Legea care permite românilor din diaspora să voteze două zile la parlamentarele din decembrie, promulgată
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/7715325.jpg)
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală care permite românilor din diaspora să voteze timp de două zile la alegerile parlamentare din decembrie.
Actul normativ prevede că alegătorii români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare şi la o altă secţie din circumscripţia de care aparţin, în cazul în care şi-au schimbat recent domiciliul.
"Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă, imediat anterioară datei votării", prevede legea.
Potrivit acesteia, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar la data declanşării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputaţi.
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitorii acestora sunt desemnaţi de Autoritatea Electorală Permanentă, la propunerea şefilor misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare. Desemnarea se realizează în baza cererilor cetăţenilor cu drept de vot, semnate şi datate, prin care se declară şi îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, transmise prin poştă, fax ori e-mail sau depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare.
Deciziile privind desemnarea preşedinţilor birourilor secţiilor de votare din străinătate şi a locţiitorilor acestora se comunică Biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.
Operaţiunile de desemnare a preşedinţilor birourilor secţiilor de votare din străinătate şi a locţiitorilor acestora încep cu 30 de zile înaintea datei votării, pe măsură ce sunt stabilite sediile secţiilor de votare din străinătate, şi se finalizează până cel mai târziu cu 15 zile înaintea datei votării, fiind aduse la cunoştinţa publică prin afişare pe site-ul Biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.
Potrivit articolului 16, alin. 1 din Legea 208, poate fi admisă în corpul experţilor electorali, prin decizie a AEP, persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: are cetăţenia română; cunoaşte limba română, scris şi vorbit; are drept de vot; are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei; nu face parte dintr-un partid politic; a absolvit studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice sau în alte domenii; nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.
Conform legii, "în situaţia în care birourile electorale ale secţiilor de votare nu pot fi completate conform alin. (3) şi (7), acestea se completează de către preşedintele biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării cu personal asigurat de către Ministerul Afacerilor Externe, precum şi de alte autorităţi publice, la solicitarea MAE. Costurile deplasării şi cazării personalului trimis în străinătate pentru a face parte din birourile electorale ale secţiilor de votare sunt suportate de către Ministerul Afacerilor Externe".
Toate cheltuielile privind transportul, cazarea, masa şi alte cheltuieli curente ale reprezentanţilor formaţiunilor politice în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate se suportă de către cei care îi desemnează, mai stipulează actul normativ.
Listele electorale permanente din străinătate se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă şi se transmit Biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, până cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei votării, potrivit noilor reglementări.
Materialele de protecţie sanitară se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se fac prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor. Pentru secţiile de votare din străinătate, materialele de protecţie sanitară se asigură de Ministerul Afacerilor Externe.
La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, primarii asigură, cu sprijinul prefecţilor, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, igiena şi dezinfecţia localurilor de vot.
Conform unei alte prevederi, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autorităţile competente din ţara de reşedinţă nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înfiinţarea de secţii de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, cât şi în afara acestora, acestea nu se organizează.
"La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autorităţile competente din ţara de reşedinţă retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfăşurarea operaţiunilor de votare în secţiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi/sau în afara acestora, nu se mai desfăşoară operaţiunile de votare în cauză. În acest caz, prevederile Legii 208/2015 se aplică în mod corespunzător", prevede actul normativ. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tîlvăr - întrevedere la Munchen cu omologul luxemburghez: Unitatea și solidaritatea aliată sunt mai importante ca niciodată
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la Munchen cu omologul luxemburghez, Yuriko Backes, ocazie cu care a exprimat aprecierea României pentru contribuția Luxemburgului la Grupul de Luptă al NATO dislocat la Cincu, în cadrul prezenței înaintate aliate. Întrevederea cu ministrul Apărării al Mar
Geoană: Nu e ușor să fii român azi la Conferința de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană a reacționat după discursul vicepreședintelui american J.D. Vance, arătând că pentru a depăși această ''adevărată criză de credibilitate'' va fi nevoie de mult mai mult decât de alegeri prezidențiale ''impecabil organizate''. ''Nu e ușor să fii român
