AlegeriSUA2024: Biden se retrage, prezidenţialele în necunoscut

Lovitură de teatru la Casa Albă: Joe Biden a anunţat duminica aceasta că renunţă să candideze pentru al doilea mandat, vicepreşedinta americană, Kamala Harris, afirmând că este pregătită să-l înlocuiască pentru a-l "învinge pe Trump" într-o campanie democrată scufundată în momentul de faţă în necunoscut, comentează AFP.
După săptămâni de incertitudini, fragilizat de îndoielile cu privire la acuitatea sa mentală, preşedintele american de 81 de ani a anunţat că renunţă, foarte târziu în campanie, cu o lună înainte de convenţia care ar fi trebuit să-l ungă candidat.
"Cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de preşedinte până la finalul mandatului meu", a declarat Biden într-un comunicat.
"Astăzi vreau să îmi ofer sprijinul total şi susţinerea pentru Kamala, pentru a fi candidata partidului nostru în acest an", a adăugat el pe X din vila sa unde s-a izolat după ce a contractat COVID-19.
My fellow Democrats, I have decided not to accept the nomination and to focus all my energies on my duties as President for the remainder of my term. My very first decision as the party nominee in 2020 was to pick Kamala Harris as my Vice President. And it’s been the best… pic.twitter.com/x8DnvuImJV
— Joe Biden (@JoeBiden) July 21, 2024
Acest anunţ şoc, aşteptat în pofida dezminţirilor repetate ale principalului interesat, bulversează o campanie care a cunoscut deja numeroase surprize, în primul rând tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump din 13 iulie.
Kamala Harris, prima afro-americană aleasă în funcţia de vicepreşedinte, s-a declarat imediat pregătită "să câştige nominalizarea" democraţilor pentru a-l "învinge pe Donald Trump".
În vârstă de 59 de ani, ea va afişa o imagine tinerească în faţa lui Donald Trump, 78 de ani, care a ieşit săptămâna trecută întărit de la convenţia de nominalizare la care Partidul Republican s-a pus în ordine de marş în spatele candidaturii sale.
"Coruptul de Joe Biden nu era apt să candideze la postul de presedinte şi cu siguranţă nu este apt nici să ocupe această funcţie, şi nu a fost niciodată!", a reacţionat Trump pe reţeaua sa socială.
Cu Kamala Harris va fi "chiar mai rău" decât cu Joe Biden, a atacat rapid şi echipa de campanie a republicanului.
La rândul său, Joe Biden a anunţat că se va adresa naţiunii "mai târziu în această săptămână"
Făcându-se ecoul figurilor importante ale partidului său, liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, i-a cerut preşedintelui democrat să "demisioneze imediat".
De partea democraţilor, unde presiunea asupra preşedintelui a crescut constant în ultimele săptămâni, laudele continuă să se reverse, asemenea influentului lider al democraţilor din Senat, Chuck Schumer, care a salutat un "mare patriot".
Altă figură marcantă a democraţilor, Nancy Pelosi, fostă preşedintă a Camerei Reprezentanţilor SUA, a lăudat, de asemenea, "unul dintre cei mai importanţi preşedinţi din istoria Americii".
În cursul convenţiei Partidului Democrat de la mijlocul lui august la Chicago, opţiunea Kamala Harris pare foarte posibilă astăzi, dar nu va fi, totuşi, automată.
Ea a primit deja o altă susţinere puternică, fostul preşedinte Bill Clinton şi soţia sa Hillary Clinton, fost secretar de stat, anunţându-şi duminică sprijinul pentru Kamala Harris.
Dar fostul preşedinte Barack Obama, una dintre personalităţile democrate cele mai influente, s-a mulţumit să-şi exprime "încrederea" în partidul său pentru a instaura "un proces care să permită apariţia unui candidat excepţional", fără a o menţiona pe Kamala Harris.
Estimând că Joe Biden este "convins că e cea bună decizie pentru America", Barack Obama a avertizat, însă, că democraţii se vor afla "într-un teritoriu neexplorat în zilele următoare".
