Decret - stare de urgenţă/ Măsuri speciale de sprijin al angajatorilor şi protecţie a angajaţilor şi familiilor acestora
Pe durata stării de urgenţă, Guvernul stabileşte măsuri speciale de sprijin al angajatorilor şi protecţie a angajaţilor şi familiilor acestora şi se menţine valabilitatea contractelor colective de muncă şi a acordurilor colective, se arată în decretul privind prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, emis marţi de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit decretului, pe durata stării de urgenţă, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor din penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice, personalului din serviciile sociale rezidenţiale şi altor categorii stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, al ministrului Economiei, Energiei şi mediului de afaceri, şi al ministrului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, după caz.
"Personalul menţionat are dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020 în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege", arată decretul.
Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în aceste condiţii se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut.
Potrivit unui alt articol al decretului, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, autorităţile administrative autonome, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale şi societăţile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, societăţile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe durata stării de urgenţă, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului. Pe perioada desfăşurării activităţii prin muncă la domiciliu sau telemuncă, salariaţii îşi îndeplinesc atribuţiile specifice funcţiei sau ocupaţiei pe care o deţin, în conformitate cu legislaţia care reglementează munca la domiciliu şi telemuncă.
Documentul mai prevede că, pe durata stării de urgenţă, se suspendă efectuarea controalelor la angajatori de către inspectoratele teritoriale de muncă, cu excepţia controalelor dispuse de către ministrul Muncii, a celor dispuse de Inspecţia Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a ordonanţelor militare, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârşirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social şi pentru cercetarea accidentelor de muncă.
De asemenea, se interzice încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr.867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale.
"Aparţinătorii/susţinătorii/reprezentanţii legali ai beneficiarilor serviciilor prevăzute la alin. (1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, sau după caz reşedinţa aparţinătorilor/susţinătorilor/reprezentanţilor legali dacă îşi asumă, pe propria răspundere, că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora", se precizează în document.
Se menţine valabilitatea contractelor colective de muncă şi a acordurilor colective pe durata stării de urgenţă.
Pe durata stării de urgenţă se interzic declararea, declanşarea sau desfăşurarea conflictelor colective de muncă în unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare, din unităţile cu foc continuu, unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unităţile care asigură transportul în comun şi salubrizarea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă.
Modificarea contractului individual de muncă al personalului contractual încadrat în instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se realizează potrivit Codului muncii şi a următoarelor reguli derogatorii: delegarea poate să privească îndeplinirea de lucrări sau sarcini pentru care salariatul deţine pregătirea profesională adecvată, chiar dacă acestea nu sunt corespunzătoare atribuţiilor de serviciu; delegarea poate fi prelungită fără acordul salariatului; prin detaşare se poate modifica felul muncii fără acordul salariatului, se arată în decret.
Totodată, modificarea raportului de serviciu al funcţionarilor publici încadraţi în instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se realizează potrivit Codului administrativ şi a următoarei reguli derogatorii: delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă mai mare de 60 de zile fără acordul funcţionarului public.
"Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de specificul activităţii şi de nevoi, pentru personalul din sectorul public, angajatorul: poate dispune unilateral întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare, fără plată, de studii şi pentru formare profesională ale personalului angajat şi reluarea activităţii; poate dispune unilateral sau aproba efectuarea totală/parţială a concediului de odihnă sau de odihnă suplimentar al personalului angajat", mai prevede decretul privind prelungirea stării de urgenţă.
Prin excepţie de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, persoana îndreptăţită îşi păstrează stimulentul de inserţie în situaţia pierderii locului de muncă ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.
"Termenele de preaviz prevăzute la art. 81 alin. (4) din Codul muncii nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe întreaga durată a stării de urgenţă, în cazul personalului încadrat în unităţi sanitare, de asistenţă socială, de asistenţă medico-socială şi în instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale", arată decretul prezidenţial.
Pe durata stării de urgenţă, pentru aceste categorii de personal, nu se aplică dispoziţiile art. 81 alin. (8) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.
Potrivit art. 81, alin. (4) din Codul muncii, care se referă la demisie, "termenul de preaviz este cel convenit de părţii în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere".
Cererile pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale pot fi depuse inclusiv pe cale electronică.
Certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap şi atestatele de asistent maternal eliberate de comisia pentru protecţia copilului, precum şi certificatele de încadrare în grad şi tip de handicap eliberate de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, a căror valabilitate expiră în perioada de urgenţă declarată, îşi prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgenţă.