Ilie Bolojan: Politica externă a României va reafirma obiectivele noastre primare
Președintele interimar Ilie Bolojan a prezentat vineri prioritățile politicii externe a României, menționând asigurarea stabilității, prosperității și securității cetățenilor români. ''Politica externă a României va reafirma obiectivele noastre primare: asigurarea stabilității, prosperității și securității cetățenilor româ
Ciolacu: România rămâne un apărător al valorilor democratice; autoritățile se angajează să organizeze alegeri corecte
România rămâne un apărător al valorilor democratice pe care Europa le împărtășește cu SUA, a transmis, vineri, premierul Marcel Ciolacu. ''România rămâne un apărător al valorilor democratice pe care Europa le împărtășește cu SUA. Toate autoritățile din România se angajează să organizeze alegeri libere și corect
Dan Tanasă (AUR): Parteneriatul cu SUA trebuie să fie o colaborare autentică, bazată pe apărarea valorilor democratice
Purtătorul de cuvânt al AUR, Dan Tanasă, evidențiază că parteneriatul cu SUA trebuie să fie o colaborare autentică, bazată pe apărarea valorilor democratice și pledează pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, astfel încât 'românii să își poată alege liber președintele'. 'Discursu
Bolojan: România rămâne un aliat de încredere, ferm angajat față de Uniunea Europeană, NATO
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, asigură partenerii europeni și aliații NATO că țara noastră rămâne un aliat de încredere, ferm angajat față de o Uniune Europeană coezivă, de o Alianță euro-atlantică mai puternică și de un parteneriat transatlantic solid. 'În calitate de președinte interimar al Rom&
Vlad Voiculescu, reales președinte al USR București
Europarlamentarul Vlad Voiculescu a fost reales președinte al filialei USR București cu peste 56% dintre voturile valabil exprimate, informează, vineri, Uniunea Salvați România. 'Noua echipă de conducere are o misiune clară: să pregătească filiala pentru următoarele alegeri și să continue lupta pentru un oraș modern, european, bine a
POT solicită organizarea turului doi al prezidențialelor pe 2 martie: Cerem adoptarea imediată a unei ordonanțe de urgență
Partidul Oamenilor Tineri cere adoptarea imediată a unei ordonanțe de urgență pentru organizarea turului doi al prezidențialelor pe 2 martie. ''POT cere turul 2 pe 2 Martie! Declarația vicepreședintelui american J.D. Vance confirmă temerile noastre: democrația românească a fost subminată printr-o decizie arbitrară. Suspendarea al
Lasconi: Vicepreședintele SUA confirmă ce spunem de atâta vreme; este vital să ni se explice de ce au fost anulate alegerile
Președinta USR, Elena Lasconi, reiterează, în contextul declarațiilor recente ale vicepreședintelui SUA, JD Vance, că 'este vital' să fie explicat motivul anulării alegerilor prezidențiale. Pe lângă răspunsuri, este nevoie de măsuri concrete, astfel încât alegerile din mai să se desfășoare în siguranță, sc
Ambasada Rusiei la București: România nu este ținta niciunui atac din partea Federației Ruse
România nu este ținta niciunui atac din partea Federației Ruse - este reacția Ambasadei Rusiei la București, după convocarea la MAE a însărcinatului cu afaceri al acestei țări, în contextul atacului cu drone care a avut loc, joi, la granița româno-ucraineană. Ambasada Rusiei la București arată că precizările vin î
Europarlamentarul UDMR Vincze Loránt: Degeaba sunt fonduri europene, dacă nu există proiecte
Europarlamentarul UDMR Vincze Loránt a avut, vineri, cuvinte de laudă la adresa autorităților din Miercurea-Ciuc pentru numeroasele proiecte europene derulate, punctând faptul că degeaba sunt fonduri europene dacă nu există o voință a comunității să le utilizeze. 'Mi-a făcut plăcere să văd la Miercurea-Ciuc toate aceste proiec
Bolojan: Consilierii Diaconescu, Odobescu, Mazuru - profesioniști aleși să lucrăm împreună pentru România
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat vineri că a invitat trei profesioniști în afaceri externe și securitate națională să lucreze împreună cu el, motivând că problemele externe sunt complexe și au un impact major asupra țării noastre. 'Trei profesioniști în afaceri externe și securitate
Premierul - vizită pe platforma Transocean Barents: Gazul românesc va alimenta consumatorii din țară; surplusul - exportat
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a vizitat, vineri, platforma-gigant de foraj Transocean Barents și a anunțat că instalația va începe să foreze în curând cele 10 sonde prin care Petrom și Romgaz vor exploata anual miliarde de metri cubi de gaze, garantând independența energetică a țării. 'Am vizitat, astăzi, platforma-
Cristian Diaconescu, numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională
Cristian Diaconescu a fost numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, conform unui decret semnat vineri de către președintele interimar al României, Ilie Bolojan. 'Din data de 17 februarie 2025, domnul Cristian Diaconescu va prelua și calitatea de coordonator al Cancelariei Președintelui interimar al Rom&acir
S.O.S. România: Moțiunea de cenzură, semnată de 125 de parlamentari S.O.S. și AUR
S.O.S. România anunță că moțiunea de cenzură intitulată 'Premierul NORDIS trebuie să plece!' a fost semnată de 125 de parlamentari AUR și S.O.S. și face apel la senatorii și deputații POT și USR să li se alăture. Potrivit unui mesaj postat, vineri, pe pagina de Facebook a partidului, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului