logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Decret - stare de urgenţă/ Măsuri speciale de sprijin al angajatorilor şi protecţie a angajaţilor şi familiilor acestora

Imagine din galeria Agerpres

Pe durata stării de urgenţă, Guvernul stabileşte măsuri speciale de sprijin al angajatorilor şi protecţie a angajaţilor şi familiilor acestora şi se menţine valabilitatea contractelor colective de muncă şi a acordurilor colective, se arată în decretul privind prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, emis marţi de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit decretului, pe durata stării de urgenţă, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor din penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice, personalului din serviciile sociale rezidenţiale şi altor categorii stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, al ministrului Economiei, Energiei şi mediului de afaceri, şi al ministrului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, după caz.

"Personalul menţionat are dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020 în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege", arată decretul.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în aceste condiţii se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut.

Potrivit unui alt articol al decretului, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, autorităţile administrative autonome, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale şi societăţile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, societăţile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe durata stării de urgenţă, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului. Pe perioada desfăşurării activităţii prin muncă la domiciliu sau telemuncă, salariaţii îşi îndeplinesc atribuţiile specifice funcţiei sau ocupaţiei pe care o deţin, în conformitate cu legislaţia care reglementează munca la domiciliu şi telemuncă.

Documentul mai prevede că, pe durata stării de urgenţă, se suspendă efectuarea controalelor la angajatori de către inspectoratele teritoriale de muncă, cu excepţia controalelor dispuse de către ministrul Muncii, a celor dispuse de Inspecţia Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a ordonanţelor militare, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârşirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social şi pentru cercetarea accidentelor de muncă.

De asemenea, se interzice încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr.867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale.

"Aparţinătorii/susţinătorii/reprezentanţii legali ai beneficiarilor serviciilor prevăzute la alin. (1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, sau după caz reşedinţa aparţinătorilor/susţinătorilor/reprezentanţilor legali dacă îşi asumă, pe propria răspundere, că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora", se precizează în document.

Se menţine valabilitatea contractelor colective de muncă şi a acordurilor colective pe durata stării de urgenţă.

Pe durata stării de urgenţă se interzic declararea, declanşarea sau desfăşurarea conflictelor colective de muncă în unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare, din unităţile cu foc continuu, unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unităţile care asigură transportul în comun şi salubrizarea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă.

Modificarea contractului individual de muncă al personalului contractual încadrat în instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se realizează potrivit Codului muncii şi a următoarelor reguli derogatorii: delegarea poate să privească îndeplinirea de lucrări sau sarcini pentru care salariatul deţine pregătirea profesională adecvată, chiar dacă acestea nu sunt corespunzătoare atribuţiilor de serviciu; delegarea poate fi prelungită fără acordul salariatului; prin detaşare se poate modifica felul muncii fără acordul salariatului, se arată în decret.

Totodată, modificarea raportului de serviciu al funcţionarilor publici încadraţi în instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se realizează potrivit Codului administrativ şi a următoarei reguli derogatorii: delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă mai mare de 60 de zile fără acordul funcţionarului public.

"Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de specificul activităţii şi de nevoi, pentru personalul din sectorul public, angajatorul: poate dispune unilateral întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare, fără plată, de studii şi pentru formare profesională ale personalului angajat şi reluarea activităţii; poate dispune unilateral sau aproba efectuarea totală/parţială a concediului de odihnă sau de odihnă suplimentar al personalului angajat", mai prevede decretul privind prelungirea stării de urgenţă.

Prin excepţie de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, persoana îndreptăţită îşi păstrează stimulentul de inserţie în situaţia pierderii locului de muncă ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.

"Termenele de preaviz prevăzute la art. 81 alin. (4) din Codul muncii nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe întreaga durată a stării de urgenţă, în cazul personalului încadrat în unităţi sanitare, de asistenţă socială, de asistenţă medico-socială şi în instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale", arată decretul prezidenţial.

Pe durata stării de urgenţă, pentru aceste categorii de personal, nu se aplică dispoziţiile art. 81 alin. (8) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

Potrivit art. 81, alin. (4) din Codul muncii, care se referă la demisie, "termenul de preaviz este cel convenit de părţii în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere".

Cererile pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale pot fi depuse inclusiv pe cale electronică.

Certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap şi atestatele de asistent maternal eliberate de comisia pentru protecţia copilului, precum şi certificatele de încadrare în grad şi tip de handicap eliberate de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, a căror valabilitate expiră în perioada de urgenţă declarată, îşi prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgenţă.