Certificatele de acreditare a furnizorilor de servicii sociale şi licenţele serviciilor sociale, provizorii şi de funcţionare, a căror valabilitate expiră în perioada de urgenţă declarată, îşi prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgenţă, mai prevede decretul prezidenţial. AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PNL: Începem o nouă sesiune parlamentară cu o agendă clară de reformă a statului
Partidul Național Liberal (PNL) anunță că, luni, începe o nouă sesiune parlamentară, eficientizarea instituțiilor statului fiind printre prioritățile în plan legislativ. 'Începem o nouă sesiune parlamentară cu o agendă clară de reformă a statului. Avem o serie de priorități în plan legislativ, printre care se numără
Ciolacu: Există mobilizare a coaliției pentru votul din Parlament pe buget, nu-mi fac nicio problemă
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că există o mobilizare în rândul coaliției de guvernare astfel încât dezbaterile și votul în Parlament pentru bugetul pentru 2025 să decurgă conform calendarului anunțat pentru săptămâna viitoare. El a răspuns astfel, întrebat dacă are emoții cu pr
Ciolacu: Înțeleg că e de bonton să cerem demisia președintelui; nu o cer pentru că nici nu mă interesează
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 'este de bonton' să se ceară demisia președintelui Klaus Iohannis, dar că nu va face acest lucru, pentru că nu îl interesează. Ciolacu a fost întrebat într-o conferință de presă, la Palatul Parlamentului, dacă ar fi oportună acum demisia președintelui Klaus Iohannis, av&
Antonescu: România, țară în care drepturile normale ale modernității pot fi exercitate, dar cu respect pentru ce e majoritar
România trebuie să fie o țară liberă, în care 'oricare dintre drepturile normale ale modernității poate fi exercitat', dar în care trebuie să existe 'un respect pentru ceea ce este tradițional și majoritar', a declarat Crin Antonescu. Crin Antonescu a fost validat, duminică, la Palatul Parlamentului, la congre
Marcel Ciolacu: În acest moment eu nu cred în șansele candidatului Victor Ponta la prezidențiale
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în acest moment nu crede în șansele lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale, iar dacă acesta va candida, nu îl va vota. 'Marea majoritate (a PSD - n.r.) a decis ceva și vom respecta decizia majorității pentru că așa funcționează democrația. (...) Anunță domnul Ponta că i
Ponta: Sunt foarte hotărât să intru în luptă; românii să aibă mai mulți lideri care să propună o schimbare radicală
Deputatul PSD Victor Ponta a afirmat, duminică, că va intra în lupta pentru alegerile prezidențiale și va propune un proiect de schimbare totală, astfel încât românii să aibă mai mulți lideri curajoși care 'să propună o schimbare radicală, așa cum așteaptă ei, nu să lase să se perpetueze sistemul lui Iohannis încă 5 ani'.
Congres PSD/Crin Antonescu: Voi fi un președinte puternic nu prin încălcarea Constituției, ci prin angajament și prin parteneriat
Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat că va fi un președinte puternic nu prin încălcarea Constituției, 'nu prin interpretarea ei abuzivă', ci va fi un președinte prin angajament, prin atitudine, prin dedicație și prin parteneriat. Crin Antonescu a fost validat, duminică, la Palatul Parlamentului, la cong
Adrian Câciu: Singurul partid matur din actuala coaliție este PSD, nu UDMR, care are 5%
Deputatul PSD Adrian Câciu, fost ministru al Fondurilor Europene, a declarat, duminică, la Craiova, la Conferința extraordinară a organizației PSD Dolj în cadrul căreia au avut loc dezbateri privind pregătirea pentru alegerile prezidențiale din 2025, că singurul partid matur din actuala coaliție este PSD, și nu UDMR, care are 5%. A
Congres PSD/Crin Antonescu - validat candidat la alegerile prezidențiale
Delegații congresului extraordinar al PSD au validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Crin Antonescu a fost validat, duminică, cu 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă și 14 abțineri candidatul la alegerile prezidențiale din partea PSD. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu, editor online:
Congres PSD/Ciolacu: 40% dintre cei care au pus ștampila pe un anumit candidat au spus că n-au știut cine e
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la congresul extraordinar al partidului, că în luna noiembrie a anului trecut 40% dintre cei care au pus ștampila pe un anumit candidat la alegerile prezidențiale au spus că n-au știut cine este, iar acest lucru 'ar trebui să ne sperie'. 'În noiembrie anul trecut, 4
Congres PSD/Antonescu: Partidele nu sunt minunate, dar dispariția lor înseamnă dispariția democrației
Crin Antonescu a declarat că intră în cursa prezidențială pornind de la convingerea 'nu că partidele sunt minunate', ci de la părerea că dispariția partidelor, promovată în discursul și îndemnul 'falsei icoane purtătoare de false minuni', înseamnă direct dispariția democrației, a pluralismului, dispariția libertății. Cri
Congres PSD/Ciolacu: Agresivitatea progresistă a alimentat revolta în Europa; familia - între un bărbat și o femeie
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă, că românii 'sunt un popor tolerant și deschis către diversitate', dar atunci când se vorbește despre familie, aceasta nu poate fi formată decât între un bărbat și o femeie. 'Faptul că cineva vrea să dea foc la tot ce am construit vreme de 20 de ani nu înseamnă
Congres PSD/Marcel Ciolacu: România a suferit o adevărată traumă socială odată cu anularea alegerilor prezidențiale
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la congresul extraordinar al partidului, că România a suferit o adevărată traumă socială odată cu anularea alegerilor prezidențiale, iar frustrarea acumulată în timp în toate straturile societății s-a transformat în ură și a izbucnit acum sub forma 'unei furii dezlănțuite anti-sistem
Congres PSD/Ciolacu: Producem de 8 ori mai mult ca pe vremea lui Ceaușescu; să te îndrepți către înțelepciunea rusească - erezie mizerabilă
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, duminică, la Congresul partidului, că România produce, astăzi, de opt ori mai mult decât în timpul lui Ceaușescu și este 'o erezie mizerabilă' să contești aparteneța României la lumea occidentală și să te îndrepți către 'înțelepciunea rusească'.
Cosmin Vasile (PSD Dolj): Alegerile prezidențiale nu sunt doar despre candidat, ci despre viitorul României
Prim-vicepreședintele PSD Dolj, Cosmin Vasile, a declarat, duminică, la Conferința extraordinară a organizației în cadrul căreia au avut loc dezbateri privind pregătirea pentru alegerile prezidențiale din 2025, că alegerile prezidențiale din acest an nu sunt doar despre candidat, ci despre viitorul României. 'În actualul