LIVE UPDATE Parlament/ Miniştrii propuşi în Cabinetul Ciucă - audiaţi în comisiile reunite

Miniştrii propuşi să facă parte din Cabinetul Nicolae Ciucă sunt audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate ale Parlamentului
* UPDATE ORA 20,11 Audieri miniştri/Firea: România nu e singura ţară care are un Minister al Familiei;cred că e un pas înainte, democratic şi responsabil
România nu este singura ţară care are un Minister al Familiei, iar înfiinţarea acestuia reprezintă o evoluţie, nu o involuţie, un pas înainte, democratic şi responsabil, a declarat miercuri, la audierile din Parlament, Gabriela Firea, propusă pentru funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
* UPDATE ORA 19,24 Audieri miniştri/Dîncu: Ne-ar plăcea ca întreg statul român să fie la nivelul la care se află instituţia militară
Senatorul PSD Vasile Dîncu, propus pentru funcţia de ministru al Apărării, a afirmat, marţi, la audierile din Parlament, că i-ar plăcea ca statul român să fie la nivelul la care se află instituţia militară naţională în prezent. El a vorbit şi despre implicarea României în NATO. "E uşor să îţi pui insigna NATO la rever sau să scrie în CV că ai făcut foarte multe simpozioane sau ai fost la cursurile NATO, dar cred că pe noi ne defineşte şi ceea ce facem", a transmis senatorul PSD. Potrivit acestuia, România are "atâta Apărare câţi bani" are.
* UPDATE ORA 18,19 Audieri miniştri/Vasile Dîncu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale
Vasile Dîncu a primit, miercuri, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate.
Au fost întrunite 34 de voturi "pentru" avizul favorabil şi şase "împotrivă".
* UPDATE ORA 18,09 Budăi, despre limitarea la 24 de luni a angajării unei persoane cu salariul minim: Nu ne-am gândit neapărat la partea financiară
Coaliţia de guvernare nu s-a gândit neapărat la chestiunea financiară atunci când a propus în programul de guvernare limitarea la 24 de luni a angajării unei persoane cu salariul minim pe economie, a declarat, miercuri, ministrul desemnat pentru Muncă şi Protecţie Socială, Marius Budăi, în timpul audierilor parlamentare. Ministrul desemnat al Muncii a menţionat că scopul măsurii este introducerea angajaţilor necalificaţi, în acele 24 de luni, în programe de formare profesională.
* UPDATE ORA 18,01 Audieri miniştri/Gabriela Firea a primit aviz favorabil pentru mandatul de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse
Ministrul propus al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.
* UPDATE ORA 17,55 Audieri miniştri/Daniel Cadariu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Turismului
Daniel Cadariu a primit miercuri aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Cadariu a fost avizat pozitiv cu 32 de voturi "pentru" şi 12 "împotrivă" de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
* UPDATE ORA 17,34 Audieri miniştri/ Lucian Bode - aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne
Lucian Bode a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Avizul este consultativ.
* UPDATE ORA 17,17 Audieri miniştri/Florin Spătaru - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Economiei
Florin Spătaru a primit aviz favorabil, miercuri, pentru funcţia de ministru al Economiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 30 voturi "pentru" şi 19 "împotrivă" din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
* UPDATE ORA 14,23 Rafila: Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun
Alexandru Rafila, care a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a declarat miercuri că certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun. Întrebat, la Palatul Parlamentului, la ce incidenţe de răspândire a virusului ar trebuie să se renunţe la certificatul verde, Rafila a spus: "Vă dau doar un exemplu teoretic, lucrul ăsta nu l-am stabilit, am discutat în principiu cu specialişti de sănătate publică: introducerea, de exemplu, ar putea să fie după trei săptămâni de creştere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5. Retragerea ar fi o scădere similară, dar şi sub o incidenţă, să spunem, de 1 sau de 0,5, adică trebuie să găsim o incidenţă foarte scăzută, încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. Trebuie, în paralel, să nu renunţăm la încurajarea vaccinării, pentru că până la urmă trebuie să facem doar acest lucru, să încercăm să explicăm oamenilor că acest certificat verde este pentru protejarea sănătăţii, nu este un instrument opresiv. Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun".
Rafila a menţionat că parlamentarii nu încearcă să amâne dezbaterea proiectului cu privire la introducerea certificatului verde.
