VIDEO Biden pune bazele unei noi alianţe strategice cu Australia şi Regatul Unit

Statele Unite, care caută să îşi consolideze în toate direcţiile alianţele în faţa Chinei, au anunţat miercuri cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra, notează AFP.
Acest anunţ spectaculos a torpilat un uriaş contract încheiat de Australia cu Franţa pentru livrarea de submarine convenţionale, provocând furia Parisului.
"Prima iniţiativă majoră a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei", a spus premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.
Franţa, care vede un contract de câteva zeci de miliarde de euro scăpând industriei sale navale, a criticat imediat o "decizie regretabilă" şi "contrară literei şi spiritului cooperării care a prevalat între Franţa şi Australia", potrivit unui comunicat comun al ministerelor apărării şi de externe de la Paris.
Şi nu este sigur că Parisul se consolează cu afirmaţiile conciliante ale lui Joe Biden care a dat asigurări miercuri că Statele Unite doresc "să colaboreze strâns cu Franţa" în această zonă foarte strategică. Parisul "este un partener-cheie" al Statelor Unite, a mai spus el.
"Regatul Unit, Australia şi SUA vor fi legate şi mai strâns, ceea ce reflectă nivelul de încredere dintre noi şi profunzimea prieteniei noastre", a declarat Boris Johnson, care a obţinut astfel un succes diplomatic sigur în strategia sa pentru a evita izolarea internaţională după Brexit.
"Pe baza istoriei noastre comune a democraţiilor maritime, ne angajăm într-o ambiţie comună pentru a sprijini Australia în achiziţionarea de submarine cu propulsie nucleară", potrivit unui comunicat comun al celor trei parteneri, care precizează că este o chestiune de propulsie, şi nu de armament.
"Singura ţară cu care Statele Unite au împărtăşit vreodată acest tip de tehnologie de propulsie nucleară este Regatul Unit" din 1958, indicase mai devreme un responsabil cu rang înalt de la Casa Albă. "Este o decizie fundamentală, fundamentală. Va lega Australia, Statele Unite şi Regatul Unit pentru generaţii", a adăugat el.
Noua Zeelandă a anunţat că viitoarele submarine ale vecinului şi aliatului australian nu vor fi binevenite în ţară. "Poziţia Noii Zeelande cu privire la interzicerea navelor cu propulsie nucleară în apele noastre rămâne neschimbată", a spus premierul Jacinda Ardern.
China nu a fost menţionată nici în declaraţiile orale ale liderilor australian, britanic şi american, nici în comunicatul lor care se referă la "pace şi stabilitate în regiunea indo-pacifică". Dar nu există nicio îndoială că noua alianţă vizează în primul rând să facă faţă ambiţiilor regionale ale Beijingului.
Joe Biden repetă de la alegerea sa că intenţionează să se confrunte cu China, la fel ca predecesorul său Donald Trump, dar într-un mod foarte diferit, fără o dispută faţă în faţă.
Miercuri, el a spus că doreşte astfel "să investească în cea mai mare sursă a noastră de forţă, alianţele noastre" şi vrea "să le actualizeze pentru a face faţă mai bine ameninţărilor de azi şi de mâine".
De altfel, preşedintele american îi primeşte la 24 septembrie, la Washington, pe premierii Australiei, Indiei şi Japoniei pentru a relansa un format diplomatic, "Quad", în adormire de mai mulţi ani.
Anunţul de miercuri, în pofida precauţiilor de limbaj ale lui Joe Biden, ar putea foarte bine să afecteze o altă alianţă, cu Franţa, pentru că torpilează ceea ce uneori a fost numit "contractul secolului" pentru industria franceză de apărare.
Naval Group din Franţa a fost selectat în 2016 de Canberra pentru a furniza 12 submarine cu propulsie convenţională (nenucleare) derivate din viitoarele submarine nucleare franceze Barracuda, pentru 50 de miliarde de dolari australieni (31 miliarde de euro). AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Regatul Unit și UE au semnat un nou parteneriat strategic, la cinci ani după Brexit
Regatul Unit și Uniunea Europeană au semnat luni un 'nou parteneriat strategic' pentru a consolida relațiile dintre ele, în special în domeniul apărării, cu ocazia unui summit inedit desfășurat la cinci ani de la Brexit, informează Reuters și AFP.
Gaza: Israelul a emis un ordin de evacuare în Khan Yunis, înaintea unui 'atac fără precedent'
Armata israeliană le-a ordonat luni locuitorilor din Khan Yunis și din orașele învecinate din sudul Fâșiei Gaza să părăsească imediat zona, relatează dpa. Ordinul de evacuare, transmis luni în limba arabă, avertizează că va avea loc un 'atac fără precedent' și le cere locuitorilor să plece către zona al-Mawasi, î
#Ucraina: Trump și Putin vor avea luni după-amiază o discuție telefonică
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin vor avea luni o discuție telefonică având obiectivul de 'a pune capăt băii de sânge' din Ucraina, potrivit afirmațiilor liderului de la Casa Albă, după convorbirile fără rezultat între Kiev și Moscova desfășurate în Turcia la finalul săptămânii trecute, relatea
SUA: Donald Trump vrea o anchetă privind sprijinul celebrităților pentru Kamala Harris
Președintele american Donald Trump a anunțat luni că dorește declanșarea unei 'anchetă majore' asupra sprijinului primit din partea celebrităților de către fosta lui rivală în cursa prezidențială de anul trecut, Kamala Harris, în urma unui schimb de replici pline de sarcasm cu legenda rock Bruce Springsteen, informează AFP.
