul dezbaterii potrivit cărora ar exista o 'înţelegere' ca Ucraina să exporte cereale către Occident contra asistenţei militare acordate Ucrainei. Şeful diplomaţiei române a atras atenţia că nu este prima dată când Federaţia Rusă încearcă să propage astfel de informaţii complet eronate, autorităţile române reacţionând prompt pentru a le respinge ca false şi manipulatorii", precizează MAE.
În încheiere, Bogdan Aurescu a făcut apel la orientarea deciziilor şi acţiunilor viitoare ale ONU şi ale statelor membre în vederea construirii unui sistem alimentar sustenabil, accesibil şi sigur la nivel global. El a evidenţiat şi rolul actorilor neguvernamentali, în special al societăţii civile şi al sectorului privat, în dezvoltarea rezilienţei şi în abordarea insecurităţii alimentare la nivel mondial.
Potrivit MAE, la eveniment au participat înalţi demnitari din 75 de ţări, reprezentanţi ai statelor membre ale Consiliului de Securitate, precum şi ai altor state din diverse regiuni ale lumii. De asemenea, au participat şi prezentat analize asupra tematicii în discuţie Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, David Beasley şi directorul general al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, Qu Dongyu.
"Înalţii oficiali ai ONU au informat cu privire la legătura directă, bidirecţională, dintre conflicte şi insecuritatea alimentară, subliniind exacerbarea fenomenului insecurităţii alimentare în contextul impactului global al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, şi au avansat măsuri pe care ONU le are în vedere ca răspuns la provocările rezultate de aceste fenomene. Miniştrii de externe care au luat cuvântul au evocat situaţia gravă la nivel global generată de insecuritatea alimentară, deteriorată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei şi s-au concentrat pe acţiunile imediate pe care statele membre ONU le pot lua, individual şi colectiv, pentru atenuarea insecurităţii alimentare, inclusiv modalităţi de combatere a efectelor crizei energetice şi financiare", se mai arată în comunicat. AGERPRES/(AS - editor: George Onea, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Ministerul Afacerilor Externe
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tîlvăr: Regiunea Mării Negre - rol crucial în asigurarea securității europene și transatlantice
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere, marți, cu James O'Brien, asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, în cadrul căreia a evidențiat rolul 'crucial' al regiunii Mării Negre în asigurarea securității europene și transatlantice, în contextul continuării războ
Burduja: Din 280 de posturi ocupate în minister, între 10% și 20% dintre colegi vor pleca acasă
Reorganizarea la nivelul Ministerului Energiei a fost demarată săptămâna trecută iar din cele 280 de posturi ocupate în instituție, între 10% și 20% dintre angajați vor pleca acasă, în urma concursurilor pe care le vor susține, a anunțat, marți, ministrul de resort, Sebastian Burduja. 'Durează cam două luni, inclusiv adoptarea &icir
AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr
Hurezeanu - întrevedere cu un asistent al secretarului de stat al SUA: A apreciat contribuția americană la securitatea și apărarea Flancului estic
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, l-a primit, marți, pe James O'Brien, asistent pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului american de stat, prilej cu care a apreciat contribuția SUA la securitatea și apărarea Flancului estic al NATO, precum și la dezvoltarea abordării strategice privind regiunea Mării Negre. Potriv
George Simion, ales vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR)
Președintele AUR, George Simion, a fost ales, marți, la Bruxelles, cu unanimitate de voturi, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), în cadrul unui congres organizat de această formațiune politică, informează AUR. 'Am fost ales azi în calitate de vicepreședinte al European Conservativ
USR solicită Guvernului controale în echipe mixte medical-social, în centrele pentru copii cu dizabilități
USR îi cere premierului Marcel Ciolacu să dispună de urgență ca Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii să efectueze controale comune în toate centrele destinate copiilor cu dizabilități. 'Drame precum cea din centrele rezidențiale din Târgu Mureș, unde 63 de copii cu dizabilități au fost găsiți în condiții inuman
Premierul - întrevedere cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia; discuțiile au vizat aprofundarea Parteneriatului strategic
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut marți, la Palatul Victoria, o întrevedere cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia, James O'Brien, discuțiile fiind axate pe progresele realizate în aprofundarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA în domeniile securității, economiei și Visa Waiver.
Luminița Odobescu - consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului; Constantin-Bogdan Matei - președinte al Agenției Naționale pentru Sport
Luminița Odobescu, fost ministru al Afacerilor Externe și fost consilier pentru afaceri europene al președintelui Klaus Iohannis, a fost numită consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, potrivit unei decizii publicate luni în Monitorul Oficial. Tot la Cancelaria Prim-ministrului, au fost numiți în calitate de consilieri de sta
Lulea (AUR): Vom continua cu diverse forme de protest; în fiecare săptămână va exista o reacție la abuzurile guvernării
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va organiza săptămânal diverse forme de protest ca reacție la 'abuzurile' actualei guvernări, a declarat, luni, prim-vicepreședintele partidului, Marius Lulea, într-o conferință de presă. 'Vom continua cu diverse forme de protest, săptămâna viitoare vor fi organizate proteste la nivel de
Remus Pricopie: Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către 'candidatul comun' nu se va realiza cu ușurință
Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către 'candidatul comun' nu se va realiza cu ușurință, susține rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie. 'Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către 'candidatul comun' nu se va realiza cu ușurință, nu oricum și nu de la sine, așa cum s-a estima
Bolojan: Înainte de a crește orice fel de taxe, să facem tot ce ține de noi pentru a reduce cheltuielile
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că înainte de a crește orice fel de taxe este nevoie să se facă o reducere a cheltuielilor de funcționare ale statului. El a fost întrebat despre propuneri privind o impozitare mai mare pe veniturile mai mari de 5.000 de euro și posibilitatea comasării impozitului pe venit cu CASS-ul.
USR cere demararea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului: Am devenit țara mandatelor expirate
USR cere conducerii Parlamentului să demareze de urgență procedura de numire a unui nou Avocat al Poporului, în condițiile în care mandatul Renatei Weber la conducerea instituției a expirat 'cu mai bine de jumătate de an în urmă'. USR o acuză pe Renate Weber că 'a încetat de mult' să fie Avocatul Poporului, devenind &ici
PNL: Partidele și societatea civilă să facă mecanisme de consultare și coordonare privind apărarea democrației de interferențe străine
PNL a făcut, luni, un apel către partidele politice și societatea civilă 'de a-și crea mecanisme de consultare și coordonare pe tema apărării democrației de interferențe străine, mecanisme care să gândească cele mai bune răspunsuri concertate în fața interferențelor și dezinformării permanente'. 'Spațiul online românesc este &icir
Bolojan despre reorganizarea administrativ-teritorială: Susținem orice formă care îmbunătățește lucrurile
Liberalii susțin orice proiect care face administrația mai eficientă, a declarat, luni, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, cu privire la un proiect de reorganizare teritorial-administrativă a țării anunțat de PSD, precizând că este nevoie de un acord în coaliție. 'Orice proiect care face ca administrația din România să fie mai e
Lasconi: Iohannis, chiriaș ilegal la Cotroceni de 23 de zile
Președintele Senatului este cel care ar trebui să conducă interimar România, a transmis, luni, lidera USR, Elena Lasconi, potrivit căreia Klaus Iohannis poate fi considerat în acest moment un 'chiriaș ilegal' la Palatul Cotroceni. Cu fiecare zi în care Iohannis și 'tandemul' PSD-PNL 'continuă să fie la butoane', tensiu