* UPDATE ORA 14,05 Audieri miniştri/ Grindeanu: Portul Constanţa, sub mandatul meu, nu va fi privatizat sub nicio formă
Portul Constanţa nu va fi privatizat sub nicio formă, sub mandatul meu, a afirmat, miercuri, la Parlament, Sorin Grindeanu, propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
"Avem o întreagă istorie legată de Portul Constanţa şi anume o întreagă poveste legată de interesele mai mult sau mai puţin strategice pe care le au alţii vizavi de Portul Constanţa. Vă asigur de un singur lucru şi să ţineţi minte: că Portul Constanţa, sub mandatul meu, nu va fi privatizat sub nicio formă. Ştiu anumite interese pe care pot să le aibă unii sau alţii, dar reprezintă un punct geostrategic important, cât şi un hub comercial cu un potenţial enorm", a susţinut Grindeanu, în timpul audierilor în cele două comisii de specialitate reunite.
* UPDATE ORA 14,00 Audieri miniştri/Roman: Încheierea proiectului RO-NET, la începutul anului viitor
Ministrul propus la Cercetare, Inovare şi Digitalizare, Florin Roman, a declarat, miercuri, că angajaţii din domeniul IT, cercetării, inovării şi digitalizării vor fi exceptaţi în continuare de la plata impozitului pe venit şi a arătat că intenţionează închiderea, la începutul anului viitor, a proiectului RO-NET, care prevede conectarea la internet, prin intermediul fibrei optice, a 700 de localităţi din zone izolate. El a arătat că acest proiect vizează aproximativ 180.000 de gospodări, 400.000 de cetăţeni şi 8.000 de firme private şi instituţii, dar că acesta are două impedimente pentru a fi recepţionat. El a mai arătat că mai există şi alte proiecte blocate.
De asemenea, ministrul propus a precizat că angajaţii din domeniul IT, cercetării, inovării şi digitalizării vor fi exceptaţi în continuare de la plata impozitului pe venit.
Printre priorităţi, ministrul propus a menţionat modernizarea reţelei Radiocom, centrarea Poştei Române pe nevoile clienţilor şi educaţia digitală.
Florin Roman şi-a prezentat şi activitatea profesională şi a arătat că nu a plecat "din aceste zone având sechele sau scheleţi în dulap".
* UPDATE ORA 13,57 Audieri miniştri/Barna Tanczos a primit aviz favorabil pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor
Ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Deputaţii din Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic , respectiv senatorii din Comisia pentru Mediu şi Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic au aprobat mandatul lui Tanczos cu 24 de voturi "pentru" şi 10 voturi "împotrivă".
* UPDATE ORA 13,56 Audieri miniştri/Grindeanu: Planul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport va fi aprobat în Guvern până la sfârşitul anului
Planul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a României, pe următorii 10 ani, în valoare de aproape 73 de miliarde de euro, se află în faza de negocieri la Comisia Europeană şi sperăm ca până la sfârşitul anului să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern, a declarat, miercuri, la Parlament, Sorin Grindeanu, propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
"România are nevoie de un salt de dezvoltare în infrastructura de transport pentru următorii 10 ani. Cu toţii avem nevoie de resurse financiare şi de un management profesionist al proiectelor şi un plan strategic pe termen lung şi de reforme totodată administrative, în conformitate inclusiv cu PNRR. Avem o strategie care a parcurs deja câţiva paşi, şi anume Planul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport 2020 -2030. Acest plan în acest moment a fost elaborat, trimis către Comisia Europeană şi se află încă în faza de negocieri, urmând ca până la sfârşitul anului acest plan investiţional pe următorii 10 ani să fie aprobat printr-o Hotărâre de Guvern. Acest plan a fost creat în corelaţie cu politicile actuale ale Comisiei Europene, ceea ce înseamnă finalizarea coridoarelor europene, protecţia şi conservarea mediului, implementarea de soluţii de digitalizare şi inovare în transport", a afirmat Sorin Grindeanu, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate reunite.
* UPDATE ORA 13,54 Audieri miniştri/ Bogdan Aurescu - aviz pozitiv pentru funcţia de ministru de Externe
Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
S-au înregistrat 31 de voturi pentru avizul pozitiv şi 11 voturi împotrivă din partea membrilor comisiilor reunite.
