Premierul Ciucă - întrevedere cu preşedintele Consiliului European; a prezentat angajamentul privind consolidarea coeziunii la nivel UE
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezentat, în cadrul întrevederii pe care a avut-o luni, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, principalele priorităţi ale Guvernului şi a oferit asigurări privind angajamentul României de a sprijini în continuare, ca stat "profund" ataşat proiectului european şi valorilor sale fundamentale, eforturile de consolidare a coeziunii şi convergenţei la nivelul UE.
Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis marţi AGERPRES, Ciucă şi Michel au avut un schimb de opinii cu privire la priorităţile agendei europene, inclusiv în contextul discuţiilor recente de la nivelul liderilor UE pe o serie de dosare de actualitate precum gestionarea pandemiei de COVID-19, evoluţia preţurilor la energie şi impactul acestora asupra obiectivelor vizând tranziţia verde, perspectivele politicii europene de securitate şi apărare, respectiv evoluţiile din Vecinătatea Estică.
"Prim-ministrul României a prezentat principalele priorităţi ale Guvernului şi a oferit asigurări privind angajamentul României de a sprijini în continuare, ca stat profund ataşat proiectului european şi valorilor sale fundamentale, eforturile de consolidare a coeziunii şi convergenţei la nivelul Uniunii. În context, prim-ministrul Nicolae Ciucă a exprimat disponibilitatea deplină a Guvernului României de a coopera deschis cu instituţiile europene pentru promovarea acestor obiective şi pentru avansarea de soluţii şi instrumente menite să contribuie la întărirea rezilienţei Uniunii în perioada post-criză. Exprimând ataşamentul pentru valorile statului de drept, premierul Ciucă a reiterat determinarea autorităţilor române de a continua lupta anticorupţie, menţionând relevanţa în acest sens a recent adoptatei Strategii Naţionale în domeniu", se arată în comunicat.
Prim-ministrul şi preşedintele Consiliului European au evidenţiat importanţa continuării eforturilor comune pentru gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19, cu accent pe consolidarea rezilienţei în domeniul sanitar, precum şi pentru implementarea deplină a instrumentelor europene care să permită relansarea economică, în paralel cu procesul de tranziţie verde şi digitală.
Şeful Executivului a reiterat importanţa acordată de Guvernul de la Bucureşti obiectivului finalizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi aderării României la spaţiul Schengen.
El a evidenţiat importanţa procesului de redresare economică, ca bază pentru avansarea politicilor şi obiectivelor europene, apreciind rolul pe care Planul european de Redresare şi Rezilienţă.
Premierul a prezentat priorităţile majore ale României pentru perioada următoare care vizează atât realizarea infrastructurii de bază în multiple domenii, cât şi adaptarea la procesele de transformare de la nivel european în domeniul digital şi al schimbărilor climatice.
Potrivit comunicatului Guvernului, Ciucă s-a referit la oportunităţile de dezvoltare şi orientare spre viitor pe care procesul de tranziţie ecologică le oferă statelor membre, subliniind, totodată, şi necesitatea de a gestiona provocările inerente de o manieră echilibrată şi echitabilă, astfel încât să nu fie adâncite diferenţele de dezvoltare în interiorul UE, iar realităţile diferite din statele membre să fie luate în considerare.
"În context, prim-ministrul Nicolae Ciucă a subliniat importanţa pe care resursele de gaze naturale şi energia nucleară o au în susţinerea activităţii economice de la nivel naţional, pentru România fiind esenţială menţinerea rolului acestora în procesul de tranziţie. El a menţionat importanţa adoptării cât mai curând a actului delegat complementar privind taxonomia, care să includă gazul natural şi energia nucleară", a transmis Guvernul.
Cei doi oficiali au salutat, totodată, rezultatele recentului Summit al Parteneriatului Estic, cu accent pe necesitatea implementării obiectivelor agreate cu acest prilej. Premierul a reafirmat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi pentru procesul de reformă democratică, precum şi pentru asigurarea securităţii energetice, fiind necesară o acţiune coordonată a instituţiilor europene şi statelor membre, inclusiv România.
"În ceea ce priveşte situaţia de securitate privind Ucraina şi de la Marea Neagră, prim-ministrul Ciucă a subliniat necesitatea unei abordări unitare a UE, prin transmiterea unui mesaj ferm la adresa acţiunilor agresive şi destabilizatoare ale Rusiei, în conformitate cu concluziile Consiliului European de săptămâna trecută", se mai arată în comunicatul citat.
El a menţionat importanţa strategică a relaţiei transatlantice pentru promovarea obiectivelor împărtăşite şi gestionarea provocărilor comune, adăugând că o cooperare şi o coordonare strânsă UE - SUA au vocaţia de a contribui la consolidarea rolului global al Uniunii Europene.
Marţi, premierul Nicolae Ciucă are programate la Bruxelles întrevederi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedinţii executiv ai CE responsabili pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, şi pentru o economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis, precum şi cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: gov.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Raduly Robert Kalman - numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor; Carmen Moraru - la Ministerul Investițiilor
Carmen Moraru a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial. Aceasta a fost eliberată din funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor, se arată într-o altă decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu.
