Miercuri este ultima zi în care cetăţenii care vor să voteze în străinătate la prezidenţiale se pot înregistra
Miercuri este ultima zi în care cetăţenii care vor să voteze în străinătate la prezidenţiale se pot înregistra pe www.votstrainatate.ro.
Cei care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidenţiale se pot înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular online, până cel mai târziu la ora 23:59:59.
Potrivit www.votstrainatate.ro, până marţi seară s-au primit aproximativ 28.400 de cereri pentru votul la secţia de votare şi circa 29.800 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.
În ceea ce priveşte votul la secţia de votare, prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze.
Prin completarea acestui chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României din 10 şi 24 noiembrie, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă din străinătate.
Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opţiunea pentru vot la secţiile de votare cel puţin 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau grup de localităţi, pentru aceştia va fi înfiinţată o secţie de votare.
Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă.
Completând acest chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.
Pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie parcurşi mai mulţi paşi, primul fiind înregistrarea, care presupune completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.
Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.
În ceea ce priveşte votarea, pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat; buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează; se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf; se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.
Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său: îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara gazdă după caz.
"Termen limită de înregistrare (pe www.votstrainatate.ro - n.r.) este 11 septembrie şi avem la acest moment, aşteptăm toate avizele, toate semnăturile, astfel încât să promovăm o ordonanţă de urgenţă care să clarifice unele aspecte pentru organizarea procesului de votare în străinătate, dar şi extinderea termenului de la 11 până la 15 septembrie inclusiv, cu speranţa că după 1 septembrie va creşte numărul cererilor de înregistrare, pe baza informaţiilor pe care le avem că cetăţenii ar fi fost în luna august în concediu în România", declara preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, pe 2 septembrie.
Premierul Viorica Dăncilă afirma pe 5 septembrie că a cerut Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, pentru a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă.
De asemenea, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a spus marţea aceasta că PNL solicită Guvernului prelungirea perioadei de înregistrare online a cetăţenilor români din străinătate care vor să voteze la alegerile prezidenţiale. Totodată, PNL solicită şi prelungirea termenului până la care cetăţenii români din diaspora pot să solicite înfiinţarea de secţii de votare noi. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Congres PSD/Crin Antonescu: Voi fi un președinte puternic nu prin încălcarea Constituției, ci prin angajament și prin parteneriat
Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat că va fi un președinte puternic nu prin încălcarea Constituției, 'nu prin interpretarea ei abuzivă', ci va fi un președinte prin angajament, prin atitudine, prin dedicație și prin parteneriat. Crin Antonescu a fost validat, duminică, la Palatul Parlamentului, la cong
Congres PSD/Crin Antonescu - validat candidat la alegerile prezidențiale
Delegații congresului extraordinar al PSD au validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Crin Antonescu a fost validat, duminică, cu 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă și 14 abțineri candidatul la alegerile prezidențiale din partea PSD. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu, editor online:
Congres PSD/Antonescu: Partidele nu sunt minunate, dar dispariția lor înseamnă dispariția democrației
Crin Antonescu a declarat că intră în cursa prezidențială pornind de la convingerea 'nu că partidele sunt minunate', ci de la părerea că dispariția partidelor, promovată în discursul și îndemnul 'falsei icoane purtătoare de false minuni', înseamnă direct dispariția democrației, a pluralismului, dispariția libertății. Cri
Congres PSD/Marcel Ciolacu: România a suferit o adevărată traumă socială odată cu anularea alegerilor prezidențiale
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la congresul extraordinar al partidului, că România a suferit o adevărată traumă socială odată cu anularea alegerilor prezidențiale, iar frustrarea acumulată în timp în toate straturile societății s-a transformat în ură și a izbucnit acum sub forma 'unei furii dezlănțuite anti-sistem
Congres PSD/Ciolacu: Producem de 8 ori mai mult ca pe vremea lui Ceaușescu; să te îndrepți către înțelepciunea rusească - erezie mizerabilă
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, duminică, la Congresul partidului, că România produce, astăzi, de opt ori mai mult decât în timpul lui Ceaușescu și este 'o erezie mizerabilă' să contești aparteneța României la lumea occidentală și să te îndrepți către 'înțelepciunea rusească'.
Cosmin Vasile (PSD Dolj): Alegerile prezidențiale nu sunt doar despre candidat, ci despre viitorul României
Prim-vicepreședintele PSD Dolj, Cosmin Vasile, a declarat, duminică, la Conferința extraordinară a organizației în cadrul căreia au avut loc dezbateri privind pregătirea pentru alegerile prezidențiale din 2025, că alegerile prezidențiale din acest an nu sunt doar despre candidat, ci despre viitorul României. 'În actualul
Ciolacu: Suntem obligați să venim în fața românilor cu un om care are profilul prezidențial - Crin Antonescu
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că partidele din coaliția de guvernare sunt obligate să vină în fața românilor unite și cu un om care are cu adevărat profilul prezidențial, un om capabil, cu experiență, iar acest om este Crin Antonescu. 'Am venit la guvernare în cel mai greu moment, când era pandemie și
CongresPSD/Ivan: Discursul lui Crin Antonescu va ajunge la inimile oamenilor
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat, duminică, la Congresul PSD, că discursul lui Crin Antonescu, 'unul dintre cei mai buni oratori pe care i-a avut, în are și îi va avea România' va ajunge la 'inimile oamenilor'. 'De ceea ce vom face în următoarea perioadă va depinde viitorul țării noastre
Sindicaliștii din Senat: Miza reorganizării nu este numărul angajaților, ci eliminarea unora și păstrarea altora
Sindicaliștii din Senat - funcționari publici, personal contractual și șoferi - consideră că miza reducerii personalului, anunțată de președintele instituției, Ilie Bolojan, nu este reprezentată de numărul angajaților, ci de dorința de a disponibiliza anumiți angajați și a-i păstra pe alții. Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sind
Victor Ponta - la Congresul PSD de validare a candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale
Deputatul PSD Victor Ponta a ajuns, duminică, la Palatul Parlamentului, la congresul extraordinar al Partidului Social Democrat în care va fi validată candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Fostul președinte al social-democraților a afirmat că nu susține candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale, întrebat
Congresul PSD de validare a candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale a început la Palatul Parlamentului
Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat în care va fi validată candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale a început la Palatul Parlamentului, cu intonarea Imnului Național. Congresul se desfășoară în sistem hibrid, o parte din liderii social-democrații participând la reuniune online.
Stănescu: Sunt convins că toți colegii mei vor respecta decizia privind candidatura lui Antonescu
PSD este un partid foarte disciplinat și sunt convins că toți colegii mei vor respecta decizia privind candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, în coaliție s-a decis să avem un candidat comun, a declarat secretarul general al PSD, Paul Stănescu. Liderul social-democrat a făcut precizările, duminică, la Palatul Parlament
Congres extraordinar al PSD - la Palatul Parlamentului; Crin Antonescu va fi desemnat candidatul la prezidențiale
Social-democrații vor finaliza duminică, în cadrul unui Congres extraordinar, procedura de desemnare a lui Crin Antonescu în calitate de candidat la prezidențiale. Consiliul Politic Național al PSD a decis joi convocarea Congresului extraordinar pentru ora 11,30, la Palatul Parlamentului, evenimentul urmând să se desfășoare &
Anamaria Gavrilă: PSD, PNL și UDMR îl țin în funcție pe uzurpatorul Iohannis
Președintele POT, Anamaria Gavrilă, afirmă că PSD, PNL și UDMR au blocat, în Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, suspendarea lui Klaus Iohannis, de teama rezultatului pe care o asemenea inițiativă ar avea-o în plen și 'au preferat să o îngroape înainte să le scape de sub control'.
Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari
Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen