Ungaria ratifică în cele din urmă aderarea Suediei la NATO; premierul suedez salută o "zi istorică"
Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, ultima etapă pentru această ţară nordică ce şi-a exprimat dorinţa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică după declanşarea de către Rusia a invaziei în Ucraina în urmă cu doi ani, relatează AFP.
Candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de voturi (188 dintr-un total de 199), după aproape doi ani de aşteptare.
Premierul suedez Ulf Kristersson a salutat luni o "zi istorică" după ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO, ceea ce deschide uşa pentru intrarea ţării scandinave în Alianţa Nord-Atlantică.
"Astăzi este o zi istorică", a scris prim-ministrul suedez pe reţeaua X (ex-Twitter).
"Suedia este pregătită să îşi asume responsabilităţile în materie de securitate euroatlantică", la aproape doi ani de la începerea procesului de aderare, a adăugat el.
Aşteptarea a fost lungă, iar drumul nu a fost chiar lin pentru Suedia: tratativelor cu Turcia, încheiate cu un vot pozitiv în ianuarie, li s-au adăugat tergiversările premierului naţionalist ungar Viktor Orban, reaminteşte AFP.
În deschiderea sesiunii parlamentare, Orban a salutat recenta vizită a omologului său suedez la Budapesta, calificând-o drept un pas esenţial pentru construirea "unei relaţii echitabile şi respectuoase între cele două ţări", dincolo de "diferenţele de opinie".
"Intrarea Suediei în NATO va consolida securitatea Ungariei", a adăugat el.
Orban îşi dăduse acordul de principiu de mult timp, dar - înainte de a finaliza procesul - a cerut "respect" din partea Stockholmului, după ani de zile de "denigrare" a politicilor sale.
Pentru a pecetlui această nouă cooperare, Ungaria a anunţat vineri achiziţionarea a patru avioane de vânătoare din Suedia pentru a-şi consolida flota actuală de 14 avioane Gripen.
Protocolul de aderare a Suediei, care necesită unanimitatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice, se afla în suspensie din mai 2022.
După ratificarea de către parlamentul Ungariei, legea ar urma să fie promulgată de către preşedintele ungar în următoarele zile.
Suedia va putea apoi să îşi depună la Washington "instrumentul de aderare", în conformitate cu tratatul NATO, pentru a deveni cel de-al 32-lea membru.
În cazul Finlandei, de exemplu, Ankara a dat undă verde la 30 martie 2023, iar ţara nordică a depus documentul la 4 aprilie, aderând astfel la Alianţă la cinci zile după votul din Turcia.
Suedia şi-a anunţat candidatura la NATO pe fondul ofensivei ruse în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda.
Regatul scandinav a pus astfel capăt politicii sale de neutralitate adoptată după încheierea războaielor napoleoniene în secolul al XIX-lea, apoi politicii de nealiniere militară, de la sfârşitul Războiului Rece.
De la o lună la alta, Ungaria nu a încetat să amâne ratificarea candidaturii Suediei, invocând de fiecare dată pretexte diferite, notează AFP.
Unii experţi au văzut o strategie de şantaj pentru a obţine concesii din partea UE şi deblocarea unor fonduri de miliarde de euro îngheţate în prezent, în timp ce alţii au văzut un semn al apropierii lui Viktor Orban de preşedintele rus Vladimir Putin şi de şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan.
Dar, pentru analistul Mate Szalai, premierul ungar pune mai presus de toate interesele naţionale. "A mers cât de departe a putut", oprindu-se la timp "pentru a nu provoca probleme grave comunităţii transatlantice", a declarat el pentru AFP. La fel cum a blocat timp de luni de zile un ajutor crucial pentru Ucraina, înainte de a ceda la începutul lunii februarie, sub presiunea partenerilor săi europeni.
Adoptând o astfel de poziţie, Orban vrea să demonstreze că mica sa ţară, cu mai puţin de 10 milioane de locuitori, contează şi "nu trebuie subestimată", potrivit acestui cercetător de la Universitatea Ca' Foscari din Veneţia, potrivit AFP.
