UPDATE/Rusia: Mii de persoane la funeraliile lui Navalnîi, înmormântat sub acordurile 'My Way' şi scandările 'Rusia va fi liberă!'
Mii de simpatizanţi ai opozantului rus Aleksei Navalnîi s-au adunat vineri în cartierul Mariino, din suburbia de sud-est a Moscovei, pentru a-l conduce pe ultimul drum, în pofida riscurilor de a fi arestaţi şi a unui dispozitiv uriaş de poliţişti.
Aleksei Navalnîi, mort la 47 de ani într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a fost înmormântat într-un cimitir de la periferia capitalei ruse, Borisovo, sub acordurile melodiei sale preferate, 'My Way', de Frank Sinatra, şi scandările "Rusia va fi liberă" ale oamenilor veniţi să îşi ia adio de la el, potrivit transmisiunilor în direct ale media independente ruse Meduza.io, The Moscow Times, postul tv Dojdi şi Hodorkovski.live.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
La aducerea sicriului cu trupul neînsufleţit la biserica Icoana Maicii Domnului din Mariino, mulţimea a scandat numele său. Mulţi dintre cei prezenţi au declarat că nu vor ierta autorităţile pentru moartea opozantului, în timp ce mama şi tatăl lui Navalnîi participau la o slujbă religioasă scurtă în biserica înconjurată de poliţie.
O fotografie a lui Navalnîi publicată pe reţelele de socializare arăta trupul său întins într-un sicriu plin de flori în interior, pe patru scaune, în timp ce mama sa, purtând o eşarfă neagră şi cu o lumânare într-o mână, stătea alături de tatăl lui în apropiere.
Un preot ortodox a oficiat slujba de doar 30 de minute, scurtată la ordinul autorităţilor - potrivit echipei disidentului defunct -, în timp ce oamenii care stăteau la coadă în jurul bisericii şi care fuseseră împiedicaţi să intre pentru a-şi lua rămas bun au aplaudat şi au scandat 'Navalnîi! Navalnîi!".
După ce sicriul său a fost transportat afară, unii oameni au scandat "Rusia va fi liberă!", "Nu războiului!", "Rusia fără Putin!", "Nu vom uita!" şi "Putin este un criminal!", notează Reuters.
Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui Vladimir Putin în interiorul Rusiei, s-a stins din viaţă într-o colonie penitenciară din regiunea arctică la 16 februarie, ceea ce a suscitat acuzaţii din partea susţinătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
Autorităţile au interzis mişcarea sa ca fiind extremistă şi i-au catalogat pe susţinătorii săi drept agitatori în solda SUA care vor să provoace o revoluţie în Rusia.
Înmormântarea sa are loc cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, când se aşteaptă ca Putin, liderul suprem al Rusiei de peste 20 de ani şi responsabil de toate pârghiile statului, să câştige cu uşurinţă un nou mandat de şase ani, potrivit Reuters.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
Un dispozitiv imens de poliţie a fost desfăşurat la Biserica Icoanei Maicii Domnului, o clădire impunătoare cu o cupolă albă din sud-estul Moscovei, unde a avut loc slujba religioasă de înmormântare.
Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV/EPA
Oamenii care purtau flori au sosit mai devreme pentru a încerca să intre, iar persoanele în doliu au stat la o coadă imensă în mod ordonat în timp ce aşteptau să înceapă slujba.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
"Suntem cu toţii aici împreună. Nimănui nu îi este frică", a declarat un bărbat, care nu şi-a dezvăluit numele, unui reporter al ziarului independent Novaia Gazeta. "Sunt aici pentru a-i susţine familia şi pentru a arăta că nu sunt singuri", a spus el.
Sicriul cu trupul lui Navalnîi a fost apoi condus la cimitirul Borisovskoie, aflat la aproximativ 2,5 km distanţă, de cealaltă parte a râului Moskva. Cimitirul a fost izolat cu bariere de protecţie.
Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV/EPA
Peste un sfert de milion de persoane au urmărit evenimentul pe canalul YouTube al lui Navalnîi, blocat în Rusia. Mesajele, majoritatea exprimând tristeţe, dar unele şi sfidare, curgeau, alături de imaginile video.
Aliaţii lui Navalnîi din afara Rusiei au făcut apel la persoanele care doresc să-i onoreze memoria, dar nu au putut participa la slujba de înmormântare, să meargă în schimb la monumentele dedicate represiunii din epoca sovietică din oraşele lor, vineri seara, la ora locală 19:00.
Kremlinul a transmis că orice adunări nesancţionate în sprijinul lui Navalnîi vor încălca legea.
"Doar pentru a vă reaminti că avem o lege care trebuie respectată. Orice adunări neautorizate vor încălca legea, iar cei care participă la ele vor fi traşi la răspundere - din nou, în conformitate cu legea în vigoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a refuzat să facă vreo evaluare a lui Navalnîi ca figură politică şi a spus că nu are nimic de spus familiei regretatului disident.
