logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Japonia a început să deverseze în ocean apele provenite de la centrala nucleară din Fukushima

Imagine din galeria Agerpres

Japonia a început joi să deverseze în ocean apele provenite de la centrala nucleară din Fukushima, în pofida opoziţiei puternice a Chinei şi a îngrijorărilor exprimate de pescarii niponi, informează AFP.

Autorităţile de la Beijing au denunţat o acţiune "egoistă şi iresponsabilă".

Procesul de deversare, care se bazează pe mai multe pompe, vane şi o reţea complexă de conducte, a început la puţin timp după ora locală 13:00 (04:00 GMT), la finalul unei scurte numărători inverse, potrivit unei transmisiuni video în direct realizată de Tepco, operatorul centralei.

Această primă deversare ar trebui să dureze aproximativ 17 zile şi include circa 7.800 de metri cubi de apă provenită de la centrală şi conţinând tritiu, un izotop radioactiv care nu este periculos decât în doze foarte concentrate.

Tepco prevede alte trei deversări până la sfârşitul lunii martie 2024, cu volume echivalente cu cel din prima operaţiune.

În total, Japonia intenţionează să evacueze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de ape reziduale stocate până în prezent în centrala Fukushima Daiichi, provenite din apă de ploaie, apă subterană şi apa injectată pentru a răci miezul reactoarelor intrate în fuziune după tsunamiul din martie 2011, care a devastat coasta nord-estică a ţării.

Măsuri de precauţie numeroase

Acesta va fi un proces extrem de gradual - el trebuie să dureze până în anii 2050 -, iar cantitatea de apă cu tritiu din apele deversate în ocean nu va depăşi 500 de metri cubi.

Apa a fost filtrată în prealabil pentru a o curăţa de majoritatea substanţelor sale radioactive, cu excepţia tritiului.

Japonia intenţionează să deverseze această apă după o importantă diluare a ei în prealabil, pentru ca nivelul său de radioactivitate să nu depăşească 1.500 de becquereli (Bq) pe litru.

Acest nivel este de 40 de ori mai mic decât standardul naţional japonez pentru apa cu tritiu aliniat la standardul internaţional (60.000 Bq/litru) şi, de asemenea, este de şapte ori mai mic decât plafonul stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru apa potabilă (10.000 Bq/litru).

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care monitorizează operaţiunea de deversare, a autorizat-o în luna iulie 2023, considerând că proiectul este conform cu "normele internaţionale de siguranţă" şi că acesta va avea un impact radiologic "neglijabil asupra populaţiei şi a mediului".

Măsuri de represalii chineze

Însă mulţi oameni văd lucrurile într-un mod diferit. Pescari japonezi, mai întâi, se tem de apariţia unui impact negativ asupra imaginii produselor lor.

 


Foto: (c) Tomohiro OHSUMI / EPA


Acest impact se face deja resimţit la nivelul exporturilor, după ce China a interzis deja încă din luna iulie importurile de alimente din 10 departamente japoneze, inclusiv pentru cel din Fukushima. Hong Kong şi Macao au adoptat măsuri similare în această săptămână.

"Oceanul este bunul comun al omenirii. Deversarea cu forţa în mare a apei contaminate provenite de la centrala nucleară din Fukushima este o acţiune extrem de egoistă şi iresponsabilă, care nu ţine cont deloc de interesul public internaţional", a reacţionat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat.

Totodată, autorităţile vamale chineze au anunţat într-un comunicat că R.P. Chineză a suspendat începând de joi toate importurile de produse acvatice provenite din Japonia.

Deversarea în ocean a apelor cu tritiu reprezintă totuşi o practică frecventă în industria nucleară din lumea întreagă, iar nivelul anual de radioactivitate al deversărilor operate de centralele nucleare chineze este mult mai mare în raport cu cel prevăzut pentru centrala Fukushima Daiichi, au precizat autorităţile de la Tokyo.

"Este un caz clasic în care percepţia asupra riscului asociat cu tritiul este radical mai mare decât riscul real pe care acesta îl reprezintă", a comentat în această săptămână Tom Scott, un expert de la Universitatea Bristol din Anglia, care reaminteşte că tritiul este prezent în mod natural în atmosfera înaltă terestră şi în oceane.

