Japonia a început să deverseze în ocean apele provenite de la centrala nucleară din Fukushima
Japonia a început joi să deverseze în ocean apele provenite de la centrala nucleară din Fukushima, în pofida opoziţiei puternice a Chinei şi a îngrijorărilor exprimate de pescarii niponi, informează AFP.
Autorităţile de la Beijing au denunţat o acţiune "egoistă şi iresponsabilă".
Procesul de deversare, care se bazează pe mai multe pompe, vane şi o reţea complexă de conducte, a început la puţin timp după ora locală 13:00 (04:00 GMT), la finalul unei scurte numărători inverse, potrivit unei transmisiuni video în direct realizată de Tepco, operatorul centralei.
Această primă deversare ar trebui să dureze aproximativ 17 zile şi include circa 7.800 de metri cubi de apă provenită de la centrală şi conţinând tritiu, un izotop radioactiv care nu este periculos decât în doze foarte concentrate.
Tepco prevede alte trei deversări până la sfârşitul lunii martie 2024, cu volume echivalente cu cel din prima operaţiune.
În total, Japonia intenţionează să evacueze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de ape reziduale stocate până în prezent în centrala Fukushima Daiichi, provenite din apă de ploaie, apă subterană şi apa injectată pentru a răci miezul reactoarelor intrate în fuziune după tsunamiul din martie 2011, care a devastat coasta nord-estică a ţării.
Măsuri de precauţie numeroase
Acesta va fi un proces extrem de gradual - el trebuie să dureze până în anii 2050 -, iar cantitatea de apă cu tritiu din apele deversate în ocean nu va depăşi 500 de metri cubi.
Apa a fost filtrată în prealabil pentru a o curăţa de majoritatea substanţelor sale radioactive, cu excepţia tritiului.
Japonia intenţionează să deverseze această apă după o importantă diluare a ei în prealabil, pentru ca nivelul său de radioactivitate să nu depăşească 1.500 de becquereli (Bq) pe litru.
Acest nivel este de 40 de ori mai mic decât standardul naţional japonez pentru apa cu tritiu aliniat la standardul internaţional (60.000 Bq/litru) şi, de asemenea, este de şapte ori mai mic decât plafonul stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru apa potabilă (10.000 Bq/litru).
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care monitorizează operaţiunea de deversare, a autorizat-o în luna iulie 2023, considerând că proiectul este conform cu "normele internaţionale de siguranţă" şi că acesta va avea un impact radiologic "neglijabil asupra populaţiei şi a mediului".
Măsuri de represalii chineze
Însă mulţi oameni văd lucrurile într-un mod diferit. Pescari japonezi, mai întâi, se tem de apariţia unui impact negativ asupra imaginii produselor lor.
Foto: (c) Tomohiro OHSUMI / EPA
Acest impact se face deja resimţit la nivelul exporturilor, după ce China a interzis deja încă din luna iulie importurile de alimente din 10 departamente japoneze, inclusiv pentru cel din Fukushima. Hong Kong şi Macao au adoptat măsuri similare în această săptămână.
"Oceanul este bunul comun al omenirii. Deversarea cu forţa în mare a apei contaminate provenite de la centrala nucleară din Fukushima este o acţiune extrem de egoistă şi iresponsabilă, care nu ţine cont deloc de interesul public internaţional", a reacţionat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat.
Totodată, autorităţile vamale chineze au anunţat într-un comunicat că R.P. Chineză a suspendat începând de joi toate importurile de produse acvatice provenite din Japonia.
Deversarea în ocean a apelor cu tritiu reprezintă totuşi o practică frecventă în industria nucleară din lumea întreagă, iar nivelul anual de radioactivitate al deversărilor operate de centralele nucleare chineze este mult mai mare în raport cu cel prevăzut pentru centrala Fukushima Daiichi, au precizat autorităţile de la Tokyo.
"Este un caz clasic în care percepţia asupra riscului asociat cu tritiul este radical mai mare decât riscul real pe care acesta îl reprezintă", a comentat în această săptămână Tom Scott, un expert de la Universitatea Bristol din Anglia, care reaminteşte că tritiul este prezent în mod natural în atmosfera înaltă terestră şi în oceane.
