LIVE UPDATE VIDEO Iohannis: Valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli, fundamentale pentru un viitor mai bun

Preşedintele Klaus Iohannis conduce, de marţi până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care se desfăşoară la New York, în Statele Unite ale Americii.
Alături de şeful statului este prezent ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Tema celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale este "Construirea rezilienţei prin speranţă vizând recuperarea după pandemia de COVID-19, reconstrucţia durabilă, răspunsul la nevoile planetei, respectarea drepturilor omului şi revitalizarea Organizaţiei Naţiunilor Unite".
* ORA 2:37 Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Klaus Iohannis a depus marţi flori şi a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul construit în locul Turnurilor Gemene.
Sursa foto: (c) presidency.ro
Şeful statului a depus trandafiri albi în dreptul numelor celor cinci cetăţeni americani de origine română care au murit în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 - Eugen Gabriel Lazăr, Corina şi Alexandru Liviu Stan (soţ şi soţie), Joshua Poptean,
Ana Fosteris.
"În această perioadă, privim înspre Afganistan şi cea mai presantă problemă este evacuarea în siguranţă a afganilor care doresc să părăsească ţara. Recent am primit în România grupuri de cetăţeni afgani vulnerabili. Este, totodată, esenţial să se asigure respectarea drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor, copiilor şi minorităţilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că asistenţa umanitară poate fi livrată", a afirmat şeful statului.
Mary Altaffer/Pool via REUTERS
"Cu toate acestea, este necesară o acţiune internaţională comună pentru a garanta securitatea umană, deoarece nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea nu este în siguranţă", a adăugat preşedintele Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, că România împreună cu alte state promovează o declaraţie privind acceptarea jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) şi că invită statele interesate să sprijine această iniţiativă.
Spencer Platt/Pool via REUTERS
România crede cu tărie în potenţialul dreptului internaţional de a contribui la securitatea internaţională. Reafirmăm aprecierea noastră pentru activitatea Curţii Internaţionale de Justiţie. Acceptarea jurisdicţiei Curţii serveşte cauzei păcii internaţionale. În acest spirit, România, împreună cu un grup de state susţinătoare, promovează o declaraţie pe această temă şi invită toate delegaţiile interesate să o andoseze şi să sprijine această iniţiativă", a spus Iohannis.
"Responsabilitatea principală pentru protecţia şi promovarea drepturilor omului revine statelor noastre. Trebuie să ne asigurăm cu toţii că restricţiile legate de COVID-19 nu amplifică încălcările drepturilor", a afirmat Iohannis în intervenţia naţională la Adunarea Generală a ONU.
Foto: (c) SPENCER PLATT POOL/EPA
Şeful statului a subliniat că România rămâne ferm angajată în promovarea şi protecţia drepturilor omului la nivel mondial.
* ORA 0:54 UPDATE VIDEO Iohannis: Valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli, fundamentale pentru un viitor mai bun
Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, că în contextul pandemiei de COVID-19 provocările globale necesită soluţii comune, solidaritate şi cooperare, subliniind că România "crede cu tărie că valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai bun".
"Aceasta este a doua noastră dezbatere generală în timpul pandemiei de COVID-19, care ne-a schimbat fundamental modul de viaţă. Cu toate că pandemia a afectat aproape toate aspectele vieţii noastre, ea ne-a oferit şi oportunităţi de a învăţa, de a ne adapta şi de a face lucrurile mai bine. Provocările globale necesită soluţii comune, solidaritate şi cooperare. România crede cu tărie că valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai bun. Este esenţial un multilateralism eficient şi echitabil, de care să beneficieze în mod direct cetăţenii noştri", a spus Iohannis, în intervenţia naţională la Adunarea Generală a ONU.
El a adăugat că pandemia de COVID-19 a arătat că trebuie găsite modalităţi de a reconstrui "mai bine şi mai ecologic".