Ultimul cuvânt le revine delegaţilor Partidului Democrat, 3.900 de persoane cu profiluri foarte variate şi în cea mai mare parte complet necunoscute publicului larg. Procesul de selecţie va fi "transparent şi disciplinat", a promis liderul Partidului Democrat, Jaime Harrison, într-un comunicat.
Performanţa dezastruoasă a lui Joe Biden în timpul dezbaterii sale din 27 iunie cu Donald Trump a fost cea care a precipitat evenimentele. În acea zi, un preşedinte foarte slăbit a apărut pe ecrane în faţa susţinătorilor săi consternaţi.
Cu o voce slabă, tuşind des, Biden s-a încurcat de mai multe ori, uneori neputând să-şi termine frazele.
Un spectacol dureros care a scos la lumina îndoielile cu privire la vârsta lui, asupra cărora cei apropiaţi încercaseră să păstreze tăcerea.
Cine avea să fie primul care să îndrăznească pentru a-i cere să se oprească acolo? Aleşi democraţi relativ puţin cunoscuţi au fost primii, urmaţi de tenori ai partidului.
Unul după altul, temându-se de o victorie zdrobitoare a lui Donald Trump, l-au abandonat, majoritatea la început în privat.
Media americane, citând surse anonime, au afirmat astfel că Barack Obama, Nancy Pelosi şi chiar Chuck Schumer şi-au exprimat îngrijorarea.
Iar imaginile cu Joe Biden, recent testat pozitiv la COVID-19, luptându-se să coboare pe pasarela avionului său, nu au făcut decât să amplifice nervozitatea taberei sale.
În acest timp, Donald Trump, care a scăpat în mod miraculos de a fi împuşcat în cursul unui miting de campanie, a părut să trăiască într-o perioadă de graţie, cu victorii judiciare şi consacrarea la convenţia Partidului Republican. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)
Citiţi şi:
* AlegeriSUA2024/Liderul democrat din Senat salută decizia preşedintelui Joe Biden, "un mare patriot"
* AlegeriSUA2024/Biden trebuie să demisioneze "imediat", afirmă un lider republican din Congres
* AlegeriSUA2024 Hillary şi Bill Clinton îşi anunţă susţinerea pentru Kamala Harris
* AlegeriSUA2024: Trump şi Vance trec la atac după anunţul retragerii lui Biden
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Israelul respinge armistițiul pe cinci ani propus de Hamas (presă)
Israelul a respins un armistițiu pe cinci ani propus de organizația islamistă palestiniană Hamas, a transmis luni radioteleviziunea israeliană de stat Kan, preluată de Xinhua. Inițiativa prevedea eliberarea tuturor ostaticilor israelieni care se mai află în Fâșia Gaza. Un înalt oficial israelian a declarat presei locale că st
Germania: Conservatorii au aprobat acordul de coaliție cu Partidul Social-Democrat
Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a aprobat luni după-amiază acordul de coaliție guvernamentală cu Partidul Social-Democrat (SPD), fiind astfel depășit încă un obstacol în calea formării viitorului guvern, transmit DPA, AFP și Reuters. O majoritate a delegaților a votat în favoarea acordului de 144 de pagini intitulat 'Resp
Alegeri în Canada: liberalii au un mic avantaj în sondaje, rezultatul este deschis
În Canada au loc luni alegeri parlamentare anticipate; circa 29 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a-i desemna pe cei 343 de membri ai Camerei Comunelor, camera inferioară a legislativului, informează Reuters și AFP. Principalele formațiuni în cursa electorală sunt partidele Liberal, condus de premierul în e
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, continuă să conducă în sondaje înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 31% din intențiile de vot, indică un sondaj al agenției CBOS, citat luni de Reuters. Karol Nawrocki, candidatul principalului partid de opoziție, Lege și Justiț
Europa unită este amenințată, avertizează viitorul cancelar german Friedrich Merz
Viitorul cancelar german Friedrich Merz a atenționat luni că ''Europa unită este amenințată'' în egală măsură de războiul dus de Rusia contra Ucrainei și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern, relatează AFP. Europa ''este amenințată din exterior de un război imperialist și autoritar la Est și,
Japonia și Vietnam își întăresc cooperarea, cu accent pe domeniul semiconductorilor