Potrivit analiştilor, poziţia intransigentă adoptată de Beijing în legătură cu apa de la Fukushima este foarte probabil asociată cu relaţiile chino-japoneze deja tensionate din cauza mai multor subiecte economice şi geopolitice.

Alte ţări din regiunea Asia-Pacific care au relaţii mai bune cu Japonia, precum Coreea de Sud, Taiwan, Australia, Insulele Fiji şi Insulele Cook, şi-au exprimat încrederea în legătură cu siguranţa procesului de deversare controlată de către AIEA.

Proteste faţă de deversarea în ocean a apelor de la Fukushima au avut totuşi loc în Coreea de Sud. Peste 10 persoane au fost arestate după ce au încercat să intre cu forţa în ambasada Japoniei la Seul. Un mic grup de protestatari s-a reunit în faţa ambasadei nipone, purtând pancarte pe care se putea citi: "Oceanul nu este coşul de gunoi al Japoniei".

Dar în Japonia, semnalând probabil o anumită resemnare a populaţiei, un protest organizat joi dimineaţă în apropiere de centrala Fukushima Daiichi a reunit doar nouă persoane, a constatat un jurnalist de la AFP.

"O bună politică ar consta în a nu face nimic care să fie potenţial periculos, în virtutea principiului precauţiei", a declarat una dintre persoanele prezente la protest, Ruiko Muto, în vârstă de 70 de ani, care locuieşte în departamentul Fukushima.

"Marea este deja foarte poluată, cred că este cu adevărat inacceptabil să permitem în mod intenţionat ca acest lucru să continue", a adăugat ea. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 06-04-2025 22:31

VIDEO Brazilia: Bolsonaro, care va fi judecat pentru tentativă de lovitură de stat, și-a mobilizat din nou suporterii

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro și-a adunat din nou susținătorii duminică la Sao Paulo, pentru primul miting de la decizia de a-l judeca pentru tentativă de lovitură de stat, notează AFP.

Politic Ex 06-04-2025 21:17

Israel-Hamas: Peste 400 de morți și mii de răniți în armata israeliană în războiul din Fâșia Gaza

Circa 16.500 de soldați israelieni au avut nevoie de tratament pentru răni fizice ori traume psihice în războiul din Fâșia Gaza împotriva grupării palestiniene Hamas început în urmă cu un an și jumătate, a anunțat duminică Ministerul israelian al Apărării, relatează agenția DPA. Potrivit bilanțului victimelor din

Politic Ex 06-04-2025 20:42

VIDEO Franța: Manifestație de sprijin pentru Marine Le Pen cu participare sub așteptări, la fel și contramanifestațiile

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, care nu mai poate candida la alegerile prezidențiale în 2027 după ce a fost condamnată luni pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, a denunțat duminică din nou o sentință motivată politică, într-un discurs susținut în fața simpatizanților săi reuniți la un protest la Paris, relatează ag

Politic Ex 06-04-2025 19:48

Macron cere 'acțiuni puternice' dacă Rusia continuă să 'refuze pacea'

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat duminică noile 'lovituri criminale' ale Rusiei în Ucraina și a cerut 'acțiuni puternice' dacă Moscova continuă să 'refuze pacea', transmite AFP. 'Aceste lovituri ale Rusiei trebuie să se încheie. Este nevoie de o încetare a focului cât mai cur&a

Politic Ex 06-04-2025 19:22

Senzori ruși de spionaj au fost detectați în apele britanice (Sunday Times)

Senzori care s-ar putea să fi fost instalați de Rusia pentru a spiona submarinele nucleare britanice au fost descoperiți în apele din jurul Regatului Unit, potrivit unei investigații publicate duminică de ziarul The Sunday Times, citat de AFP. Potrivit acestei publicații, mai mulți senzori de acest fel au fost descoperiți după ce au eșua

Politic Ex 06-04-2025 17:21

Taiwanul nu va răspunde taxelor vamale americane cu alte taxe, ci va reduce barierele comerciale și va crește investițiile în SUA

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a declarat că Taiwanul nu va impune taxe vamale reciproce împotriva Statelor Unite, ci va reduce barierele comerciale și companiile taiwaneze își vor crește treptat investițiile în SUA, relatează duminică Reuters. Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri taxe vamale const&ac

Politic Ex 06-04-2025 16:20

Rusia revendică o înaintare a trupelor sale în provincia ucraineană Sumî

Rusia a revendicat duminică ocuparea de către trupele sale a unui sat în regiunea ucraineană Sumî și a semnalat lupte în desfășurare în zona mai multor alte localități din această regiune învecinată cu provincia rusă Kursk, unde trupele ucrainene controlează încă o fâșie de teritoriu, relatează agențiile AFP și Reuters.

