logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune

Imagine din galeria Agerpres

Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de ani' și dedicat împlinirii, la 7 mai, a 25 de ani de la prima sa inaugurare ca lider suprem al Rusiei.

Putin a preluat funcția de președinte la 7 mai 2000, după ce a câștigat alegerile prezidențiale anticipate din martie, cu 52,94% din voturi, la care a participat în calitate de președinte interimar în urma demisiei lui Boris Elțîn, predecesorul său, în 1999.

De atunci, cu excepția anului 2008, când Dmitri Medvedev, adjunctul său, a preluat președinția pentru un mandat de patru ani, Putin a mai depus de patru ori jurământul de șef al statului, datorită modificărilor aduse Constituției, care inițial permitea doar două mandate prezidențiale.

Documentarul va fi difuzat duminică la 21:00 ora Moscovei (19:00 GMT), însă extrase din acesta au fost difuzate în avanpremieră și relatate de agențiile internaționale de presă.


Reconcilierea cu Ucraina, o 'chestiune de timp

În ciuda războiului pe care l-a lansat împotriva Ucrainei, președintele rus crede în reconcilierea cu țara vecină, relatează dpa.

'Mi se pare că acest lucru este inevitabil, în ciuda tragediei cu care ne confruntăm în prezent'. 'Aceasta este o chestiune de timp', a spus Putin.

Președintele rus a părut din nou încrezător în victorie. El a afirmat că Moscova dispune de mijloacele militare pentru a duce războiul 'la concluzia sa logică, cu rezultatul necesar pentru Rusia'.


Putin spune că speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Întrebat de un reporter despre riscul unei escaladări nucleare în urma războiului din Ucraina, Putin a spus că utilizarea armelor nucleare nu a fost necesară până acum și, a adăugat el, sperăm că nu va fi necesară în viitor.

'Au vrut să ne provoace astfel încât să facem greșeli', a spus Putin, vorbind lângă un portret al țarului Alexandru al III-lea, un conservator din secolul al XIX-lea care a reprimat disidența. 'Nu a fost nevoie să folosim aceste arme ... și sper că nu va fi nevoie de ele', relatează Reuters.

Putin prezintă războiul drept un moment de răscruce în relațiile Moscovei cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, prin extinderea NATO și invadarea a ceea ce el consideră a fi sfera de influență a Moscovei.


Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014

Vladimir Putin a recunoscut că Rusia nu era pregătită în 2014, după anexarea Crimeei și începerea conflictului din Donbas, să declanșeze un război în Ucraina și să se confrunte direct cu Occidentul, transmite EFE.

'În 2014, acest lucru era practic nerealist. Țara nu era pregătită pentru o confruntare frontală cu Occidentul. Ceea ce se întâmplă acum. Occidentul recunoaște acest lucru, iar SUA vorbesc despre asta. De fapt, Rusia se confruntă singură cu întregul Occident. Acest lucru a necesitat o atitudine serioasă față de posibila evoluție a situației', a declarat Putin.

El a subliniat că Rusia 'nu poate lua măsuri bruște fără acțiuni corespunzătoare în domeniul securității și al dezvoltării forțelor armate, în sfera economiei și a finanțelor'.

'Nu ne-am pregătit special pentru acest lucru. Am aspirat sincer la rezolvarea pașnică a problemei din Donbas. Dar s-a dovedit că cealaltă parte a gândit și a acționat într-o altă direcție', a spus el.

Președintele rus a declarat că este conștient de impactul pe care începutul campaniei militare din Ucraina l-ar putea avea asupra economiei, dar a asigurat că nu este vorba de 'a ne arunca cu capul înainte', deoarece Rusia a depus eforturi pentru a-și asigura securitatea.

'Desigur, ne-am confruntat cu riscuri mari, acest lucru este evident. Am ajuns prea departe într-o situație în care țara era foarte dependentă. Lumea de astăzi este foarte interdependentă, este firesc, așa ar trebui să fie. Dar atunci când o țară precum Rusia devine prea dependentă de factori externi, este periculos', a spus el.

Cu toate acestea, Putin a subliniat că, atunci când a venit momentul, societatea rusă a sprijinit decizia de a începe așa-numita 'operațiune militară specială' a Rusiei în Ucraina și a insistat asupra atașamentului rușilor față de valorile tradiționale, fără de care 'Rusia și-ar pierde pur și simplu identitatea, ceea ce este extrem de periculos din punctul de vedere al viitorului țării'.


Problema succesiunii

Vladimir Putin, cel mai longeviv șef al Kremlinului de la Iosif Stalin, care a condus timp de 29 de ani până la moartea sa în 1953, a declarat că se gândește mereu la succesiune și a sugerat că ar putea exista o competiție între mai mulți candidați, relatează Reuters.