În timp ce mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a participat la înmormântare împreună cu tatăl său, Anatoli, soţia sa Iulia şi cei doi copii, care trăiesc în afara Rusiei, nu au fost prezenţi la funeralii.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
Iulia Navalnaia, văduva opozantului, şi-a luat adio de la soţul său printr-o postare pe reţeaua X, la scurt timp după înmormântarea acestuia, mulţumindu-i pentru "26 de ani de fericire absolută".
"Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar voi încerca tot posibilul să te fac acolo sus fericit pentru mine şi mândru de mine. Nu ştiu dacă mă voi descurca sau nu, dar voi încerca", a scris ea.
"Îţi mulţumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Inclusiv ultimii trei ani de fericire (când Navalnîi s-a aflat în închisoare - n.r.). Pentru dragostea ta, pentru sprijinul tău, pentru că m-ai făcut să râd chiar şi din închisoare, pentru că te-ai gândit mereu la mine", a adăugat ea.
Grupurile de apărare a drepturilor omului îi sfătuiseră pe cei care doreau să participe la funeralii să îşi ia cu ei paşapoartele şi sticle mici de apă şi le-au recomandat avocaţi care îi pot ajuta în cazul în care sunt reţinuţi.
Foto: (c) Stringer/REUTERS
Aleksei Navalnîi era creştin. El a condamnat decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, considerând-o o acţiune nebunească, construită pe minciuni. Biserica ce a găzduit înmormântarea sa a făcut donaţii armatei ruse şi şi-a anunţat cu entuziasm sprijinul pentru război, notează Reuters.
În zilele dinaintea înmormântării sale, aliaţii lui au acuzat autorităţile că le blochează planurile de a organiza o ceremonie de comemorare amplă. Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu aranjamentele funerare ale lui Navalnîi.
Aliaţii lui Navalnîi l-au acuzat pe Putin că a ordonat asasinarea acestuia, deoarece liderul rus nu ar fi tolerat gândul că Navalnîi ar putea fi eliberat în cadrul unui potenţial schimb de prizonieri.
Ei nu au publicat dovezi care să susţină această acuzaţie, dar au promis că vor prezenta modul în care a fost ucis şi de către cine.
Kremlinul a negat implicarea statului în moartea sa şi a declarat că nu are cunoştinţă de niciun acord pentru eliberarea lui Navalnîi. Certificatul său de deces - potrivit aliaţilor - spune că a murit din cauze naturale.
Navalnîi, avocat de profesie, a lansat cea mai hotârâtă provocare politică la adresa lui Putin, de la venirea la putere a liderului rus la sfârşitul anului 1999, organizând proteste de stradă şi publicând investigaţii serioase privind corupţia la vârful clasei conducătoare ruse.
Însă, în urma unei serii de acuzaţii penale pentru presupusă fraudă şi extremism - despre care Navalnîi a spus că au fost motivate politic -, a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar majoritatea susţinătorilor săi fie au fugit din ţară, fie se află în închisoare.
Înainte de aceasta, Aleksei Navalnîi supravieţuise la limită unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, în spatele căreia - a spus el - s-a aflat Kremlinul. El a fost arestat pe un aeroport din Moscova, la sosirea sa în ianuarie 2021 după ce primise îngrijiri în Germania.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA anunță o vânzare de arme către Israel în valoare de peste 7 miliarde de dolari
Statele Unite au anunțat vineri ca au aprobat vânzarea de bombe, muniții și rachete în valoare totală de 7,4 miliarde de dolari către Israel, care a folosit arme americane în războiul din Fâșia Gaza, relatează AFP. Acest contract de armament include vânzarea de bombe, truse de ghidare și rachete pentru o sumă de 6
SUA: Trump l-a însărcinat pe Musk să revizuiască și bugetul Pentagonului
Donald Trump a declarat vineri că l-a însărcinat pe Elon Musk să revizuiască și bugetul Pentagonului, în cadrul misiunii sale extraguvernamentale care vizează reducerea clară a cheltuielilor publice federale, relatează AFP. Statele Unite au de departe cele mai mari cheltuieli în domeniul apărării din lume, iar creșterea buget
Desființarea USAID, una dintre 'cele mai grave gafe din politica externă americană '(Samantha Power)
Desființarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) de către guvernul Trump este 'una dintre cele mai grave și mai costisitoare gafe ale politicii externe din istoria americană', a apreciat vineri fosta directoare a agenției Samantha Power, relatează AFP. Această decizie 'pune în pericol milioane de vieți, mii
Trump anunță că 'probabil' săptămâna viitoare îl va primi pe Zelenski și va discuta telefonic cu Putin
Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că are în vedere pentru săptămâna viitoare o întâlnire la Casa Albă cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și de asemenea o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, transmite agenția EFE.
