logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cum evaluează SUA riscul unui atac nuclear rus în noua realitate post-START (experţi)

Image

De la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au răspuns constantelor ameninţări nucleare ale preşedintelui Vladimir Putin cu următoarea frază: "Nu observăm un pericol iminent de atac nuclear".

Moderaţia americanilor contrastează cu abordarea de tipul "totul sau nimic" a Kremlinului şi se bazează, potrivit experţilor consultaţi de EFE, pe analize exhaustive provenite de la serviciile secrete şi pe studiul pe teren cu ajutorul sateliţilor.


Dar odată cu aparenta năruire a ultimului tratat în vigoare pentru reducerea armelor nucleare strategice, New START, care obligă Washingtonul şi Moscova să furnizeze informaţii cu privire la numărul şi amplasarea focoaselor nucleare, marja de eroare nu face decât să crească, scrie EFE.

"SUA încă au capacităţi de intelligence pentru a le ajuta să înţeleagă ce anume are Rusia şi ce face în privinţa armelor nucleare", explică Emma Claire Foley, analist la Global Zero, grup care luptă pentru abolirea armelor atomice. Totuşi, experta avertizează că, pe măsură ce trece timpul, această respingere deliberată a transparenţei va crea "tot mai mult spaţiu pentru incertitudine şi pentru a ne aştepta la ce este mai rău".

Cum măsoară SUA riscul unui atac nuclear?

O pistă cu privire la capacităţile Washingtonului de a evalua posibilitatea ca Rusia să folosească armele nucleare se poate intui din constantele clarificări pe care le aduce administraţia americană ori de câte ori Putin ameninţă cu folosirea lor în Ucraina.

După ce The New York Times a publicat în noiembrie 2022 o ştire despre presupuse conversaţii între generali ruşi despre utilizarea armelor atomice, John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, a dat asigurări că "nu există semne că Rusia se pregăteşte" să folosească acest tip de armă.

Mesajul a fost repetat recent, în declaraţii către EFE, de un oficial al Departamentului Apărării, care a adăugat că Statele Unite au "o varietate de modalităţi de a monitoriza războiul Rusiei în Ucraina", dar fără a intra în mai multe detalii din "motive de securitate operaţională".

"Dacă s-ar observa că rachetele mobile încep să-şi părăsească bazele sau că bombardierele efectuează mai multe zboruri decât în mod normal, acesta ar fi un semn că ruşii se pregătesc să atace", clarifică, la rândul său, fostul şef al Oficiului pentru Politici de Verificare şi de Securitate din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Tariq Rauf.

Rauf a explicat că, în prezent, chiar şi populaţia civilă poate fi conştientă de poziţia şi stadiul silozurilor, rachetelor şi sistemelor de lansare ruseşti prin intermediul imaginilor înregistrate de sateliţii comerciali.

Aşadar, atât timp cât forţele nucleare ale Kremlinului rămân la acelaşi nivel de alertă şi SUA nu observă nicio deplasare a rachetelor, Washingtonul va continua să spună că este îngrijorat, dar nu vede niciun indiciu al unui atac iminent, adaugă el.

O chestiune de retorică

Poziţia rachetelor şi deplasarea bombardierelor nu sunt singurele aspecte care oferă autorităţilor americane o idee despre riscul nuclear din Ucraina. Şi retorica este importantă.

Potrivit lui Daryl Kimball, directorul executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor (ACA), când a apărut informaţia despre generalii ruşi care discutau despre posibilitatea utilizării armelor atomice, mulţi din administraţia SUA şi-au schimbat evaluarea în ceea ce privea riscul unui atac nuclear.

"De atunci, a existat o respingere semnificativă la nivel diplomatic a ameninţărilor nucleare ale lui Putin, nu numai de către SUA, ci şi de către oficiali chinezi şi din partea (preşedintelui Chinei) însuşi Xi Jingping", spune expertul, până într-acolo încât chiar Putin a negat în decembrie 2022 că ar intenţiona să le folosească.

Pentru Kimball, posibilitatea ca Noul START să nu mai funcţioneze - pentru moment Rusia doar şi-a anulat participarea la regimul de verificare, dar va continua să respecte limitele impuse în privinţa ogivelor nucleare - nu generează neapărat o ameninţare de utilizare, ci mai degrabă face să nu mai existe constrângeri în privinţa arsenalelor celor două puteri nucleare.