Fost locotenent-colonel KGB, Putin i-a succedat lui Boris Elțîn în ultima zi a anului 1999 până în 2008, apoi a fost prim-ministru până în 2012 și din nou președinte din 2012 până în prezent.

'Mă gândesc mereu la asta', a spus Putin, în vârstă de 72 de ani, întrebat dacă se gândește la succesiune. 'În cele din urmă, alegerea aparține poporului, poporului rus'. 'Cred că ar trebui să existe o persoană, sau mai degrabă mai multe persoane, astfel încât poporul să aibă de ales'.

Nu există un succesor clar al lui Putin, deși, în conformitate cu constituția rusă, în cazul în care președintele ar fi în imposibilitatea de a-și îndeplini îndatoririle, atunci prim-ministrul - în prezent Mihail Mișustin - ar prelua atribuțiile prezidențiale.

Disidenții ruși - majoritatea aflați acum fie în închisoare, fie în străinătate - îl văd pe Putin ca pe un dictator care a construit un sistem fragil de conducere personală bazat pe lingușire și corupție, care conduce Rusia spre declin și tulburare, scrie Reuters.

Susținătorii îl prezintă pe Putin, despre care sondajele rusești spun că are o rată de aprobare de peste 85%, drept un salvator care a respins un Occident arogant și a pus capăt haosului care a însoțit dezintegrarea Uniunii Sovietice din 1991.


O privire în spatele vieții private notorii a președintelui rus

În acest film regizat cu grijă la televiziunea de stat, care oferă telespectatorilor o privire în spatele vieții private notorii a președintelui rus, Putin îi oferă ciocolată și o băutură din lapte fermentat lui Pavel Zarubin, un corespondent important al Kremlinului, în bucătăria sa privată de la Kremlin.

'Nu mă simt ca un politician', a spus Putin despre cei 25 de ani la putere ca președinte și prim-ministru. 'Continui să respir același aer ca milioane de cetățeni ruși. Acest lucru este foarte important. Cu voia lui Dumnezeu, ar trebui să fie păstrat cât mai mult timp posibil. Și să nu dispară'.AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 911

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 27-05-2025 21:18

#Ucraina și comerțul, pe agenda vizitei șefului diplomației germane la Washington

Ministrul de externe german Johann Wadephul este așteptat miercuri, la Washington, pentru discuții cu secretarul de stat american Marco Rubio referitoare la războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu și negocierile comerciale UE-SUA, informează agenția France Presse. După luni de tensiuni cu Statele Unite de la revenirea lui Donald T

Politic Ex 27-05-2025 20:01

Sancțiunile UE costă Kosovo 600 de milioane de euro în fonduri blocate (think tank)

Kosovo a pierdut peste 600 de milioane de euro din finanțare externă legată de protecția mediului și proiecte energetice, printre altele, de la impunerea de sancțiuni de către Uniunea Europeană, în 2023, potrivit unui raport al think tank-ului GAP Institute, citat marți de Reuters. Guvernul kosovar contestă această sumă, dar raportul, re

Politic Ex 27-05-2025 19:58

Gaza: Mii de palestinieni au luat cu asalt un centru de distribuție de alimente la Rafah

Mii de palestinieni au luat cu asalt marți un nou centru de distribuție de alimente la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, sprijinit de SUA și Israel, disperarea de a face rost de hrană determinându-i pe locuitori să depășească temerile legate de verificările biometrice și alte controale pe care Israelul spune că le va folosi, transmit dpa, Reuters și AFP.

Politic Ex 27-05-2025 19:52

Direcția antimafia din Italia observă că mafioții renunță la rivalități în favoarea unor alianțe (raport)

Direcția de Investigații Antimafia (DIA) din Italia afirmă în raportul anual publicat marți că mafioții italieni renunță tot mai mult la conflictele violente pentru influență, preferând să colaboreze pentru traficul de droguri, pentru prostituție și pentru spălarea de bani, transmite Reuters. Organizațiile Cosa Nostra din Sicilia ș

Politic Ex 27-05-2025 19:38

Regele Charles al III-lea apără autodeterminarea Canadei în fața amenințărilor lui Donald Trump

Regele Charles al III-lea a dat asigurări, marți la Ottawa, că autodeterminarea este o valoare esențială pentru canadieni, într-o perioadă când Canada traversează o criză fără precedent din cauza amenințărilor cu anexarea formulate de președintele american Donald Trump, transmite AFP. ''Democrația, pluralismul, supremația l

Politic Ex 27-05-2025 19:33

După vizita la Moscova, șeful diplomației turce se va deplasa săptămâna aceasta la Kiev

