UPDATE/Rusia: Mii de persoane la funeraliile lui Navalnîi, înmormântat sub acordurile 'My Way' şi scandările 'Rusia va fi liberă!'

Mii de simpatizanţi ai opozantului rus Aleksei Navalnîi s-au adunat vineri în cartierul Mariino, din suburbia de sud-est a Moscovei, pentru a-l conduce pe ultimul drum, în pofida riscurilor de a fi arestaţi şi a unui dispozitiv uriaş de poliţişti.
Aleksei Navalnîi, mort la 47 de ani într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a fost înmormântat într-un cimitir de la periferia capitalei ruse, Borisovo, sub acordurile melodiei sale preferate, 'My Way', de Frank Sinatra, şi scandările "Rusia va fi liberă" ale oamenilor veniţi să îşi ia adio de la el, potrivit transmisiunilor în direct ale media independente ruse Meduza.io, The Moscow Times, postul tv Dojdi şi Hodorkovski.live.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
La aducerea sicriului cu trupul neînsufleţit la biserica Icoana Maicii Domnului din Mariino, mulţimea a scandat numele său. Mulţi dintre cei prezenţi au declarat că nu vor ierta autorităţile pentru moartea opozantului, în timp ce mama şi tatăl lui Navalnîi participau la o slujbă religioasă scurtă în biserica înconjurată de poliţie.
O fotografie a lui Navalnîi publicată pe reţelele de socializare arăta trupul său întins într-un sicriu plin de flori în interior, pe patru scaune, în timp ce mama sa, purtând o eşarfă neagră şi cu o lumânare într-o mână, stătea alături de tatăl lui în apropiere.
Un preot ortodox a oficiat slujba de doar 30 de minute, scurtată la ordinul autorităţilor - potrivit echipei disidentului defunct -, în timp ce oamenii care stăteau la coadă în jurul bisericii şi care fuseseră împiedicaţi să intre pentru a-şi lua rămas bun au aplaudat şi au scandat 'Navalnîi! Navalnîi!".
După ce sicriul său a fost transportat afară, unii oameni au scandat "Rusia va fi liberă!", "Nu războiului!", "Rusia fără Putin!", "Nu vom uita!" şi "Putin este un criminal!", notează Reuters.
Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui Vladimir Putin în interiorul Rusiei, s-a stins din viaţă într-o colonie penitenciară din regiunea arctică la 16 februarie, ceea ce a suscitat acuzaţii din partea susţinătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
Autorităţile au interzis mişcarea sa ca fiind extremistă şi i-au catalogat pe susţinătorii săi drept agitatori în solda SUA care vor să provoace o revoluţie în Rusia.
Înmormântarea sa are loc cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, când se aşteaptă ca Putin, liderul suprem al Rusiei de peste 20 de ani şi responsabil de toate pârghiile statului, să câştige cu uşurinţă un nou mandat de şase ani, potrivit Reuters.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
Un dispozitiv imens de poliţie a fost desfăşurat la Biserica Icoanei Maicii Domnului, o clădire impunătoare cu o cupolă albă din sud-estul Moscovei, unde a avut loc slujba religioasă de înmormântare.
Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV/EPA
Oamenii care purtau flori au sosit mai devreme pentru a încerca să intre, iar persoanele în doliu au stat la o coadă imensă în mod ordonat în timp ce aşteptau să înceapă slujba.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
"Suntem cu toţii aici împreună. Nimănui nu îi este frică", a declarat un bărbat, care nu şi-a dezvăluit numele, unui reporter al ziarului independent Novaia Gazeta. "Sunt aici pentru a-i susţine familia şi pentru a arăta că nu sunt singuri", a spus el.
Sicriul cu trupul lui Navalnîi a fost apoi condus la cimitirul Borisovskoie, aflat la aproximativ 2,5 km distanţă, de cealaltă parte a râului Moskva. Cimitirul a fost izolat cu bariere de protecţie.
Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV/EPA
Peste un sfert de milion de persoane au urmărit evenimentul pe canalul YouTube al lui Navalnîi, blocat în Rusia. Mesajele, majoritatea exprimând tristeţe, dar unele şi sfidare, curgeau, alături de imaginile video.
Aliaţii lui Navalnîi din afara Rusiei au făcut apel la persoanele care doresc să-i onoreze memoria, dar nu au putut participa la slujba de înmormântare, să meargă în schimb la monumentele dedicate represiunii din epoca sovietică din oraşele lor, vineri seara, la ora locală 19:00.
Kremlinul a transmis că orice adunări nesancţionate în sprijinul lui Navalnîi vor încălca legea.
"Doar pentru a vă reaminti că avem o lege care trebuie respectată. Orice adunări neautorizate vor încălca legea, iar cei care participă la ele vor fi traşi la răspundere - din nou, în conformitate cu legea în vigoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a refuzat să facă vreo evaluare a lui Navalnîi ca figură politică şi a spus că nu are nimic de spus familiei regretatului disident.