Japonia și Vietnam au încheiat luni, la Hanoi, patru protocoale de înțelegere, mai ales în domeniul semiconductorilor, într-un context de redefinire a echilibrelor comerciale în urma ofensivei protecționiste americane, transmite AFP. 'Întărirea relațiilor dintre Japonia și Vietnam va contribui la stabili
Iranul anunță că s-a apărat de un atac informatic împotriva infrastructurii
Iranul s-a apărat de unul din cele mai sofisticate atacuri informatice din istoria sa, a declarat luni Behzad Akbari, adjunct al ministrului comunicațiilor de la Teheran, citat de AFP. Atacul 'împotriva unei infrastructuri a țării' a fost detectat duminică 'datorită eforturilor echipelor de securitate și tehnice ale ministeru
SUA: Poliția a arestat un suspect în cazul furtului genții șefei Departamentului de Securitate Internă
Un suspect a fost arestat în ancheta lansată de autoritățile americane după ce șefei Departamentului de Securitate Internă a SUA, Kristi Noem, i-a fost furată geanta într-un restaurant din Washington DC în duminica de Paște, transmite luni Reuters. Potrivit lui Noem, individul arestat trăia în Statele Unite în mod
Președintele rus Vladimir Putin declară un armistițiu de trei zile în #Ucraina, în mai
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un armistițiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, transmit luni agențiile internaționale de presă. Încetarea focului va intra în vigoare la miez
Bulgaria poate juca un rol esențial în apărarea europeană, declară la Sofia președintele Consiliului European
Bulgaria poate juca un rol esențial în eforturile de apărare ale Europei prin intermediul industriei sale militare, a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, după întrevederea avută duminică, la Sofia, cu premierul bulgar Rosen Jeliazkov, informează luni Euractiv. Costa se află în Bulgaria pentru o vizită d
Grecia: Premierul Kyriakos Mitsotakis promite o îmbunătățire a securității feroviare
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a angajat luni să accelereze lucrările de îmbunătățire a siguranței pe căile ferate, la doi ani de la cea mai gravă tragedie feroviară din țară, în care au murit 57 de persoane, relatează AFP. Mitsotakis a spus că este în derulare un proiect de cincisprezece luni, care are ca scop o îmbunătăț
Rusia va oferi asistență militară Coreei de Nord în caz de nevoie, confirmă Kremlinul
Moscova, 28 apr /Agerpres/ - Kremlinul a confirmat luni, după ce a recunoscut că trupe nord-coreene au luptat alături de armata rusă împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk (sud-vestul Rusiei) că va oferi asistență militară Phenianului dacă va fi necesar, relatează EFE. 'Avem un tratat (de asistența reciprocă). În conformitate cu a
Procedura de la CIJ privind Gaza: Un exemplu de 'persecuție sistematică' asupra Israelului, afirmă șeful diplomației israeliene
Ministrul israelian de externe Gideon Saar a denunțat luni 'persecuția sistematică' asupra Israelului, după deschiderea unei audieri a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) la Haga, în Olanda, cu privire la obligațiile umanitare ale Israelului față de palestinieni, relatează AFP. Saar a declarat că procedurile CIJ fac parte dintr-o 'persecu
Curtea Internațională de Justiție: Reprezentantul palestinian spune că Israelul folosește blocarea ajutorului umanitar ca 'armă de război'
Reprezentantul statului Palestina a declarat luni la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) că Israelul folosește blocarea ajutorului umanitar ca 'armă de război' în Gaza, informează AFP. 'S-a instalat foametea. Ajutorul umanitar este folosit ca armă de război', a declarat Ammar Hijazi, reprezentant al statului Palestina la organizațiile
Lavrov reiterează condițiile maximaliste ale Moscovei și cere recunoașterea internațională a regiunilor anexate de Rusia în #Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care se află într-o vizită în Brazilia, cu ocazia unei reuniuni în cadrul BRICS, a cerut luni recunoașterea internațională a regiunilor ucrainene anexate de Moscova, inclusiv a peninsulei Crimeea, ca o condiție pentru o soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, reiterând practic condițiile maximalis