Potrivit analiştilor, poziţia intransigentă adoptată de Beijing în legătură cu apa de la Fukushima este foarte probabil asociată cu relaţiile chino-japoneze deja tensionate din cauza mai multor subiecte economice şi geopolitice.
Alte ţări din regiunea Asia-Pacific care au relaţii mai bune cu Japonia, precum Coreea de Sud, Taiwan, Australia, Insulele Fiji şi Insulele Cook, şi-au exprimat încrederea în legătură cu siguranţa procesului de deversare controlată de către AIEA.
Proteste faţă de deversarea în ocean a apelor de la Fukushima au avut totuşi loc în Coreea de Sud. Peste 10 persoane au fost arestate după ce au încercat să intre cu forţa în ambasada Japoniei la Seul. Un mic grup de protestatari s-a reunit în faţa ambasadei nipone, purtând pancarte pe care se putea citi: "Oceanul nu este coşul de gunoi al Japoniei".
Dar în Japonia, semnalând probabil o anumită resemnare a populaţiei, un protest organizat joi dimineaţă în apropiere de centrala Fukushima Daiichi a reunit doar nouă persoane, a constatat un jurnalist de la AFP.
"O bună politică ar consta în a nu face nimic care să fie potenţial periculos, în virtutea principiului precauţiei", a declarat una dintre persoanele prezente la protest, Ruiko Muto, în vârstă de 70 de ani, care locuieşte în departamentul Fukushima.
"Marea este deja foarte poluată, cred că este cu adevărat inacceptabil să permitem în mod intenţionat ca acest lucru să continue", a adăugat ea. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Încurajat de revenirea lui Trump, Viktor Orban vrea să ''ocupe Bruxelles-ul''
'Lumea occidentală are acum un președinte patriot, pro-pace, anti-migrație și pro-familie care preia puterea la Washington, iar în câteva ore chiar și soarele va străluci diferit deasupra Bruxelles-ului', a spus luni premierul ungar Viktor Orban despre inaugurarea lui Donald Trump ca președinte al SUA, relatează agențiile MTI și Reuters.
#Ucraina: Doi generali au fost arestați pentru că au eșuat să oprească ofensiva rusă în Harkov în 2024
Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunțat luni arestarea a doi generali și a unui colonel ai armatei, a căror 'inacțiune' și 'neglijență' au 'permis' Rusiei să ocupe o parte din regiunea Harkov (nord-est) în mai 2024, informează AFP. Rusia, care își lansase în urmă cu trei ani invazia asu
Premierul francez atenționează împotriva riscului ca Franța și UE să fie ''strivite'' de politica lui Donald Trump
Premierul francez Francois Bayrou a atenționat împotriva riscului ca Franța și Uniunea Europeană (UE) să fie 'strivite' de politica anunțată de președintele american Donald Trump, ce va fi învestit lunea aceasta, dacă ele nu vor face nimic ca să reacționeze, informează AFP. 'SUA au decis (să adopte) o politică incredibi
Trump 2.0/Biden îi grațiază preventiv pe Milley, Fauci și alții, pentru a-i proteja de represaliile lui Trump
Președintele în exercițiu al SUA, democratul Joe Biden, i-a grațiat preventiv în ultima sa zi de mandat pe generalul Mark Milley, medicul Anthony Fauci, pe membrii comitetului Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, precum și pe polițiștii martori în această investigație, transmite Reuters.
