Dăncilă, bilanţ al Preşedinţiei la Consiliul UE în plenul PE: Am dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii

Prin exercitarea Preşedinţiei la Consiliul UE, autorităţile de la Bucureşti au dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii Europene, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă la Strasbourg, marţi, în intervenţia sa din plenul Parlamentului European.
"A fost important să arătăm că instituţiile europene lucrează pentru cetăţeni şi mai ales că produc rezultate care îmbunătăţesc viaţa acestora şi oferă perspective pentru viitor. Am satisfacţia de a afirma că România a reuşit acest lucru. (...) Am apreciat necesar ca toate acţiunile noastre să fie construite în jurul coeziunii - ca valoare comună europeană. România a demonstrat că poate performa cu succes pe fondul unor provocări şi tendinţe care pun sub semnul întrebării determinarea Uniunii de a progresa. Am dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii, aspect reflectat în bilanţul consistent pe care îl predăm: 90 de dosare legislative finalizate şi aproximativ 2.500 de evenimente şi reuniuni organizate", a afirmat Dăncilă.
Premierul a adăugat că, totodată, România a facilitat adoptarea a 84 de Concluzii ale Consiliului pe multiple teme de interes comun.
"Ne-am dorit ca prin exercitarea acestui mandat să avem rezultate vizibile, durabile, la care cetăţenii să se poată raporta cu uşurinţă şi claritate. (...) De exemplu, mi-ar plăcea să cred că atunci când un cetăţean european va beneficia de un acces mai echitabil şi mai transparent pe piaţa muncii, care să-i permită să echilibreze mai bine activitatea profesională cu viaţa privată, va şti că aceste decizii au fost luate pe durata Preşedinţiei României. La fel, doresc să cred că cetăţeanul european se va simţi mai în siguranţă şi mai protejat în interiorul graniţelor Uniunii şi datorită eforturilor Preşedinţiei noastre. Am reuşit să facem un salt calitativ în această direcţie. De aici înainte, vor fi posibile verificări mai eficiente la frontierele externe, vom îmbunătăţi securitatea cărţilor de identitate", a mai declarat Dăncilă.
Şefa Executivului a subliniat că România a obţinut rezultate consistente pe toţi cei patru piloni prioritari ai Preşedinţiei: ''Europa convergenţei'', ''Europa siguranţei'', ''Europa actor global'', ''Europa valorilor comune''.
"În cadrul pilonului 'Europa convergenţei', Preşedinţia României a depus eforturi intense pentru avansarea negocierilor referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, atât pe palierul politic, cât şi la nivel sectorial. Am reuşit, de asemenea, finalizarea negocierilor pentru un număr considerabil de dosare legislative vizând consolidarea Uniunii Bancare şi Uniunii Pieţelor de Capital şi am asigurat o viziune pe termen lung privind Piaţa Unică. Totodată, rezultatele concrete înregistrate în domenii precum piaţa internă - în toate dimensiunile acesteia, energie, afaceri sociale sau schimbări climatice, sunt elemente care vor rămâne puncte de reper şi sunt deja preluate de partenerii noştri din Trio - Finlanda şi Croaţia", a menţionat Dăncilă.
Ea a susţinut că Preşedinţia română a adus o contribuţie importantă la definitivarea pieţei unice digitale prin Directiva privind drepturile de autor în Piaţa Unică Digitală.
Premierul a punctat că o altă prioritate a vizat consolidarea dimensiunii sociale a Uniunii, iar înfiinţarea Autorităţii Europene pentru Muncă a reprezentat un exemplu de reuşită.
"Din perspectiva Uniunii Energiei, am adoptat propunerea de amendare a Directivei (Gaze Naturale), care va asigura, în premieră, un cadru de reglementare unitar şi transparent privind interconectările în domeniul gazelor naturale cu state terţe. Am urmărit, de asemenea, facilitarea reflecţiei privind dezvoltarea unei viziuni comune pe termen lung în direcţia neutralităţii climatice. Am adoptat primele reglementări în domeniul standardelor de emisii pentru vehiculele grele", a menţionat Dăncilă.
România, a mai adăugat ea, a acţionat în cadrul celui de-al pilon al Preşedinţiei române, ''Europa siguranţei'', pentru creşterea gradului de securitate la nivel UE.
"Am consolidat mandatul Agenţiei Europene de Frontieră şi Garda de Coastă, iar prin adoptarea legislaţiei privind interoperabilitatea, transmitem un semnal clar că sistemele de informaţii la nivel european trebuie să se completeze reciproc. Acesta reprezintă un exemplu excelent în ceea ce priveşte continuarea cooperării între statele membre pentru consolidarea securităţii interne şi a funcţionalităţii spaţiului Schengen, obiectiv la care România doreşte să participe pe deplin în continuare. În domeniul migraţiei, am depus eforturi pentru avansarea negocierilor privind reforma politicii europene de azil şi migraţie. Chiar şi în condiţiile menţinerii divergenţelor pe această tematică, am reuşit să avansăm negocierile privind Directiva returnare şi discuţiile privind perfectarea unor aranjamente temporare. Am finalizat, de asemenea, negocierile pentru funcţionarea reţelei europene a ofiţerilor de legătură în materie de migraţie. În vederea îmbunătăţirii răspunsului la atacurile cibernetice, a fost adoptat un cadru de sancţiuni pentru a răspunde atacurilor cibernetice. Astfel, pentru prima dată, se vor impune sancţiuni persoanelor implicate în atacurile cibernetice care ameninţă Uniunea sau statele membre. România va continua să acţioneze în acest domeniu, urmărind obiectivul de a găzdui o agenţie europeană specializată în acest sens", a mai afirmat Dăncilă.
Cât priveşte dimensiunea externă reflectată în cadrul pilonului ''Europa - actor global'', a spus ea, Preşedinţia română a investit eforturi consistente pentru a consolida profilul unei Uniuni active şi eficiente, implicată în vecinătatea sa, şi credibilă, prin onorarea angajamentelor sale internaţionale.
"S-au obţinut progrese în domenii relevante, precum regiunea Balcanilor de Vest, Parteneriatul Estic, regiunea Marii Negre. Extinderea reprezintă o investiţie geostrategică în bunăstarea economică, politică şi de securitate a UE. În Balcanii de Vest, am reuşit ca, pe fondul unui context complex, să păstrăm evoluţiile remarcabile şi chiar istorice înregistrate anul trecut şi să menţinem oportunităţile strategice create pentru partenerii din regiune, mă refer la Albania şi Macedonia de Nord", a declarat Dăncilă.
Premierul s-a referit şi la relevanţa obiectivelor Preşedinţiei române regăsite în pilonul ''Europa valorilor comune''.
"Fenomenul dezinformării este de o actualitate incontestabilă şi de aceea am transmis Consiliului European raportul privind combaterea dezinformării şi asigurarea unor alegeri europene corecte. Un alt obiectiv major al Preşedinţiei noastre a vizat combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discursului de ură şi a tuturor formelor de intoleranţă. Sperăm că aceste eforturi vor fi continuate de către partenerii noştri de Trio. Credem că promovarea egalităţii de şanse şi de gen este un obiectiv major, care s-a regăsit, de altfel, în arhitectura noilor instituţii europene, a Parlamentului European şi a Comisiei", a mai afirmat Dăncilă. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi :
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cseke Attila: Reforma procedurilor de avizare a investițiilor, cea mai importantă din ultimii 35 de ani
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că adoptarea reformei în procedura de avizare a investițiilor publice și private din România este cea mai importantă din ultimii 35 de ani. 'Dacă îmi permiteți să vă dau câteva elemente legate de o reformă import
Ilie Bolojan: PSD și PNL au responsabilitatea să corecteze lucrurile care s-au acumulat în mod greșit
Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal 'au responsabilitatea să corecteze lucrurile care s-au acumulat în mod greșit' în guvernările pe care le-au girat, a declarat marți președintele interimar Ilie Bolojan. 'Această situație în care este România este dată sigur și de modul în care parti
Prezidențiale2025/Cseke Attila: Este indicat să avem un președinte al României care cunoaște matematică
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că este de preferat ca România să aibă un președinte care cunoaște matematică, întrucât concedierea a 500.000 de salariați din sectorul bugetar ar însemna desființarea întregii administrații locale și centrale din România și tot
Prezidențiale2025/AEP a prezentat situația privind numărul alegătorilor valabil pentru turul II de scrutin
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, marți, situația numărului de alegători valabil pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Potrivit unui comunicat al AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetățeni. De asemenea, numărul total de cetățeni români c
Senat/Comisia juridică cere timp extins de dezbatere pentru proiectul referitor la limitarea accesului la jocurile de noroc
Comisia juridică a Senatului a decis, marți, după dezbateri asupra propunerii legislative a USR prin care Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este obligat să aibă pe site un buton de autoexcludere pentru cei care vor să își blocheze accesul, să solicite Biroului permanent prelungirea termenului de analiză și vot pentru acest proiect, de la 45 la 60 de zile.