Certificatele de acreditare a furnizorilor de servicii sociale şi licenţele serviciilor sociale, provizorii şi de funcţionare, a căror valabilitate expiră în perioada de urgenţă declarată, îşi prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgenţă, mai prevede decretul prezidenţial. AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 12-05-2025 19:10

Predoiu, la reuniunea PNRR: Indiferent de statutul guvernului, continuarea eforturilor pentru realizarea obiectivelor asumate este esențială

Prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu a subliniat importanța menținerii ritmului administrativ în implementarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență și a colaborării interinstituționale, în cadrul reuniunii de lucru a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență pe care a coordonat-o, l

Politic 12-05-2025 18:19

Parlamentari USR sesizează CNCD în legătură cu postarea lui George Simion

Parlamentari USR sesizează Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu postarea liderului AUR, George Simion, în care acesta îi acuză pe criticii lui că par 'bezmetici, iraționali și total nedispuși' că accepte că lumea nu este doar așa cum o văd ei. Sesizarea este făcută de parlamentarii USR din

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Politic 12-05-2025 18:03

Prezidențiale2025/AUR: Cerem autorităților să prevină tentativele de intoxicare a spațiului online pentru un candidat sau altul

Alianța pentru Unirea Românilor a solicitat public, luni, să fie pusă în aplicare decizia nr. 64/12.05.2025 emisă de Biroul Electoral nr. 46, Sector 5 București, 'prin care se constată caracterul electoral ilegal al conținutului afișat pe site-ul dexonline.ro în favoarea candidatului Nicușor Dan'. 'Este inacceptab

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Politic 12-05-2025 15:45

Prezidențiale2025/Sorin Grindeanu: Traian Băsescu îi face un deserviciu lui Nicușor Dan prin anumite luări de poziție

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a susținut, luni, că unele declarații ale lui Traian Băsescu îi fac deservicii candidatului independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan și 'îi irită' pe social-democrați. Grindeanu a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce consideră PSD că neutralitatea este mai

Politic 12-05-2025 14:57

Bolojan, despre declarația lui George Simion privind Visa Waiver: Nu a fost o declarație inspirată

Afirmația candidatului AUR la prezidențiale, George Simion, privind faptul că România nu face parte din programul Visa Waiver 'nu a fost o declarație inspirată', a declarat luni președintele interimar Ilie Bolojan. 'Am evitat în toată această campanie să fac aprecieri despre ce spun candidații, despre ei, într-o f

Politic 12-05-2025 14:30

Moșteanu: Orice discuție despre o reformă fiscală trebuie să vină la pachet cu reducerea cheltuielilor statului

Orice discuție despre o reformă fiscală trebuie să vină la pachet cu discuțiile despre reducerea cheltuielilor statului, a afirmat luni liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. Întrebat la Parlament în legătură cu faptul că premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că, în măsura în care reforma fiscală asumată prin

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Politic 12-05-2025 13:54

Prezidențiale2025/ Bolojan: Îl voi vota pentru funcția de președinte pe Nicușor Dan

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat luni că îl va vota pe candidatul independent Nicușor Dan pentru funcția de șef al statului în al doilea tur al prezidențialelor. 'Analizând candidații care au rămas în cursă, eu îl voi vota la funcția de președinte pe domnul Nicușor Dan, considerând că este

Politic 12-05-2025 12:23

Lege promulgată/ Control coordonat la punctul de trecere a frontierei Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova)

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, luni, legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Politic 12-05-2025 10:16

Prezidențiale2025/ Simion cere demisia ambasadorului României în SUA: S-a transformat în agent electoral al sistemului

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la prezidențiale, George Simion, îi cere ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, să-și dea demisia din funcție, după ce acesta l-a criticat pe liderul AUR pentru declarațiile privind excluderea țării noastre din Visa Waiver. George Simion spune că folosirea poziției ofic

Politic 12-05-2025 09:58

Prezidențiale2025/ Coaliția Vot Corect continuă înscrierile pentru observatori la turul al doilea; marți - ultimul termen

Coaliția Vot Corect continuă înscrierile pentru observatori la turul al doilea al alegerilor prezidențiale până marți, inclusiv, fiind validați aproape 1.000 de observatori până în prezent. Observatorul este un cetățean cu drept de vot, voluntar, care nu face parte din niciun partid politic. Rolul său este să urmărească

Politic 12-05-2025 09:22

Prezidențiale2025/Ambasadorul Andrei Muraru critică declarațiile lui Simion privind excluderea României din Visa Waiver

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, critică declarațiile lui George Simion, liderul AUR și candidat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, privind excluderea României din programul Visa Waiver, care permite călătoriile fără viză în SUA. 'Gestul domnului Simion de a își disprețui propria