Punctele cheie ale acordului privind reforma politicii UE de azil şi migraţie

Parlamentul European şi statele membre ale UE (Consiliul UE) au convenit miercuri un acord asupra unei reforme majore a politicii UE privind migraţia, la capătul unor negocieri dificile care au durat mai mult de trei ani, consemnează France Presse şi Reuters.
Această reformă a politicii europene de azil prevede în special un control consolidat asupra intrării migranţilor în UE şi crearea de centre în apropierea frontierelor externe ale blocului comunitar pentru a înlesni repatrierea celor fără drept de azil, dar şi un sistem de solidaritate obligatorie care va consta în cote obligatorii de redistribuire a migranţilor sosiţi în ţările din prima linie către alte state membre ale UE, iar acelea care refuză vor trebui să plătească contribuţii financiare pentru fiecare migrant respins.
- Controale consolidate -
O "filtrare" obligatorie prealabilă a intrării unui migrant în UE este instituită. Aceste controale de identificare şi de securitate pot dura până la şapte zile. La finalul acestui termen, persoana în cauză este orientată către o procedură de azil - clasică ori accelerată - sau retrimisă în ţara sa de origine ori de tranzit.
Primul stat din UE unde soseşte un migrant va avea obligaţia de a introduce amprentele digitale, fotografia şi documentele sale de identitate (dacă le are asupra lui) în baza de date EURODAC, acţiune ce va fi efectuată inclusiv pentru minorii în vârstă de cel puţin şase ani.
- O procedură la frontieră -
Solicitanţii de azil care din punct de vedere statistic au puţine şanse de a obţine protecţie internaţională, adică cetăţenii din ţări pentru care recunoaşterea statutului de refugiat este în medie în UE sub 20%, precum Maroc, Tunisia sau Bangladesh, vor fi orientaţi către o "procedură la frontieră".
În cadrul acestei proceduri este prevăzută crearea a circa 30.000 de locuri în tabere dedicate, obiectivul ulterior fiind ca aceste centre să poată găzdui până la 120.000 de migranţi pe an.
Procedura, care vizează inclusiv minorii neînsoţiţi ce presupun "un risc de securitate" şi familiile cu copii, implică în principiu o detenţie, dar măsuri alternative de limitare a deplasării vor fi de asemenea posibile.
Durata procedurii la frontiere este de 12 săptămâni pentru examinarea cererii de azil, la care, dacă aceasta este respinsă, se adaugă alte 12 săptămâni pentru procedura de repatriere.
- Solidaritatea obligatorie -
Noul sistem, care înlocuieşte Regulamentul Dublin III, menţine principul general în vigoare conform căruia prima ţară de intrare a unui migrant în UE este însărcinată cu examinarea dosarului său de azil. Dar reforma acum adoptată introduce şi alte criterii pe lângă cele deja existente, permiţând astfel examinarea cererii de azil într-o altă ţară membră.
Întrucât regula primei ţări de intrare presupune o povară mai importantă asupra ţărilor din sudul Europei unde debarcă majoritatea migranţilor, un mecanism de "solidaritate" obligatorie este introdus pentru a diminua presiunea asupra ţărilor din prima linie a valului migrator.
Celelalte state membre vor trebui astfel să contribuie prin preluarea unor migranţi în baza unor cote obligatorii de relocare sau prin plata unor contribuţii financiare.
Acordul privind reforma politicii UE de azil, votat în Consiliul UE prin majoritate calificată, prevede cel puţin 30.000 de relocări pe an prin acest mecanism de solidaritate obligatorie. Ţările membre care refuză acest mecanism vor trebui să le plătească celor de unde ar fi trebuit să preia migranţii cel puţin 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.
Cotele obligatorii de relocare vor fi stabilite de Comisia Europeană printr-un algoritm ce va avea în vedere în cazul fiecărui stat membru mărimea populaţiei, PIB-ul, numărul migranţilor ilegali deja găzduiţi etc.