Personalități din domenii ale culturii și educației - decorate de președintele interimar Ilie Bolojan
Personalități din domenii ale culturii și educației au fost decorate de președintele interimar Ilie Bolojan, care a semnat marți decretele aferente, informează Administrația Prezidențială. Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru serviciile deosebite aduse statului român în domeniile științei și culturii, impunâ
Prezidențiale2025/Lasconi: Voi vota pentru candidatul faptelor și al drumului pro-european
Elena Lasconi, fosta președintă USR și fostă candidată la alegerile prezidențiale, anunță că duminică va vota 'candidatul faptelor și al drumului pro-european', având speranța că acesta se va înconjura de profesioniști. Ea menționează că nu dorește să precizeze numele exact al candidatului respectiv, astfel încât să nu îi
Camera Deputaților închiriază peluza pentru Campionatul Național de Drift, care are loc în Piața Constituției
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, marți, o solicitare privind desfășurarea unui eveniment sportiv de anvergură în perimetrul Palatului Parlamentului. Conducerea Camerei a dat curs unei cereri a Asociației Clubul Sportiv Romanian Drift Community, care va organiza, pe 24 și 25 mai, în Piața Constituției, etapa I a Ca
Camera Deputaților/ Primarii își pot delega atribuțiile de stare civilă și funcționarilor publici de la Evidența populației
Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care instituie posibilitatea ca primarii să poată să-și delege atribuțiile de stare civilă și funcționarilor publici de la Direcțiile de evidența populației. S-au înregistrat 254 de voturi 'pentru', unul 'împotrivă' și 39 de abțineri. Propunerea
Cseke Attila: Alocăm peste 157,5 milioane lei pentru consolidarea seismică a șapte noi obiective
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă 157.588.850,05 lei pentru consolidarea seismică a șapte noi obiective de investiții, a anunțat, marți, ministrul Cseke Attila. Astfel, se acordă peste 130 de milioane de lei, prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, pentru consolidarea secții
Camera Deputaților/ Ziua Națională a Libertății Religioase va fi aniversată pe 16 mai
Camera Deputaților a aprobat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea pe 16 mai a Zilei Naționale a Libertății Religioase și a contribuției cultelor la viața societății românești. Potrivit actului normativ, cu acest prilej, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul și autoritățile administrației publice locale pot să
Camera Deputaților/ 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege pentru instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I. C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I. C. Brătianu' se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu oca
MDLPA: Peste 201 milioane de lei pentru proiecte finanțate prin Programul 'Anghel Saligny'
Ministrul interimar al Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat 16 noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny', în valoare totală de 201.048.280,15 lei. Proiectele vizează modernizarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea de sisteme de alimentare cu apă potabilă, rețele de can
Prezidențiale2025/AEP: Informațiile privind operațiunile efectuate în secțiile de votare în țară și în străinătate - false; o dezinformare ce creează confuzie
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, luni, că informațiile false lansate în mediul online cu privire la operațiunile efectuate în secțiile de votare organizate în țară și în străinătate la alegerile prezidențiale reprezintă o 'dezinformare menită să genereze confuzie în rândul alegătorilor și să le influențeze op
Predoiu, la reuniunea PNRR: Indiferent de statutul guvernului, continuarea eforturilor pentru realizarea obiectivelor asumate este esențială
Prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu a subliniat importanța menținerii ritmului administrativ în implementarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență și a colaborării interinstituționale, în cadrul reuniunii de lucru a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență pe care a coordonat-o, l