Ungaria ratifică în cele din urmă aderarea Suediei la NATO; premierul suedez salută o "zi istorică"

Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, ultima etapă pentru această ţară nordică ce şi-a exprimat dorinţa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică după declanşarea de către Rusia a invaziei în Ucraina în urmă cu doi ani, relatează AFP.
Candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de voturi (188 dintr-un total de 199), după aproape doi ani de aşteptare.
Premierul suedez Ulf Kristersson a salutat luni o "zi istorică" după ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO, ceea ce deschide uşa pentru intrarea ţării scandinave în Alianţa Nord-Atlantică.
"Astăzi este o zi istorică", a scris prim-ministrul suedez pe reţeaua X (ex-Twitter).
"Suedia este pregătită să îşi asume responsabilităţile în materie de securitate euroatlantică", la aproape doi ani de la începerea procesului de aderare, a adăugat el.
Aşteptarea a fost lungă, iar drumul nu a fost chiar lin pentru Suedia: tratativelor cu Turcia, încheiate cu un vot pozitiv în ianuarie, li s-au adăugat tergiversările premierului naţionalist ungar Viktor Orban, reaminteşte AFP.
În deschiderea sesiunii parlamentare, Orban a salutat recenta vizită a omologului său suedez la Budapesta, calificând-o drept un pas esenţial pentru construirea "unei relaţii echitabile şi respectuoase între cele două ţări", dincolo de "diferenţele de opinie".
"Intrarea Suediei în NATO va consolida securitatea Ungariei", a adăugat el.
Orban îşi dăduse acordul de principiu de mult timp, dar - înainte de a finaliza procesul - a cerut "respect" din partea Stockholmului, după ani de zile de "denigrare" a politicilor sale.
Pentru a pecetlui această nouă cooperare, Ungaria a anunţat vineri achiziţionarea a patru avioane de vânătoare din Suedia pentru a-şi consolida flota actuală de 14 avioane Gripen.
Protocolul de aderare a Suediei, care necesită unanimitatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice, se afla în suspensie din mai 2022.
După ratificarea de către parlamentul Ungariei, legea ar urma să fie promulgată de către preşedintele ungar în următoarele zile.
Suedia va putea apoi să îşi depună la Washington "instrumentul de aderare", în conformitate cu tratatul NATO, pentru a deveni cel de-al 32-lea membru.
În cazul Finlandei, de exemplu, Ankara a dat undă verde la 30 martie 2023, iar ţara nordică a depus documentul la 4 aprilie, aderând astfel la Alianţă la cinci zile după votul din Turcia.
Suedia şi-a anunţat candidatura la NATO pe fondul ofensivei ruse în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda.
Regatul scandinav a pus astfel capăt politicii sale de neutralitate adoptată după încheierea războaielor napoleoniene în secolul al XIX-lea, apoi politicii de nealiniere militară, de la sfârşitul Războiului Rece.
De la o lună la alta, Ungaria nu a încetat să amâne ratificarea candidaturii Suediei, invocând de fiecare dată pretexte diferite, notează AFP.
Unii experţi au văzut o strategie de şantaj pentru a obţine concesii din partea UE şi deblocarea unor fonduri de miliarde de euro îngheţate în prezent, în timp ce alţii au văzut un semn al apropierii lui Viktor Orban de preşedintele rus Vladimir Putin şi de şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan.
Dar, pentru analistul Mate Szalai, premierul ungar pune mai presus de toate interesele naţionale. "A mers cât de departe a putut", oprindu-se la timp "pentru a nu provoca probleme grave comunităţii transatlantice", a declarat el pentru AFP. La fel cum a blocat timp de luni de zile un ajutor crucial pentru Ucraina, înainte de a ceda la începutul lunii februarie, sub presiunea partenerilor săi europeni.
Adoptând o astfel de poziţie, Orban vrea să demonstreze că mica sa ţară, cu mai puţin de 10 milioane de locuitori, contează şi "nu trebuie subestimată", potrivit acestui cercetător de la Universitatea Ca' Foscari din Veneţia, potrivit AFP.
Viktor Orban nu culege "niciun rezultat tangibil în materie de politică externă", dar această atitudine de "confruntare" pe scena internaţională îi serveşte la "menţinerea popularităţii acasă". Cu riscul de a fi prins în propriul joc: Ungaria a ratificat aderarea Finlandei cu trei zile înaintea Turciei, dar de data aceasta este ultima, în pofida promisiunilor sale, remarcă agenţia franceză de presă.
Aderarea Suediei la NATO va face Alianţa Nord-Atlantică "mult mai puternică", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o primă reacţie după unda verde primită de Suedia de la Budapesta.
"Salut votul parlamentului ungar de ratificare a aderării Suediei la NATO. Acum că toţi aliaţii au aprobat acest lucru, Suedia va deveni cel de-al 32-lea aliat al NATO. Aderarea Suediei ne va face pe toţi mai puternici şi mai siguri", a subliniat Stoltenberg într-un mesaj transmis prin reţeaua X.
Într-o altă reacţie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că aderarea Suediei la NATO va "consolida" "securitatea Europei şi a lumii". "Calea este liberă pentru Suedia în NATO. Este o victorie pentru toţi. Această decizie consolidează alianţa noastră de apărare şi, odată cu ea, securitatea Europei şi a lumii", a declarat el într-un mesaj publicat tot pe X.
De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis Suediei un mesaj de felicitare cu această ocazie.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Qatargate': Qatarul nu este o țară inamică', se apără Netanyahu
Qatarul 'nu este un dușman' al Israelului, a declarat marți prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, apărând doi dintre consilierii săi apropiați reținuți sub suspiciunea de corupție în așa-numita afacere 'Qatargate', notează AFP. 'Qatarul este o țară complexă, nu este o țară simplă, dar nu este o țară inamică și mulți o lau
SUA: Ministrul finanțelor le recomandă 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale
Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a recomandat miercuri 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale introduse de administrația Trump, sub pedeapsa unei 'escaladări', note
Siria: Loviturile israeliene asupra bazei militare din Hama au făcut patru morți (OSDO)
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat că loviturile israeliene lansate miercuri împotriva unui aeroport militar din provincia Hama, în centrul Siriei, au făcut patru morți și au scos din funcțiune instalațiile acestuia, notează AFP. Potrivit OSDO, 'patru persoane au fost ucise și alte 11 rănite, printre care membri ai M
Taxe vamale: Londra afirmă că își dorește un acord cu SUA, nu o ripostă imediată
Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a 'atenua' impactul taxelor vamale anunțate de Donald Trump și nu intenționează să lanseze o ripostă comercială ime
Trump anulează scutirea de taxe vamale a pachetelor mici trimise din China
Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite, notează AFP. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile a
Londra este 'îngrijorată' de manevrele militare ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan
Guvernul britanic și-a exprimat 'îngrijorarea' cu privire la exercițiile militare pe scară largă ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, a indicat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, notează AFP. 'Suntem îngrijorați de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, care se
'Orice produs care intră în Statele Unite, va fi taxat cu cel puțin 10%', afirmă Trump
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri o rundă de 'tarife reciproce' majore asupra țărilor din întreaga lume, într-un discurs în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, notează dpa. 'Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat', a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import
Trump anunță taxe de 34% pentru China
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american aanunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Eu
Trump anunță tarife de 20% pentru produsele importate din UE
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american a afirmat că tarifele 'nu vor fi complet reciproce'.
Trump declară 'independența economică' a Statelor Unite
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri 'independența economică' a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, unde intenționează să anunțe o nouă rundă de tarife care ar putea afecta comerțul , mondial, scrie EFE. 'Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, d
VIDEO Trump anunță că va semna introducerea de 'tarife reciproce' la nivel mondial
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că va semna un ordin executiv care impune 'tarife reciproce' la nivel mondial, transmit AFP și Reuters.
Căutat de justiție, Milorad Dodik afirmă că s-a întors în Bosnia, după o întânire cu Putin
Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiția țării sale pentru atac la ordinea constituțională, a afirmat miercuri seară într-un interviu că s-a întors la Banja Luka, capitala entității sârbe din Bosnia, după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP. '&
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare privind aderarea Ucrainei la UE pentru că Bruxellesul nu a consultat publicul(oficial ungar)
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare cu privire la viitorul referendum privind aderarea Ucrainei la UE pentru că 'Bruxellesul se pregătește să ia încă o decizie majoră fără a consulta opinia publicului', a afirmat miercuri secretarul de stat la cabinetul primului ministru ungar, transmite MTI. Balazs Hidveghi a susț
R.Moldova: Rusia a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a 'cumpăra' voturi la alegerile prezidențiale, susține premierul Recean
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a susținut miercuri că 'agenții Kremlinului' au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidențiale și la referendumul privind opțiunea aderării acestei țări la UE care s-au desfășurat concomitent la sfârșitul anului trecut, transmite Reuters.
Nuclear: În caz de eșec al negocierilor cu Iranul, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', consideră ministrul de externe francez
Dacă negocierile privind programul nuclear iranian vor eșua, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', a estimat miercuri ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, într-o audiere în fața Adunării Naționale, camera legislativă inferioară, transmit AFP și Reuters. 'În caz de eșec, o confrun