În timp ce mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a participat la înmormântare împreună cu tatăl său, Anatoli, soţia sa Iulia şi cei doi copii, care trăiesc în afara Rusiei, nu au fost prezenţi la funeralii.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
Iulia Navalnaia, văduva opozantului, şi-a luat adio de la soţul său printr-o postare pe reţeaua X, la scurt timp după înmormântarea acestuia, mulţumindu-i pentru "26 de ani de fericire absolută".
"Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar voi încerca tot posibilul să te fac acolo sus fericit pentru mine şi mândru de mine. Nu ştiu dacă mă voi descurca sau nu, dar voi încerca", a scris ea.
"Îţi mulţumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Inclusiv ultimii trei ani de fericire (când Navalnîi s-a aflat în închisoare - n.r.). Pentru dragostea ta, pentru sprijinul tău, pentru că m-ai făcut să râd chiar şi din închisoare, pentru că te-ai gândit mereu la mine", a adăugat ea.
Grupurile de apărare a drepturilor omului îi sfătuiseră pe cei care doreau să participe la funeralii să îşi ia cu ei paşapoartele şi sticle mici de apă şi le-au recomandat avocaţi care îi pot ajuta în cazul în care sunt reţinuţi.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
Aleksei Navalnîi era creştin. El a condamnat decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, considerând-o o acţiune nebunească, construită pe minciuni. Biserica ce a găzduit înmormântarea sa a făcut donaţii armatei ruse şi şi-a anunţat cu entuziasm sprijinul pentru război, notează Reuters.
În zilele dinaintea înmormântării sale, aliaţii lui au acuzat autorităţile că le blochează planurile de a organiza o ceremonie de comemorare amplă. Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu aranjamentele funerare ale lui Navalnîi.
Aliaţii lui Navalnîi l-au acuzat pe Putin că a ordonat asasinarea acestuia, deoarece liderul rus nu ar fi tolerat gândul că Navalnîi ar putea fi eliberat în cadrul unui potenţial schimb de prizonieri.
Ei nu au publicat dovezi care să susţină această acuzaţie, dar au promis că vor prezenta modul în care a fost ucis şi de către cine.
Kremlinul a negat implicarea statului în moartea sa şi a declarat că nu are cunoştinţă de niciun acord pentru eliberarea lui Navalnîi. Certificatul său de deces - potrivit aliaţilor - spune că a murit din cauze naturale.
Navalnîi, avocat de profesie, a lansat cea mai hotârâtă provocare politică la adresa lui Putin, de la venirea la putere a liderului rus la sfârşitul anului 1999, organizând proteste de stradă şi publicând investigaţii serioase privind corupţia la vârful clasei conducătoare ruse.
Însă, în urma unei serii de acuzaţii penale pentru presupusă fraudă şi extremism - despre care Navalnîi a spus că au fost motivate politic -, a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar majoritatea susţinătorilor săi fie au fugit din ţară, fie se află în închisoare.
Înainte de aceasta, Aleksei Navalnîi supravieţuise la limită unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, în spatele căreia - a spus el - s-a aflat Kremlinul. El a fost arestat pe un aeroport din Moscova, la sosirea sa în ianuarie 2021 după ce primise îngrijiri în Germania.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gaza: 'Ceea ce face guvernul Benjamin Netanyahu astăzi este inacceptabil', 'este o rușine', afirmă Macron
'Ceea ce face guvernul lui Benjamin Netanyahu astăzi (în Fâșia Gaza) este inacceptabil', 'este o rușine', a afirmat Emmanuel Macron marți, adăugând că 'nu este treaba unui președinte al Franței să spună +Acesta este genocid+, ci a istoricilor', notează AFP. Șeful statului francez a reamintit într
Zelenski afirmă că se va întâlni cu noul papă, 'probabil duminică'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți că se va întâlni 'probabil duminică' cu noul papă Leon al XIV-lea, precizând că acest lucru va depinde de evoluțiile pe plan diplomatic cu Rusia, notează AFP. 'Probabil duminică, dacă lucrurile merg bine. Dar încă nu știm cum se va termina această săp
Franța, 'pregătită pentru o discuție' privind avioane franceze cu 'bombe' nucleare în alte țări europene (Macron)
Franța este 'pregătită să deschidă' o discuție privind desfășurarea de avioane franceze înarmate cu 'bombe' nucleare în alte țări europene, similar cu ceea ce fac americanii pentru a-și împărtăși umbrela atomică, a declarat marți la TF1 președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP. 'Voi defini cadrul într-un m
Trump numește Iranul 'cea mai distructivă forță' și promite că nu va deține armă nucleară
Președintele american Donald Trump a numit marți Iranul 'cea mai distructivă forță' din Orientul Mijlociu, acuzând Teheranul de instabilitatea din regiune și avertizând că Statele Unite nu îi vor permite niciodată să dețină o armă nucleară, relatează Reuters. Oferind ceea ce el a descris ca fiind atât un avertis