"Trebuie să ne reangajăm în procesul dezvoltării unor economii durabile, precum şi a unor societăţi reziliente, corecte şi incluzive, în care 'nimeni nu este lăsat în urmă'. Într-adevăr, ar trebui să se acorde o atenţie deosebită nevoilor speciale ale celor vulnerabili. Pentru a fi eficienţi în atingerea acestui scop, este necesară solidaritatea în acţiune", a afirmat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a precizat că este nevoie şi de o abordare integrată şi inovatoare pentru a răspunde simultan la o gamă largă de provocări interdependente, precum sănătatea, schimbările demografice, migraţia, resursele limitate, schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii, sărăcia extremă şi foametea.
"Ne aflăm într-adevăr într-un 'punct de inflexiune', iar România salută noul raport publicat privind 'Agenda Noastră Comună', sprijină principalele sale concluzii şi îl încurajează pe secretarul general al ONU să continue eforturile pentru implementarea acestora. România rămâne angajată să contribuie la eforturile colective care au drept scop limitarea şi recuperarea întârzierilor în avansarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă", a spus el.
Şeful statului a afirmat şi că sustenabilitatea trebuie să fie în centrul recuperării post-COVID.
"Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne proteja planeta şi ecosistemele. Efectele schimbărilor climatice nu au frontiere naţionale, iar responsabilitatea de a le gestiona într-un mod eficient ne revine tuturor", a declarat Iohannis, adăugând că o prioritate a mandatului său este cooperarea cu alte state şi organizaţii internaţionale pentru a răspunde schimbărilor climatice.
De asemenea, el a subliniat că trebuie asigurat un acces semnificativ şi sigur la internet, dar şi consolidarea securităţii cibernetice şi promovarea unui comportament responsabil în spaţiul cibernetic, abordând în acelaşi timp problematica răspândirii discursului instigator la ură şi a dezinformării în mediul digital.
În acest context, preşedintele Iohannis a amintit că România găzduieşte Centrul European pentru Securitate Cibernetică, arătând că acesta va îmbunătăţi cercetarea în materie de rezilienţă şi securitate cibernetică în întreaga Uniune Europeană.
Cu privire la pandemie, şeful statului a mai susţinut că o prioritate urgentă este asigurarea unui acces global echitabil şi accesibil la vaccinuri şi tratamente pentru COVID-19.
"România îşi reafirmă sprijinul pentru Facilitatea COVAX şi am contribuit la iniţiativa 'Team Europe' pentru a ajuta mai multe ţări în gestionarea impactului pandemiei. România susţine pe deplin adoptarea unui instrument juridic internaţional privind pregătirea pentru pandemii şi răspunsul la acestea", a spus Iohannis.
El a adăugat că România, în calitate de ţară care deţine Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor, va continua să lucreze în direcţia respectării tuturor principiilor democratice.
"Încurajăm astfel toate statele să asigure buna funcţionare a instituţiilor democratice, să respecte statul de drept şi să garanteze drepturile şi libertăţile fundamentale", a afirmat Iohannis.
Potrivit şefului statului, conflictele armate, diviziunea etnică şi inegalităţile sunt încă realităţi dure, arătând că este "momentul potrivit pentru a transforma criza COVID-19 şi impactul acesteia asupra securităţii într-o oportunitate de revitalizare a agendei de pace şi securitate, punând un accent reînnoit asupra prevenirii conflictelor şi consolidării proceselor de pace".
"Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să ameninţe securitatea Europei. România sprijină rezolvarea paşnică şi durabilă a acestor conflicte, prin negocieri politice, în cadrul formatelor dedicate", a declarat Iohannis. AGERPRES/(A - editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
** LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Citiţi şi:
Biden şi premierul australian dau asigurări cu privire la noua lor alianţă
Biden pune bazele unei noi alianţe strategice cu Australia şi Regatul Unit
VIDEO ONU: Preşedintele Erdogan a anunţat că Turcia va ratifica Acordul de la Paris
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă, la ora 00:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 114.000 de alegători
Peste 114.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 00:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00
Visa Waiver/ Guvernul anunță că va continua dialogul diplomatic cu SUA pentru ca drepturile românilor să fie respectate
Guvernul României anunță că va continua dialogul diplomatic cu SUA la cel mai înalt nivel pentru ca drepturile românilor să fie respectate, după ce Departamentul de Securitate Națională al Statelor Unite a luat decizia de a reconsidera includerea țării noastre în programul Visa Waiver. 'România a îndepli
MAE: Departamentul de Securitate Națională al SUA a decis reconsiderarea includerii României în programul Visa Waiver
România a luat la cunoștință cu regret că Departamentul de Securitate Națională al Statelor Unite a luat decizia de a reconsidera includerea țării noastre în programul Visa Waiver, precizează Ministerul Afacerilor Externe. 'Această posibilitate este prevăzută în cadrul Acordului Visa Waiver. Decizia vine în contextu
Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 21:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 103.000 de alegători
Peste 103.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora Rom&
Prezidențiale2025/Oficial american: Cel mai rău lucru pentru democrații e ca influențele externe să înece vocea poporului
O delegație americană, condusă de vicepreședintele Comisiei Federale pentru Alegeri, republicanul James E. Trainor, a ajuns vineri la București pentru observarea alegerilor prezidențiale din România. 'Suntem aici, în primul rând, pentru a monitoriza alegerile care vor avea loc duminică. Este o mare oportunitate pentru Rom
VIDEO/Prezidențiale2025/Lasconi: Adevărul e mai important pentru mine decât orice funcție; povestea aceasta se mută în justiție
Președinta USR, Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a declarat vineri că a ales să facă publice pozele cu Nicușor Dan și Victor Ponta deoarece adevărul este 'mai important' pentru ea dec&ac
Vâlcea: Cel mai lung drum județean intră în reabilitare cu fonduri europene
Cel mai lung drum județean din Vâlcea, care leagă Depresiunea Horezu de sudul județului și străbate nouă localități, intră în reabilitare printr-un proiect cu fonduri europene, în valoare totală de aproximativ 71 de milioane de euro, informează președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu. El a semnat
Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 67.500 de alegători
Peste 67.500 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora României (ora lo
Prezidențiale2025/AEP face apel la mass media să nu prezinte rezultate exit-poll înainte de închiderea votării
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face un apel la mass-media (TV, radio, presă scrisă și online) să nu prezinte duminică, înainte de încheierea votării, sondaje realizate la ieșirea de la urne. Nerespectarea acestor dispoziții constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, reiese dintr-un
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Mulțumim BEC pentru consecvență; fotografiile false vor circula libere în continuare
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că 'fotografiile false' publicate de lidera USR, Elena Lasconi, vor circula libere în continuare, după ce Biroul Electoral Central i-a respins plângerea. 'Mulțumim BEC pentru consecvență. Fotografiile false vor circula libere în continuare
Prezidențiale2025/BEC a respins plângerea lui Nicușor Dan referitoare la fotografiile postate de Elena Lasconi
Biroul Electoral Central a respins, vineri, plângerea formulată de candidatul independent la prezidențiale, Nicușor Dan, care reclama faptul că pe Facebook, Instagram și TikTok au fost publicate materiale 'cu nerespectarea legislației' în domeniul electoral. În plângere se arăta că materialele au fost publicate
Prezidențiale2025/Kensington Communication neagă acuzațiile lui Victor Ponta și anunță că îl va da în judecată
Firma Kensington Communication anunță că nu are nicio legătură cu fotografiile lansate în spațiul public de către președinta USR, Elena Lasconi. Firma transmite, de asemenea, că îl va acționa în justiție pe fostul premier Victor Ponta pentru această 'minciună grosolană', reiese dintr-un comunicat transmis AGERPRES.
Prezidențiale2025/PSD: Ceea ce spune Ponta e o minciună; va trebui să suporte consecințele juridice
Partidul Social Democrat se delimitează de acuzațiile aduse de candidatul independent Victor Ponta în legătură cu fotografiile prezentate în spațiul public de președinta USR, Elena Lasconi. Victor Ponta va trebui să suporte consecințele juridice pentru declarațiile sale, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de PSD.
Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 15:00 s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 42.000 de alegători
Aproximativ 42.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/AEP: Campania electorală se încheie sâmbătă, competitorii trebuie să respecte prevederile legale
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale se încheie sâmbătă, la ora 7:00, iar competitorii electorali trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală, a atras atenția Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă