Absenţa unui plan post-război al Israelului pentru Gaza provoacă îngrijorare (Reuters)

Israelul a promis că va distruge Hamas într-un măcel necontenit în Fâşia Gaza, dar nu are la orizont un final evident, un plan clar pentru cum va guverna enclava palestiniană devastată dacă va învinge pe câmpul de luptă, scrie Reuters într-un comentariu în care citează mai mulţi oficiali şi experţi din regiune şi occidentali.
Sub numele de cod 'Operaţiunea Săbii de fier', campania militară va fi fără precedent în ferocitatea sa şi comparativ cu ceea ce a întreprins Israelul în Gaza în trecut, au afirmat opt oficiali din regiune şi occidentali, aflaţi la curent cu conflictul, dar care au dorit să le fie păstrat anonimatul dată fiind sensibilitatea subiectului.
Israelul a convocat un număr record de 360.000 de rezervişti şi bombardează non-stop mica enclavă în urma atacului Hamas în sudul ţării la 7 octombrie, în care au fost ucise în jur de 1.400 de persoane, în majoritate civili.
Strategia sa imediată, au spus trei oficiali regionali la curent cu discuţiile între lideri americani şi din Orientul Mijlociu, este să distrugă infrastructura Fâşiei Gaza, chiar cu costul unui număr ridicat de victime civile, să împingă locuitorii enclavei spre frontiera egipteană şi să vâneze Hamas prin aruncarea în aer a labirintului de tuneluri construit de grupare pentru a-şi purta operaţiunile.
Oficiali israelieni au afirmat însă că nu au o idee clară despre cum ar putea să arate viitorul post-război.
Unii dintre consilierii preşedintelui american Joe Biden sunt preocupaţi de faptul că, deşi Israelul poate elabora un plan de a provoca pierderi durabile Hamas, nu a formulat încă o strategie de ieşire, a indicat o sursă de la Washington, familiarizată cu subiectul.
Deplasările în Israel ale secretarului de stat Antony Blinken şi şefului Pentagonului, Lloyd Austin, săptămâna trecută, au subliniat necesitatea axării pe un plan post-război pentru Gaza, a adăugat sursa.
Responsabili arabi sunt alarmaţi şi de faptul că Israelul nu a prezentat un plan clar pentru viitorul enclavei, guvernată de Hamas din 2006 şi unde trăiesc 2,3 milioane de oameni.
'Israelul nu are un final pentru Gaza. Strategia lor este să arunce mii de bombe, să distrugă totul şi să intre, dar pe urmă ce? Nu au o strategie de ieşire pentru ziua de după', a spus o sursă de securitate din regiune.
Invazia încă nu a început, dar autorităţile din Gaza spun că deja 3.500 de palestinieni - o treime dintre ei copii - au fost ucişi de bombardamentele aeriene, un bilanţ mai grav decât în oricare din conflictele precedente.
Biden, în vizită în Israel miercuri, le-a spus israelienilor că Hamas trebuie pedepsit, deşi a avertizat că, după atacurile de la 11 septembrie 2001, SUA au făcut greşeli.
'Marea majoritate a palestinienilor nu sunt Hamas. Hamas nu reprezintă poporul palestinian', a spus el.
În opinia lui Aaron David Miller, expert pentru Orientul Mijlociu la Carnegie Endowment for International Peace, vizita lui Biden îi dă acestuia o şansă să facă presiuni asupra prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu pentru a se gândi, înaintea oricărei invazii, la folosirea proporţională a forţei şi la planurile pe termen lung pentru Gaza.
Oficiali israelieni, printre ei şi Netanyahu, au spus că vor elimina Hamas ca represalii pentru atacul din 7 octombrie, cel mai sângeros din istoria de 75 de ani a Israelului.
Ceea ce va urma este mai puţin definit.
'Fireşte, ne gândim şi ne ocupăm cu asta, iar aceasta include evaluări şi include Consiliul de Securitate Naţională, armata şi alţii despre situaţia de final', le-a declarat marţi reporterilor directorul Consiliului, Tzachi Hanegbi.
'Nu ştim ce va fi aceasta cu certitudine. Dar ceea ce ştim este ce nu va fi', a spus el, referindu-se la obiectivul declarat al Israelului de a eradica Hamas.
Ar putea însă să fie mai uşor de spus decât de făcut.
'Acolo este un oraş subteran de tuneluri care face tunelurile Vietcong să pară un joc de copii. Nu vor pune capăt Hamas cu tancuri şi muniţie', a spus o sursă din regiune.
Doi experţi militari au declarat pentru Reuters că aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, s-a mobilizat pentru o invazie, plantând mine antitanc şi dispozitive explozive pentru a prinde în ambuscadă trupele israeliene.
Israelul a luptat în trei conflicte anterioare cu Hamas, în 2008-2009, 2012 şi 2014, dar, spre deosebire de acum, liderii Israelului nu au promis niciodată să distrugă Hamas odată pentru totdeauna.