- Situaţii de criză -
Una dintre dispoziţiile reformei prevede un răspuns în cazul unui aflux masiv şi excepţional de migranţi într-un stat din UE, cum s-a întâmplat în criza refugiaţilor din 2015-2016.
Într-un asemenea caz, vor fi declanşate rapid mecanismul de solidaritate în favoarea statului afectat de valul migrator şi un regim derogatoriu mai puţin protector faţă de solicitanţii de azil decât prevăd procedurile obişnuite.
Acordul prevede, în plus, prelungirea duratei posibile de detenţie a unui migrant la frontierele externe ale UE până la nouă luni în total (incluzând în acest termen şi procedura de expulzare) şi permite proceduri de examinare a cererilor de azil mai rapide şi simplificate pentru un mare număr de migranţi în vederea repatrierii lor mai rapide.
Textul se aplică de asemenea în situaţiile de "instrumentalizare", adică atunci când un stat terţ sau un actor non-statal foloseşte migraţia pentru a destabiliza o ţară din UE.
- Noţiunea interpretabilă de "ţară terţă sigură -
Un stat membru al UE va putea invoca noţiunea de "ţară terţă sigură" pentru a decide expulzarea unui solicitant de azil, adică poate considera că cererea de azil a acestuia este inadmisibilă întrucât el a trecut anterior printr-o ţară "sigură" unde ar fi putut să ceară protecţie.
Totuşi, acordul adoptat mai prevede la acest capitol că, pentru a putea fi invocată această noţiune, trebuie să existe o "legătură" suficientă între migrant şi respectiva ţară terţă.
- Incertitudini privind implementarea acordului -
Statele UE unde sosesc cu predilecţie migranţii ilegali, cele din prima linie, precum Grecia sau Italia, sau cele spre care se îndreaptă apoi cu precădere migranţii, precum Germania, au salutat această reformă a politicii de azil.
Totuşi, Grecia şi Italia au exprimat în acelaşi timp îndoieli că noul sistem va fi unul practic, dată fiind opoziţia unora dintre statele membre ale UE de a prelua migranţi, de pildă Ungaria şi Slovacia, care au anunţat că refuză atât cotele obligatorii de relocare, cât şi "amenzile" impuse pentru neaplicarea lor.
Dar şi alte state membre situate mai departe de frontierele externe ale UE au arătat în mecanismele de solidaritate aplicate până în prezent o tendinţă de a se sustrage prevederilor acestora, plus că implementarea unor astfel de mecanisme complexe necesită timp şi se poate lovi de mai multe obstacole.
O altă provocare constă în supravegherea deplasărilor migranţilor odată ce aceştia au intrat în zona de liberă circulaţie a spaţiului Schengen.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Irina Cristea, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat săptămâna aceasta la Moscova (consilier al lui Putin)
Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează EFE. 'Îl așteptăm', a răspuns Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale, întrebat dacă Witkoff va
Putin introduce în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' și înăsprește reglementările contra 'agenților străini'
Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE. Potrivit
Rusia spune că nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind încetarea atacurilor asupra țintelor civile
Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE și Reuters. 'Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibil
JD Vance vede India ca partener ideal al SUA și critică lipsa de ambiție a unor lideri occidentali
Vicepreședintele american J.D. Vance a descris marți India drept un partener comercial și politic ambițios al SUA, spre deosebire de Occident, pe unii dintre liderii căruia îi consideră fricoși în luarea deciziilor, și a susținut că legăturile dintre SUA și India vor modela evoluția acestui secol despre care a estimat că 'ar putea fi foarte întunecat pe
Funeralii Papa Francisc - Polonia declară doliu național și președintele Duda va participa la funeralii
Președintele polonez Andrzej Duda și soția sa, Agata Kornhauser-Duda, vor participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, a anunțat marți președinția poloneză, potrivit agenției EFE. De asemenea, președintele Duda a decis că 'ziua funeraliilor Papei Francisc va fi o zi de doliu național' în Polonia, țară majoritar catolică.