China respectă deplin suveranitatea daneză asupra Groenlandei (oficial)
China respectă deplin suveranitatea daneză și integritatea teritorială în privința Groenlandei, i-a declarat luni ministrul de externe chinez Wang Yi omologului său din Danemarca, Lars Lokke Rasmussen, cu care s-a întâlnit la Beijing, transmite Reuters. Șeful diplomației chineze a cerut în schimb ca guvernul de la Copen
SUA: Proiectul de lege privind bugetul dorit de Donald Trump a trecut de o etapă importantă în Congres
Amplul proiect de lege privind bugetul, susținut puternic de Donald Trump, a trecut duminică seara de o etapă-cheie în Congres, după ce mai mulți parlamentari republicani au încetat să i se opună, informează AFP. Președintele american îi presează pe parlamentari să adopte cât mai repede această 'mare și frumoasă leg
Trustul lui Trump analizează posibilitatea de a construi un zgârie-nori în Vietnam (exclusivitate Reuters)
Trustul Trump Organization, care administrează afacerile președintelui american Donald Trump pe durata mandatului la Casa Albă, studiază alături de un partener local planuri pentru construcția unui zgârie-nori în Vietnam, în metropola Ho Și Min, centru de afaceri important al acestei țări, dezvăluie în exclusivitate luni agenția Reuters pe baz
Papa Leon al XIV-lea l-a primit la Vatican pe vicepreședintele american JD Vance
Papa Leon al XIV-lea l-a primit luni dimineața în audiență la Vatican pe vicepreședintele americane JD Vance, a anunțat un purtător de cuvânt al acestuia din urmă, la o zi după participarea oficialului american la slujba inaugurală a Suveranului Pontif, informează AFP. Vaticanul a dat publicității o fotografie cu Papa Leon al XIV-l
Iranul declară că va continua să îmbogățească uraniu 'cu sau fără un acord' cu puterile mondiale
Iranul va continua să îmbogățească uraniu 'cu sau fără un acord' cu puterile mondiale, a afirmat duminică șeful diplomației iraniene, într-un moment în care Teheranul poartă discuții cu Washingtonul și puterile europene asupra programului său nuclear, informează AFP. Țările occidentale, cu SUA în frunte, și Isra
Ministrul de interne francez Bruno Retailleau este noul lider al formațiunii conservatoare Republicanii
Ministrul de interne francez Bruno Retailleau a fost ales liderul formațiunii conservatoare Republicanii (LR), aflată în prezent pe o poziție fragilă pe scena politică a Franței, relatează luni dpa. Retailleau, în vârstă de 64 de ani, cunoscut pentru atitudinea sa dură cu privire la migrație, a obținut 74,3% din voturi, potri
Germania își sporește sprijinul pentru Organizația Mondială a Sănătății cu alte 10 milioane de euro
Germania își sporește sprijinul pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu 10 milioane de euro, după ce SUA au declarat că se retrag din această organizație, a anunțat ministrul sănătății german Nina Warken duminică, la Geneva, informează dpa. Germania a alocat deja 2 milioane de euro suplimentari la începutul lui aprilie. &I
Alegeri legislative anticipate în Portugalia: Coaliția guvernamentală de dreapta câștigă scrutinul, dar nu obține majoritatea
Prim-ministrul portughez Luis Montenegro, reprezentant al dreptei moderate, a câștigat alegerile legislative anticipate de duminică, dar, la fel ca acum un an, nu și-a asigurat o majoritate suficientă pentru a garanta stabilitatea politică a țării, informează AFP, Reuters și dpa. Extrema dreaptă, reprezentată de partidul Chega ('Dest
Sindicatul polițiștilor germani consideră controalele la frontieră nesustenabile pe termen lung
Sindicatul polițiștilor germani (GdP) consideră că controalele mai stricte la frontiere și respingerea azilanților care încearcă să intre în Germania nu pot fi menținute multă vreme, din cauza suprasolicitării personalului și a suspendării programelor de instruire, transmite luni dpa. Președintele GdP, Andreas Rosskopf, a declarat
Uniunea Europeană dorește să stabilească un parteneriat în materie de securitate și de apărare cu Australia
Uniunea Europeană a anunțat că vrea să stabilească un parteneriat de apărare cu Australia, într-un moment în care Europa caută să modeleze un răspuns unit la războiul din Ucraina și la alte crize mondiale, informează luni AFP. 'Vă considerăm un partener strategic', i-a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Fostul președinte american Joe Biden a fost diagnosticat cu cancer de prostată
Fostul președinte american Joe Biden (2021-2025) a fost diagnosticat cu cancer de prostată cu metastaze la nivelul oaselor, iar el și familia sa analizează opțiunile de tratament, a anunțat duminică biroul său într-un comunicat - relatează agențiile internaționale de presă. Potrivit comunicatului, politicianul democrat în vâr