Șeful diplomației britanice, altădată critic față de Donald Trump, laudă acum 'finețea' lui
Șeful diplomației britanice, David Lammy, a salutat luni 'finețea' lui Donald Trump, care urmează să fie învestit președinte al SUA pentru a doua oară, adăugând că acesta nu este un 'instigator la război', informează AFP. În 2018, în timpul primului mandat al lui Donald Trump la președinția SUA, laburist
Dezinformarea rusă țintește în campania electorală din Germania (think-tank)
O campanie de dezinformare rusă încearcă să încurajeze formațiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) să submineze partidele tradiționale din această țară și să răspândească îngrijorări cu privire la situația economică înainte de alegerile din 23 februarie, trage un semnal de alarmă, luni, un think-tank german, citat de Reuters
Trump 2.0/ Donald Trump se pregătește să-și preia funcția și să promoveze agenda 'America pe primul loc'
Donald Trump, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, se pregătește să revină luni la Casa Albă pentru al doilea mandat, la patru ani după ce prima sa candidatură la realegere s-a soldat cu o înfrângere, relatează DPA. Se așteaptă ca acest nou mandat al său să fie marcat de o schimbare majoră în abordarea
Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, afirmă că Israelul ar trebui să ocupe toată Fâșia Gaza
Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, de extremă dreapta, s-a pronunțat în favoarea ocupării de către Israel a întregii Fâșii Gaza, în declarații făcute pentru postul de radio al armatei israeliene, relatează luni dpa. Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, este unul dintre criticii din cadrul guvernului al acordului
Interzicerea TikTok: China cere Statelor Unite să asculte 'vocea rațiunii'
China a cerut luni Statelor Unite să asculte 'vocea rațiunii' cu privire la subiectul TikTok, după intrarea în vigoare a unei legi care interzice aplicația în SUA, relatează AFP. 'Sperăm că partea americană poate asculta vocea rațiunii și poate oferi un mediu de afaceri deschis, echitabil, just și nediscriminatoriu pentru entitățile de
Trump 2.0/Premierul britanic l-a felicitat pe Donald Trump, accentuând importanța stimulării relației bilaterale
Premierul britanic Keir Starmer l-a felicitat pe Donald Trump pentru învestirea sa ca cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite și și-a exprimat încrederea că împreună vor lucra pentru a stimula relația bilaterală, informează luni EFE. 'Timp de secole, relația dintre cele două națiuni ale noastre a fost una de colaborare și cooperare,
Trump 2.0/ Doi din trei germani se așteaptă ca relațiile dintre SUA și Germania să se înrăutățească
Două treimi dintre germani (67%) se așteaptă ca relațiile dintre Germania și Statele Unite să se înrăutățească după întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, potrivit unui sondaj realizat de institutul YouGov, relatează dpa. Doar 8% anticipează o îmbunătățire, în timp ce 17% cred că relația va rămâne neschimbată, arată sondajul p
VIDEO Biden i-a îndemnat pe americani să-și păstreze credința, în ultima sa zi în funcție
Președintele în exercițiu al SUA aflat la sfârșit de mandat, Joe Biden, i-a îndemnat pe americani să-și 'păstreze credința', duminică, în ajunul inaugurării rivalului său politic Donald Trump, în timpul unei ultime vizite în inima comunității de culoare din Carolina de Sud, care a fost decisivă pentru victoria sa la prezide
VIDEO Trump 2.0/Trump promite o nouă eră de prosperitate americană, în fața a mii de susținători la Capital One Arena
Donald Trump a declarat duminică în fața a mii de susținători că va inaugura o nouă eră de prosperitate americană, atunci când va prelua funcția, făcând un tur al victoriei într-o arenă din Washington plină până la refuz, cu o zi înainte de a reveni la putere cu planuri de remodelare agresivă a imigrației și a politicii comerciale
#Ucraina nu are suficienți soldați, avertizează comandantul-șef al armatei ucrainene
Ucraina suferă de o insuficiență a efectivelor de luptă, a declarat duminică generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene, în urma unei controverse provocate de realocarea în forțele terestre a unor militari din forțele aeriene, relatează agenția DPA. 'Trebuie să creștem numărul brigăzilor mecanizate
Rusia acuză #Ucraina că a ucis civili într-un sat din Kursk
Rusia a anunțat duminică deschiderea unei anchete referitoare la uciderea unor civili de către trupele ucrainene într-un sat din teritoriul pe care acestea îl ocupă în provincia rusă Kursk, transmite AFP. În urma unei ofensive surpriză lansată pe 6 august 2024, Ucraina a preluat controlul a zeci de localități în r