Aderarea Ucrainei la NATO, o ameninţare ''inacceptabilă'' pentru Rusia (Kremlin)
Kremlinul a avertizat marţi că o posibilă aderare a Ucrainei la NATO, opţiune asupra căreia insistă autorităţile de la Kiev pentru a-şi asigura securitatea după încheierea războiului, ar constitui o ameninţare "inacceptabilă" pentru Rusia, în timp ce Kievul pune presiune pe aliaţii săi occidentali să invite Ucraina să adere la Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP şi EFE.
"O astfel de potenţială decizie este inacceptabilă pentru noi, pentru că ar constitui un eveniment ameninţător pentru noi", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing, în ziua unei reuniuni a miniştrilor de externe din NATO la Bruxelles.
Peskov a insistat că posibilitatea aderării Ucrainei la NATO contravine principiului care guvernează politica externă a Rusiei, conform căruia măsurile de asigurare a securităţii unei ţări nu ar trebui să fie în detrimentul securităţii altor ţări.
În acelaşi timp, a afirmat Dmitri Peskov, aceasta nu elimină nici motivele primare care au determinat Rusia să lanseze ceea ce ea numeşte "operaţiunea militară specială" în Ucraina în urmă cu aproape trei ani, în timp ce Kievul şi Occidentul consideră invazia rusă drept o agresiune nelegitimă şi neprovocată împotriva unui stat suveran.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că nu îşi poate imagina relaţii de "bună vecinătate" cu Ucraina dacă ţara vecină devine membră a Alianţei Nord-Atlantice.
Potrivit media internaţionale, delegaţia Kievului va prezenta cererea de aderare a Ucrainei în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din NATO de marţi şi miercuri la Bruxelles.
Se aşteaptă ca ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, să se alăture colegilor săi aliaţi la dineul de lucru de marţi, la care va participa şi noul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Kaja Kallas.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat săptămâna trecută că s-ar putea ajunge la un acord de încetare a focului dacă teritoriul aflat în prezent sub controlul Kievului s-ar afla "sub umbrela NATO", iar ulterior ar putea negocia cu Rusia - pe cale diplomatică - returnarea zonelor ocupate.
În opinia unor surse diplomatice aliate, această opţiune nu este lipsită de sens, deşi oficiali ai puterii de la Kiev au exclus imediat ca numai o parte din ţară să intre sub "umbrela NATO", cerând în plus şi garanţii de securitate pentru ţara lor.
În aceeaşi conferinţă de presă, Peskov a declarat că Europa pariază pe continuarea războiului în Ucraina, comentând vizita efectuată luni la Kiev de către cancelarul german Olaf Scholz, care a declarat că sprijinul occidental pentru Ucraina nu va slăbi şi a anunţat un ajutor militar în valoare de 650 de milioane de euro.
"Nu sunt multe de comentat aici, pentru că astfel de declaraţii se fac zilnic de reprezentanţi ai diferitelor state europene", a spus el.
Potrivit lui Peskov, liderii europeni "continuă cu premeditare politica distructivă de provocare, de continuare a acestui război".
În aceeaşi cheie, el a comentat şi decizia SUA de a trimite Ucrainei un pachet militar suplimentar în valoare de 725 de milioane de dolari. Aceasta arată că administraţia Biden este hotărâtă să toarne gaz pe focul războiului din Ucraina pentru a se asigura că acest conflict continuă, potrivit Reuters.
Secretarul de stat american Antony Blinken a indicat luni că noul ajutor va include rachete Stinger, muniţie pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS), drone şi mine terestre.
"Actuala administraţie îşi urmăreşte obiectivele, linia sa constantă este de a împiedica încetinirea acestui război", a spus Peskov.
"Administraţia Biden face tot ce îi stă în putere pentru a turna gaz pe foc. Dar nici acest ajutor şi nici alte pachete nu pot schimba cursul evenimentelor, nu pot afecta dinamica de pe linia frontului", a adăugat el, referindu-se la faptul că trupele ruse deţin iniţiativa pe frontul din Ucraina, unde câştigă zilnic teren, în faţa unei armata ucrainene slăbite de cei aproape trei ani de război, ducând lipsă de oameni şi echipamente suficiente.
În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că Rusia îşi va continua "operaţiunea militară specială" în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse.
Întrebat dacă are sens ca preşedintele rus Vladimir Putin să rămână deschis dialogului cu Olaf Scholz după declaraţiile sale de la Kiev, Peskov a răspuns: "Desigur, întotdeauna are sens să continuăm contactele, să le restabilim". "Preşedintele (Putin) a declarat în diverse ocazii că este deschis dialogului atunci când vine vorba de atingerea obiectivelor noastre", a spus el.