* UPDATE ORA 13,40 Adrian Câciu: Mi-aş dori să facem bugetul foarte repede
Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că şi-ar dori să realizeze bugetul pentru 2022 foarte repede, dar trebuie ancorat în programul de guvernare şi să ţină cont de situaţia din perspectivă macroeconomică.
"Vă primit că aceste răspuns vi-l voi da săptămâna viitoare cel mai devreme. Mi-aş dori să facem bugetul foarte repede, dar trebuie ancorat în ceea ce înseamnă şi programul de guvernare şi situaţia din perspectivă macroeconomică. Aţi fost obişnuiţi şi cu această viziune a expansiunii economice în care se află România. România nu se află într-o situaţie extraordinar de fericită chiar dacă cifrele ne arată o revenire economică mult peste aşteptări. Revenirea aceea economică este datorată unui efect de bază pe care l-am avut anul trecut şi unui puseu inflaţionist, mai ales pe partea de costuri care ne periclitează zona de cerere agregată, iar eu trebuie să găsesc, său noi împreună trebuie să găsim soluţii să ne menţinem în deficitele asumate cu Comisia Europeană, să finanţăm programul de guvernare şi să menţinem şi puterea de cumpărare la un nivel şi la nişte parametrii sustenabili", a declarat Adrian Câciu.
* UPDATE ORA 13,32 Audieri miniştri/ Virgil Popescu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Energiei
Virgil Popescu a primit miercuri aviz favorabil pentru portofoliul de la Ministerul Energiei, din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
S-au înregistrat 39 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
* UPDATE ORA 13,25 Audieri miniştri/Tanczos: Protecţia mediului nu este un domeniu care să dezbine, ci să aducă aproape toate forţele politice
Protecţia mediului nu este un domeniu care să dezbine, ci să aducă aproape toate forţele politice, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor din Parlament, ministrul desemnat al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
"Avem nevoie de politici noi în mai toate domeniile de activitate. Este nevoie de un consens la nivel politic. Protecţia mediului nu este un domeniu care să dezbine, ci unul care să aducă aproape toate forţele politice. Este nevoie de un angajament ferm. Trebuie să avem o abordare la nivel politic extrem de ambiţioasă. Să trecem peste "ce se poate", şi să facem mai mult de ce se poate. Pentru noi, cei care avem grijă de mediul înconjurător, "nu se poate' este innaceptabil. De asemenea, este nevoie de colaborare eficientă cu mediul privat. Foarte multe dintre reglementările din domeniu pot afecta mediul economic, persoanele private. De aceea, este nevoie de un dialog cu mediul privat şi societatea civilă. Avem nevoie de o reformă administrativă, de creştere a capacităţii administrative şi de întărire a capacităţii de control. Trebuie să trecem peste faza de control personală, prin persoanele angajate pentru asta, să facem asta şi prin controale încrucişate, prin analiză macro oferită de anumite organe al statului - Poliţie, ANAF, Garda de Mediu, Poliţia economică", a spus Tanczos.
* UPDATE ORA 13,23 Audieri miniştri/ Florin Roman, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării
Deputatul PNL Florin Roman a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru portofoliul de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
El a primit 55 de voturi favorabile şi 22 împotrivă pentru postul de ministru din partea Comisiilor pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, pentru ştiinţă şi tehnologie şi învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
* UPDATE ORA 13,12 Audieri miniştri/Adrian Câciu: Rectificarea bugetară va fi aprobată vineri seara
Rectificarea bugetară va fi aprobată vineri seara, iar banii pentru aceasta sunt în bugetul general consolidat, a declarat, miercuri, ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Adrian Câciu, la audierile din comisiile de specialitate ale celor două Camere.
"Rectificarea va fi aprobată vineri noaptea, vineri seara. Stăm până când o aprobăm. Adică nu înţelegeţi noaptea...cum se întâmpla. Deci pur şi simplu trebuie să am cel puţin câteva ore să ajung la minister să mă asigur că toate sursele de finanţare sunt acolo, că tot necesarul de finanţare este acolo, că deficitul se menţine. Foarte important. Deci orice situaţie în acest moment şi în situaţiile din anii următori noi ne vom menţine în programul de convergenţă care este asumat cu Comisia Europeană şi vom găsi formula de spaţiu fiscal astfel încât să putem să introducem şi provocările aduse şi de programul de guvernare dar şi de situaţia macroeconomică din acest moment", a spus Adrian Câciu.