Politic Ex 06-04-2025 15:47

Noi negocieri ruso-americane săptămâna viitoare, anunță emisarul economic al Kremlinului

Rusia și SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna viitoare, a declarat duminică, după revenirea de la Washington, emisarul economic special al președintelui rus Vladimir Putin, Kiril Dmitriev, relatează agențiile AFP și EFE. 'Vor fi săptămâna viitoare', a spus el la postul public rus de televiziune Rossiya 1, unde a

Politic Ex 06-04-2025 14:35

Expertă în securitate: Noile taxe propuse de administrația Trump ar putea afecta considerabil economia europeană

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Pericolul ca noile taxe și tarife propuse de administrația Trump să afecteze considerabil economia europeană este unul real, în condițiile în care Uniunea Europeană și Statele Unite au cea mai integrată relație economică din lume, comerțul dintre cele două blocuri reprezentând apr

Politic Ex 06-04-2025 14:21

#Ucraina: ONU denunță 'disprețul fără limite al Rusiei pentru viața civililor', după ce au fost uciși copii

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a denunțat duminică 'disprețul fără limite al Rusiei pentru viața civililor', după bombardamentul asupra orașului Krivîi Rih (Krivoi Rog), cel mai sângeros atac împotriva unor copii după declanșarea invaziei ruse contra Ucrainei în 2022, informează AFP.

Politic Ex 06-04-2025 13:48

#Ucraina denunță un atac masiv al Rusiei, soldat cu un mort, mai mulți răniți și clădiri avariate

Ucraina a denunțat duminică un 'atac masiv la scară națională' al Rusiei asupra teritoriului ucrainean, atac ce a făcut cel puțin un mort și trei răniți în capitala Kiev, precum și o altă victimă în sudul țării, informează AFP. 'La primele ore ale acestei dimineți, Rusia a lansat un atac masiv la scară națională î

Politic Ex 06-04-2025 12:46

Tarife vamale americane: Keir Starmer este 'gata să protejeze industria britanică' în fața unei 'noi lumi'

Guvernul britanic 'este gata' să intervină mai mult în economie pentru a proteja industria națională de tarifele vamale americane, estimând că 'lumea așa cum o cunoșteam a dispărut', a afirmat duminică premierul Keir Starmer, informează AFP. 'Lumea așa cum o cunoșteam a dispărut (...). Noua lume este mai puțin g

Politic Ex 06-04-2025 11:07

Gaza: Hamas difuzează o înregistrare video cu doi ostatici israelieni în viață

Ramura armată a Hamas a difuzat sâmbătă o înregistrare video cu doi ostatici israelieni în Gaza, în care ei afirmă că au supraviețuit unui presupus atac al Israelului, informează AFP și EFE. După două luni de la încheierea unui armistițiu fragil între Hamas și Israel, armata israeliană a reluat pe 18 martie

Politic Ex 06-04-2025 10:27

Volodimir Zelenski salută 'progrese tangibile' cu privire la un potențial contingent european în #Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sâmbătă 'progrese tangibile' și 'primele detalii' privind desfășurarea unui contingent european pe teritoriul ucrainean în cazul unui armistițiu, la o zi după deplasarea șefilor de stat major francez și britanic la Kiev, informează AFP. 'Există progrese tangibi

Politic Ex 06-04-2025 10:04

Iranul respinge propunerea lui Trump de a negocia direct cu SUA

Teheranul a respins duminică orice dialog direct cu SUA, estimând că acesta 'nu ar avea niciun sens', în momentul în care președintele american Donald Trump sugerează negocieri fără intermediari și amenință cu bombardarea Iranului în cazul în care diplomația va eșua, informează duminică AFP. Țările occiden