Șeful diplomației turce Hakan Fidan, aflat de luni în vizită oficială la Moscova, intenționează să se deplaseze la Kiev săptămâna aceasta, a anunțat marți un responsabil turc, informează AFP. ''Ministrul intenționează să se deplaseze la Kiev săptămâna aceasta'', a anunțat această sursă, fără a preciza data, &i

Politic Ex 27-05-2025 19:11

Guvernul irlandez a aprobat proiectul legislativ privind restricționarea comerțului cu așezările israeliene din Cisiordania

Guvernul irlandez a aprobat oficial marți proiectul legislativ privitor la restricționarea comerțului cu coloniile israeliene din teritoriile palestiniene, însă este improbabil ca legea să fie adoptată de parlament foarte rapid, relatează Reuters. Deși Irlanda face puține schimburi comerciale cu așezările israeliene din Cisiordania, prem

Politic Ex 27-05-2025 19:07

#Ucraina: Donald Trump declară că Vladimir Putin ''se joacă cu focul''

Președintele american Donald Trump a declarat marți că omologul său rus Vladimir Putin ''se joacă cu focul'', informează agențiile de presă Reuters și AFP. ''Ceea ce Vladimir Putin nu realizează este că, dacă nu eram eu, multe lucruri rele i s-ar fi întâmplat deja Rusiei, și eu vreau să spun FOARTE RELE'

Politic Ex 27-05-2025 18:43

Jihadistul suedez Osama Krayem, inculpat în Suedia pentru asasinarea unui pilot iordanian ars de viu

Jihadistul suedez Osama Krayem a fost acuzat marți de participare la asasinarea unui pilot iordanian, care a fost ars de viu într-o cușcă în Siria, acum 10 ani, a anunțat procuroarea responsabilă de caz, transmite AFP. Bărbatul de 32 de ani este urmărit pentru ''participare la executarea brutală a unui pilot'', &ici

Politic Ex 27-05-2025 18:37

Rețeaua americană a posturilor de radio publice contestă în justiție decretul lui Trump ce suspendă finanțarea sa

Rețeaua americană a posturilor de radio publice NPR a cerut marți justiției să suspende un decret prezidențial al lui Donald Trump care ordonă suspendarea finanțării sale federale, precum și finanțarea rețelei posturilor publice de televiziune PBS, informează AFP. După revenirea lui Donald Trump la putere pe 20 ianuarie, administrația sa și-a

Politic Ex 27-05-2025 18:07

Președintele Lituaniei cere sancțiuni anti-ruse ca un ''cocktail Molotov''

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a cerut marți Uniunii Europene să impună Rusiei sancțiuni mai dure în contextul războiului pe care forțele Moscovei îl continuă împotriva Ucrainei, transmite dpa. ''(Șeful statului rus, Vladimir) Putin întoarce întreaga lume împotriva sa și merită într-ade

Politic Ex 27-05-2025 18:01

Șeful diplomației germane atenționează Israelul să nu facă uz de acuzații de antisemitism pentru a forța Germania la solidaritate

Șeful diplomației germane Johann Wadephul a atenționat guvernul israelian să nu folosească acuzații de antisemitism pentru a face presiuni asupra Berlinului, în contextul criticilor tot mai ferme formulate de Germania cu privire la acțiunile Israelului în Fâșia Gaza, informează marți dpa. Lupta guvernului german împotri

Politic Ex 27-05-2025 17:35

Președintele Iranului a sosit într-o vizită în Oman, mediator între Teheran și Washington

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a început marți o vizită oficială de două zile în Oman, sultanatul care mediază discuțiile purtate între Washington și Teheran în dosarul nuclear, a transmis agenția de presă a Omanului, potrivit AFP. Vizita are ca scop întărirea cooperării între cele două țări vecine ș

Politic Ex 27-05-2025 17:07

Poliția italiană a dejucat o fraudă cu fonduri agricole europene

Poliția italiană a anunțat marți confiscarea unor bunuri în valoare totală de 1,4 milioane de euro ce aparțineau unui ''grup criminal'' suspectat de deturnare de fonduri agricole ale Uniunii Europene, la Salerno, lângă Napoli, în sudul Italiei, informează AFP. Circa 40 de persoane sunt implicare în obțin

Politic Ex 27-05-2025 17:03

Consiliul UE adoptă programul de 150 de miliarde de euro pentru achiziții comune de securitate și apărare

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o reglementare pentru instituirea Acțiunii pentru Securitatea Europei (SAFE), un instrument financiar nou al UE care va sprijini statele membre dispuse să investească în producția industrială pentru apărare prin achiziții comune, axate pe capacitățile prioritare, arată un comunicat difuzat pe site-ul Consiliului.