Noile sancțiuni ale UE contra Rusiei au obstacole de trecut și necesită susținerea SUA (diplomați)
Sancțiunile 'masive' cu care liderii europeni amenință Rusia dacă președintele Vladimir Putin nu acceptă încetarea focului în Ucraina au în față obstacole majore și necesită sprijinul SUA pentru ca acest demers să reușească, remarcă oficiali și diplomați citați marți de Reuters. Președintele francez Emmanuel Macron, c
Marco Rubio va participa la negocierile privind #Ucraina din Turcia, a anunțat Donald Trump
Președintele SUA, Donald Turmp, a anunțat marți că secretarul de stat american Marco Rubio se va deplasa în Turcia unde urmează să aibă loc în această săptămână discuții privind pacea în Ucraina, relatează AFP și Reuters. 'Vor avea loc discuții în Turcia mai târziu în această săptămână, cu si
Canada: Premierul Mark Carney a prezentat noul guvern
Premierul canadian Mark Carney și-a prezentat marți noul său guvern despre care a spus că va contribui la definirea unei noi relații între Ottawa și Washington, relatează AFP și Reuters. De la victoria sa în legislativele de la finalul lunii aprilie, Carney a promis că va lansa cea mai mare transformare a economiei canadiene de la
Recunoașterea unui stat palestinian: 'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa', declară șeful diplomației franceze
'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa' cu privire la recunoașterea unui stat palestinian, a declarat marți șeful diplomației franceze, după ce omologul său israelian a amenințat țările care vor face o astfel de alegere, informează AFP. 'Franța o va face pentru că Franța crede într-o soluție politică durabilă pentru regiune,
Isral-Hamas/Armata israeliană va intra în Fâșia Gaza 'cu toată forța sa' în următoarele zile, declară Netanyahu
Benjamin Netanyahu a anunțat că armata israeliană va intra 'cu toată forța (sa)' în Fâșia Gaza în următoarele zile și nu vede vreun scenariu în care Israelul să înceteze războiul, a anunțat marți biroul său de presă, informează AFP. Premierul israelian a mai afirmat că serviciile sale se străduiesc î
Germania face apel la 'echiparea adecvată' a misiunilor ONU de menținere a păcii
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut marți creșterea sprijinului pentru 'căștile albastre' ale Națiunilor Unite, forțele internaționale de menținere a păcii care monitorizează procesele de pace în zone de conflict din întreaga lume, transmite dpa. Pistorius a vorbit în deschiderea unei conferințe int
Zelenski îi sugerează lui Trump să vină în Turcia la negocierile ruso-ucrainene pentru a îl convinge pe Putin să procedeze la fel
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat marți că dacă omologul său american Donald Trump va veni în Turcia pentru negocierilor ruso-ucrainene o asemenea decizie l-ar putea încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să vină și el la aceste discuții, relatează AFP. 'Nu cunosc decizia președintelui SUA, dar, în
#Ucraina: Șefa diplomației UE crede că Putin 'nu va îndrăzni' să vină la Istanbul pentru discuții cu Zelenski
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a estimat marți că Vladimir Putin 'nu va îndrăzni' să vină la negocierile ucraineano-ruse prevăzute joi la Istanbul, unde ar urma să fie prezent liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, informează AFP. 'Zelenski a făcut bine să spună 'de acord, sunt gata să mă văd cu Putin, să-l lăsăm să
Albania: Socialiștii au obținut victoria în alegerile parlamentare pentru a patra oară consecutiv
Partidul Socialist, al premierului Edi Rama, a obținut victoria în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Albania, adjudecându-și pentru a patra oară consecutiv primul loc în scrutinul legislativ, transmit DPA și Reuters. Socialiștii au obținut 52,08% din voturi, realizând astfel o majoritate absolută &ici
UE va aștepta săptămâna aceasta progrese către o încetare a focului în #Ucraina înainte de a impune sancțiuni Rusiei (cancelarul german)
Uniunea Europeană este pregătită să impună noi sancțiuni Rusiei dacă săptămâna aceasta nu se înregistrează progrese în direcția unei încetări a focului în războiul din Ucraina, un nou pachet de sancțiuni fiind în pregătire, a declarat marți cancelarul german Friedrich Merz, potrivit AFP și Reuters. 'Dacă
Europa trebuie să-și crească drastic cheltuielile cu apărarea, susține fostul lider al NATO Anders Fogh Rasmussen
Europa trebuie să-și crească drastic cheltuielile pentru apărare, susține fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen, citat marți de dpa. Cheltuielile militare ar trebui majorate la 4% din produsul intern brut (PIB) sau mai mult, a afirmat Rasmussen la începutul unui summit consacrat democrației la Copenhaga. Ță