* UPDATE ORA 13,10 Cîmpeanu: Primul termen de livrare în şcoli a testelor de salivă - 24 noiembrie
Primul termen de livrare în şcoli a testelor de salivă este 24 noiembrie, iar următoarele pe 2 şi 9 decembrie, a anunţat, miercuri, ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
"Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a semnat contractele subsecvente, a semnat patru contracte subsecvente, are în curs de semnare alte patru contracte subsecvente. Informarea am primit-o chiar în această dimineaţă. Conform acestor contracte, primul termen de livrare este astăzi, 24 noiembrie. Următoarele termene de livrare sunt 2 şi 9 decembrie. Livrarea se face eşalonat, în aşa fel încât să ajungă aceste teste în şcoli, am fost asigurat că în termen de 24 de ore", a declarat Cîmpeanu, la Palatul Parlamentului.
* UPDATE ORA 13,06 Audieri miniştri/ Cseke Attila: Continuăm proiectele la Ministerul Dezvoltării; Programul ''Anghel Saligny'' - absolut necesar
Cseke Attila (UDMR), care a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru un nou mandat de ministru al Dezvoltării, a declarat la audieri că va continua proiectele pe care le are pe agendă, subliniind că Programul ''Anghel Saligny'' este "absolut necesar" pentru comunităţile locale.
"Cu acordul Parlamentului, putem să continuăm ceea ce am început în decembrie. Sunt două-trei domenii mari care ne aşteaptă ca şi provocare la MDLPA - partea de dezvoltare, cea mai vizibilă a ministerului, în care, pe lângă programele consacrate, anul acesta deja a avansat Programul naţional de construcţii de creşe, în care avem deja aprobate 138 de unităţi administrativ teritoriale, 43 sunt deja în procedură de achiziţii. Şi lucrăm la lansarea unui nou program de investiţii: patinoare artificiale didactice pentru mediul urban, în primul rând, din România, pe două proiecte tip. Evident, toate investiţiile pe care le avem le vom continua şi vor fi lansate şi alte investiţii, ele sunt cunoscute", a afirmat Cseke Attila, care a primit din partea Comisiilor reunite de administraţie aviz pozitiv cu majoritate de voturi.
* UPDATE ORA 13,04 Audieri miniştri/Dan Vîlceanu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Vîlceanu pentru portofoliul de la MIPE cu 18 voturi "pentru", opt "împotrivă" şi o abţinere.
* UPDATE ORA 13,02 Eduard Novak: Dacă vom investi în câteva sporturi prioritare şi nu în 70, atunci vom avea şi rezultate
Eduard Novak, candidat propus pentru funcţia de ministru al Sportului, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor în care a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat, că investiţiile de la bugetul de stat trebuie să se canalizeze pe câteva sporturi prioritare, şi nu pe 70 de discipline cum se întâmplă în momentul de faţă, pentru ca România să poată avea rezultate importante în competiţiile internaţionale.
"În celelalte ţări se practică un sistem prin care 6-8 sporturi sunt prioritare. Aşa trebuie şi noi să schimbăm, de aceea am început să elaborăm Strategia Naţională pentru Sport. Pentru că dorim să ajungem la o formulă cât mai sigură şi cât mai simplă de organizare a sportului. Şi mă refer aici şi la bazele sportive, şi la sportul de performanţă, şi la sportul de masă. Este important să privim sportul în ansamblu, pentru că dacă vom investi atât noi, Ministerul Sportului, cât şi Ministerul Educaţiei şi consiliile locale în sporturile prioritare, şi nu în 70 de sporturi, atunci vom începe să avem şi rezultate. Pentru că adevărul este că deocamdată nu suntem în stare să susţinem 70 de discipline", a spus el în faţa parlamentarilor.