Putin a promulgat acordul de asociere strategică între Rusia și Iran, ce nu prevede asistență militară reciprocă
Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni Acordul Integral de Asociere Strategică cu Iranul, document care nu prevede crearea unei alianțe militare între Rusia și Republica Islamică, relatează agenția EFE. Spre deosebire de acordul semnat de Rusia cu Coreea de Nord, acesta nu menționează acordarea reciprocă de asistență militară în c
Spania va atinge obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare chiar în 2025, anunță premierul Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat marți că executivul său va atinge obiectivul NATO privind alocarea a cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuieli de apărare chiar în acest an, cu mult înainte de termenul limită pe care guvernul și l-a impus anterior, de 2029, informează Reuters. Sanchez a anunțat un plan pentru majorarea
Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei, avertizează serviciile de informații militare olandeze
Rusia își intensifică atacurile hibride menite să submineze societatea în Olanda și aliații săi europeni, iar hackerii ruși au țintit deja serviciile publice olandeze, a avertizat marți serviciul de informații al armatei olandeze (MIVD), potrivit Reuters. ''Vedem că amenințarea rusă contra Europei este în creștere, inclusiv după o eve
Zeci de universități americane acuză guvernul Trump de amestec politic
Zeci de universități americane, printre care celebrele Yale, Princeton și Harvard au condamnat marți 'amestecul politic' al guvernului condus de președintele SUA, Donald Trump, informează AFP. 'Vorbim cu o singură voce împotriva amestecului guvernamental fără precedent și a interferenței politice care amenință învățăm&a
SUA: Momente-cheie în primele 100 de zile din mandatul prezidențial al lui Donald Trump (sinteză AFP)
De când s-a întors la Casa Albă, președintele Donald Trump a bulversat politica externă a Statelor Unite, a făcut să tremure piețele și a transformat Biroul Oval în scena unor evenimente teatrale permanente, observă marți AFP, care trece în revistă primele 100 de zile ale mandatului prezidențial. * În 26 ianuarie,
Funeralii Papa Francisc/ Ursula von der Leyen va participa
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va participa la funeraliile Papei Francisc, prevăzute pentru sâmbătă, a anunțat biroul șefei executivului comunitar, citat de Reuters și AFP. Printre liderii politici care vor lua parte la funeraliile Papei Francisc, decedat luni la vârsta de 88 de ani, se vor afla președinții Don
Funeralii Papa Francisc: Președintele Rusiei nu va participa la funeralii, anunță Kremlinul
Președintele rus Vladimir Putin nu intenționează să participe la funeraliile Papei Francisc, prevăzute să aibă loc sâmbătă în Piața Sfântul Petru de la Vatican, a anunțat marți Kremlinul, informează AFP. 'Nu, președintele nu are un astfel de plan', a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, întreba
Noi discuții între #Ucraina și partenerii occidentali pentru un armistițiu cu Rusia - miercuri, la Londra
Al doilea rând de discuții între Ucraina și partenerii săi occidentali care vizează obținerea unui armistițiu cu Rusia 'va avea loc miercuri' la Londra, a afirmat marți un înalt responsabil ucrainean sub acoperirea anonimatului, informează AFP. Luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că o delegație u
Funeralii Papa Francisc/ China prezintă condoleanțe
China a prezentat marți ''condoleanțe'' după moartea Papei Francisc, la vârsta de 88 de ani, și a declarat că dorește să dezvolte în continuare relațiile cu Vaticanul, transmit AFP, Reuters și ANSA. Primul papă sud-american și iezuit din istorie a decedat luni dimineață din cauza unui accident vascular cerebral, dup
Premierul indian, așteptat în Arabia Saudită într-o vizită pentru consolidarea relațiilor bilaterale
Premierul indian Narendra Modi este așteptat marți la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a treia sa vizită de stat în cea mai puternică monarhie petrolieră din Golful Persic de la venirea sa la putere, în urmă cu peste zece ani, transmite AFP. Modi l-a primit luni pe vicepreședintele SUA, J. D. Vance, într-o perioadă c&a