Trudeau susține că Trump chiar vrea să anexeze Canada, pentru a obține resursele sale strategice
Premierul canadian Justin Trudeau a susținut vineri că președintele american Donald Trump nu glumește când spune că vrea să unească SUA cu Canada, întrucât obiectivul său este de a obține materiile prime și mineralele strategice de care dispune Canada, relatează agenția EFE. Trump și-a exprimat în mod repetat interesul
Suveraniștii europeni din jurul lui Viktor Orban se reunesc la Madrid, cu gândul la Trump
Partidul spaniol de extremă dreapta Vox găzduiește vineri și sâmbătă la Madrid o primă reuniune a principalilor reprezentanți ai 'Patrioților pentru Europa (PfE)', noul grup suveranist creat de premierul conservator ungar Vikor Orban în Parlamentul European, transmite agenția EFE. Întâlnirea, la care printre par
Scholz a vorbit cu președintele interimar al Siriei, promițând sprijinul Germaniei pentru reconstrucție
Cancelarul german Olaf Scholz a promis sprijin pentru reconstrucția Siriei în timpul unei convorbiri telefonice purtate vineri cu președintele interimar sirian Ahmed al-Sharaa, informează dpa. Scholz și al-Sharaa au fost de acord 'că ceea ce este necesar acum este un proces politic incluziv care să permită participarea tuturor sirien
Șeful Pentagonului: 'Diversitatea e puterea noastră', cea mai prostească frază din istoria militară
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a admonestat sărbătorirea - în trecut - a diversității în rândul forțelor armate ale SUA, într-un discurs adresat angajaților de la Pentagon, relatează Reuters. 'Cred că fraza cea mai prostească din istoria militară este 'diversitatea e puterea noastră'', a
'Înapoi la plastic!': Trump va semna un decret împotriva paielor de băut din hârtie
Președintele american Donald Trump a anunțat vineri pe rețeaua sa Truth Social că va semna un ordin executiv care 'pune capăt promovării ridicole a paielor de băut de hârtie' de către predecesorul său Joe Biden, proclamând, cu majuscule, 'înapoi la plastic', relatează AFP. Liderul de la Casa Albă este un scept
Franța: Lui Sarkozy, condamnat pentru trafic de influență și corupție, i-a fost pusă o brățară electronică de monitorizare
Fostului președinte francez Nicolas Sarkozy i-a fost pusă vineri, la domiciliul său, brățara electronică de monitorizare, pe care a fost condamnat să o poarte prin verdictul în așa-numitul dosar al ascultărilor, transmite AFP. Nicolas Sarkozy fusese convocat la un tribunal din Paris pe 28 ianuarie de un judecător pentru stabilirea termen
SUA: Trump cere desființarea USAID
Președintele american Donald Trump a cerut vineri ca Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) să fie pur și simplu 'suprimată', după ce a suspendat deja activitatea acesteia pentru a reevalua asistența externă a SUA, transmite AFP. 'Corupția (în USAID) este la niveluri nemaivăzute vreodată. Trebuie să o suprimăm
UE trebuie să acționeze pentru a scădea prețurile la energie și a reduce migrația ilegală, spune Donald Tusk
Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru a scădea prețurile la energie și a reduce migrația ilegală, a declarat vineri la Gdansk prim-ministrul polonez Donald Tusk, prezentând prioritățile țării sale pentru președinția semestrială prin rotație a Consiliului UE, în timpul unei vizite a comisarilor europeni, relatează Reuters. P
Liban: Participarea Hezbollah la guvernare, o 'linie roșie' pentru SUA, afirmă un emisar american
Mișcarea Hezbollah nu ar trebui să joace niciun rol în viitorul guvern libanez, a declarat vineri emisarul adjunct american pentru Orientul Mijlociu, Morgan Ortagus, vineri la Beirut, transmite dpa. 'Noi, în Statele Unite, am fixat linii roșii clare că ei (Hezbollah) nu vor putea să terorizeze poporul libanez, iar aceasta inclu
#Ucraina: Armata rusă revendică ocuparea orașului minier Torețk
Armata rusă a ocupat vineri bastionul ucrainean Torețk, oraș care este unul dintre principalele obiective ale actualei ofensive ruse în provincia Donețk din estul Ucrainei, potrivit Ministerului rus al Apărării, relatează agențiile AFP și EFE. 'Operațiunile ofensive conduse de trei brigăzi mecanizate și de unități de voluntari au per
CPI condamnă sancțiunile impuse de Trump personalului său; ONU și țări europene protestează față de decizie
Curtea Penală Internațională (CPI) a condamnat cu putere vineri sancțiunile dictate împotriva sa de președintele american Donald Trump, care au declanșat proteste din partea ONU și a unor state europene, transmite AFP. Președintele american a semnat joi un ordin executiv ce interzice intrarea în SUA a conducerii, angajaților și age