Acest lucru ar creşte riscul unor erori de calcul în cazul unui accident sau dacă Rusia decide să realizeze un atac nuclear limitat asupra Ucrainei dacă se confruntă cu perspectiva înfrângerii.

Un viitor incert

Pentru cei trei experţi, fragmentarea Noului START îndepărtează şi mai mult posibilitatea ca SUA şi Rusia să se pună de acord asupra elaborării unui nou tratat care să înlocuiască actualul acord, care oricum expiră în 2026.

Kimball spune că a purtat discuţii cu oficiali "foarte înalţi" din administraţia preşedintelui american Joe Biden, care sunt foarte hotărâţi să readucă Rusia în Noul START şi să negocieze limitele arsenalelor nucleare.

Dar instabilitatea politică din Statele Unite şi caracterul imprevizibil al războiului din Ucraina fac dificilă elaborarea unui acord formal.

Cei trei experţi cred însă că s-ar putea ajunge la compromisuri informale între lideri care să le permită să menţină în continuare o fereastră minimă pentru detensionare. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 16-04-2025 09:52

#Ucraina: Trei răniți într-un atac rusesc cu drone în Odesa, la o zi după vizita secretarului general al NATO

Un atac cu drone lansat de Rusia în cursul nopții de marți spre miercuri împotriva orașului-port Odesa de la Marea Neagră s-a soldat cu trei răniți, a declanșat incendii și a avariat clădiri rezidențiale și infrastructură civilă, au anunțat miercuri dimineață oficiali din regiunea din sudul Ucrainei, relatează Reuters și dpa. Atacul a survenit la m

Politic Ex 16-04-2025 09:15

Poșta din Hong Kong suspendă expedierea de colete în SUA ca răspuns la creșterile 'abuzive' ale tarifelor

Poșta din Hong Kong a anunțat miercuri că suspendă expedierea de colete către Statele Unite ca răspuns la creșterile 'abuzive' ale tarifelor de către președintele american Donald Trump, informează AFP. Într-un comunicat, Poșta din Hong Kong a informat că va înceta să mai 'accepte trimiteri poștale care conțin bunuri' cu destinația S

Politic Ex 16-04-2025 08:50

Rusia: Patru jurnaliști, condamnați la 5 ani și jumătate de închisoare pentru colaborare cu organizația lui Navalnîi

Un tribunal din Moscova a condamnat marți la cinci ani și jumătate de închisoare patru jurnaliști acuzați că au colaborat cu organizația desemnată drept 'extremistă' a fostului opozant rus Aleksei Navalnîi, decedat într-o închisoare din Rusia în 2024, un nou exemplu de represiune care afectează toți criticii Kremlinului, relatează AFP.

Politic Ex 16-04-2025 08:36

Coreea de Sud: Percheziții la birourile președintelui destituit Yoon și ale serviciilor sale de securitate

Poliția sud-coreeană a percheziționat miercuri fostul birou al președintelui destituit Yoon Suk Yeol, ca parte a unei anchete asupra acestuia după încercarea sa eșuată de a impune legea marțială în decembrie, relatează AFP. Poliția a indicat într-un comunicat că a executat 'un mandat de percheziție și de confiscare la biroul prezidențial

Politic Ex 16-04-2025 05:50

Serbia: Cererile UE sunt 'aproape aceleași' cu ale manifestanților, afirmă comisarul european pentru extindere

Așteptările Uniunii Europene (UE) de la Serbia sunt 'aproape aceleași' cu cele exprimate de mii de manifestanți din întreaga țară de luni de zile, a afirmat miercuri comisarul pentru extindere, Marta Kos, citată de AFP. 'Serbia trebuie readusă pe o cale europeană', a îndemnat oficialul, care se ocupă de negocierile

Politic Ex 16-04-2025 04:04

VIDEO SUA: Biden îl atacă pe Trump în primul său discurs ca fost președinte

'Atât de multă distrugere'. Joe Biden a lansat marți un atac în toată regula la adresa succesorului său, Donald Trump, în primul său discurs public de când a părăsit Casa Albă pe 20 ianuarie, notează AFP. 'Uitați-vă ce s-a întâmplat: nu au trecut nici 100 de zile și această nouă administrație a f