* UPDATE ORA 12,49 Audieri miniştri/ Sorin Grindeanu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii
Sorin Grindeanu a primit miercuri aviz favorabil pentru portofoliul de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, reunite.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
S-au înregistrat 24 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi nicio abţinere din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
* UPDATE ORA 12,48 Audieri miniştri/ Alexandru Rafila - aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Sănătăţii
Deputatul PSD Alexandru Rafila a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
S-au înregistrat 26 de voturi pentru avizul pozitiv şi 10 voturi împotrivă din partea membrilor Comisiilor de sănătate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
* UPDATE ORA 12,46 Audieri miniştri/Cîmpeanu: 29 noiembrie, posibil zi liberă; 2 decembrie, prima zi în care se poate face şcoală cu prezenţă fizică
Sorin Cîmpeanu, care a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament pentru funcţia de ministru al Educaţiei, a declarat miercuri că ziua de luni, 29 noiembrie, este posibil să fie declarată zi liberă, iar 2 decembrie ar fi prima zi în care se poate face şcoală cu prezenţă fizică în toate localităţile unde rata de infectare coboară sub 3 la mie.
"Cu siguranţă, în toate localităţile în care rata de infectare coboară sub 3 la mie, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii şi al Educaţiei, se poate face şcoală cu prezenţă fizică. Suntem într-o situaţie specială pentru că luni, 29 noiembrie, este foarte posibil să fie declarată zi liberă prin Hotărâre de Guvern, pe care o vom avea dacă Guvernul va beneficia de votul de încredere şi va fi instalat. Zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie sunt libere, deci practic 2 decembrie ar fi prima zi în care se poate face şcoală cu prezenţă fizică în toate aceste localităţi", a precizat Cîmpeanu.
* UPDATE ORA 12,14 Audieri miniştri / Sorin Cîmpeanu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Educaţiei
Sorin Cîmpeanu a primit, miercuri, aviz pozitiv, din partea comisiilor de specialitate, pentru funcţia de ministru al Educaţiei.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
S-au înregistrat 29 de voturi "pentru" şi trei împotrivă din partea membrilor Comisiilor pentru învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
* UPDATE ORA 12,13 Audieri miniştri/Romaşcanu: Holender sau altcineva poate contribui la ''desenarea'' unui viitor de succes al Festivalului Enescu
Lucian Romaşcanu, care a primit aviz pozitiv, miercuri, pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, a afirmat că maestrul Ioan Holender sau o altă personalitate poate contribui la "desenarea unui viitor de succes" al Festivalului Internaţional "George Enescu".
"Avem o situaţie acolo care ţine de organizare şi veţi fi invitaţi toţi cei care sunteţi preocupaţi şi apropiaţi de fenomen pentru desenarea următoarei etape a festivalului. El până acum a fost un succes, cu bunele şi cu relele din spaţiul public, Mihai Constantinescu chiar a făcut o treabă foarte bună. Din păcate, este pensionar în acest moment. Dar există oameni care şi-au manifestat dorinţa de a discuta pe acest subiect. Controversele sunt fireşti în lumea culturală, dar un om precum Ioan Holender sau altul pot fi aduşi în desenarea unui viitor de succes al festivalului, care cred că este unul din cele mai importante din lume", a spus Romaşcanu.
* UPDATE ORA 12,03 Audieri miniştri/ Cătălin Predoiu - aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Justiţiei
Cătălin Predoiu a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
* UPDATE ORA 12,01 Audieri miniştri/ Adrian Câciu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Finanţelor
Adrian Câciu a primit aviz favorabil, miercuri, pentru funcţia de ministru al Finanţelor din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
S-au înregistrat 34 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi o abţinere din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
* UPDATE ORA 11,57 Audieri miniştri/ Predoiu: Nu putem asista cum interlopi afişează public averile dobândite ilicit
Cătălin Predoiu, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, i-a îndemnat, miercuri, pe şefii parchetelor ''să-şi activeze echipele, să răstoarne dosarele pe masă şi să treacă mai serios la treabă'', pentru că "nu putem asista cum interlopi îşi afişează în spaţiul public averile dobândite ilicit".
"La ora la care vorbim, asistăm la un trafic de persoane inimaginabil şi inacceptabil. România ocupă un loc ruşinos în ceea ce priveşte traficul de persoane în Europa şi acest lucru nu mai poate fi tolerat. Îi chem pe şefii parchetelor să-şi activeze echipele, să răstoarne dosarele pe masă, să lichideze stocurile şi să treacă mai serios la treabă, pentru că siguranţa cetăţenilor nu este de discutat", a declarat Cătălin Predoiu la audierile din comisiile parlamentare de specialitate.