Putin şi Scholz au purtat recent prima lor convorbire telefonică după 2022, în care liderul rus a insistat asupra poziţiei sale categorice împotriva aderării Ucrainei la NATO, demersul cancelarului german stârnind critici atât la Kiev, cât şi în unele cancelarii occidentale. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Președintele Trump l-a grațiat pe creatorul unui site ilegal de vânzare de droguri
Președintele american Donald Trump a declarat marți că l-a grațiat pe creatorul site-ului ilegal 'Silk Road', care a servit drept platformă online pentru vânzarea de droguri în valoare de milioane de dolari în întreaga lume, relatează AFP. Ross Ulbricht a fost condamnat în 2015 la închisoare pe viață pentru trafic de
SUA: Trump anulează un decret privind securitatea inteligenței artificiale și propune o nouă abordare, moderată
Președintele american Donald Trump a anulat luni un ordin executiv emis de predecesorul său Joe Biden privind securitatea inteligenței artificiale (AI), o mișcare interpretată ca o schimbare către o abordare moderată privind reglementările, relatează AFP. Textul inițial, dezvăluit în octombrie 2023, cerea companiilor din sector să transmită guvernului fe
Trump 2.0/ Viitorul TikTok în continuare incert, Trump deschis unei preluări de către Musk
Președintele american Donald Trump a afirmat marți că este favorabil ideii ca Elon Musk să preia TikTok, dacă patronul X, SpaceX și Tesla dorește să cumpere rețeaua de socializare a companiei chineze ByteDance, interzisă în Statele Unite de duminică, notează AFP. Președintele SUA a semnat luni un decret prin care dispune guvernului său s
Trump consideră 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu #Ucraina
Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, transmite AFP. 'Este posibil', a declarat președintele Statelor Unite, întrebat despre acest subiect în cursul unei conferințe de presă
Italia l-a eliberat pe șeful poliției judiciare libiene căutat de CPI
Italia l-a eliberat pe șeful poliției judiciare libiene, care conduce la Tripoli un centru de detenție pentru migranți și face obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), a indicat marți o sursă guvernamentală pentru AFP.
Rusia consideră 'destabilizatoare' reînscrierea Cubei pe lista neagră a SUA
Rusia l-a criticat marți pe noul președinte al SUA Donald Trump pentru că a reintrodus Cuba pe lista statelor care susțin terorismul, apreciind că această măsură vizează să 'schimbe puterea' în insulă, relatează AFP. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un comunicat că decre
Von der Leyen nu va fi urmărită de justiția belgiană în dosarul vaccinurilor anti-COVID
Justiția belgiană a declarat inadmisibile o serie de plângeri penale împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitoare la achizițiile de vaccinuri anti-COVID pe care le-a negociat în numele statelor UE cu compania Pfizer, relatează marți AFP. Avocatul belgian al lui Von der Leyen, Adrien Masset, și al
Bulgaria va continua să asigure tranzitul gazului spre Ungaria prin Turk Stream, spune Szijjarto
Bulgaria va asigura continuarea tranzitului gazului natural spre Ungaria via gazoductul Turk Stream, ceea ce este de importanță deosebită dat fiind că Ungaria își primește cea mai mare parte a aprovizionării cu gaz prin această conductă, a declarat marți ministrul de externe și al comerțului internațional, Peter Szijjarto, după o discuție cu noul său omolog bul
Keir Starmer: Procesul de pace din Orientul Mijlociu 'trebuie să conducă' la un stat palestinian
Premierul britanic Keir Starmer i-a transmis marți omologului său israelian Benjamin Netanyahu că procesul de pace care va urma încetării focului în Fâșia Gaza ''trebuie să conducă'' la crearea unui stat palestinian, a indicat Downing Street, informează AFP și DPA. Starmer a declarat că ''Regatul Unit
Zelenski cere cel puţin 200.000 de trupe europene de menţinere a păcii şi insistă ca #Ucraina să adere la NATO
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți un contingent de cel puțin 200.000 de soldați europeni ca garanție de securitate pentru Ucraina în eventualitatea unui acord care să pună capăt războiului cu Rusia, dar a insistat că garanția de securitate pe care o dorește este aderarea la NATO, admițând însă că aceasta depinde de noul președi
Încetarea războiului în #Ucraina va fi politica oficială a SUA, spune secretarul de stat Marco Rubio
Noul secretar de stat Marco Rubio a afirmat marți că încetarea războiului în Ucraina va fi politica oficială a Statelor Unite sub președintele Donald Trump, ca parte a obiectivului administrației de a promova pacea, transmite Reuters. Fostul senator republican, un 'uliu' anti-China și un susținător ferm al Israelului, a fos
Ungaria respinge intrarea Ucrainei în UE, Slovacia o susține condiționat
Ungaria și Slovacia, țările din UE cele mai critice față de Ucraina, s-au poziționat marți față de o eventuală aderare a acesteia la UE în perspectivă, prima respingând-o pe termen mediu, iar cea de-a doua fiind dispusă să o susțină, dar cu condiții, relatează agenția EFE. 'Dacă Ucraina ar adera astăzi la UE, ar ruina Ungaria.
'Nu vrem să fim americani', spune premierul groenlandez
'Suntem groenlandezi, nu vrem să fim americani', a declarat marți prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, la o zi după învestirea președintelui american Donald Trump, care dorește ca SUA să preia controlul imensului teritoriu autonom danez și, recent, a declanșat îngrijorare refuzând să excludă o intervenție militară, transmite AFP.
Zelenski pledează la Davos pentru unitatea Europei în materie de apărare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat marți, la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), un apel la ''unitatea'' Europei în materie de apărare și securitate, transmite France Presse. Evenimentul din stațiunea elvețiană a început la doar câteva ore după învestirea lui Donald Trump &ici
Deciziile lui Donald Trump vor schimba lumea, crede Viktor Orban
Primele decrete semnate de noul președinte american Donald Trump vor aduce schimbări majore nu doar în SUA, ci și în restul lumii, a susținut marți premierul conservator ungar Viktor Orban, relatează agenția EFE. 'Ordinele executive semnate de președintele Donald Trump vor transforma nu doar Statele Unite, ci și lumea înt