Cseke Attila: Problema demografică, una dintre cele mai importante; 75 de creșe vor fi predate beneficiarilor
Problema demografică a României reprezintă una dintre cele mai importante probleme care trebuie rezolvate, a declarat joi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. Într-o conferință de presă, susținută la sediul MDLPA, el a anunțat că în acest an vor fi predate beneficiarilor cel puțin 75 de c
Mihai Tudose: În februarie - congres pentru validarea candidatului la prezidențiale; facem un studiu mare
Președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Tudose, a declarat joi că în luna februarie va avea loc un congres în care va fi validat candidatul pentru alegerile prezidențiale. Tudose a fost întrebat dacă Crin Antonescu ar trebui să rămână candidatul coaliției la alegerile prezidențiale sau, mai degrabă, PSD va avea
Președintele Senatului - întrevedere cu vicepreședintele executiv pentru prosperitate și strategie industrială al CE
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene, angajamentul României de a contribui activ la consolidarea UE, accentuând necesitarea implementării reformelor și conturarea țării noastre dr
Simion: Nu cred că alegerile prezidențiale vor fi organizate pe 4 și 18 mai până nu văd Hotărârea de Guvern
Președintele AUR, George Simion, a declarat, miercuri, că, ''până nu vede Hotărârea de Guvern'', nu crede că alegerile prezidențiale vor fi organizate pe 4 și 18 mai, așa cum a decis coaliția de guvernare. ''Nu aveam nicio așteptare de la PSD care prin vocea lui Lucian Romașcanu a arătat azi clar direcția: p
Lasconi: Indiferent de data alegerilor, nu vor putea să evite inevitabilul - românii așteaptă altceva după 35 de ani
Președintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidențiale, politicienii de la putere ''nu vor putea să evite inevitabilul'', deoarece românii așteaptă ''altceva'' după 35 de ani. ''E bine că au stabilit, în sfârșit, o dată pentru alegeri. Dar rămân
Proiectul de buget pe 2025 - prezentat în coaliție până pe 27 ianuarie; în prima săptămână din februarie - adoptat de Parlament
Proiectul de buget de stat al României va fi prezentat în cadrul coaliției de guvernare până la data de 27 ianuarie. Formațiunile politice din coaliția de guvernământ au decis acest lucru, miercuri seara, în prima ședință din anul 2025, a informat PNL, într-un comunicat de presă. Potrivit surs
Coaliția a decis datele alegerilor prezidențiale - 4 mai și 18 mai; Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Formațiunile politice din coaliția de guvernământ au convenit, miercuri seara, ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe data de 4 mai, iar turul al doilea pe 18 mai. Potrivit unui comunicat de presă al PNL, Crin Antonescu rămâne candidatul comun al coaliției la funcția de președinte al României.
Vasile Dîncu: Dacă Antonescu este soluția cea mai bună și o adoptă alianța, eu nu mă împotrivesc
Europarlamentarul PSD Vasile Dîncu a afirmat, miercuri, că nu vrea să distrugă unitatea coaliției de guvernare, menționând că discuțiile din ultima vreme nu sunt despre Crin Antonescu, ci despre dificultatea de a găsi un candidat câștigător care să armonizeze electoratele a două partide care 's-au contrat și polarizat puternic în campania
Ministrul Afacerilor Externe: Din martie românii vor putea călători în SUA fără vize
Românii vor putea călători în SUA fără vize începând cu luna martie, urmând să fie necesară o notificare în platforma ESTA - Electronic System for Travel Authorization, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Șeful diplomației române a explicat că, după un ev
Romașcanu: Până la epuizarea căilor din instanță, probabil, nu trebuie luată o decizie cu privire la data alegerilor
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat, miercuri, că, atunci când va fi stabilită data alegerilor prezidențiale, trebuie să se țină cont de demersurile în Justiție ale lui Călin Georgescu. Romașcanu a menționat că primul punct de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a coaliției de guvernare se referă la
Cseke Attila: Cazinoul din Constanța - la un pas de redeschidere
Cazinoul din Constanța este la 'un pas de redeschidere', a anunțat, miercuri, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a precizat că a fost demarat procesul de recepție la terminarea lucrărilor de reabilitare la această clădirile emblematică a României. 'Lucrările au fost demarate în 2020, implementate și desăvâr
Birchall: Solicit CCR să constate vacantarea funcției de președinte al României
Ana Birchall a solicitat, miercuri, Curții Constituționale să constate vacantarea funcției de președinte al României și interimatul acestei funcții. 'România este în acest moment o țară arestată și transformată într-un cazinou de jocurile de culise și aranjamentele unora sau altora! Redați-ne ceea ce ne aparține: de
Marius Lulea (AUR): Reluarea alegerilor şi redarea românilor a dreptului fundamental de a alege reprezintă adevăratele urgenţe
Reluarea alegerilor şi redarea românilor a dreptului fundamental de a alege reprezintă adevăratele urgenţe, afirmă prim-vicepreşedinte AUR, Marius Lulea, într-un comunicat transmis luni AGERPRES. El califică situaţia actuală, în contextul anulării de către CCR a alegerilor prezidenţiale, drept "lovitură de stat".
Elena Lasconi: Statul român ne datorează răspunsuri privind anularea alegerilor prezidenţiale
Statul român le "datorează răspunsuri" cetăţenilor după anularea de către Curtea Constituţională a României (CCR) a alegerilor prezidenţiale, a declarat, luni, preşedinta USR, Elena Lasconi. "Acum fix o lună, alegerile prezidenţiale din România erau anulate. Nici astăzi nu ştim exact de ce! Decizia CCR de acum o lună ne-a &icir