* UPDATE ORA 11,53 Audieri miniştri/Cseke Attila - aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Dezvoltării
Cseke Attila a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pentru un nou mandat de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
S-au înregistrat 34 de voturi "pentru", şi 6 "împotrivă" (USR) din partea Comisiilor pentru administraţie publică ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
* UPDATE ORA 11,43 Audieri miniştri/Adrian Chesnoiu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Chesnoiu pentru portofoliul de la Agricultură cu 28 voturi "pentru", 6 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.
* UPDATE ORA 11,39 Parlament - Audieri miniştri/ Romaşcanu: Bugetul, schemele de ajutor, programul Timişoara Capitală Europeană - printre priorităţi
Lucian Romaşcanu, care a primit aviz pozitiv, miercuri, pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, a afirmat că asigurarea unui buget satisfăcător, operaţionalizarea schemelor de ajutor, colaborarea cu instituţiile competente pe zona pandemiei de COVID-19 şi programul "Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii" reprezintă priorităţi imediate ale mandatului său.
"Cea mai importantă prioritate pentru domeniul cultural, indiferent de guvern, indiferent de cine este acolo, este finanţarea. N-am reuşit să ne apropiem de 0,1% din PIB decât în Anul Centenarului, când am avut un buget suplimentat pentru evenimentele acelui an important. (...) Mare parte din bani nu fac decât să tranziteze ministerul mergând spre salariile instituţiilor subordonate, iar programe importante - cum este programul de restaurare a monumentelor istorice aflat în derularea Institutului Naţional al Patrimoniului - s-au văzut întotdeauna fără fondurile necesare", a spus Romaşcanu la audieri.
* UPDATE ORA 11,32 Adrian Chesnoiu: Trebuie să ne reprezentăm cu cinste fermierii şi interesele statului român
Agricultura României se află la un moment de răscruce, ţinând cont de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, dar şi european, unde politicile şi strategiile pe care Uniunea Europeană le propune statelor membre vizează de foarte multe ori aspecte care intră în contradicţie cu realităţile din Romania, a declarat, miercuri, Adrian Chesnoiu, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii.
"Agricultura României se află în momentul de faţă la un moment de răscruce. Spun asta cu toată responsabilitatea poziţiei în care mă aflu azi în faţa dumneavoastră, pentru că vedem ce se întâmplă la nivel global. Vedem că la nivel european, toate politicile şi strategiile pe care UE le propune statelor membre vizează de foarte multe ori aspecte care intră în contradicţie cu realităţile din România. Avem aceste ambiţii de mediu impuse de UE, de acest Green Deal care are anumite componente şi care dacă nu vom fi inteligenţi să le valorificăm se transformă în riscuri. În general pleci de la ideea să le dai fermierilor din toate statele membre oportunităţi, dar în spatele lor se află riscuri, pe care fiecare stat membru în funcţie de capacitatea statală de intervenţie le poate transforma în riscuri, vulnerabilităţi sau oportunităţi. De aceea este extrem de important să intervenim acolo unde considerăm că trebuie să ne reprezentăm cu cinste fermierii români şi interesele statului român, care trebuie să primeze mai presus de orice", a precizat Adrian Chesnoiu, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
* UPDATE ORA 11,14 Audieri miniştri/ Eduard Novak, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Sportului
Eduard Novak, candidat propus de prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat pentru un nou mandat la conducerea noului minister al Sportului, rezultat în urma decuplării de portofoliul de tineret.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Novak a primit 17 voturi pentru şi 5 împotrivă, înregistrându-se totodată şi 3 abţineri.
* UPDATE ORA 10,56 Audieri miniştri/Lucian Romaşcanu - aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Culturii
Senatorul Lucian Romaşcanu a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pentru funcţia de ministru al Culturii.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
S-au înregistrat 15 voturi pentru numirea ca ministru, trei voturi împotrivă şi o abţinere din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
* Ora 05,15 Parlament/ Miniştrii propuşi în Cabinetul Ciucă - audiaţi în comisiile reunite
Miniştrii propuşi să facă parte din Cabinetul Nicolae Ciucă vor fi audiaţi miercuri în comisiile parlamentare de specialitate.
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marţi, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului.
Conform prevederilor regulamentare, fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.