Viktor Orban nu culege "niciun rezultat tangibil în materie de politică externă", dar această atitudine de "confruntare" pe scena internaţională îi serveşte la "menţinerea popularităţii acasă". Cu riscul de a fi prins în propriul joc: Ungaria a ratificat aderarea Finlandei cu trei zile înaintea Turciei, dar de data aceasta este ultima, în pofida promisiunilor sale, remarcă agenţia franceză de presă.
Aderarea Suediei la NATO va face Alianţa Nord-Atlantică "mult mai puternică", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o primă reacţie după unda verde primită de Suedia de la Budapesta.
"Salut votul parlamentului ungar de ratificare a aderării Suediei la NATO. Acum că toţi aliaţii au aprobat acest lucru, Suedia va deveni cel de-al 32-lea aliat al NATO. Aderarea Suediei ne va face pe toţi mai puternici şi mai siguri", a subliniat Stoltenberg într-un mesaj transmis prin reţeaua X.
Într-o altă reacţie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că aderarea Suediei la NATO va "consolida" "securitatea Europei şi a lumii". "Calea este liberă pentru Suedia în NATO. Este o victorie pentru toţi. Această decizie consolidează alianţa noastră de apărare şi, odată cu ea, securitatea Europei şi a lumii", a declarat el într-un mesaj publicat tot pe X.
De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis Suediei un mesaj de felicitare cu această ocazie.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina și Rusia se atacă reciproc, în timp ce Washingtonul și Londra impun noi sancțiuni coordonate contra Moscovei
Ucraina a atacat mai multe regiuni din Rusia cu drone de luptă în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, vizând porturi-cheie de la Marea Neagră și rănind mai mulți civili, au informat sâmbătă un înalt oficial rus și mass-media de stat - relatează dpa. O dronă a lovit două clădiri de apartamente în localitatea Kotovsk din reg
Ambasadorul Andrei Muraru: Includerea României în Visa Waiver, un formidabil gest de prietenie din partea SUA
Includerea României în Programul Visa Waiver, este văzută în România ca un formidabil gest de prietenie din partea Statelor Unite, un gest care vine sa întărească angajamentul nostru comun pentru securitate și prosperi
Mai puține cereri de azil în Europa în 2024, potrivit Agenției Uniunii Europene pentru Azil
Numărul cererilor de azil în Uniunea Europeană, Norvegia și Elveția a scăzut cu aproximativ 12% în 2024, potrivit Agenției Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), cu sediul în Malta. Agenția a înregistrat un total de puțin peste un milion de persoane care au depus cereri inițiale în cele 27 de state membre ale UE, precum și în
Incendiile din Los Angeles: întrebări și critici privind infrastructura de stingere a incendiilor
Cu viteza și intensitatea lor fulgerătoare, incendiile care fac ravagii în Los Angeles începând de marți au pus la grea încercare infrastructura de combatere a incendiilor, stârnind întrebări și critici, relatează AFP sâmbătă. Faptul cel mai izbitor este că hidranții seacă în mijlocul incendiului din cartierul de
Biden califică drept 'rușinoasă' decizia Meta de a renunța la verificarea datelor
Președintele american Joe Biden a calificat vineri drept 'rușinoasă' decizia Meta, compania mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp, de a pune capăt programului său de verificare a datelor și de a adopta un sistem similar cu cel al rețelei sociale X, în care utilizatorii sunt cei care judecă veridicitatea postărilor, în timp ce șeful companiei, Mark Zucker
#Ucraina: Zelenski afirmă că a vorbit cu președintele Biden și i-a mulțumit pentru 'sprijinul neclintit'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a discutat vineri cu omologul său american Joe Biden căruia i-a mulțumit pentru 'sprijinul său neclintit', cu mai puțin de două săptămâni înainte de a preda puterea republicanului Donald Trump, relatează AFP. Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru 'sprijinul său nec
VIDEO Biden: Los Angeles-ul, devastat de incendii, seamănă cu o 'scenă de război'
Președintele american Joe Biden a declarat vineri că Los Angeles-ul, cuprins de incendii devastatoare, seamănă cu o 'scenă de război', relatează AFP. 'M-a făcut să mă gândesc la o scenă de război, cu bombardamente', a declarat Joe Biden în cursul unei reuniuni la Casa Albă privind incendiile din Los Angeles.