În acele trei confruntări, au murit aproape 4.000 de palestinieni şi mai puţin 100 de israelieni.
La Washington există însă mai puţin optimism că Israelul va putea să distrugă complet Hamas, iar oficiali americani văd şanse mici ca Israelul să vrea să păstreze teritoriu în Gaza sau să-l reocupe, a indicat o sursă americană.
Potrivit acesteia, un scenariu mai probabil va fi ca forţele israeliene să ucidă sau captureze cât de mulţi membri Hamas pot, să arunce în aer tuneluri şi ateliere de rachete, iar apoi, după ce numărul pierderilor israeliene va creşte, să caute o cale de a proclama victoria şi de a se retrage.
În regiune, temerea este că războiul va exploda dincolo de limitele Fâşiei Gaza, cu Hezbollahul libanez şi susţinătorul său, Iran, deschizând noi fronturi majore în sprijinul Hamas.
Lideri arabi i-au spus lui Blinken, care a bătut în lung şi în lat regiunea săptămâna trecută, că, deşi condamnă atacul comis de Hamas, se opun pedepsirii colective a palestinienilor de rând, care ar putea declanşa tulburări în regiune.
Surse din regiune au afirmat că Washingtonul propune să fie revigorată Autoritatea Palestiniană (ANP), care a pierdut controlul în Gaza în favoarea Hamas în 2007, însă există îndoieli uriaşe că ANP sau orice altă autoritate va fi capabilă să guverneze enclava litorală dacă Hamas va fi eliminat.
Aaron Miller, fost negociator american în Orientul Mijlociu, a exprimat un profund scepticism faţă de posibilitatea instituirii unei guvernări post-Hamas care să conducă Gaza.
'Mai degrabă aş putea să vă descriu o imagine a unei galaxii extrem de îndepărtate decât cum ai putea să combini pe planeta Pământ ONU, Autoritatea Palestiniană, pe saudiţi, egipteni, conduşi de SUA care îi mobilizează pe europeni, pentru, practic, a transforma Gaza dintr-o închisoare în aer liber în ceva mult mai bun', a spus el.
Între timp, apelurile pentru crearea de coridoare umanitare în interiorul Fâşiei şi de rute de refugiere pentru civilii palestinieni au atras o reacţie puternică a vecinilor arabi.
Aceştia se tem că o invazie israeliană va declanşa un nou val de strămutare permanentă în masă, o reeditare după războiul de independenţă a Israelului din 1948 şi războiul arabo-israelian din 1967. Milioane de palestinieni care au fost forţaţi atunci să plece au rămas blocaţi ca refugiaţi în ţările care i-au găzduit.
Ierusalimul de Est, capturat de Israel în războiul din 1967 şi apoi anexat, şi expansiunea aşezărilor israeliene în teritoriul ocupat se află în centrul conflictului cu palestinienii. Netanyahu a adoptat deschis extrema dreapta religioasă şi radicală, promiţând anexarea şi mai multor teritorii care să fie colonizate de evrei.
Sute de palestinieni au murit în Cisiordania de la începutul anului în ciocniri cu soldaţi israelieni şi colonişti, şi există o îngrijorare uriaşă că violenţele ar putea cuprinde şi acest teritoriu.
'Oricare ar fi cel mai rău scenariu la care vă gândiţi, (realitatea) va fi mai rea', a prevenit o a doua sursă din regiune, în legătură cu potenţialul ca actualul conflict să se extindă dincolo de Gaza. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
LIVE UPDATE Război Hamas-Israel/ Egiptul, de acord să permită trecerea de ajutor umanitar în Gaza
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dispariția a 43 de studenți în Mexic: Arestarea unei foste judecătoare
O fostă judecătoare a fost arestată pentru presupusa distrugere de probe în ancheta privind cei 43 de studenți dispăruți în septembrie 2014, vârful vizibil al aisbergului celor 120.000 de dispariții din țară, a anunțat vineri președinta țării, Claudia Sheinbaum, notează AFP. 'Miercuri, 14 mai, fosta președintă a Curții Su
Europenii pregătesc sancțiuni împotriva Moscovei 'în coordonare' cu Washingtonul (Macron)
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că europenii continuă să pregătească sancțiuni împotriva Rusiei 'în coordonare' cu Statele Unite pe care le-ar impune dacă Moscova va continua să refuze o încetare a focului în Ucraina, relatează AFP. 'Ceea ce rămâne relevant este (...) singura pro
Ministrul german al apărării:Bugetul apărării ca procent din PIB este nerelevant, contează completarea lacunelor în capabilități
Statele europene membre ale NATO trebuie să se concentreze pe acoperirea lacunelor în capacitățile lor militare, nu pe creșterea pur și simplu a bugetelor apărării, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care s-a delimitat de colegul său de la Externe, Johann Wadephul, ce și-a manifestat joi sprijinul față de cererea președintelui amer
Procurorul-șef al CPI se retrage temporar, pe parcursul unei anchete privind un presupus comportament sexual inadecvat
Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, vizat din noiembrie de o anchetă pentru o 'presupusă abatere', s-a retras temporar din funcție, a anunțat vineri biroul său, relatează AFP, Reuters și dpa. Magistratul britanic este ținta unor acuzații de comportament sexual inadecvat. 'Procurorul și-a anunțat decizia de a-
Summitul CPE: Premierul albanez îngenunchează în fața Giorgiei Meloni și îi spune lui Macron 'Majestatea Voastră'
Premierul socialist albanez Edi Rama, care a găzduit vineri la Tirana un summit al Comunității Politice Europene (CPE), a dat acestei reuniuni un ton vesel, cu o serie de glume și gesturi neobișnuite, precum îngenuncherea în fața omoloagei sale italiene Georgia Meloni sau adresarea către președintele francez Emmanuel Macron cu formula 'Majestatea Voas
Reducerea forțelor americane în Europa: Discuțiile vor începe în acest an, anunță ambasadorul SUA la NATO
Statele Unite vor începe în acest an discuțiile cu aliații săi europeni în legătură cu reducerea forțelor americane din Europa, a afirmat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, transmite Reuters. ''Cu siguranță va fi după summitul NATO (de la Haga, din 24-25 iunie), cândva ulterior în cursul anu
#Ucraina: Zelenski, nemulțumit de negocierile cu Rusia de la Istanbul, cere din nou sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia după mai mult de trei ani, relatează agenția DPA. Un armistițiu și o întâlnire directă între Volodimir Zelenski
Organizatorii marșului Pride de la Budapesta fac apel la UE să-l sancționeze pe Orban
Organizatorii marșului Pride de la Budapesta, amenințat de o interdicție după adoptarea unei noi legi ungare, au cerut vineri Uniunii Europene să ia măsuri împotriva guvernului lui Viktor Orban și inițiativelor acestuia de restrângere a drepturilor comunității LGBT+, relatează AFP. Legea în cauză, adoptată în această pr
Serbia: Președintele Aleksandar Vucic afirmă că în termen de 18 luni sunt posibile alegeri anticipate
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a arătat vineri deschis față de ideea organizării de alegeri legislative anticipate, poziție adoptată în premieră după începerea protestelor antiguvernamentale în urmă cu șase luni, transmit DPA și Tanjug. ''Alegeri parlamentare pot avea loc în termen de 18 luni dacă ins
Negocierile între #Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate
Negociatorii ruși și ucraineni au anunțat vineri, după tratativele desfășurate Istanbul, că au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă conven
Germania ar fi o 'țară mai săracă' fără imigrație, spune președintele Steinmeier
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a făcut apel vineri la dezbateri 'raționale' cu privire la migrație, pe fondul intensificării controalelor la frontieră decise de noul guvern al țării, relatează dpa. 'Imigrația nu a fost niciodată ușoară', a declarat Steinmeier la Berlin, la un eveniment care a marcat cea de-a 50-a a
Prima rundă de negocieri între #Ucraina și Rusia s-a încheiat fără progrese
Prima rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina după mai mult de trei ani s-a încheiat vineri la Istanbul și a durat mai puțin de două ore, fără vreun semn aparent de progres, dar, potrivit surselor din ambele părți, discuțiile ar putea continua tot vineri după o pauză, relatează agențiile Reuters, AFP și EFE. Potrivit agen
Zelenski: O încetare a focului necondiționată, prima prioritate a Ucrainei în discuțiile cu Rusia de la Istanbul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că prima prioritate a Ucrainei în discuțiile cu Rusia de la Istanbul este să asigure o încetare a focului necondiționată pentru a crea o bază pentru viitoare discuții privind un acord de pace, a consemnat Reuters. Liderul ucrainean a făcut aceste remarci în capitala
Familiile ostaticilor israelieni din Gaza îi cer premierului Netanyahu să nu rateze o 'ocazie istorică' de a-i elibera
Cea mai mare asociație de familii ale ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza i-a cerut vineri premierului Benjamin Netanyahu să nu rateze o 'ocazie istorică' de a-i elibera din mâinile islamiștilor palestinieni, transmite AFP. 'Familiile ostaticilor s-au trezit azi-dimineață cu inimile grele și cu o mare îngrijorar
#Ucraina vrea să negocieze cu Rusia o viitoare întâlnire directă Zelenski-Putin (sursă)
Ucraina vrea să negocieze o viitoare întâlnire directă între președintele Volodimir Zelenski și omologul său rus Vladimir Putin, în timpul discuțiilor programate vineri între cele două părți la Istanbul, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică ucraineană. 'O posibilă întâlnire între președi