Politic Ex 16-04-2025 02:54

Iranul trebuie să oprească îmbogățirea uraniului, afirmă emisarul lui Trump

Iranul trebuie să înceteze complet toate activitățile de îmbogățire a uraniului dacă dorește să ajungă la un acord cu Statele Unite, a declarat marți emisarul președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, clarificând afirmații făcute cu o zi înainte, relatează AFP. 'Orice compromis final trebuie să ofere un cadru pentr

Politic Ex 16-04-2025 01:58

Washingtonul aprobă vânzarea a 600 de rachete către Maroc

Administrația americană a aprobat marți vânzarea către Maroc a 600 de rachete antiaeriene portabile Stinger și a echipamentelor acestora, în valoare de 825 de milioane de dolari (730 de milioane de euro), notează AFP. Tranzacția era deja aprobată de Departamentul de Stat, dar anunțul Agenției americane de cooperare în domeniu

Politic Ex 16-04-2025 01:42

Israel: Armata a doborât o dronă care transporta arme din Egipt

Armata israeliană a anunțat marți că a doborât o dronă care, potrivit acesteia, transporta arme din Egipt în Israel, notează AFP. 'Forțele de securitate sosite la fața locului au localizat drona (doborâtă), patru arme și muniție', a indicat armata într-un comunicat fără a oferi alte detalii. În trecut, armat

Politic Ex 16-04-2025 00:56

Washingtonul ridică sancțiunile împotriva unui apropiat al premierului Viktor Orban

Statele Unite au anunțat marți că ridică sancțiunile împotriva unui apropiat al premierului ungar Viktor Orban, semn al relațiilor strânse dintre Ungaria și administrația Trump, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP. Secretarul de stat american, Marco Rubio, a făcut cunoscută decizia de a-l retrage pe Anta

Politic Ex 15-04-2025 23:33

Polonia: Atacurile cibernetice rusești se intensifică înaintea alegerilor prezidențiale (ministru)

Ministrul polonez al afacerilor digitale a denunțat marți seară intensificarea atacurilor cibernetice rusești împotriva Poloniei cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din această țară care se învecinează cu Rusia și Ucraina, relatează AFP. De la începutul anului, 'sunt din ce în ce mai multe în fi

Politic Ex 15-04-2025 22:12

Netanyahu către trupele din Gaza: 'Hamas va continua să primească lovitură după lovitură'

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a declarat marți trupelor care operează în nordul Fâșiei Gaza că mișcarea islamistă palestiniană 'Hamas va continua să primească lovitură după lovitură', au anunțat serviciile sale, relatează AFP. 'Insistăm să ne elibereze ostaticii și insistăm să ne atingem toate obiectivele de

Politic Ex 15-04-2025 21:56

Peru: Fostul președinte Ollanta Humala, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Odebrecht

Fostul președinte peruan Ollanta Humala, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat marți la 15 ani de închisoare pentru spălare de bani în scandalul de corupție legat de gigantul brazilian al construcțiilor Odebrecht, relatează AFP și Reuters. Ollanta Humala este al doilea dintre cei patru foști președinți peruani care a

Politic Ex 15-04-2025 20:21

Franța anunță expulzarea a 12 agenți algerieni și îl recheamă pe ambasador pentru consultări (Elysée)

Președintele francez Emmanuel Macron a decis să expulzeze 'doisprezece agenți care lucrează în rețeaua consulară și diplomatică algeriană din Franța' și să-l recheme pentru consultări pe ambasadorul Franței la Alger, Stéphane Romatet, ca represalii la expulzări similare anunțate de Algeria, a anunțat marți Palatul Elysée, relatează AFP.

Politic Ex 15-04-2025 19:58

#Ucraina discută despre securitatea în Marea Neagră cu Regatul Unit, Franța și Turcia

Reprezentanți ai Ucrainei, Regatului Unit, Franței și Turciei urmează să discute marți despre securitatea în Marea Neagră, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Reuniunea găzduită de Turcia este 'militară, despre securitatea în Marea Neagră în primul rând, despre o coaliție de volunt