Zboruri civile în Rusia: Moscova denunță recomandarea ''absurdă'' a UE
Agenția federală de aviație a Rusiei a denunțat vineri recomandarea ''absurdă'' a Uniunii Europene, care a avertizat vineri cu privire la ''riscurile crescute'' cu care se confruntă avioanele de linie care zboară deasupra Rusiei, relatează AFP. ''Această recomandare 'din motive de securitate' par
Patrioți pentru Europa inițiază crearea în PE a unei comisii de anchetă în 'problema cenzurii pe Facebook' (eurodeputat ungar)
Eurodeputați din grupul 'Patrioți pentru Europa' inițiază crearea în Parlamentul European a unei comisii de anchetă în 'problema cenzurii pe Facebook', a anunțat vineri un eurodeputat al partidului de guvernământ ungar Fidesz, relatează MTI. Csaba Domotor a amintit într-o postare pe Facebook că zilele tr
Șeful diplomației italiene dă asigurări că noul lider sirian vrea să blocheze imigrația ilegală
Ministrul italian de externe Antonio Tajani a anunțat vineri că noul lider sirian Ahmed al-Shareh a promis că va ''bloca imigrația ilegală'', în timpul întrevederii avute vineri de cei doi la Damasc, relatează AFP. ''Al-Shareh spune că este pregătit să blocheze imigrația ilegală și să lupte contra traficanți
Serviciile secrete americane nu cred că 'sindromul Havana' a fost provocat de un actor străin
Majoritatea serviciilor de informații americane își mențin într-o evaluare actualizată opinia că este 'foarte improbabil' ca vreun adversar extern să fi provocat așa-numitul 'sindrom Havana', o serie de afecțiuni bizare suferite de diplomați și spioni americani în lume și pe care Statele Unite nu au reușit să le elucideze, a declarat
Peste 60 de universități germane și austriece au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X a lui Elon Musk
Peste 60 de universități germane și austriece au anunțat vineri că se retrag de pe rețeaua socială X a miliardarului american Elon Musk, îngrijorate de derivele antidemocratice ale acestei platforme, informează AFP. Acest anunț intervine la o zi după o discuție pe platforma X între Alice Weidl, candidata partidului de extremă dreap
#Ucraina: Washingtonul anunță noi sancțiuni împotriva sectorului petrolier din Rusia
Guvernul american în exercițiu a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva sectorului energetic din Rusia pentru a submina astfel ''cea mai mare sursă de finanțare a Kremlinului'', în contextul războiului din Ucraina, informează AFP. Cu doar zece zile înaintea învestirii lui Donald Trump pentru al doi
Canada: Succesorul lui Justin Trudeau va fi cunoscut pe 9 martie
Partidul Liberal al premierului canadian demisionar Justin Trudeau a anunțat în noaptea de joi spre vineri că înlocuitorul său va fi cunoscut pe 9 martie, înainte de alegerile legislative care trebuie să aibă loc cel târziu în octombrie, relatează AFP. Justin Trudeau și-a anunțat luni demisia, după săptămâni
SUA măresc la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea lui Maduro, în ziua în care el a depus jurământul
SUA au anunțat vineri creșterea la 25 de milioane de dolari a recompensei pe care o oferă pentru arestarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro, în ziua în care el a fost învestit pentru un al treilea mandat de șase ani, puternic contestat de opoziție, relatează Reuters. De asemenea, administrația americană a anunțat inst