Lista Guvernului PNL - PSD - UDMR este următoarea:
* prim-ministru - Nicolae Ciucă
* vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu
* vicepremier - Kelemen Hunor
* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila
* ministrul Finanţelor - Adrian Câciu
* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu
* ministrul Economiei - Florin Spătaru
* ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu
* ministrul Energiei - Virgil Popescu
* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu
* ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila
* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna
* ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu
* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi
* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea
* ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu
* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman
* ministrul Sportului - Eduard Novak
* ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu
* ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode
* ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu
* ministrul de Externe - Bogdan Aurescu.
Audierile în comisiile parlamentare încep la ora 10,00. AGERPRES
*** LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ AEP - apel la reprezentanții mass-media: Să nu se prezinte, înainte de încheierea votării, sondaje realizate la ieșirea de la urne
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face apel la reprezentanții mass-media - TV, radio, presă scrisă și online - ca duminică să nu prezinte, înainte de încheierea votării pentru alegerea președintelui României, sondaje realizate la ieșirea de la urne. AEP reamintește, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, potrivi
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 21:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 700.000 de alegători
Peste 700.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ Primarul Sibiului a votat în Germania pentru un 'președinte care să unească românii'
Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a votat în Landshut (Germania), pentru un președinte 'care să unească românii'. 'Am votat pentru un președinte care să unească românii și să fie un bun mediator, mai ales în aceste momente dificile pe care țara le traversează din punct de vedere economic. Am optat p
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 560.000 de alegători
Peste 560.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/Precizări MAE: Votarea în străinătate decurge în condiții bune; nu s-au înregistrat disfuncționalități, aglomerări sau incidente
Votarea în diaspora decurge în condiții bune și nu s-au înregistrat disfuncționalități în cadrul secțiilor, nici aglomerări sau incidente, iar procesul electoral se desfășoară în deplină legalitate și transparență, precizează sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe. MAE informează că votarea în străinăta
LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot
Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la al doilea tur de scrutin prezidențial, fiind la Auckland, în Noua Zeelandă (ora 7:00, ora locală). Vineri a fost prima zi de vot în diaspora la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din acest an.
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 15:00 s-au prezentat la urne în diaspora aproape 423.000 de alegători
Aproape 423.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Romașcanu: Nu vom fi în favoarea plecării lui Marcel Ciolacu din poziția de președinte al PSD
Fostul președinte al Partidului Social Democrat Buzău, Lucian Romașcanu, s-a declarat sâmbătă împotriva plecării lui Marcel Ciolacu din funcția de președinte al PSD, săptămâna viitoare urmând să aibă loc Consiliul Politic Național al formațiunii. Sâmbătă, la finalul Conferinței extraordinare a PSD Buzău, în
Romeo Lungu - noul președinte al PSD Buzău; alegerea sa, în urma demisiei lui Lucian Romașcanu
Romeo Daniel Lungu a fost ales sâmbătă în funcția de președinte al organizației județene a Partidului Social Democrat Buzău, alegerile având loc în urma demisiei de la șefia filialei a lui Lucian Romașcanu, numit membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană. La Conferința Extraordinară a PSD Buzău, co
Prezidențiale2025/AEP: Până sâmbătă la ora 12:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 300.000 de alegători
Peste 300.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 12:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ BEC avertizează: Continuarea acțiunilor de propagandă electorală - campanie ilegală
Biroul Electoral Central solicită sâmbătă competitorilor electorali, având în vedere încheierea campaniei, să nu continue acțiunile de propagandă electorală și să nu emită în spațiul public mesaje de natură a induce în eroare alegătorii. ''În contextul în care, începând cu ora
Ilie Bolojan - întâlnire cu militarii români aflați în misiune în Bosnia și Herțegovina
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a efectuat vineri o vizită la Misiunea Militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina - EUFOR Althea, România preluând în ianuarie comanda structurii. Președintele a fost însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad. La sosirea în Sarajevo,
Prezidențiale2025/AEP: Până sâmbătă la ora 10:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 246.000 de alegători
Peste 246.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 10:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi, ora 22:00 (ora
Prezidențiale2025/ S-a încheiat campania; nu se mai pot derula acțiuni de propagandă electorală
Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00. Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Prin continuarea propagandei electorale se înțelege:
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 3:00, s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 230.000 de alegători
Aproximativ 230.000 de alegători au votat în diaspora, până sâmbătă la ora 3:00, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până sâmbătă, la ora 3:00, s-au prezentat la vot 224.655 ce